artikelfotoAfrika, Egypte, Soedan, Ethiopië, Kenia, Oeganda, Tanzania, Malawi, Zambia, Botswana, Namibië, Zuid-Afrika
“Mijn tractor-tocht naar de Zuidpool is de vervulling van een kinderdroom”
18 Dec. 2007
Tractor op globe

Interview met Manon Ossevoort.
Als alleenstaande vrouw rijdt theatermaakster Manon Ossevoort (31) per tractor van Terschelling naar de Zuidpool, waarbij ze en passant het gehele Afrikaanse continent doorkruist.
 
Op het eerste gezicht lijkt zo’n plan op een ongeloofwaardig script voor een B-film, stuiverroman of kinderboek. Pure waanzin zouden de meeste mensen zeggen. Toch is dit het plan dat theatermaakster Manon Ossevoort momenteel aan het uitvoeren is. Over anderhalf jaar hoopt ze op de Zuidpool aan te komen. Ossevoort zal dan 19.000 kilometer hebben afgelegd. Onderweg verzamelt ze de dromen van de mensen die ze ontmoet. De papiertjes waar ze op staan, neemt Ossevoort mee naar de Zuidpool. Daar zal ze een sneeuwpop bouwen met een dikke buik waar de dromen in worden gestopt. Na een maand in Nederland te zijn geweest voor de promotie van haar nieuwe boek Op de tractor naar de Zuidpool is Ossevoort net weer teruggekeerd naar Tanzania om haar reis te hervatten.

Manon Ossevoort doet sterk denken aan personages uit de films van de Duitse regisseur Werner Herzog die ook altijd volkomen absurde dromen najagen en ze vaak nog realiseren ook. Net als bij Herzog gaat het bij Manon Ossevoort allemaal om het overwinnen van angsten en het verwezenlijken van dromen, hoe veel moeite dat ook kost.

Ossevoort: “Als je met een tractor vanuit Nederland naar de Zuidpool gaat, klinkt dat alsof je naar de maan wilt rijden. Onmogelijk, ongeloofwaardig en bespottelijk. Het is een echte kinderdroom. Zo onwerkelijk klinkt het. Onderweg kijken mensen me ook aan alsof ik gek ben, maar ze zijn wel altijd gefascineerd. Na verloop van tijd beginnen ze zich te realiseren dat er wel wat in mijn missie zit en dat ook zij hun dromen kunnen realiseren als ze maar willen en durven.”

Idioot
“Een idioot is iemand die alles heeft verloren behalve zijn verstand” heeft de Britse schrijver G.K. Chesterton eens gezegd. Volgens de Nederlandse auteur A. Den Doolaard waren irrationele beslissingen in het leven altijd de beste. Het lijken citaten die ook van Manon Ossevoort zouden kunnen komen. Mensen moeten leren te dromen en minder berekenend alles dood rationaliseren, lijkt haar boodschap. Op het eerste gezicht schijnt haar romantische plan irrationeel, onuitvoerbaar en stapelgek, maar ondertussen is ze al halverwege en er moet niet gek worden opgekeken als de missie slaagt.

Het idee om per tractor naar de Zuidpool te rijden, kreeg Ossevoort toen ze op de terugweg was van haar pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Aan het einde van die tocht gaan de pelgrims naar de stad Finisterre om er hun kleren te verbranden, zich te zuiveren en een nieuwe identiteit aan te nemen. “Finisterre ” betekent dan ook niet voor niets: het einde van de wereld. Nadat Ossevoort op de terugweg van haar pelgrimstocht was, kreeg ze het idee om nu naar het “echte” geografische einde van de wereld te gaan. Meer bepaald het einde van de wereld zoals een kind zich dat voorstelt. Dat werd de Zuidpool. Uit humoristisch oogpunt besloot ze de tocht te gaan maken per tractor.

Ossevoort’s reis begon in 2005 op Terschelling na afloop van het Oerol theaterfestival. Tot nu toe voerde haar tocht door Nederland, België, Frankrijk, Italië, Kroatië, Bosnië, Montenegro, Kosovo, Slovenië, Egypte, Soedan, Ethiopië Kenia, Oeganda en Tanzania. De landen Malawi, Zambia, Botswana, Zimbabwe, Namibië, Zuid-Afrika en de Zuidpool staan nog op het programma. Onderweg zal Ossevoort Wangari Maathai ontmoeten, de eerste Afrikaanse winnares van de Nobelprijs voor de Vrede (2004). Maathai is geïnteresseerd geraakt door het bijzondere verhaal van het Twentse meisje op de tractor.
Ossevoort’s laatste stop in Afrika is Kaap de Goede Hoop. Van daaruit gaat ze naar Antarctica. Op de Zuidpool zal Ossevoort begeleid worden door een van de beste poolgidsen ter wereld: Matty McNair. De zoon van de eerste Mount Everest-bedwinger, Edmund Hillary, gaat vermoedelijk ook mee. Hillary senior was immers vijftig jaar geleden ook leider van de eerste poolexpeditie per tractor.

Geheel in stijl is Ossevoort vandaag per tractor naar het interview gekomen. Ze maakt op het eerste gezicht de indruk van een ADHD-achtig type. Iemand met een levendig karakter is beter uitgedrukt. Ze springt in haar betoog van de hak op de tak, maar haar verhaal is vreemd genoeg toch altijd prima te volgen. Ossevoort’s reis naar de pool begon slecht, vertelt ze. In België werd ze op de Antwerpse Ring van de weg gehaald omdat ze maar 20 reed op een weg waar iedereen 120 rijdt. De politie dacht dat ze een dement oudje was. Bovendien had haar Deutz-tractor geen kenteken. Later ging het beter. In Kosovo pikte ze een puppy op. Het hondje, dat de naam van het land meekreeg, reist nu mee op haar tocht, en is een grote steun voor haar geworden. Ossevoort: “Zonder Kosovo zou ik het niet kunnen. Hij geeft me veel steun. Het is echt een lief beest. Helaas heeft hij de gevaarlijke slaapziekte opgelopen. Ik hoop dat hij het redt.”

Overal waar Ossevoort komt, wekt ze met haar tractor de lachlust van de plaatselijke bevolking op. Ossevoort: “Als ik aankom, denken mensen vaak: Jezus, wat een gek. Maar ze zijn wel altijd gefascineerd en voelen goed aan dat er iets met ons aan de hand is. Ze vinden het vooral vreemd dat een klein, blank meisje van niks, uit een ver land opeens hun dorp komt binnen rijden. Dat maakt indruk. Het zou anders zijn als ik groot was en er uitzag als de Hulk. Als de mensen het kleine, blanke meisje op de tractor zien, vallen ze uit hun vaste patroon en reageren ze heel spontaan. Omaatjes en meisjes willen voor me zorgen en mannen beginnen geïnteresseerd allerlei vragen te stellen.Tegen de tractor zelf kijken ze niet raar aan. Meestal denken ze dat ik een boerin ben. Hoewel ik oorspronkelijk ook uit een plattelandsstreek kom (Twente) zijn mijn ouders en ik nooit boeren geweest. We werkten in de horeca en hebben een restaurant.”

Theater
"Onderweg speel ik mijn theatervoorstelling. Ik heb gemerkt dat humor universeel is, maar dat er in elk land toch ook weer verschillend gereageerd wordt. In Egypte hebben ze bijvoorbeeld een Tom en Jerry-achtige humor terwijl er in Soedan een coole, relaxtere lach-cultuur heerst. In Ethiopië vinden ze acrobatisch theater dan weer erg leuk. Het is heel mooi om te merken dat jouw Nederlandse show aanslaat in geheel andere culturen en werelddelen. Echt bijzonder.”

"Het klinkt vreemd maar de vele mensen die ik onderweg ontmoet, zijn vaak ook niet zo verschillend van thuis. Overal zie je dezelfde types. Ik kom allerlei soorten mensen tegen, maar regelmatig denk ik: “hé, dat is net boer Roelofs uit Dwingeloo”. Terwijl ik dan in een Keniaans dorp ben. De mensen in Kosovo zouden qua mentaliteit dan weer zo uit Friesland kunnen komen. Je ziet overal ter wereld dezelfde archetypes. Heel vreemd, maar ook grappig. Je blik op de wereld wordt daardoor globaler en dat is een helend proces.”

Wilde dieren
“Ik slaap in of op de tractor met hond Kosovo naast me. Onderweg neem ik altijd een paar liter extra water mee voor het geval dat er iets mis gaat. Achter in de tractor heb ik een bak waar kleren en voedsel in zitten. Afgezien van de affaire in België heb ik verder weinig pech gehad. Soms moet je als vrouw alleen wel met handen en voeten uitleggen aan de plaatselijke leiders wat je komt doen. Dat kan lastig zijn, maar ik ben er nu wel bedreven in. Van wilde dieren heb ik weinig last. Het geluid van de tractor jaagt ze bij voorbaat al weg. Dat vind ik ook wel eens jammer. Het lijkt me wel leuk een jachtluipaard of een leeuw te zien.”

"Als je met maar 20 kilometer per uur door zo’n wijds Afrikaans landschap rijdt, ga je je steeds kleiner voelen. Je bent daar een nietig schepsel. Maar tegelijkertijd ga je je ook groter voelen omdat je die grote ruimte voor je zelf ook weer kunt opvullen. Je hebt meer ruimte om te reizen en je vrij te voelen. Dat is zeer eigenaardig, maar ook erg prettig aan het buitenleven. Dat mis je wel in een grote Nederlandse stad.”

“Toch gebeurt het helaas niet vaak dat je onderweg echt helemaal alleen bent. Het is heerlijk om op de tractor te rijden zonder een sterveling in de buurt. Als je alleen bent, voel je echt de adem van God in je nabijheid. Zo’n ervaring is heel meditatief, maar het gebeurt zelden. Dat is enerzijds wel jammer, maar anderzijds kan ik ook genieten van de nabijheid van mensen, hoor.”

"Vooral mijn oma maakte zich in het begin veel zorgen dat ik in mijn eentje zo ver weg ging. Dat kan ik begrijpen. Tot aan deze reis was ik immers nog nooit buiten Europa geweest. Het klinkt raar, maar toch heb ik het gevoel dat hoe verder ik reis, hoe meer ik thuis kom. Ik kom nu steeds dichter bij mijn ware zelf. Soms moet je duizenden kilometers reizen om geestelijk en figuurlijk thuis te komen. Het is me duidelijk geworden dat mijn wortels toch echt in Nederland liggen. Meer bepaald in Twente. Ik zit hier nu op het Afrikaanse platteland en dan moet je automatisch terugdenken aan ons eigen Nederlandse platteland en het boeren leven. Dat is mooi. Je leert wat belangrijk is in het leven. Door mijn reis heb ik geleerd dat vooral familie en vrienden waardevol zijn. Als je die in de buurt hebt, hoef je niet ver te reizen.”

In alle landen en culturen trof Ossevoort naar eigen zeggen vriendelijke mensen aan zonder kwade bijbedoelingen. Ossevoort: “Het is mijn ervaring dat 99 procent van alle mensen deugt. 1 procent verkloot het voor de rest. Zelfs in Soedan, waar oorlog heerst, waren de mensen erg aardig en relaxed. Ook met ex-rebellen van het Oegandese Verzetsleger van de Heer viel goed te praten. Eigenlijk was dat tijdens de hele rit zo. Mensen boden me dikwijls spontaan eten of een slaapplaats aan. Alleen Ethiopië was een beetje een uitzondering. De mensen waren er ok, maar de politieke situatie zorgde ervoor dat het erg gespannen was. Ze zien er in elke blanke een sinterklaas die geld komt brengen. Overal vroegen ze erom.”

"Al bij al vind ik de wereld veel mooier en prachtiger dan ik van tevoren had gedacht. Dat inzicht heb ik tot dusverre aan mijn reis overgehouden. Veel mensen hebben een negatief beeld van een wereld vol oorlogen, armoede, ziekte en ander leed, maar dat klopt volgens mij niet helemaal. Natuurlijk is er veel leed in deze wereld, maar het positieve overheerst toch voor mij. Dat algemene negativisme wijt ik aan de media die vaak zeer negatief berichten. Er is echter zoveel moois in de wereld. In Afrika heersen niet alleen oorlog, corruptie, hongersnood en andere ellende. Dat is onzin. De mensen zijn er vaak zeer gelukkig en vredelievend. Ik heb het zelf gezien. In landen als Soedan smeekten de mensen me bijna om thuis en onderweg rond te vertellen dat zij als moslims helemaal geen terroristen of moordenaars zijn, zoals vaak in de media wordt rondgebazuind. Vanuit hun geloof willen deze mensen een moraal van naastenliefde uitdragen en bewijzen dat ze goede mensen zijn. Tegen westerlingen hebben ze niets.”

Angsten overwinnen
Onderweg verzamelt Ossevoort de dromen van passanten. De boodschap die ze daarbij uitdraagt is dat iedereen, hoe arm ook, zijn/haar droom kan waarmaken, als je er maar in gelooft en je eigen angsten overwint. Je hoeft niet per se naar de universiteit om iets te bereiken. Je kunt bijvoorbeeld ook kleinschalig een eigen bedrijfje starten.

Ossevoort: “In Soedan kwam ik een militair tegen van de Verenigde Naties. Hij heeft me vertrouwelijk een brief meegegeven waarop zijn geheime wens stond. Later kwam ik hem weer tegen. Hij vertelde me dat hij bijna was neergestort. Zijn vliegtuig kreeg pech en op een paar duizend meter hoogte dacht hij dat het gedaan was met hem. Tijdens de val herinnerde hij onze ontmoeting en dacht eraan hoe zonde het zou zijn als hij de meegegeven droom niet zou kunnen verwezenlijken. Hij heeft het gelukkig overleefd omdat de piloot een noodlanding wist te maken. Nu kan hij alsnog zijn droom realiseren. Dat zijn bijzondere dingen om te horen.”

“Het is voor iedereen belangrijk om zijn/haar dromen te realiseren, anders krijg je later spijt. Het is vaak angstig om er aan te beginnen, maar het kan lukken is mijn boodschap. Dat wil ik de mensen tijdens mijn tocht meegeven. Als je niks probeert, zal er ook nooit iets lukken.”

Ter illustratie vertelt ze een anekdote over Nederlands beroemdste rockband Golden Earring: “Een bekende van mij zat in die groep toen de Golden Earring nog niet wereldberoemd was. Zijn vriendin vond echter dat haar vriend te veel weg was en eiste dat hij zou kiezen tussen haar en de muziek. Uiteindelijk koos hij voor zijn vriendin en samen kregen ze twee kinderen. Golden Earring veroverde later de wereld en kwam in de Amerikaanse toptien te staan. Toch een gemiste kans voor hem, vind ik.”

Iets dergelijks dreigde ook met Ossevoort zelf te gebeuren toen ze op de middelbare school een muurbloempje aan het worden was. Ze stond op het punt haar theater-droom in de steek te laten voor een degelijke opleiding. Een leraar overtuigde haar echter om toch haar droom na te jagen en voor het theater te kiezen. Ossevoort: “Anders was ik misschien verpleegster geworden en had ik nu twee kinderen. Dat is natuurlijk ook mooi, maar wat ik nu doe is toch interessanter. Het past ook beter bij me.”
“Je moet proberen om in het leven je hart te volgen, hoe angstaanjagend dat ook is. Volgens mij is dat de belangrijkste levensles die ik gekregen heb. Je dient altijd dicht bij je eigen zelf te blijven. Dan gaat alles veel makkelijker en vallen de puzzelstukjes van je eigen ziel uiteindelijk allemaal op zijn plaats. Als je je eigen mythe leeft en dus doet wat bij je eigen archetype past, gaat alles veel makkelijker, soepeler en eenvoudiger heb ik ervaren. Je moet niet tegen je eigen natuur in gaan. Dat levert onherroepelijk problemen op.”

Ossevoort’s Zuidpool-tocht heeft veel weg van een pelgrimstocht: een zuiverende reis vol ontberingen die louterend werkt. Het idee van de reis ontstond niet voor niets in Santiago de Compostella. Daar bedacht ze het plan om naar het witte Utopia te gaan. Een ruig, mythisch, onherbergzaam en onontgonnen niemandsland, waar geen kip woont en waar nog nooit oorlog is gevoerd: Antarctica.
Ossevoort: “Het is inderdaad een soort pelgrimstocht. Dat klopt wel, ja. Het einddoel en de lengte van de reis grenzen voor de meeste mensen aan magie. Het wekt religieuze en mythologische gevoelens op bij mensen. Aan hun reacties te merken, leek het wel of ik naar Mekka ging. De ervaringen onderweg naar de pool zijn voor mij echter belangrijker dan de eindbestemming. Het gaat om het reizen zelf. Dat is het allermooiste.”
 
© Paul Prillevitz
 
Op de tractor naar de Zuidpool
Geschreven door Manon Ossevoort
Uitgeverij De Geus

Op 22 oktober 2008 is Manon aangekomen in Kaapstad, Zuid-Afrika
klik hier voor meer informatie


<< naar Magazine


meer foto's voor
“Mijn tractor-tocht naar de Zuidpool is de vervulling van een kinderdroom”: fotofotofotofoto
Meer in Afrika:
Nollywood, voetbal, Obama en meer
Africa in the Picture heeft veel meer te bieden dan wat in de rest van de...

Een stralend slot
Het overweldigende sluitstuk van de tentoonstelling wordt gevormd door een...

Van toonbeeld naar modebeeld
De geschiedenis van de couture en mode wordt gevolgd aan de hand van ontwerpen...


Meer in Egypte:
Highlights from the Motherland
Hoogtepunten uit de recente filmproductie van het Afrikaanse continent. Met dit...

Gay Africa
Als enige Afrikaanse film festival besteedt Africa in the Picture speciale...

Egyptische kunstenaars geven vorm aan ervaringen van de revolutie
In Lessons in Revolting (15-18 september Rotterdam, 12 oktober Amsterdam)...


Meer in Soedan:
Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de website van het IISG een online expositie...

Doorlezen over Afrika
Voor de 3e keer dit jaar brengen wij een selectie van nieuwe interessante...

Eyes on Darfur - Amnesty opent site met satellietbeelden
Gedetailleerde satellietbeelden zijn het nieuwste wapen van Amnesty...


Meer in Ethiopië:
Invicible Women of Ethiopia - Vrouwelijk leiderschap in Ethiopië
Publiek interview met Alem Desta over haar boek Candace: Invincible Women of...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de website van het IISG een online expositie...

Ukandanz: Ethio-pop met Franse slag, korting voor bezoekers Africaserver
Donderdag 26 januari presenteert De Regentes in Den Haag de Nederlandse...


Meer in Kenia:
Nollywood, voetbal, Obama en meer
Africa in the Picture heeft veel meer te bieden dan wat in de rest van de...

Highlights from the Motherland
Hoogtepunten uit de recente filmproductie van het Afrikaanse continent. Met dit...

Wereldkampioen verwarring
Keniaanse hardlopers die makkelijk willen verdienen moeten in het Midden-Oosten...


Meer in Oeganda:
Een buitengewone obsessie - Afrikaanse homo’s als kop van jut in kerkelijke machtsstrijd
Als God van homo’s hield, had hij wel Adam en Steve geschapen, schamperen...

Het WK voorbij: doe nu de TV maar uit en de boeken open!
Nu het WK voetbal 2010 in Zuid-Afrika voorbij is, het Nederlandse team als...

lezersaanbieding Africaserver Magazine - Ssempeke Amadinda Quartett, opwindende hofmuziek uit Oeganda
Ssempeke Amadinda Quartet is één van de meest prominente muzikale gezelschappen...


Meer in Tanzania:
Een buitengewone obsessie - Afrikaanse homo’s als kop van jut in kerkelijke machtsstrijd
Als God van homo’s hield, had hij wel Adam en Steve geschapen, schamperen...

Kracht, gedrevenheid en optimisme
Doel van de voorstelling ‘Daughters of Africa’ was volgens regisseur Leoni...

Leoni en haar 'dochters'
Wie de dagverslagen van Leoni Jansen bekijkt, begrijpt waarom ze straalt als ze...


Meer in Malawi:
Viva Madonna!
Column van Prudence MbewuHet adopteren van een kind uit een ander land, erger...

Kracht, gedrevenheid en optimisme
Doel van de voorstelling ‘Daughters of Africa’ was volgens regisseur Leoni...

Leoni en haar 'dochters'
Wie de dagverslagen van Leoni Jansen bekijkt, begrijpt waarom ze straalt als ze...


Meer in Zambia:
Afrocartography - Traces of places and all points in between
De Zambiaanse theatermaakster Mwenya Kabwe verbindt in Afrocartography theater,...

The spirit of music is a gift for everyone - Zambian students turn to classical instruments
As a young child, Moses Kalomo slept evenings on a bus platform in Zambia to...

Kracht, gedrevenheid en optimisme
Doel van de voorstelling ‘Daughters of Africa’ was volgens regisseur Leoni...


Meer in Botswana:
Kerstvakantie 2008 - heel veel lezen over Afrika
Afgelopen zomer verscheen het vijfde overzicht met nieuwe boeken over Afrika....

Terug naar de Kalahari - tentoonstelling van San-kunst
NXABE(Ncg’abe Täse) en andere San (Bushmen) schilders uit Zuidelijk Afrika...

Een cirkel in het zand
Ontdek het ware verhaal van de kunstenaars in Afrika: Bushmen Kalahari Art &...


Meer in Namibië:
Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de website van het IISG een online expositie...

Hiphop tour tegen hiv & aids van start in Nederland
Van 16 t/m 26 mei staan bekende Afrikaanse en Europese hiphop artiesten op...

Lezen over Afrika
Binnenkort bij uitgeverij De Geus een nieuwe titel van de Zweed Henning...


Meer in Zuid-Afrika:
Xai Xai Lounge - township café's in Amsterdam en Den Haag
Xai Xai Lounge is de centrale ontmoetingsplek van het festival met een...

Kliptown Stories. Verhalen van Zuid-Afrika
Gespreksleider Stephan Sanders spreekt met gasten van het festival: regisseur...

Township Café - Xai Xai Lounge
In het (gratis toegankelijke) townshipcafé komt alles bij...


Magazine actueel:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...

Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites bij dit artikel:
website van Manon Ossevoort - Stichting Trektor
http://www.tractortractor.org

Reisverslagen
hyperlinks index Africaserver

Zuid-Afrika
hyperlinks index Africaserver

Tanzania
hyperlinks index Africaserver

Afrika
hyperlinks index Africaserver

Malawi
hyperlinks index Africaserver

Oeganda
hyperlinks index Africaserver

Kenia
hyperlinks index Africaserver

Ethiopië
hyperlinks index Africaserver

Soedan
hyperlinks index Africaserver

Namibië
hyperlinks index Africaserver

Egypte
hyperlinks index Africaserver

Botswana
hyperlinks index Africaserver

Zambia
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 309 milliseconds.