Arts | Politics | Economy | Education & Sciences18 Nov 2017
artikelfotoSouth Africa
Afrovibes Festival 2012 - Afrika ontmoet Nederland
Arts, 18 Sep 2012
Walking the Streets - foto Tyler Dolan

De negende editie van het Afrovibes festival, het tweejaarlijkse festival met theater, dans, muziek en beeldende kunst uit Afrika, vindt van 24 tot en met 29 september plaats in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven.
Afrovibes 2012 toont de meest bijzondere, opvallende en interessante Afrikaanse voorstellingen en makers van dit moment. De harde omstandigheden met bezuinigingen op cultuur en teruglopende sponsorbijdragen gaan niet aan Afrovibes voorbij, maar het festival biedt toch een sprankelend en divers programma.

Dat programma is samengesteld door James Ngcobo, de nieuwe artistiek leider van het festival. Thema van het programma is de kracht van het verhaal en de kunst van nieuwe verhalen vertellen. Grootstedelijke verhalen uit het Afrika van vandaag en de Afrikaanse diaspora in Nederland en Engeland ontmoeten elkaar op Afrovibes.
 
Afrovibes 2012 is er trots op een aantal toptalenten uit Afrika en Nederland te kunnen presenteren, zoals het jonge spraakmakende regietalent Princess Mhlongo (28) met haar voorstelling And the Girls in their Sunday Dresses gespeeld door de twee beste comédiennes van Zuid-Afrika, en Thembi Mtshali-Jones, een van Zuid-Afrika’s meest bekende actrices in de sublieme solo voorstelling Mother to Mother. En uit Nederland: Jetty Mathurin als host en actrice in een speciaal programma tijdens de Afro Ladies Nights, en de choreografe Monique Duurvoort.

Twee voorstellingen op het festival zijn voor het eerst in Europa te zien. Dit is de dansvoorstelling My Exile is in My Head van de Nigeriaanse danser en choreograaf Qudus Onikeku, de top van Dance Umbrella 2011, het belangrijkste dansfestival in Johannesburg. De andere Europese première is het kijkspektakel Thirst door het succesvolle duo James Ngcobo (regie) en Gregory Maqoma (choreografie). Thirst werd genomineerd voor de Naledi Award 2010 voor Best New South African Play. Hieronder de voorstellingen op een rijtje

Theater

Thirst - James Ngcobo en Gregory Maqoma (Zuid-Afrika, Europese première)
Een kleurrijk theatraal kijkspektakel. Dans, bewegingstheater, zang, muziek en Afrikaanse storytelling vormen een betoverend en magisch geheel, uitgevoerd door zes talentvolle acteurs en dansers. Thirst vertelt een mythisch verhaal over drie waterdragers op zoek naar water. Op hun reis ontmoeten ze mystieke personages, raadsels en tal van uitdagingen. Regisseur James Ngcobo en choreograaf Gregory Maqoma nemen ons mee op een reis naar heldendom, opoffering en beproevingen. De voorstelling werd genomineerd voor de Naledi Award 2010 voor Best New South African Play. Gebaseerd op De Waterdragers van Pelen Baldini.

And the Girls in their Sunday Dresses - Zakes Mda en Princess Mhlongo (Zuid-Afrika)
Vooral humor houdt de oudere prostituee en de werkster op de been in deze Afrikaanse echo van Becketts Wachten op Godot. Een onderhoudende komedie gespeeld door twee van de meest populaire Zuid-Afrikaanse comediennes Lesego Motsepe and Hlengiwe Madlala, onder regie van het jonge, spraakmakende regietalent Princess Mhlongo (1984).. De vrouwen staan in de rij voor rijst. De een heeft een stoel, de ander een tas met eten: zo zijn ze afhankelijk van elkaar. De een houdt de schijn op, de ander staat nuchter in het leven. Aan het eind delen ze meer met elkaar dan ze eerst dachten. Mhlongo plaatst het verhaal in modern Zuid-Afrika, waar de elite zich verrijkt en de rest toekijkt. Gebaseerd op korte verhalen van de Zuid-Afrikaanse schrijver Zakes Mda.

Mother to Mother - Sindiwe Magona en Janice Honeyman (Zuid-Afrika)
Kun je nog van je kind houden wanneer het iemand heeft vermoord? Mother to Mother (2009) is gebaseerd op de moord op de Amerikaanse studente Amy Biehl door vier jonge mannen in 1993 in het township Gugulethu bij Kaapstad. Een van Zuid-Afrika’s grootste actrices, Thembi Mtshali-Jones, speelt subliem de moeder van een van de jonge moordenaars, die greep probeert te krijgen op wat een zinloze daad van geweld lijkt. Een persoonlijk en meeslepend verhaal van een moeder aan een moeder, verteld met waardigheid, passie en humor. Deze indringende solovoorstelling met muziek en videoprojecties is gebaseerd op de roman van Sindiwe Magona, bewerkt voor toneel door de “power vrouwen” Sindiwe Magona, Janice Honeyman en Thembi Mtshali-Jones.

Dans

My Exile is in my Head - Qudus Onikeku (Nigeria)
De Nigeriaanse danser Qudus Onikeku voert ons mee naar de wereld van migranten. Ze dromen van ’thuis’ maar wanneer zij terugkeren naar huis merken dat hun thuis niet meer bestaat. Er is alleen nog de herinnering en het gevoel een balling te zijn tussen twee werelden. Moderne Yoruba dans, acrobatiek, fascinerende videoprojecties, live muziek smelten samen in deze prachtige dansvoorstelling.
Qudus Onikeku (Lagos, Nigeria / Parijs, Frankrijk,1984) behoort tot de nieuwe generatie moderne dansers en choreografen in Afrika. In zijn werk combineert hij Nigeriaanse dans, hiphop, capoeira, acrobatiek en moderne dans. Hij ontving de Future Awards 2009 als danser van het jaar in Nigeria. Met livemuziek van Charles Amblard.

Inception - Sonia Radebe (Zuid-Afrika) In een intense, fysieke en psychologische zoektocht stelt de Zuid-Afrikaanse danseres Sonia Radebe zichzelf de vraag, wat maakt een vrouw tot een vrouw?
Wanneer de broeierige Taj Mahal Travellers muziek door de donkere zaal klinkt verschijnt een figuur uit de zijnissen. Een prachtig vrouwenlichaam, dat als een gazelle door het theater beweegt. Omhoog getild door belichting en uitgedaagd door techno muziek zweeft dit lichaam tussen realiteit en verbeelding. Dan, hijgend en schreeuwend begint het te rennen, steeds harder, vechtend met haar noodlot.
Zuid-Afrika kent een sterke traditie in het genre ‘psychologische’ dans, waarbinnen Sonia Radebe zich heeft ontwikkeld tot talentvolle en krachtige choreografe. Sonia Radebe is verbonden aan het dansgezelschap Moving into Dance Mophatong in Johannesburg

Whetted - Monique Duurvoort (Nederland)

De Nederlandse choreografe met Surinaamse roots Monique Duurvoort is expert voor crossovers tussen academische en urban dansstijlen. In haar nieuwe duet voor de dansers Desta Deekman en Rex Clemensia staan hardnekkigheid en tijdloosheid van emoties en percepties centraal. De dansers zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden door herkenning, herinnering, verwachting en wellicht het lot?

Muziek

African Indigeneous Orchestra
Van Afropop tot Marabi tot moderne (afro)jazz. Het swingende African Indigeneous Orchestra uit Johannesburg, Gauteng is van vele markten thuis! Dit prijswinnende orkest brengt een nieuw geluid met traditionele instrumenten. De Uhadi (Afrikaans booginstrument), hoorn, marimba en Dinaka doedelzak worden vergezeld door jazz musici en produceren een levendige uitwisseling van ritmes en beats in een swingende groovy danscombinatie. De vrolijkmakende muziek is een viering van de traditie en de toekomst. Deze muziekvoorstelling ging in première tijdens het National Arts festival in Grahamstown (Zuid-Afrika) in 2011. Een feestelijk orkest en een feestelijke muziekavond.

Spoken Word

combinatievoorstelling met:

Vierkante Herinneringen (Nederland)

Poetry Circle Nowhere neemt je mee aan de hand van krachtige persoonlijke verhalen gebaseerd op jeugdherinneringen en volwassenwording. Over opgroeien. Met Liefde. Zonder liefde. Over de harde realiteit van herinneren. Over de poëzie van het waarnemen. Een voorstelling van nieuwe grootstedelijke verhalen uit de Afrikaanse en Caribische diaspora in Nederland. Poetry Circle Nowhere is het performance poetry en spoken word gezelschap van Nowhere in Amsterdam.

Three Furies (Nederland/GB/Zuid-Afrika)
Drie vrouwen met Afrikaanse roots. Met verschillende culturele ervaringen en opgegroeid op verschillende plekken. Drie vrouwen die iets te melden hebben over liefde, vriendschap en wraak. In Thee Furies geven drie performance poets, Zena Edwards (Engeland), Clara Opoku (Nederland / Ghana) en Mbali Vilikazi (Zuid-Afrika) op eigen wijze gestalte aan de Erinyen, de meedogenloze wraakgodinnen uit de Griekse oudheid. Three Furies is een project van Zena Edwards in samenwerking met MC Theater, het Afrovibes Festival en UK Arts International. Opgevoerd in april in Amsterdam en Londen, nu de film in een Vrouwen & Spoken Word programma.

Afro Ladies Night

Een avond voor en door zwarte vrouwen met Jetty Mathurin en Zuid-Afrikaanse powerladies.
Afro Ladies Night is een avond met theater, verhalen, debat en humor. Jetty Mathurin is gastvrouw en actrice op drie avonden met twee verschillende programma’s met als thema ‘ontmoeten’.Afro Ladies Night.

Tentoonstelling

Walking the Streets - Tyler Dolan, Zuid-Afrika
De jonge Zuid-Afrikaanse fotograaf Tyler Dolan maakt indrukwekkende reportages van het grootstedelijke urban leven in de straten van Durban in Zuid-Afrika. Zwart, blank, rijk, arm, jong, hip en oud. We zien mensen op straat, we denken te weten waar ze vandaan komen maar eigenlijk weten we dat niet. Maar de straat verbindt ons. Deze tentoonstelling laat Zuid-Afrikanen in hun dagelijkse omgeving zien en geeft een oprechte en indringende weergave van alledaagse mensen in hun persoonlijke levenssfeer.

Special

After Dawn - film en programma naar aanleiding van Culture in Another South Africa (1987)
Bijna 25 jaar geleden, in december 1987 werd in Amsterdam de conferentie Culture in Another South Africa gehouden. Ruim 300 Zuid-Afrikaanse kunstenaars namen daar aan deel en vele Nederlanders. De conferentie werd georganiseerd door de stichting CASA samen met de vroegere Anti-Apartheidsbeweging Nederland (AABN). In 1988 is Before Dawn, een film van Maarten Rens over de conferentie, uitgekomen. Op 29 september wordt de film vertoond die over de conferentie gemaakt is en wordt met (Zuid-)Afrikaanse kunstenaars van nu terug gekeken op de situatie toen en vooruit geblikt op de komende jaren.

Township Café

Het Township Café is het bruisende hart van het festival! Dé ontmoetingsplek voor acteurs, dansers, regisseurs, dichters en publiek, met Afrikaanse maaltijden en drankjes. Elke avond een verrassend programma met talkshows, nagesprekken en debat. Met artistic exchanges tussen Nederlandse en Afrikaanse makers, jam sessions, een spoken word programma, gesprekken "op de bank met" door MC en Zuid-Afrikaanse gasten en vooral ook muziek. Toko MC en MC Theater programmeren met Afrovibes live-optredens in het Township Café met urban programmering van bands en dj’s, o.a. Ntjam Rosie, DJ collectief Eaglemen, DJ’s Mad10, Threesixty en MPS Pilot.
 
redactie Africaserver Magazine
 
Festivalhart is het MC Theater op de Amsterdamse Westergasfabriek. In het Township Café is elke avond livemuziek, DJ’s, spoken word optredens, storytelling en talkshows en Afrikaanse hapjes, maaltijden en drankjes.
De andere festivaltheaters zijn Stadsschouwburg Utrecht, Parktheater Eindhoven en het Bijlmer Parktheater.
Vanaf 1 oktober gaat het festival drie weken op tournee door Engeland, in samenwerking met UK Arts International.

Zie de site van Afrovibes voor alle gegevens over locaties, tijden, combinatievoorstellingen, kortingen, reserveren en meer.


<< to Magazine


more images for
Afrovibes Festival 2012 - Afrika ontmoet Nederland: fotofotofotofotofotofoto
More in Arts:
Africa's Women Artists, a Growing Voice
Claudine Pommier sat on a stool in the...

Francis Kéré - Philosopher, Activist, Architect
One of the most remarkable articles in...

Jews of Nigeria - interview with filmmaker Jeff Lieberman
An image of a hut in the African forest...


More in South Africa:
Art and the hell of the African underworld at Holland Festival - Interview with Brett Bailey
For the past 14 years, the South African director Brett Bailey and his company...

A Zimbabwean refugee camp in a downtown Jo'burg church
Three weeks ago I visited the Methodist Church of Southern Africa in downtown...

Thesis on Sexual Violence Against Lesbian Women in South Africa
South Africa was the first state worldwide that placed sexual orientation under...


Currently in the magazine:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...

Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites for this article:
Afrovibes
http://afrovibes.nl/

Afrovibes op Facebook
https://www.facebook.com/afrovibes

UK Arts International
http://www.ukarts.com/

Arts and Culture
hyperlinks index Africaserver

Theater/dance
hyperlinks index Africaserver

South Africa
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 103 milliseconds.