Arts | Politics | Economy | Education & Sciences24 Nov 2017
artikelfotoAfrica
ArtZuid 2013, Afrikaanse inbreng, groot succes
Arts, 30 Jul 2013
El Anatsui voor het Hilton

De derde editie van ArtZuid is met naar schatting 125 duizend bezoekers sinds de opening op 22 mei nu al een groot succes. Tot 22 september kunnen mensen (gratis) 70 kunstwerken bekijken van 61 deelnemende ontwerpers uit 26 landen. Daaronder maar liefst 12 (!) Afrikaanse kunstenaars.

Dit tweejaarlijks evenement begon in 2009 op initiatief van Cintha van Heeswijck-Veeger (48), directeur van Stichting ArtZuid. Na jaren lang in Den Haag te hebben gewerkt in de Tweede Kamer voor D66 en op het ministerie van SZW, ‘wilde ik iets voor de samenleving doen’. “Amsterdam Zuid is een prachtige plek met onder andere veel plantsoenen, een rijke historie aan architectuur en veel scholen." Cintha wilde met de tentoonstelling meer aandacht vestigen op het bijna 100 jaar oude stedelijke uitbreidingsplan, het zogenaamde Plan-Zuid, van architect H.P. Berlage. Het behoort tot de culturele topevenementen in Amsterdam.
 
Lopend door de Apollolaan vertelt Cintha enthousiast over de stichting, de beelden, kunstenaars en vrijwilligers. "Dit werk moet je echt zien, vooral met het prachtige zonlicht!" Het is een kunstwerk in de bomen voor het Hilton Hotel. Kunstenaar El Anatsui koos speciaal deze plek vanwege de lichtinval en het beeld van De Denker van Auguste Rodin. Het is een gigantisch tapijt, gemaakt van aluminium doppen, bevestigd op kippengaas.

Keihard werken

Cintha kreeg voor de eerste expositie (2009) subsidie voor vier jaar. "Niet zaligmakend, maar het gaat redelijk goed. We moeten het vooral hebben van de brochureverkoop bij het paviljoen, koffie met versnaperingen en de inmiddels 55 (!) vrijwilligers. Zelf werkt Cintha, die overal papiertjes, plastic bekertjes en andere viezigheid tijdens de rondleiding opruimt, ruim 80 uur per week. "Na dat half jaar neem ik even een paar weken vrij. Toch ben ik inmiddels wel al in mijn hoofd bezig met het volgende project in 2015."

Atta Kwami

De keus deze keer voor de Afrikaanse kunstenaars kwam na mailuitwisseling met Atta Kwami met wie Cintha via internet in contact kwam. Hij werkt deels in Ghana, deels doceert hij aan de universiteit van Cambridge (Engeland). Hij stuurde een lijst met potentiële deelnemers. "Toen moesten alle contacten worden gelegd, vervoer worden geregeld per schip of vliegtuig, alle objecten moesten individueel worden verzekerd, vrijwilligers-verzekeringen, etc. Teveel om op te noemen." De kunstenaars verbleven de eerste drie weken in Nederland. We hebben veel ervaringen uitgewisseld en plezier gehad.

Idealistisch met duidelijke boodschap

“Dit moet je zeker zien”, zegt Cintha, als we verder over de Apollolaan lopen. Werk van Romuald Hazoumè (Benin, 1962). Oorspronkelijk maakte de kunstenaar maskers van jerrycans. “Hier heeft hij een halve Peugeot neergezet, gevuld met jerrycans. Die zijn afkomstig van het Franse benzinemerk Elf. Ze symboliseren de oorspronkelijke kolonisator van Benin.

Kinderatelier, schoollespakketten, rondleidingen

”Je zou kunnen zeggen dat de stichting is uitgegroeid tot een goed georganiseerd bedrijf met 3 coördinatoren voor onderwijs, horeca en verkoop. Cintha is de spil in het web. Naast de gratis routes zijn er ook speciale georganiseerde rondleidingen met (diner)arrangementen, schooluitjes met speurtochten en op aanvraag begeleiding. "Dat loopt goed. Tot nu toe hebben we 56 scholen gehad en zijn er nog minimaal 15 in aanvraag. De kinderen zijn enorm enthousiast. Scholen kunnen ook lespakketten bestellen. Ook kunnen kinderen zelf kunstwerkjes maken in het kinderatelier. Leuk en leerzaam voor verjaardagen en andere feestjes!”

Speciaal gemaakt

De tentoonstelling bestaat uit twee routes: Apollolaan, Minervalaan (West-Oost route) en van Museumplein, Vondelpark naar de Zuidas (Noord-Zuidroute).

Het laatste wat Cintha wil laten zien tijdens de route over de Apollolaan is het kunstwerk in het Wyndham Apollo Hotel. “Deze gigantische wandschildering is speciaal gemaakt voor ArtZuid én het hotel. Het is een verhaal apart. Zo zijn de 4 paarden geïnspireerd op de fietsers in Amsterdam.” Het werk is van Kofi Setodrji (Ghana, 1957). Meestal werkt hij als beeldhouwer, maar hij maakte ook reliëfs voor het mausoleum van Kwame Nkrumah, de eerste president van Ghana.

“Het past hier perfect. Zou geweldig zijn als het hotel dit unieke kunstwerk zou aankopen.” Volgens de managers komen dagelijks gasten naar de receptie om te vragen naar het gigantische schilderij. Dus goed voor het internationale image van het hotel, zou je zeggen. Bovendien zijn de kosten redelijk laag, maar voor een kunstenaar in zijn land huge. ArtZuid krijgt voor ieder verkocht werk tien procent van de opbrengst. “Het gaat om kleine bedragen, maar die zijn wel essentieel.”

Prijzen

Hoe belangrijk ArtZuid is, blijkt wel uit de prijzen die de stichting heeft gewonnen: in 2011 de EUROPA NOSTRA AWARD, een prestigieuze Europese Erfgoedprijs, in de categorie bewustwording en educatie. Uit de 130 inzendingen kozen specialisten uit 27 lidstaten van de Europese Unie voor ARTZUID 2009. Volgens de jury ‘ging de waardering vooral uit naar de originele manier waarop kwalitatieve kunst onder de aandacht wordt gebracht. Dat bewoners dit zelf van de grond hebben getild en de impact die het heeft op het gemeenschapsgevoel… Ook de toegankelijke wijze waarop de kinderen kennis maken met cultureel erfgoed en zich bewust worden van hun leefomgeving wordt als vernieuwend ervaren’.
Dit jaar heeft de stichting deelgenomen aan de zoektocht naar de Oranje Fonds Kroonappels. Op 15, 16 en 17 maart stemde het hele land ‘op de mooiste initiatieven in de eigen gemeente’. Er waren ruim 142.800 stemmen uitgebracht. ARTZUID werd winnaar in de categorie: buurt naar voren in Amsterdam!.

Tijdens de rondleiding heeft Cintha slechts een klein stukje laten zien aan de Apollolaan, werk van een paar Afrikaanse kunstenaars. De impact is groot. Beleef het zelf tot en met 22 september!
 
Karen Ilse Niessen
 
Foto's bij dit artikel

Boven:
El Anatsui (Ghana, 1944) werkte eerst met klei, hout en gevonden voorwerpen. Toen hij in Nigeria, waar hij doceert aan de universiteit, een zak met doppen vond, merkte hij hoe de metalen capsules veranderden in plooibare vormen.

Miniaturen rechtsboven, van links naar rechts

Wandkleed van Abdoulaye Konaté (Mali, 1953). Hij volgde een studie grafische vormgeving. Konaté werkt alleen nog met textiel, omdat dat makkelijk verkrijgbaar is en aansluit bij de traditie van Mali.

Beelden van Mickaël Bethe-Selassié (Ethiopië, 1951), gemaakt van papier-maché. Bijzonder is dat de figuren de kijker recht aankijken. Door de vrolijke kleuren wordt hij door sommigen vergeleken met Karel Appel.


De halve Peugeot met jerrycans van Romuald Hazoumè

Kofi Setodrji in ‘het Apollo Firsthotel’.

Niet in het artikel genoemde Afrikaans deelnemers:
Kader Attia (Algerije)
Sokari Douglas Camp (Nigeria)
Jems Robert Koko Bi (Ivoorkust)
Oumou Sy (Senegal)
Pascale Marthine Tayou (Kameroen)
Dominique Zinkpe (Benin)


Voor meer informatie, boekingen, voorlichting zie: www.artzuid.nl
Of ga naar het paviljoen op Minervalaan 1, 1077 NJ Amsterdam, te bereiken met tram 5, 24, 16 en vanaf station Amsterdam-Zuid.

Tekst en foto's van Karen Ilse Niessen


<< to Magazine


more images for
ArtZuid 2013, Afrikaanse inbreng, groot succes: fotofotofotofoto
More in Arts:
Africa's Women Artists, a Growing Voice
Claudine Pommier sat on a stool in the...

Francis Kéré - Philosopher, Activist, Architect
One of the most remarkable articles in...

Jews of Nigeria - interview with filmmaker Jeff Lieberman
An image of a hut in the African forest...


More in Africa:
The Book, the Authors and the Lecture
More information on Contemporary African Art since 1980, the authors Okwui...

2000 - 2009 & Conclusion
Ghada Amer, another work by El Anatsui, Yto Barrada, Julie Mehretu, a much...

1980 - 1989
Why did we take 1980 as the point of departure? 1980 for us is a frame of...


Currently in the magazine:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...

Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites for this article:
ArtZuid
http://www.artzuid.nl

Arts and Culture
hyperlinks index Africaserver

Africa
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 101 milliseconds.