Arts | Politics | Economy | Education & Sciences19 Nov 2017
artikelfotoDemocratic Republic of Congo, Ethiopia, Kenya, North Africa, Uganda, Zimbabwe, South Africa
Het WK voorbij: doe nu de TV maar uit en de boeken open!
Arts, 13 July 2010 - redactie Africaserver Magazine
foto: Aïda Muluneh

Nu het WK voetbal 2010 in Zuid-Afrika voorbij is, het Nederlandse team als vice-wereldkampioen is gehuldigd en ook nog eens de zomervakantie voor de deur staat, is het tijd voor een nieuw, inmiddels achtste Africaserver overzicht met nieuwe boeken over en uit Afrika. Hieronder de laatste leestips voor in de vakantie met veel, heel veel nieuwe boektitels uit en over Afrika.
 
Bart Luirink - Puur Goud
Kort nadat Nelson Mandela in 1990 is vrijgelaten, vestigt Bart Luirink zich in Zuid-Afrika. Hij is ooggetuige van een gedaanteverwisseling van apartheid naar democratie. In het artistieke Yeoville, een wijk in het centrum van Johannesburg, vestigt de voormalige antiapartheidsactivist zich als correspondent.
Na het einde van de gedwongen segregatie ziet hij zijn nieuwe omgeving van kleur verschieten. Vrienden uit de strijd tegen apartheid en de homobeweging voeren hem het nieuwe Zuid-Afrika binnen. Dicht bij het vuur vindt hij ‘andere verhalen’, die een nieuw licht werpen op de achtergronden van de verzoening, corruptie en misdaad, de kaalslag die aids, ook in Luirinks vriendenkring, aanricht, de verborgen motieven van westerse weldoeners en de angst voor een nieuw Zimbabwe. En over Johannesburg, ‘de stad die mij liefdevol toeliet en omhelsde’.
Waarom, zo vraagt de auteur zich af, denken blanken zo vaak dat elke zwarte over een hart van puur goud beschikt? En ligt dat misverstand ten grondslag aan de teleurstelling over het uitblijven van een paradijs? In een persoonlijk en meeslepend relaas, vol ironie en gevoel voor relativering, doet de auteur verslag van een zoektocht die hij nu bijna twintig jaar terug zo verwachtingsvol aanving.

Rudi Vranckx - de ontdekking van Congo
Henry Morton Stanley reist in 1874, in opdracht van Britse en Amerikaanse kranten, naar Afrika om de Congorivier te exploreren. De hele wereld leest mee. Later claimt Stanley grote stukken van Congo in naam van Leopold II. Ook dat is wereldnieuws. Die historische reizen vormen mee de rode draad in het nieuwe boek van Rudi Vranckx: De ontdekking van Congo. Ruim anderhalve eeuw na Stanley is de Belgische aanwezigheid in Congo een verre herinnering. Het land is een puinhoop, ten prooi aan corruptie, politieke willekeur en een nieuwe generatie kolonisatoren, uit China dit keer. De afgelopen tien jaar heeft er een grote Afrikaanse oorlog gewoed die aan miljoenen mensen het leven heeft gekost en belangrijke delen van Congo over de rand van de afgrond heeft geduwd. Rudi Vranckx zoekt de laatste getuigen in Congo op om hen hun visie van de geschiedenis te laten geven. De Congolezen zelf komen aan het woord. Op zijn uitgebreide reis door Congo ontdekt Rudi Vranckx een land dat we eigenlijk niet meer kennen. Zoals steeds staan zijn eruditie en verteltalent borg voor een verhaal dat vele andere overbodig maakt.

Petina Gappah - De danskampioen en andere verhalen uit Zimbabwe
De fascinerende en sprankelende verhalen in De danskampioen spelen zich alle af in een land waar de mensen geen controle over hun leven meer hebben. Ze hebben te kampen met een torenhoge inflatie, gebrek aan elektriciteit en geld, maar zitten ook met onvervulde dromen, verbroken beloftes en verlangen naar zekerheid. Toch zijn ze in deze verhalen geen slachtoffers, geen nummers in een menselijke tragedie, maar mensen van vlees en bloed, met humor en liefde.
Zo is er het verhaal over de gepensioneerde M'dhara Vitalis Mukaro die in het jaar dat de prijzen 26 keer over de kop gingen weer aan het werk ging en niet alleen de beste doodskistenmaker, maar ook de danskampioen van de provincie Mupandawana werd.

Damon Galgut - De groeve
Een dominee moet zijn keus om op een eenzame weg een lifter mee te nemen met de dood bekopen. Behalve zijn leven verliest hij ook zijn identiteit: de moordenaar trekt zijn toog aan en neemt zijn nieuwe betrekking in een afgelegen township over. De plaatselijke politie-inspecteur is van meet af aan geïntrigeerd door de nieuwe dominee. Een confrontatie tussen de twee wordt onvermijdelijk wanneer in een steengroeve het lijk van een onbekende man wordt gevonden. Er ontstaat een macaber spel tussen jager en prooi, dat culmineert in een wanhopige achtervolging door een kaal en onherbergzaam landschap.
De groeve is verschenen in zes landen en is verfilmd met John Lynch en Serge-Henri Valcke in de hoofdrollen.

Pauline Vijverberg - Alexine
De historische roman Alexine is gebaseerd op het leven van Alexine Tinne (1835-1869), de Nederlandse avonturierster uit de negentiende eeuw die als een van de eerste vrouwen Noord-Afrika verkende. Wanneer Alexine besluit met haar moeder Henriette naar Egypte te reizen, laat zij de conventies van het aristocratische Holland achter zich om steeds verder het onbekende Afrika in te trekken. Zij ondervindt liefde en verraad, en ondanks de ontberingen en moeilijkheden op haar weg raakt zij in de ban van Afrika. De zoektocht naar de bronnen van de Nijl en naar de plaatsen zonder naam zijn slechts een paar van de uitdagingen die zij zich ten doel stelt, maar tot welke prijs?
Pauline Vijverberg (Tokio, 1964) woont met haar man en vier kinderen in Johannesburg. Het leven van Alexine heeft altijd tot Vijverbergs verbeelding gesproken. In 1990 reed zij zelf met haar man in twee oude Peugeots van Nederland door de Sahara naar Niger.

Carel van der Merwe - Nasleep
Paul du Toit moet voor de Waarheids- en Verzoeningscommissie verschijnen om amnestie te vragen. Tijdens de Apartheid waren hij en zijn luitenant als geheim agent in het leger verantwoordelijk voor een aanslag waarbij twee activisten omkwamen; een van hen was de vriend van Pauls vrouw Louise. Zij lijkt Paul te steunen, maar als hij na de zitting thuiskomt is ze vertrokken. Deze onverwachte nasleep zet hem ertoe zijn vroegere beslissingen te overdenken en hij ontdekt dat het verhaal van zijn luitenant niet klopt. Paul gaat naar Londen om Louise te zoeken. Als hij maanden later terugkeert in Zuid-Afrika, bekijkt hij het land met andere ogen. Carel van der Merwe onderbreekt het verhaal met getuigenverslagen van de commissie en houdt de ware toedracht van de aanslag lang geheim. Op die manier voert hij de spanning perfect op. Door Paul krijgt de lezer een genuanceerde, andere kijk op de geschiedenis van het huidige Zuid-Afrika.

Te gast in Oeganda - samenstelling: Michiel van Oosterhout.
De landenreeks TE GAST IN is uitgebreid met een hele nieuwe uitgave van Oeganda. In deze uitgave geven vier journalisten, die Oeganda als hun thuis beschouwen, een gevarieerd beeld van een land dat volop in beweging is.
Wie Oeganda bezoekt, verblijft doorgaans in fraaie lodges in de nabijheid van nationale parken als Murchison Falls, Queen Elizabeth en Bwindi. Lange tijd zagen de bewoners van het platteland de rijke westerlingen met lede ogen passeren. In de loop van de jaren negentig ontstaan er echter steeds meer toerisme-initiatieven vanuit de lokale bevolking waardoor ook zij tegenwoordig hun graantje mee weten te pikken. Met bescheiden middelen zijn ze in staat om tentenkampen, bandas, bungalows, restaurants of souvenirwinkels op te zetten. Bij veel projecten zijn het vooral vrouwen die succesvol in weten te springen op behoeften van toeristen. Zij tonen zich creatieve gastvrouwen.
Behalve achtergrondverhalen bevat deze uitgave een aantal reisreportages. Frouke Maas trekt van noord naar zuid en wordt onderweg herhaaldelijk aangesproken met "Mzungu, how are you". Terwijl zij als 'witte' wordt aangeduid, hoort ze tot haar verbazing dat Oegandezen elkaar 'bruine' of 'zwarte' noemen. Arne Doornebal reist naar het noorden waar de vrede na twintig jaar terreur door het Verzetsleger van de Heer is weergekeerd. Tevens gaat hij uit zijn dak in Jinja, de 'avonturenhoofdstad' van Oost-Afrika. Nico van den Berge bezoekt het Rwenzori gebergte, een van de mooiste Afrikaanse alpine gebieden. En samensteller Michiel van Oosterhout begeeft zich per bus naar het Wilde Oosten waar de Karamojong warriors wonen. Dit beruchte nomadenvolk ziet zich steeds meer genoodzaakt over te gaan op de landbouw.

Antjie Krog - Hoe zeg je dat (gedichten)
In januari 2009 was Antjie Krog eregast bij vele gelegenheden. Haar snel uitverkochte Gedichtendagbundel Waar ik jou word maakte alom lof en ontroering los, zoals bij Henny Vrienten en Joost Zwagerman, die voor haar een diepe buiging maakten. Ook andere auteurs en letterkundigen als J.M. Coetzee, Bas Heijne, Tom Lanoye en Michaël Zeeman lieten zich in superlatieven uit over de betoverende, bezwerende poëzie van de Zuid-Afrikaanse dichter/schrijver. Vaste thema's in haar gedichten zijn politiek, Zuid-Afrika, feminisme en de poëzie zelf. Maar het hart van Krogs poëzie schuilt in haar gedichten over verliefdheid, liefde, huwelijk en gezin en ouder worden. Sommige daarvan doken al op in eerdere bundels, als Kleur komt nooit alleen en Lijfkreet. Deze en vele nog nooit in Nederland verschenen gedichten werden door Antjie Krog zelf bijeengebracht in deze tweetalige bundel, die in Nederland zijn primeur beleeft. Krog gunde Podium ook de wereldrechten op Hoe zeg je dat, een poëtisch avontuur dat het verdient in vele landen te verschijnen.

Mirjam van Roode - De roep van de mapori
Wanneer Mirjam van Roode in 1988 als student stage loopt in Kenia wordt ze op slag verliefd op het land. Nog voor haar afstuderen als fysisch geograaf vertrekt ze opnieuw naar Afrika, waar ze tijdens een safari haar grote liefde, Njenga, ontmoet. Samen proberen ze een leven op te bouwen in Nederland, maar dat blijkt niet eenvoudig en zodra Mirjam een baan in Kenia vindt keren ze terug. Ze kopen een stuk land buiten Nairobi en krijgen twee kinderen. Als de relatie tussen Mirjam en Njenga steeds moeizamer wordt en haar werkcontract in 1998 afloopt, keren Mirjam en haar kinderen met grote tegenzin terug naar Nederland. Ieder jaar gaan ze terug naar Kenia om hun familie op te zoeken. Wanneer echter tijdens de onlusten in december 2007 blijkt dat haar kinderen niet langer als Kenianen worden gezien maar als Kikuyu's, wordt Mirjams vertrouwen in het land behoorlijk op de proef gesteld.
In De roep van de mapori vertelt Mirjam van Roode bevlogen over haar fascinatie voor Kenia, haar huwelijk met een Keniaan en de geboorte van haar kinderen in Afrika. Daarnaast schrijft ze openhartig over cultuurverschillen, multiculturele relaties en de Afrikaanse actualiteit.


Fotoboek: Aïda Muluneh – ETHIOPIA : past / forward
Schitterend fotoboek van een Belgische co-productie: Roularta Books en Africalia Editions.
Beschikbaar bij de betere boekhandel en online op www.africalia.be of www.ethicstore.be
 
samengesteld door Azim Koning
 
Bart Luirink - Puur Goud
ISBN: 9789045702940 – € 19.90 – Uitgeverij Augustus, 2010

Rudi Vranckx - de ontdekking van Congo
ISBN: 9789085422129 – € 19,95 – Uitgeverij Meulenhoff / Manteau, 2010

Petina Gappah - De danskampioen en andere verhalen uit Zimbabwe
ISBN: 9789045800943 – Prijs: € 16,50 – Uitgeverij Mouria, 2010
Zie ook haar blog en klik hier

Damon Galgut - De groeve
ISBN: 9789021437903 – Prijs: € 18,95 – Uitgeverij Querido, 2010

Pauline Vijverberg - Alexine
ISBN: 9789044615210 – € 18.95 – Uitgeverij Prometheus, 2010

Carel van der Merwe - Nasleep
ISBN: 9789089530400 – € 18.95 – Uitgeverij Ailantus, 2010

Te gast in Oeganda
ISBN 9789460160172 – 8,95 – Uitgever: Informatie Verre Reizen, Nijmegen 2010

Antjie Krog - Hoe zeg je dat (gedichten)
ISBN 9789057592300 – € 20,00 – Uitgeverij Podium, 2010

Mirjam van Roode - De roep van de Mapori
ISBN 9789047200871 – € 18,95 – Uitgeverij Artemis, 2009

Fotoboek: Aïda Muluneh – ETHIOPIA : past / forward
ISBN 978 90 8679 200 9 – € 29,- – 2009


<< to Magazine


more images for
Het WK voorbij: doe nu de TV maar uit en de boeken open!: foto
More in Arts:
Africa's Women Artists, a Growing Voice
Claudine Pommier sat on a stool in the...

Francis Kéré - Philosopher, Activist, Architect
One of the most remarkable articles in...

Jews of Nigeria - interview with filmmaker Jeff Lieberman
An image of a hut in the African forest...


More in Democratic Republic of Congo:
Check List - Controversial African exhibition at the Venice Biennale 2007
With the Check List exhibition contemporary African art will be given...


More in Ethiopia:
Entrepreneurial Decisions across Borders
Third International Policy and Expert Meetingon November 22nd 2006:...


More in Kenya:
Wangari Maathai: "Nobody knows everything, you only learn by making mistakes"
In the 1970s, biologist Dr. Wangari Maathai founded the Green Belt Movement, a...

People fighting for food - Arjen Westra's weblog from Nairobi
Arjen is freelance Africa journalist, traveling the continent and publishing...


More in Uganda:
"The Enemies we create are the Friends we made" - interview with Donald Mugisha
During the Africa in the Picture Festival, this September in Amsterdam, the...

Three new ASC publications
Late 2006 three new Research Reports have been published by the African Studies...


More in Zimbabwe:
The Great Escape - Interview with Denton Chikura and Tonderai Munyebvu
Late May and early June, two Zimbabwean actors, Denton Chikura and Tonderai...

A Zimbabwean refugee camp in a downtown Jo'burg church
Three weeks ago I visited the Methodist Church of Southern Africa in downtown...


More in South Africa:
Art and the hell of the African underworld at Holland Festival - Interview with Brett Bailey
For the past 14 years, the South African director Brett Bailey and his company...

A Zimbabwean refugee camp in a downtown Jo'burg church
Three weeks ago I visited the Methodist Church of Southern Africa in downtown...

Thesis on Sexual Violence Against Lesbian Women in South Africa
South Africa was the first state worldwide that placed sexual orientation under...


Currently in the magazine:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...

Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites for this article:
Kerstvakantie 2009 - nog meer lezen over en uit Afrika (vorige overizhct)
http://www.africaserver.nl/magazine.htm?art=a20091222143001713&taal=nl

Uit en over Afrika - boekenoverzicht zomer 2009
http://www.africaserver.nl/magazine.htm?art=a20090728164911634&taal=nl

Kerstvakantie 2008 - heel veel lezen over Afrika
http://www.africaserver.nl/magazine.htm?art=a20081216164329134&taal=nl

5 eerdere overzichten met nieuwe boeken in eerdere artikelen Africaserver Magazine
http://www.africaserver.nl/magazine.htm?tag=boeken&taal=nl

Uitgeverij Augustus - Puur Goud
http://www.augustus.nl/result_titel.asp?Id=2621

website Bart Luirink
http://www.bartluirink.nl/

Uitgeverij Meulenhoff - de ontdekking van Congo
http://www.standaarduitgeverij.be/boeken/overzicht/rudivranckx/9789085422129

Uitgeverij Mouria
http://www.mouria.nl/

Uitgeverij Mouria
http://www.mouria.nl/

Uitgeverij Querido - de Groeve
http://www.querido.nl/web/Auteurs/Boek-5.htm?dbid=26050&typeofpage=114889

Uitgeverij Prometheus - Alexine
http://www.uitgeverijprometheus.nl/index.php?option=com_pac&view=boek_detail&isbn=9789044615210&Itemid=6

Uitgeverij Ailantus - Nasleep
http://www.ailantus.nl/nl/boeken/nasleep_9789089530400

Te Gast in Oeganda
http://www.tegastin.nl/index.html?http://www.tegastin.nl/landen/oeganda.html

Uitgeverij Podium - Hoe zeg je dat
http://www.uitgeverijpodium.nl/home.asp#pageid=9&param=316

Uitgeverij Artemis - de roep van de mapori
http://www.uitgeverijartemis.com/result_titel.asp?Id=91

Literature/books
hyperlinks index Africaserver

South Africa
hyperlinks index Africaserver

Uganda
hyperlinks index Africaserver

Kenya
hyperlinks index Africaserver

Ethiopia
hyperlinks index Africaserver

Democratic Republic of Congo
hyperlinks index Africaserver

North Africa
hyperlinks index Africaserver

Zimbabwe
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 227 milliseconds.