Arts | Politics | Economy | Education & Sciences19 Nov 2017
artikelfotoCameroon
Afrika als val voor Europeanen - Schlafkrankheit
Arts, 16 Aug 2011


De hoofdpersoon in deze nieuwe film, de Nederlandse arts Ebbo Velten, is niet de eerste Europeaan die in film of boek ten onder gaat in Afrika. Dat gebeurt wel in een subtiel en genuanceerd verhaal, dat je als kijker met de nodige vragen laat zitten.
 
Velten, gespeeld door een gedreven Pierre Bokma, weet in het eerste deel van de film alle verleidingen en bedreigingen van zijn standplaats in Kameroen het hoofd te bieden met een mooi mengsel van charme, bravoure en gevatheid aan de ene kant en westerse assertiviteit en stiptheid aan de andere. Als hoofd van een slaapziektekliniek moet hij zich teweer stellen tegen zijn lokale collega's die met de cijfers willen knoeien om de westerse donoren tot verdere steun te verleiden, als partner en vader bereidt hij zich voor op een terugkeer naar Europa (Duitsland om precies te zijn) en als collega-expat moet hij een andere Europeaan van zich afhouden die met hem een touristenresort wil opzetten. We zien hoe hij vrouw en dochter naar het vliegveld brengt en belooft hen snel te volgen, maar we zien ook dat twijfels hem bekruipen.

Drie jaar later komt de jonge Franse arts Alex Nzila, met Afrikaanse voorouders maar nog nooit in Afrika geweest, het project evalueren voor de WHO. Velten blijkt in Kameroen te zijn gebleven. Charme en bluf zijn er nog altijd, maar van de stiptheid en rechtlijnigheid is weinig meer over. Voor het verdere verloop moet u naar de bioscoop, het zou zonde zijn om die hier weg te geven.

Schlafkrankheit is de eerste grote film van de Duitse regisseur Ulrich Köhler, die zelf als kind van Duitse ontwikkelingswerkers opgroeide in destijds Zaïre. In dit interview met VPRO Cinema stelt hij dat Schlafkrankheit in de eerste plaats een film is over Europeanen in Afrika, veel meer dan een film over Afrika. Hij had de film al tien jaar eerder willen maken. ‘Maar toen had ik het gevoel dat ik als niet-Afrikaan niet het recht had om een film in Afrika te draaien; Afrikanen moeten zelf hun eigen verhalen vertellen, vond ik. Maar toen ik eenmaal begreep dat ik een film wou maken over Europeanen in Afrika, over ‘onze’ verlangens en angsten, voelde ik me gerechtvaardigd en kon ik aan de slag gaan.’

Köhler's achtergrond komt tot uiting in het respect en de liefde voor Afrika die uit de film naar voren komen, ook al doet het leven daar soms bedreigend aan.

En veel uitgebreidere beschrijving is onder andere op cinema.nl te vinden, met de plaatsen en tijden van vertoning. Die zouden veel ruimer mogen zijn, Schlafkrankheit is gewoon een goede film.
 
Willem Kerkhoven
 << to Magazine


More in Arts:
Africa's Women Artists, a Growing Voice
Claudine Pommier sat on a stool in the...

Francis Kéré - Philosopher, Activist, Architect
One of the most remarkable articles in...

Jews of Nigeria - interview with filmmaker Jeff Lieberman
An image of a hut in the African forest...


Currently in the magazine:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...

Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites for this article:
YouTube - Nederlandse trailer Schlafkrankheit
http://www.youtube.com/watch?v=Cn3IFFihpYY

Schlafkrankheit op cinema.nl
http://cinema.nl/films/7824377/schlafkrankheit

Film
hyperlinks index Africaserver

Cameroon
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 214 milliseconds.