Arts | Politics | Economy | Education & Sciences19 Nov 2017
artikelfotoSouth Africa
Bittereinders ware verhaal
Arts, 20 Aug 2011
Foto: Bram Lammers

Na de hype rondom de Zuid-Afrikaanse rap van Die Antwoord en Jack Parow is het dit jaar de beurt aan 'Bittereinder' om furore te maken op Lowlands. De driemansformatie uit Pretoria won met het debuutalbum 'n Ware Verhaal' meteen de prestigeuze SAMA-award voor het beste Zuid-Afrikaanse alternatieve album. Afrikaner rap is populair in Zuid-Afrika. Nu probeert de band ook Nederland te veroveren.
 
Over twee dagen zullen ze op Lowlands staan, maar de generale repetitie houden ze in de poptempel van Amsterdam: Paradiso. Hier ontmoeten we de bandleden Jaco van der Merwe, Peach van Pletzen en Louis Minnaar. Ieder bandlid brengt zijn eigen expertise mee: Minnaar is verantwoordelijk voor de videoclips, Van Pletzen is de muziekproducer en Van der Merwe de rapper en schrijver van de teksten. Van der Merwe doet het woord:

Hoe zijn jullie op de naam 'Bittereinder' gekomen?

Bittereinder verwijst naar de tweede Boerenoorlog in Zuid-Afrika ruim honderd jaar geleden. Het was de naam voor de Afrikaners die na de Britse verovering van Pretoria en Bloemfontein de strijd nog niet wilden opgeven, maar wilden doorvechten tot het bittere einde. Ik zag een link met mijn persoonlijke worsteling om, na jaren mijn teksten in het Engels geschreven te hebben, in 1997 over te stappen op het Afrikaans. Het was een persoonlijke overwinning om het Engels achter me te laten en over te stappen naar mijn moedertaal.

Waarom was het zo belangrijk voor je om van het Engels naar het Afrikaans te switchen?


Tijdens mijn jeugd leerde ik om me te schamen om Afrikaner te zijn. Ik bedoel, het is niet een groot geheim dat Afrikaners ontzettend veel fouten hebben gemaakt in het verleden. Maar, als Afrikaners moeten we ons nu verzoenen met onszelf. En als je dat doet, is dat ontzettend bevrijdend. Alleen al dat ik nu mijn pen kan pakken en in het Afrikaans mijn teksten schrijf, en niet in het Engels, dat is een fantastisch gevoel! Afrikaans was altijd de taal geweest van de onderdrukker, iets om je voor te schamen. Mijn generatie heeft daar ontzettend mee geworsteld. Wij dragen met onze muziek nu uit dat het OK is om Afrikaner te zijn. Dat je er zelfs trots op moet zijn.

Zou je in het nieuwe Zuid-Afrika juist niet moeten benadrukken dat je Zuid-Afrikaan bent, in plaats van Afrikaner?


Het is gewoon heel erg spectaculair om de enige blanke Afrikaanse stam te zijn. Ik ben voor honderd procent Afrikaans. Ook al komen mijn verre voorvaderen misschien uit Europa: ik ben niet Europees. Het is goed om je prettig te voelen bij je eigen identiteit. Het klinkt misschien cliche, maar natuurlijk vind ik dat je andere stammen moet respecteren, al gebeurt dat niet altijd in Zuid Afrika. In een van mijn nummers vertel ik ook dat ik het cliché van de 'regenboognatie' haat. Het zou mooi zijn als Zuid-Afrika zo’n land zou zijn, maar er zijn maar weinig mensen die er naar leven of het zelfs maar geloven. Maar goed, ik heb niet eens zozeer een politieke agenda of boodschap. Ik rap gewoon over wat me bezig houdt.

Afrikaner hiphop doet het op dit moment erg goed. Jack Parrow en Die Antwoord staan hoog in de hitlijsten en jullie zijn ook succesvol. Hoe verklaar je dat succes?


Ja, het is heel bijzonder. Twintig jaar geleden was Afrikaner muziek erg populair. Toen was het ineens verdwenen. Fokofpolisiekar heeft die stilte verbroken. Maar wij zijn heel anders dan zij. Hun boodschap was meer: 'Neem het ons niet kwalijk...' Ik denk dat wij veel positiever zijn. En nog meer uitdragen dat we trots zijn Afrikaner te zijn. Dat slaat nu erg aan. Daarnaast zijn muziekzenders nu veel meer bereid om onze muziek te draaien. Er is een groter platform. We hebben drie weken op nummer 1 gestaan op de hitlijst van een van de grootste muziekzenders in Zuid-Afrika.

Jullie spelen morgen op Lowlands. Wat zijn jullie verwachtingen?


We hebben geen idee. We zien het vooral als een manier om een voet tussen de deur te krijgen, te netwerken en mensen te ontmoeten. We vinden het leuk dat onze muziek zo aanslaat in Nederland.

Hoe zien jullie de toekomst?

We zijn nu druk bezig met ons tweede album. Dat zal anders worden. We hebben inmiddels veel geleerd. Wanneer het uitkomt is nog onzeker.
 
Rianne Spit
 
Voor de videoclip: www.youtube.com

De homepage van Bittereinder: www.bittereinder.com


<< to Magazine


More in Arts:
Africa's Women Artists, a Growing Voice
Claudine Pommier sat on a stool in the...

Francis Kéré - Philosopher, Activist, Architect
One of the most remarkable articles in...

Jews of Nigeria - interview with filmmaker Jeff Lieberman
An image of a hut in the African forest...


More in South Africa:
Art and the hell of the African underworld at Holland Festival - Interview with Brett Bailey
For the past 14 years, the South African director Brett Bailey and his company...

A Zimbabwean refugee camp in a downtown Jo'burg church
Three weeks ago I visited the Methodist Church of Southern Africa in downtown...

Thesis on Sexual Violence Against Lesbian Women in South Africa
South Africa was the first state worldwide that placed sexual orientation under...


Currently in the magazine:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...

Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites for this article:
Bittereinder
http://www.bittereinder.com/

Music
hyperlinks index Africaserver

South Africa
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 230 milliseconds.