artikelfotoDemocratische Republiek Congo
Fotoserie De Presidentskandidaat (Congo) bekroond
Kunst, 25 Sep. 2007
Presidentskandidaat

De Dick Scherpenzeel Prijzen 2006 zijn gewonnen door Sven Torfinn (fotoprijs) en Joris Luyendijk (persprijs). Sven Torfinn won met zijn fotoserie De Presidentskandidaat. (tijdens de verkiezingen vorig jaar in Congo). Beide winnaars krijgen € 4.500,-
 
Torfinn maakte series zwart-wit portretten van nieuwe volksvertegenwoordigers in de Democratische Republiek Congo en bracht zo de eerste verkiezingen van dat land sinds veertig jaar in beeld.
Eind 2006 en begin 2007 was de fotoserie De Presidentskandidaat te
zien als onderdeel van de tentoonstelling De Koningen van Congo in de Rotterdamse Kunsthal. De fotojury merkt op dat de inzendingen dit jaar van hoge kwaliteit waren. Bij het maken van de uiteindelijke keuze heeft de jury gelet op onderlinge samenhang van de foto’s, moeilijkheidsgraad van het werk, emotie en de mate waarin de foto’s passen bij het thema ontwikkelingsvraagstukken.

Het boek Het zijn net mensen van Joris Luyendijk kreeg eerder al veel aandacht van publiek en media. De jury van de Dick Scherpenzeelstichting heeft zich daardoor niet willen laten weerhouden, juist ook omdat Luyendijk met dit boek nauw aansluit bij de doelstelling van de stichting: het analyseren en stimuleren van berichtgeving over ontwikkelingsvraagstukken. Joris Luyendijk zet een aantal zwakke plekken in de buitenlandberichtgeving raak neer. Zijn betoog geeft stof tot nadenken. Het is vlot en zeer toegankelijk geschreven, niet alleen voor het journaille, maar ook voor een brede doelgroep daarbuiten.
 
Redactie AS Magazine
 
De Dick Scherpenzeel Stichting is opgericht ter nagedachtenis aan Dick Scherpenzeel (1923-1973), een pionier binnen de Nederlandse journalistiek op het gebied van ontwikkelingsvraagstukken. Jaarlijks worden de Dick Scherpenzeel Prijzen uitgereikt aan journalistieke producties die inzicht geven in ontwikkelingsvraagstukken in niet-westerse landen. De prijzen worden toegekend door twee onafhankelijke vakjury’s.

Minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking is gevraagd de prijzen uit te reiken op 31 oktober 2007. De prijsuitreiking vindt plaats in de Heerensociëteit te Utrecht, Mariaplaats 14, aanvang 15.30 uur. Aansluitend een debat rondom journalistiek, onder leiding van Stephan Sanders. De prijsuitreiking wordt gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken.


<< naar Magazine


meer foto's voor
Fotoserie De Presidentskandidaat (Congo) bekroond: foto
Meer in Kunst:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...


Meer in Democratische Republiek Congo:
Nollywood, voetbal, Obama en meer
Africa in the Picture heeft veel meer te bieden dan wat in de rest van de...

Schaduwen over Frans Afrika
Welke rol hebben Frankrijk en België gespeeld in de politieke, sociale en...

Uitverkoop - Kunstroof in Congo
Het is bekend in alle windstreken: wie kostbare grondstoffen zoekt, moet in de...


Magazine actueel:
Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites bij dit artikel:
Dick Scherpenzeel Stichting
http://www.scherpenzeel.org

Sven Torfinn
http://www.sventorfinn.com/

zilveren camera winnaar Sven Torfinn - NiZA
http://www.niza.nl/detail_press.phtml?act_id=2213&username=guest@niza.nl&password=9999&groups=NIZA&app_search=&ftsearch=&list_mode=free&orderby=date01&sortorder=DESC&publish=Y&categories=nizapress&keywords=press2007&lang=nl&lang_help=nl&nav=n5a&purge=all&text00=&text01=&modus=&print_format=&owner=&username=guest@niza.nl&password=9999&groups=NIZA&workgroup=&print_format=&nav=n4a&categories=fatpress

Fotografie
hyperlinks index Africaserver

Nieuws en Media
hyperlinks index Africaserver

Democratische Republiek Congo
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 196 milliseconds.