artikelfotoWest-Afrika, Soedan, Tanzania, Nigeria, Zuid-Afrika, Zambia, Angola
Doorlezen over Afrika
Kunst, 23 Oct. 2007
Transit

Voor de 3e keer dit jaar brengen wij een selectie van nieuwe interessante boeken uit/over Afrika: een reisroman van Bas Vlugt over West-Afrika, een zoektocht van Gerbert van der Aa door Soedan, de belevenissen van een tropenarts in Tanzania, en die van vier Afrikaanse vrouwen die in de Antwerpse prostitutie belanden, een bestseller over relgieus fanatisme in Nigeria, enz.
 
Bas Vlugt - Transit
Transit is een reisroman die het verhaal vertelt van Karel en Seydou. Freelance fotograaf Karel trekt voor verschillende opdrachtgevers door de Sahel. Door malaria geveld verzeilt hij in een afgelegen dorp, waar hij door de plaatselijke bevolking wordt opgelapt. Karel raakt bevriend met de chef van het dorp, die hem vertelt over de Tweede Wereldoorlog, toen hij in het Franse leger zijn bijdrage leverde aan de bevrijding van Europa. Als blijkt dat de inwoners van het dorp bereid zijn om een geheime dans voor Karel op te voeren, grijpt hij deze kans met beide handen aan. Als tegenprestatie wordt van hem verlangd dat hij een jongen uit het dorp, Seydou, meeneemt naar Europa. Het is een verzoek dat hij niet kan weigeren. Maar net zo min kan hij eraan voldoen. Zonder veel illusies neemt Karel Seydou mee en trekken de mannen noordwaarts, naar daar waar Europa moet zijn.
Transit is een meeslepende roman over een onmogelijke reis door een continent dat - afhankelijk van het perspectief - niets, of juist alles heeft.
Bas Vlugt schrijft met Transit een indrukwekkend boek dat speelt in het West-Afrika van nu, waar traditie en moderniteit met wisselend succes strijden om voorrang. Het is een verhaal over vriendschap, liefde en bedrog maar vooral over verlangen.

Gerbert van der Aa - Dwars door Soedan
Vriendelijke schurkenstaat aan de Nijl
Sinds 1983 is de sharia er van kracht. En tussen 1991 en 1996 werkte Osama bin Laden er aan de oprichting van Al-Qaeda. De hoofddoek is verplicht, alcohol is verboden. Soedan wordt als terroristenstaat met de nek aangekeken. VN-gezant Jan Pronk moest op last van het regime vertrekken.
Het grootste land van Afrika tuimelt bijna onafgebroken van de ene burgeroorlog in de andere: moslims tegen christenen, lichtgekleurde Arabieren tegen zwarte Afrikanen, nomaden tegen boeren. Nadat het zuiden decennialang het toneel was van een bloedige oorlog, woeden nu in de westelijke regio Darfur hevige gevechten. Honderdduizenden doden vallen te betreuren, miljoenen mensen zijn op drift geraakt.
Tegelijkertijd zijn buitenlandse bezoekers diep onder de indruk van de Soedanese gastvrijheid. Vrijwel allemaal beweren ze dat bijna nergens ter wereld zulke aardige mensen wonen. Terwijl in andere Afrikaanse landen westerse gasten vaak belaagd worden door opdringerige types die om een gift vragen, is het in Soedan juist de bezoeker zelf die overladen wordt met cadeaus.
Hoe valt dit te rijmen? Hoe kan zo'n vriendelijk land tegelijkertijd zo kwaadaardig zijn? Is het de volksaard? Heeft het te maken met de onnatuurlijke grenzen die ooit door de koloniale mogendheden zijn getrokken? Of is het een bewuste strategie van de regerende elite, die alle middelen inzet om zich te verrijken met de opbrengsten van natuurlijke hulpbronnen zoals aardolie. Reizend door Soedan - boven op vrachtwagens, met een boot over de Nijl, op een ezelkar - zoekt Gerbert van der Aa naar antwoorden op deze vragen.

Adriaan Groen - Trommelhart
Op het platteland van Tanzania wijdt de Nederlandse tropenarts Axel Banning zich met hart en ziel aan zijn patiënten.
Het komt geen moment in hem op dat hij daarbij ook vijanden maakt.
Wanneer iemand hem vertelt dat hij op zijn hoede moet zijn, legt hij die waarschuwing dan ook naast zich neer.
Axel Banning had beter moeten weten.
In Oost-Afrika is niemand gevrijwaard van de dreiging van het kwaad.
Er beginnen zich vreemde gebeurtenissen voor te doen - waarvoor Axel een eenvoudige verklaring heeft, maar die bij Faustina, de inlandse vrouw op wie hij verliefd is, het vermoeden wekken dat er meer speelt.
Wanhopig probeert ze haar geliefde te helpen, maar hoe bescherm je een man die het gevaar dat hem bedreigt, niet serieus neemt?

Chimamanda Ngozi Adichie - Paarse Hibiscus
De wereld van de vijftienjarige Kambili wordt begrensd door de muren van de missieschool en de frangipangibomen rondom het erf. Haar vader is een vermogend, godvrezend man, die thuis heerst met strakke hand en religieus fanatisme, en het leven van Kambili en haar oudere broer Jaja wordt dan ook bepaald door zijn strenge regels. Tijdens een logeerpartij bij hun vrijgevochten tante Ifeoma ontdekken Kambili en Jaja een heel nieuw leven: ze ontmoeten hun `heidense� grootvader, leren tuinieren en Kambili wordt voor het eerst van haar leven verliefd. Wanneer Nigeria na een militaire coup uiteen dreigt te vallen, en Kambili en Jaja - veranderd door hun pasgevonden vrijheid - terugkeren naar huis, escaleren de spanningen binnen het gezin. Als haar moeder vervolgens een wanhoopsdaad pleegt, moet Kambili de kracht vinden haar geliefden bijeen te houden.
Paarse hibiscus is een hartverscheurende roman over de belofte van vrijheid; over de vage scheidslijnen tussen oude en nieuwe goden, tussen kindertijd en volwassenheid, tussen liefde en haat.
Chimamanda Ngozi Adichie (1977) groeide op in Nigeria en woont momenteel in de Verenigde Staten. Ze werd genomineerd voor de 2002 Caine Prize for African Writing en won met haar korte verhalen diverse prijzen, waaronder de PEN/David T. Wong Award (juryleden J.M. Coetzee, William Trevor, Michele Roberts) en The O�Henry Prize. Paarse hibiscus is haar eerste roman.

Marita van der Vyver - Stiltetijd
Een Zuid-Afrikaans gezin, uiteengevallen door de plotselinge en gewelddadige dood van hun kind, brengt een jaar door in Frankrijk om een vervallen huis op te knappen. In het vreemde land, omringd door bouwpuin en overstelpt door verdriet, proberen ze elk hun eigen leed te verwerken: Emile, de dertienjarige zoon, smelt weg in de dikke natuurstenen muren van het huis om zijn ouders zo min mogelijk last te bezorgen. Andre stort al zijn energie in het restauratieproject van het huis en verdwijnt tussen de zakken cement, vrachten plavuizen, schroeven, spijkers, planken en buizen. En Hester? Zij wordt almaar stiller en afweziger, voert denkbeeldige gesprekken met een illegale allochtoon uit de Democratische Republiek Congo, en vindt op een vreemde wijze genegenheid bij een weeskind uit Rwanda - een onvoldoende plaatsvervangster voor de dochter die zij heeft verloren. Door hen ontdekt ze opnieuw haar liefde voor Afrika. Wat een jaar van het verwerkelijken van een droom had moeten zijn, wordt een jaar van verdriet, maar, uiteindelijk, ook genezing. Marita van der Vyver vertelt in Stiltetijd op een warme manier over de spanningen en uitdagingen van het omgaan met het verlies. Ze beschrijft - terwijl de seizoenen voorbij gaan - hoe Hester haar weg terugvindt naar haar man en haar overgebleven kind.
De Zuid-Afrikaanse Marita van der Vyver (1958) woont met haar Franse echtgenoot en vier kinderen in Frankrijk. Haar debuutroman Griet schrijft een sprookje werd een internationale bestseller. Femina Magazine noemde haar in hun 100 Vrouwen die Zuid-Afrika hebben wakker geschud en haar werk werd met diverse prijzen bekroond.

Henning Mankell - Het oog van de luipaard
Als Hans Olofson voor een korte reis naar Afrika gaat, kan hij niet weten dat hij er twintig jaar zal blijven. In plaats van in Uppsala zijn rechtenstudie te voltooien, neemt hij in Zambia een kippenfarm over. Hij heeft grootse plannen: nieuwe huizen voor de zwarte medewerkers bouwen, een school oprichten voor hun kinderen en hogere lonen betalen. Maar als de onafhankelijkheidsbeweging zich nadrukkelijk afzet tegen de blanken komt Hans in het nauw.
De schrijver legt haarscherp de verschillen tussen de Afrikaanse en Europese mentaliteit bloot in deze bevlogen roman waaruit veel liefde voor Afrika spreekt.

William Easterly - The White Man s Burden
Waarom heeft ontwikkelingshulp meer kwaad dan goed gedaan?
We zijn allemaal bekend met de extreme honger en armoede waarmee de armsten van de wereld te maken hebben. We horen de feiten aan, we zien de beelden op tv en zijn als individuen en regeringen bereid veel geld te geven.. Maar wat gebeurt er met al die hulp? Waarom zijn er na vijftig jaar en 2,3 biljoen dollar nog steeds kinderen die sterven door het gebrek aan een medicijn van 12 cent? Waarom moeten nog steeds zoveel mensen rondkomen van minder dan een dollar per dag, zonder schoon water, voedsel, sanitair, onderdak, onderwijs of medicatie? Doen we het dan helemaal fout?
Ja! In The White Man’s Burden stelt William Easterly deze dubbele tragedie urgent aan de orde. Hij erkent de inzet en de compassie achter de grote ontwikkelingsprojecten maar stelt dat de grote plannen en fraaie intenties een deel van het probleem zijn, niet van de oplossing. Hulp verlenen is niet voldoende, we moeten zorgen dat het de mensen bereikt die de hulp het hardst nodig hebben. De enige manier om dit te bewerkstelligen is door verantwoordelijkheid te nemen en te leren van fouten uit het verleden.
Easterly pretendeert niet alle antwoorden te hebben maar hekelt de zelfgenoegzaamheid en de neerbuigendheid van het Westen, dat oplossingen van bovenaf probeert op te leggen. In dit afwisselend boze, ontroerende en genadeloze boek, roept Easterly iedereen, van donoren en hulpverleners tot gewone burgers, op om verantwoordelijkheid te nemen, zodat de hulp ook echt daar aankomt waar hij nodig is: bij de moeder die haar kinderen niet kan voeden, het kleine meisje dat brandhout moet verzamelen in plaats van naar school te gaan en de vader die niet kan werken omdat hij door de oorlog arbeidsongeschikt is geworden.

André Brink - De blauwe deur
David le Roux is een ex-leraar die zijn vaste baan heeft opgegeven om kunstenaar te worden. Als hij op een dag bij zijn atelier aankomt en de blauwe deur opent, blijkt niets meer hetzelfde. De vrouw die hem verwelkomt als haar echtgenoot heeft hij nooit eerder gezien: ze is mooi en vriendelijk, maar zeker niet zijn vrouw. De kinderen die vrolijk op hem af komen rennen, kunnen niet zijn kinderen zijn, want die heeft hij nooit kunnen krijgen. Hoe moet hij zich gedragen tegenover de vreemdelingen die hem als hun man en vader beschouwen? Als hij vol verwarring naar huis terugkeert in de hoop weer in de ‘normale’ wereld terecht te komen, blijkt dat zijn huis helemaal niet meer bestaat. Is alles in zijn leven een illusie geweest? Of is het verleden echt en het heden een hallucinatie? De blauwe deur is een intrigerend boek over identiteit en het maken van keuzes, over wat er gebeurt als alles in je leven op zijn kop wordt gezet. Een schitterend klein hoogtepunt in het oeuvre van een groot schrijver.

Chikwa Unige - Fata Morgana
Vier Afrikaanse vrouwen laten alles achter, op zoek naar een beter leven. Ze worden alle vier naar Antwerpen gesmokkeld door dezelfde pooier, een zwaarlijvige Nigeriaanse man die Dele heet, en komen in de prostitutie terecht. Een van de vrouwen, Sisi, sterft. Haar dramatische lot dwingt de andere vrouwen tot een genadeloos zelfonderzoek. Waarom hebben ze het zover laten komen met hun leven? In Fata morgana vertelt Chika Unigwe het verhaal van de vrouwen achter de ramen van de Vingerlingstraat. Ze zijn aangespoeld op een plek waar zich niets dan de resten van de samenleving bevinden. Elk gezicht daar is inwisselbaar en geschiedenisloos. Fata morgana toont ook hoe de menselijke overlevingsdrang de bovenhand haalt, zelfs als alle hoop verloren is.
De Afro-Belgische Chika Unigwe won in 2003 de BBC Short Story Award. In 2004 won ze de Commonwealth Short Story Award en was ze genomineerd voor de Caine Prize (de Afrikaanse Booker Prize). Chika Unigwe was ook de laureate van de VDAB debutenwedstrijd. Ze debuteerde in 2005 met de roman De feniks.

José Eduardo Agualusa - De handelaar in verledens
Félix Ventura oefent een merkwaardig beroep uit: hij handelt in valse verledens. Zijn klanten, welgestelde zakenlieden, politici, generaals, kortom al degenen die in Angola de dienst uitmaken, hebben zich verzekerd van een gouden toekomst. Ze missen alleen een goed verleden. Daarvoor zorgt Félix: hij knutselt een mooie stamboom in elkaar, verzint een gelukkige jeugd en levert portretten van beroemde voorouders.
Op zekere dag stapt er een mysterieuze vreemdeling bij hem binnen die een Angolese identiteit wil hebben. Op dat moment breekt het verleden als een wervelstorm het heden binnen en gebeuren er dingen die eigenlijk niet kunnen. De handelaar in verledens is een felle, maar tegelijk humoristische en lichtvoetige satire op het Angola van na de burgeroorlog en een reflectie op werkelijkheid en fictie, op hoe ons geheugen werkt. Het is een wrang, eindeloos mooi geschreven boek over bedrog, moord en liefde van een van de grootste beloftes van de hedendaagse literatuur.
 
Azim Koning
 
Bas Vlugt - Transit
ISBN 9085650054 - € 16,50 - Uitgeverij 521, 2007

Gerbert van der Aa - Dwars door Soedan
ISBN 978 90 468 0262 5 - € 17,95 - Uitgeverij Nieuw Amsterdam 2007

Adriaan Groen - Trommelhart
ISBN: 9789045800172 - € 17,50 - Uitgeverij Mouria, 2007

Chimamanda Ngozi Adichie - Paarse Hibiscus
ISBN: 9789058314215 - € 18,95 - Uitgeverij Sirene

Marita van der Vyver - Stiltetijd
ISBN: 9789058314581- € 19,95 - Uitgeverij Sirene

Henning Mankell - Het oog van de luipaard
ISBN: 9789044511239 - € 12,50 - Uitgeverij De Geus, 2007

William Easterly - The White Man s Burden
ISBN 978 90 468 0301 1 - € 27,50 [prijs onder voorbehoud] - Uitgeverij Nieuw Amsterdam 2007

André Brink - De blauwe deur
ISBN 9789029080378 - € 12,50 - Uitgeverij Meulenhoff, 2007

Chikwa Unige - Fata Morgana
ISBN 9789085420927 - € 22,50 - Standaard Uitgeverij, 2007

José Eduardo Agualusa - De handelaar in verledens
ISBN 9789029080347 - € 12,90 - Uitgeverij Meulenhoff, 2007


<< naar Magazine


Meer in Kunst:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...


Meer in West-Afrika:
Van ideologie naar Idols
Na de dekolonisatie zagen West-Afrikaanse landen muziek als hét instrument voor...

nieuwe televisieseries De Slavernij, De Slavernij Junior & interview met Roué Verveer
Vanaf 18 september zendt de NTR twee nieuwe televisieseries uit: De Slavernij...

recensie nieuwe film: White Material
Het WK voetbal heeft gezorgd voor een stroom aan optimistische verhalen uit...


Meer in Soedan:
Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de website van het IISG een online expositie...

“Mijn tractor-tocht naar de Zuidpool is de vervulling van een kinderdroom”
Interview met Manon Ossevoort.Als alleenstaande vrouw rijdt theatermaakster...

Eyes on Darfur - Amnesty opent site met satellietbeelden
Gedetailleerde satellietbeelden zijn het nieuwste wapen van Amnesty...


Meer in Tanzania:
Een buitengewone obsessie - Afrikaanse homo’s als kop van jut in kerkelijke machtsstrijd
Als God van homo’s hield, had hij wel Adam en Steve geschapen, schamperen...

Kracht, gedrevenheid en optimisme
Doel van de voorstelling ‘Daughters of Africa’ was volgens regisseur Leoni...

Leoni en haar 'dochters'
Wie de dagverslagen van Leoni Jansen bekijkt, begrijpt waarom ze straalt als ze...


Meer in Nigeria:
Nollywood, voetbal, Obama en meer
Africa in the Picture heeft veel meer te bieden dan wat in de rest van de...

CV - Victor Ekpuk
De Nigeriaanse kunstenaar Victor Ekpuk creëert een dichtmazig lijnenspel,...

Kroeshaar - een Nigeriaan in Bangalore
‘Toen ik vier jaar oud was vertelde ik mijn buurmeisje dat mijn grootouders een...


Meer in Zuid-Afrika:
Xai Xai Lounge - township café's in Amsterdam en Den Haag
Xai Xai Lounge is de centrale ontmoetingsplek van het festival met een...

Kliptown Stories. Verhalen van Zuid-Afrika
Gespreksleider Stephan Sanders spreekt met gasten van het festival: regisseur...

Township Café - Xai Xai Lounge
In het (gratis toegankelijke) townshipcafé komt alles bij...


Meer in Zambia:
Afrocartography - Traces of places and all points in between
De Zambiaanse theatermaakster Mwenya Kabwe verbindt in Afrocartography theater,...

The spirit of music is a gift for everyone - Zambian students turn to classical instruments
As a young child, Moses Kalomo slept evenings on a bus platform in Zambia to...

Kracht, gedrevenheid en optimisme
Doel van de voorstelling ‘Daughters of Africa’ was volgens regisseur Leoni...


Meer in Angola:
Angola in the Picture
Op 6 september zijn er na 16 jaar weer parlementsverkiezingen in Angola. De...

Highlights from the Motherland
Hoogtepunten uit de recente filmproductie van het Afrikaanse continent. Met dit...

Stijve kont
Angola staat bekend als het land van olie en diamanten. Het land exporteert...


Magazine actueel:
Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites bij dit artikel:
Africaserver - Verder lezen over Afrika
http://www.africaserver.nl/magazine.htm?art=a20070306160136211&taal=nl

Africaserver - Lezen over Afrika
http://www.africaserver.nl/magazine.htm?art=a20070130161101299&taal=nl

Uitgeverij 521 - Transit
http://www.uitgerij521.nl/index2.html

Website Bas Vlugt
http://www.basvlugt.nl

Website Bas Vlugt
http://www.basvlugt.nl

Uitgeverij Nieuw Amsterdam - Dwars door Soedan
http://www.nieuwamsterdam.nl/dwarsdoorsoedan

Uitgeverij Mouria - Trommelhart
http://www.mouria.nl/

Uitgeverij Sirene - Paarse Hibuscus
http://www.sirene.nl/boeken/bdetail.asp?isbn=9789058314215

Uitgeverij Sirene - Stiltetijd
http://www.sirene.nl/nieuws/index.asp

Uitgeverij De Geus - Het oog van de luipaard
http://www.degeus.nl/boekpagina.php?id=1279

Uitgeverij Nieuw Amsterdam - The White Mans Burden
http://www.nieuwamsterdam.nl/thewhitemansburden

Uitgeverij J.M.Meulenhoff - De blauwe deur
http://www.nobelprijsvoordeliteratuur.nl/meulenhoff/result-titel.asp?ISBN=9789029080378

Uitgeverij J.M.Meulenhoff - De blauwe deur
http://www.nobelprijsvoordeliteratuur.nl/meulenhoff/result-titel.asp?ISBN=9789029080378

Website Chika Unigwe
http://users.skynet.be/chikaunigwe/nl_biography.html

Standaard Uitgeverij / Meulenhoff-Manteau - Chika Unigwe
http://www.standaarduitgeverij.be/newapp/search/result.cfm

Uitgeverij J.M.Meulenhoff - De handelaar in verledens
http://www.nobelprijsvoordeliteratuur.nl/meulenhoff/result-titel.asp?ISBN=9789029080347

Literatuur/boeken
hyperlinks index Africaserver

Zuid-Afrika
hyperlinks index Africaserver

Tanzania
hyperlinks index Africaserver

Soedan
hyperlinks index Africaserver

Nigeria
hyperlinks index Africaserver

Angola
hyperlinks index Africaserver

West-Afrika
hyperlinks index Africaserver

Zambia
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 222 milliseconds.