Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Kunst, 28 oktober 2014
Magisch Afrika, een schitterende tentoonstelling met maskers en beelden uit Ivoorkust is eind oktober 2014 in aanwezigheid van Prinses Beatrix geopend in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. De tentoonstelling is tot 15 februari 2015 open voor het publiek.
Lees verder
Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
Kunst, 17 June 2014 - redactie Africaserver Magazine
Zuid-Afrika, Senegal. "At the same time we were pointing a finger at you, we realized we were pointing three at ourselves..."
The South-African choreographer Robyn Orlin does not shrink away from provocative themes. In her work she has always opposed apartheid, racism, suppression of women and the clichés which cling to the art of dance. But always with a humorous twist. Following visits to the Julidans in 2005 and 2009 she is back with her latest performance, working with dancers from the Jant-Bi company from Dakar (Senegal). Their performance does away with the prejudices with which the body is weighed down in our world.
Lees verder
Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Kunst, 2014-05-20 - redactie Africaserver Magazine
Democratische Republiek Congo. Van 16 t/m 18 juni presenteert het Holland Festival de dansvoorstelling Coup Fatal van Alain Platel. Coup Fatal is een uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ (de dandy’s) van Kinshasa (Congo), die de gruwelen van oorlog en geweld verdringen met een liefde voor overdaad en uitbundigheid. Countertenor Serge Kakudji en 13 muzikanten uit Kinshasa combineren barok met pop, rock, jazz en een stevige dosis Congolese vitaliteit. Choreograaf Alain Platel bedacht samen met danser Romain Guion de theatrale vorm. De decors zijn van Congolese kunstenaar Freddy Tsimba. Het resultaat is een sprankelende combinatie van muziek en dans.

Lees verder
Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Kunst, 31 maart 2014
Guinee-Bissau. Manecas Costa, zanger, componist en gitarist uit Guinee-Bissau, zou in februari optreden in Nederland. Die concerten moesten worden afgelast, maar in april komt hij alsnog naar Nederland. Voor zijn optreden op 24 april bij Podium Mozaïek in Amsterdam mag Africaserver Magazine 2x2 vrijkaarten verloten onder bezoekers van de site. Grijp uw kans!
Waar de Portugezen ook hun koloniale vlag ontvouwden, ze lijken een muzikale erfenis vol talent, schoonheid en droefheid achtergelaten te hebben. Artiesten als Cesaria Evora uit Kaap-Verdië en Bonga uit Angola zijn voorbeelden die wereldfaam hebben verworven.

Lees verder
Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Kunst, 2014-02-18
Guinee-Bissau, Kaapverdië, Mozambique, Namibië, Democratische Republiek Congo, Senegal, Ethiopië, Eritrea, Angola, Soedan. Sinds begin februari 2014 staat op de website van het IISG een online expositie met foto’s van Frits Eisenloeffel, een journalist die in de jaren ’70 en ’80 heel Afrika doorkruiste en veel voor de Groene Amsterdammer werkte. Zijn foto’s geven een prachtig beeld van een tijdperk dat werd gekenmerkt door idealisme en engagement voor de Derde Wereld.
Lees verder
Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Kunst, 28 Jan 2014
Nigeria. Op woensdag 19 februari komt de Nigeriaanse auteur Helon Habila bij de literaire salon van BorderKitchen in Den Haag vertellen over zijn nieuwe roman Olie op water. Hij wordt – in het Engels – geïnterviewd door Toef Jaeger. Bezoekers van Africaserver Magazine kunnen korting krijgen voor deze avond.
Helon Habila (geboren in 1967) begon als journalist in Nigeria. Hij woonde in Lagos, Norwich, New York, Washington, Berlijn en woont tegenwoordig in Virginia waar hij Creative Writing doceert aan de George Mason University. Habila is meermaals bekroond voor zijn poëzie en proza en schreef Wachten op een engel (Waiting for an Angel) en Measuring Time voordat Olie op Water verscheen.

Lees verder
Samen door Mandela: Zondag 15 december 2013 Stadsschouwburg en de Melkweg, Amsterdam
Politiek, 10 Dec. 2013 - redactie ASM
Zuid-Afrika. ‘Samen door Mandela’ wil met u stilstaan bij het leven, het werk en het inspirerende gedachtengoed van de belangrijkste vertolker van vrijheidsdrang en het verlangen naar een rechtvaardige samenleving. In de herinnering aan Mandela liggen de lessen besloten van verzet, activisme en strijdbaarheid. Nu er een einde aan het leven van Nelson Mandela is gekomen, brengt hij ons opnieuw samen.
Lees verder
En verder...
2013 Prince Claus Laureate Ahmed Fouad Negm has passed away
3 Dec 2013
Vieux Farka Touré in Nederland, winactie voor lezers Africaserver
29 Oct 2013
Kunst
Blitz The Ambassador - winactie lezers Africaserver Magazine (VERLENGD)
08 Oct 2013
Kunst
ArtZuid 2013, Afrikaanse inbreng, groot succes
30 Jul 2013
Kunst
Galerie iZArte moet sluiten, maar geeft ideaal niet op
23 Jul 2013
Kunst
Herdenking Sean Bergin moet vooral feest zijn - Una Bergin over haar vader
27 Jun 2013
Kunst
Africa's Women Artists, a Growing Voice
11 Jun 2013
Kunst
Bombino en Azalai Project in de Melkweg - winactie voor bezoekers Africaserver
18 Jun 2013
Kunst


Artikel niet gevonden?
Bekijk dan het hele archief.
 
agenda / calendarDe Africaserver Agenda bevat 37 items. Hieronder een selectie van activiteiten en tentoonstellingen die binnenkort starten of eindigen...

za 4 nov t/m do 21 dec - Pletterij, Haarlem, (NL)
tentoonstelling Over en Weer - Over 25 jaar vriendschap tussen Haarlemmers en Mutarezen

wo 6 dec t/m za 23 dec - verschillende locaties (NL)
Sal Ek Altyd Wit Wees - gebaseerd op het werk v/d prominente Zuid-Afrikaanse dichteres Antjie Krog

di 12 dec - Aula Radboud Universiteit, Nijmegen, (NL)
PhD: Made in Africa: Innovation and Efficiency at the Level of the Firm

di 12 dec -
PhD: Fetal Alcohol Spectrum Disorders in South Africa - A 20-year journey

naar agenda / to calendarBart LuirinkZuid-Afrikaans optimisme
Met het South African Institute for Race Relations (SAIRR) heb ik een beetje een haat-liefde verhouding. Dit instituut bracht vanaf de jaren zeventig surveys uit vol van statistieken over de Zuid-Afrikaanse samenleving. Met de feiten over de bevolkingsgroei, de economieën in de zogenaamde thuislanden, de (materiële) verschillen tussen blank en zwart, stakingen en politiegeweld voedden we destijds spreekbeurten en opiniestukken die zonder uitzondering de apartheidspolitiek hekelden. Het SAIRR kon niet van radicaal activisme verdacht worden. Hun onderzoeksmethoden werden allerwegen als betrouwbaar beoordeeld, ‘een gezaghebbende bron’, dus. Eigenlijk hekelde alleen het blanke minderheidsbewind het ‘stelletje liberalen’ dat voor de samenstelling van de telefoondikke surveys verantwoordelijk was.
Lees verdercartoon

Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 145 milliseconds.