Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Kunst, 31 maart 2014
Manecas Costa, zanger, componist en gitarist uit Guinee-Bissau, zou in februari optreden in Nederland. Die concerten moesten worden afgelast, maar in april komt hij alsnog naar Nederland. Voor zijn optreden op 24 april bij Podium Mozaïek in Amsterdam mag Africaserver Magazine 2x2 vrijkaarten verloten onder bezoekers van de site. Grijp uw kans!
Waar de Portugezen ook hun koloniale vlag ontvouwden, ze lijken een muzikale erfenis vol talent, schoonheid en droefheid achtergelaten te hebben. Artiesten als Cesaria Evora uit Kaap-Verdië en Bonga uit Angola zijn voorbeelden die wereldfaam hebben verworven.

Lees verder
Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Kunst, 2014-02-18
Guinee-Bissau, Kaapverdië, Mozambique, Namibië, Democratische Republiek Congo, Senegal, Ethiopië, Eritrea, Angola, Soedan. Sinds begin februari 2014 staat op de website van het IISG een online expositie met foto’s van Frits Eisenloeffel, een journalist die in de jaren ’70 en ’80 heel Afrika doorkruiste en veel voor de Groene Amsterdammer werkte. Zijn foto’s geven een prachtig beeld van een tijdperk dat werd gekenmerkt door idealisme en engagement voor de Derde Wereld.
Lees verder
Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Kunst, 28 Jan 2014
Nigeria. Op woensdag 19 februari komt de Nigeriaanse auteur Helon Habila bij de literaire salon van BorderKitchen in Den Haag vertellen over zijn nieuwe roman Olie op water. Hij wordt – in het Engels – geïnterviewd door Toef Jaeger. Bezoekers van Africaserver Magazine kunnen korting krijgen voor deze avond.
Helon Habila (geboren in 1967) begon als journalist in Nigeria. Hij woonde in Lagos, Norwich, New York, Washington, Berlijn en woont tegenwoordig in Virginia waar hij Creative Writing doceert aan de George Mason University. Habila is meermaals bekroond voor zijn poëzie en proza en schreef Wachten op een engel (Waiting for an Angel) en Measuring Time voordat Olie op Water verscheen.

Lees verder
Samen door Mandela: Zondag 15 december 2013 Stadsschouwburg en de Melkweg, Amsterdam
Politiek, 10 Dec. 2013 - redactie ASM
Zuid-Afrika. ‘Samen door Mandela’ wil met u stilstaan bij het leven, het werk en het inspirerende gedachtengoed van de belangrijkste vertolker van vrijheidsdrang en het verlangen naar een rechtvaardige samenleving. In de herinnering aan Mandela liggen de lessen besloten van verzet, activisme en strijdbaarheid. Nu er een einde aan het leven van Nelson Mandela is gekomen, brengt hij ons opnieuw samen.
Lees verder
2013 Prince Claus Laureate Ahmed Fouad Negm has passed away
3 Dec 2013
Egypte. RIP Egyptian poet and this year's Prince Claus Prize-winner Ahmed Fouad Negm suddenly died last night at 84 shortly after he returned from a reading in Jordan. The poetry lives on.
Lees verder
Vieux Farka Touré in Nederland, winactie voor lezers Africaserver
Kunst, 29 Oct 2013
Mali. In november verzorgt Vieux Farka Touré, de zoon van de legendarische Ali Farka Touré, een serie optredens in België en Nederland. Bezoekers van Africaserver magazine kunnen vrijkaarten winnen voor het concert dat Paradiso op 19 november presenteert in Bitterzoet in Amsterdam.

Vieux Farka Touré’s vader wilde liever niet dat zijn zoon de muziek in zou gaan. Toch wordt Vieux ingeschreven op de National Arts Institute in Bamako. Op zijn eerste plaat Vieux Farka Touré (2006) speelt zijn vader zelfs een aantal nummers mee. Het album staat vol met onvervalste eenentwintigste eeuwse desertblues.

Lees verder
Blitz The Ambassador - winactie lezers Africaserver Magazine (VERLENGD)
Kunst, 08 Oct 2013
Ghana. De van oorsprong Ghanese hiphopster Blitz The Ambassador treedt 23 oktober op in BIRD in Rotterdam. Bezoekers van Africaserver Magazine kunnen vrijkaarten voor dit optreden winnen.

Blitz The Ambassador woont en werkt in New York, maar komt oorspronkelijk uit Ghana, waar hij opgroeide met het geluid van afrobeat, highlife, jazz en motown. Als kind raakte hij geobsedeerd door hiphop nadat hij van zijn oudere broer de klassieker It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back van Public Enemy te horen kreeg.

Lees verder
En verder...
ArtZuid 2013, Afrikaanse inbreng, groot succes
30 Jul 2013
Kunst
Galerie iZArte moet sluiten, maar geeft ideaal niet op
23 Jul 2013
Kunst
Herdenking Sean Bergin moet vooral feest zijn - Una Bergin over haar vader
27 Jun 2013
Kunst
Africa's Women Artists, a Growing Voice
11 Jun 2013
Kunst
Bombino en Azalai Project in de Melkweg - winactie voor bezoekers Africaserver
18 Jun 2013
Kunst
Francis Kéré - Philosopher, Activist, Architect
19 Mar 2013
Kunst
In Ongenade
12 maart 2013
Kunst
De nieuwe bibliotheek van Timboektoe: verwoest in januari 2013
29 Jan. 2013
Kunst


Artikel niet gevonden?
Bekijk dan het hele archief.
 
agenda / calendarDe Africaserver Agenda bevat 92 items. Hieronder een selectie van activiteiten en tentoonstellingen die binnenkort starten of eindigen...

do 13 mrt t/m za 19 apr - Skoto Gallery - New York - (US)
Osaretin Ighile - sculpture

ma 24 mrt t/m ma 21 apr - NPO Doc - (NL)
BBC-documentairereeks Africa op NPO Doc

vr 18 apr t/m zo 22 jun - De Nieuwe Kerk - Amsterdam - (NL)
World Presss Photo

za 19 apr - RASA - Utrecht - (NL)
Basokin - Rauwe Congolese trancemuziek

naar agenda / to calendarBart LuirinkZuid-Afrikaans optimisme
Met het South African Institute for Race Relations (SAIRR) heb ik een beetje een haat-liefde verhouding. Dit instituut bracht vanaf de jaren zeventig surveys uit vol van statistieken over de Zuid-Afrikaanse samenleving. Met de feiten over de bevolkingsgroei, de economieën in de zogenaamde thuislanden, de (materiële) verschillen tussen blank en zwart, stakingen en politiegeweld voedden we destijds spreekbeurten en opiniestukken die zonder uitzondering de apartheidspolitiek hekelden. Het SAIRR kon niet van radicaal activisme verdacht worden. Hun onderzoeksmethoden werden allerwegen als betrouwbaar beoordeeld, ‘een gezaghebbende bron’, dus. Eigenlijk hekelde alleen het blanke minderheidsbewind het ‘stelletje liberalen’ dat voor de samenstelling van de telefoondikke surveys verantwoordelijk was.
Lees verdercartoon

Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 632 milliseconds.