ZAM - najaar 2006
artikelfotoZuid-Afrika
Lekker zonder tanden
1 Mar. 2006
Foto Allard de Witte

Het is een verbijsterend gezicht: tal van kleurlingen in de Zuid-Afrikaanse Westkaap missen vier voortanden. Waarom hebben ze hun gezonde tanden laten trekken? Is de glimlach stralender? Kust het beter? Of kun je er echt harder door fluiten? Negen Capetonians leggen uit waarom ze het deden.
 
Martha (30), Simons Town
“Vrienden vertelden me dat zoenen veel lekkerder was zonder voortanden. Volgens velen voel je elkaars tong beter, maar ik ben nog steeds niet overtuigd van de voordelen daarvan. Een tandarts uit Europa heeft ze eruit getrokken, voor niks. Ik vertelde haar dat ik veel last had van mijn tanden, ik durfde haar niet te vertellen dat ik gewoon nieuwsgierig was of zoenen echt lekkerder was.”

Samuel (31), Fish Hoek
“Ik heb mijn voortanden er twee jaar geleden zelf uitgetrokken. Het was mode, mijn vrienden deden het ook. Het deed ongelooflijk veel pijn, maar het was het meer dan waard. Ik wil dat mensen zien dat ik kleurling ben, mijn gebit bewijst dat. Mijn grootvader was visser van beroep en heeft zijn voortanden laten trekken omdat hij dan harder kon fluiten, dat was handig als je op zee was.”

Tanya (33), Calk Bay
“Ik heb mijn voortanden laten trekken omdat mijn man dat wilde, hij houdt van mijn ‘passion gap’. Hij vindt zoenen zonder tanden veel lekkerder, daarnaast kan hij er niet aan denken om gepijpt te worden door een vrouw met voortanden. Ik vind het wel zonde van mijn gezicht, ik heb gemerkt dat mijn neus een beetje gezakt is. Ik heb neptanden gekocht, maar die ben ik verloren in zee. Als mijn dochter haar tanden zou willen laten trekken, zou ik dat niet toestaan. Geen sprake van.”

Tuan (25), Fish Hoek
“Mijn lach komt veel beter tot zijn recht zonder voortanden, die is nu veel stralender. Ik heb mijn voortanden er een jaar geleden uit laten trekken. Ik had dat veel eerder moeten doen. Mijn vrienden en familie hebben het ook allemaal gedaan, hun lach is er veel mooier op geworden. Ik wil wel graag een paar gouden tanden maar het geld daarvoor heb ik nog niet.”

Nitl (32), Ocean View
“Ik was tien jaar toen ik mijn voortanden eruit liet trekken. Mijn broer vertelde me dat ik dat moest doen, ik wist toen nog helemaal niet waarom. Nu weet ik dat het iets zegt over wie je bent en dat het mode is, over de hele Kaap. En, het allerbelangrijkste, zoenen is veel lekkerder. Mijn vriendin vindt dat ook. Het is lekker om elkaars gehemelte te voelen, daar genieten we ontzettend van.”

Marcellino (16), Calk Bay
“Al mijn vrienden hebben het gedaan, het is cool! Nu ben ik geld aan het sparen voor gouden tanden, dat zou nog veel cooler zijn. Jammer genoeg zijn die heel erg duur. Mijn ouders interesseert het niet echt. Ze vroegen wel waarom ik het gedaan had, en toen zei ik dat ik het cool vond als mensen aan mijn gebit zien dat ik kleurling ben. Al mijn vrienden zijn het daarmee eens, mijn vriendin gelukkig ook.”

Damian (27), Ocean View
“Ik wil na mijn bovenste tanden ook mijn onderste tanden eruit laten trekken. Ik doe het stap voor stap omdat het best wel duur is bij de kliniek waar ik heenga. Maar ik wil zekerheid dat het goed gebeurt. Uiteindelijk wil ik zoveel mogelijk goud in mijn mond, goud is gewoon cool. Maar daar heb ik nog geen geld voor. Voor nu leef ik even zonder boventanden, ik vind het er helemaal niet slecht uitzien en veel mensen vinden mijn lach stralender.”

Lindsay (35), Retreat
“Een van de redenen was dat iedereen me vertelde dat tongzoenen veel lekkerder was. Ik heb er absoluut geen spijt van. Het is waar, zoenen is veel lekkerder, je voelt elkaars tong en gehemelte een stuk beter. Mijn vriendin heeft laatst ook haar voortanden laten trekken, daar ben ik heel blij mee. Het is hier ook mode. Al mijn vrienden hebben het om die reden gedaan. Het is goed om te doen, want het laat zien wie je bent. Dat vind ik belangrijk.”

Geraldine (23), Cape Flats
“Ik was twaalf jaar toen ik mijn voortanden liet trekken. Ik deed het omdat mijn vrienden het ook hadden gedaan, je weet hoe dat gaat. Ik vertelde de tandarts dat het pijn deed als ik een ijsje at. Dat was totale onzin, maar als je vertelt dat je het doet omdat je het mooi vindt en het mode is, moet je betalen voor de ingreep. Het is de grootste fout die ik ooit heb gemaakt, want er was niks mis met mijn tanden en ik krijg ze nooit meer terug.”
 
Veerle Snijders
 << naar Magazine


meer foto's voor
Lekker zonder tanden: foto
SPECIAL: ZAM - najaar 2006
Mora, mora in Madagaskar
Ongerept is de natuur in Madagaskar al...

De dood van een hofdichter
Op 3 november 2005 werd journalist...

Bi Kidude - Koningin van de taarab
93 jaar oud is Bi Kidude en haar...


Meer in Zuid-Afrika:
Xai Xai Lounge - township café's in Amsterdam en Den Haag
Xai Xai Lounge is de centrale ontmoetingsplek van het festival met een...

Kliptown Stories. Verhalen van Zuid-Afrika
Gespreksleider Stephan Sanders spreekt met gasten van het festival: regisseur...

Township Café - Xai Xai Lounge
In het (gratis toegankelijke) townshipcafé komt alles bij...


Magazine actueel:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...

Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites bij dit artikel:
Zuid-Afrika
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 93 milliseconds.