artikelfotoZuid-Afrika, Burkina Faso, Congo-Brazzaville, Senegal
Veel Afrika tijdens Julidans en Cinedans
Kunst, 24 June 2008 - Julidans & Cinedans
Via Katlehong - Imbizo e Mazweni © Robyn Orlin

Julidans, het internationale dansfestival, beleeft haar 18e editie. Twee weken lang staat het Amsterdamse Leidseplein in het teken van internationale hedendaagse dans. met gezelschappen uit Zuid-Afrika, Senegal, Congo en Burkina Faso.
Tijdens Cinedans wordt onder andere een documentaire vertoond over de groep Dance for All, in 1991 tijdens de apartheid, als een dansgezelschap opgericht in Kaapstad, Zuid-Afrika.
 
Van dinsdag 1 tot en met zaterdag 12 juli 2008: Julidans het internationale dansfestival rond het Leidseplein, beleeft haar achttiende editie van 1 tot en met 12 juli. Twee weken lang staat het Amsterdamse Leidseplein in het teken van internationale hedendaagse dans. En na uitgebreide aandacht voor hedendaagse dans uit Afrika in de afgelopen jaren staat dit continent in 2008 opnieuw in de belangstelling.

Met o.a. Via Katlehong (Zuid-Afrika)), Danse L’Afrique Danse (Senegal, Zuid-Afrika en Republiek Congo), Serge-Aim é Coulibaly (Burkina Faso), nagesprekken en Cinedans.

Het Zuid-Afrikaanse gezelschap Via Katlehong Dance, tijdens Julidans 2005 te zien met Nkululeko, werd opgericht in 1992 als communitydansgroep. Het doel was om de jongeren weg te houden van de criminele activiteiten die hun township teisterden. Dat lukte, en Via Katlehong Dance werd een groot, wereldwijd succes. Via Katlehong is bekend door een straatdansstijl met bewegingen die vanuit voeten, benen en onderlijf ontstaan, pantsula genaamd. Hun nieuwste project Imbizo e Mazweni(Ontmoeting buiten het thuisland), bestaat uit twee korte voorstellingen met elk negen dansers. De controversiële Franse choreograaf Christian Rizzo maakte Toutes sortes de déserts: "Hoe verschillend onze danstaal ook was, ik raakte gegrepen door hun energie. Ik besloot van onze voorstelling een ontmoeting te maken tussen mijn abstract-barokke danstaal en hun behoefte een verhaal te vertellen." Robyn Orlin, één van Zuid-Afrika's meest spraakmakende choreografen, maakte Still life with homeless heaven and urban wounds… "Ik onderzoek met de groep de Pantsula-dans", zegt ze, "een dans die het beste uitdrukking geeft aan het huidige culturele en politieke klimaat in Zuid-Afrika."

Begin mei verzamelden zich in Tunis een groot aantal dansgroepen en choreografen uit heel Afrika voor het tweejaarlijkse festival Les Rencontres chorégraphiques de l' Afrique et de l'Océan indien, kortweg Danse l’Afrique danse! Doelstelling van deze editie was de Afrikaanse dans aan te laten sluiten bij ontwikkelingen in de Arabische en West-Europese dans. Partnerorganisaties en programmeurs uit de hele wereld waren daarbij aanwezig. Na het festival begonnen de laureaten van het festivalconcours aan een wereldtournee met twee voorstellingen uit de categorie beste groepsvoorstelling én de winnaar van de solocompetitie. Julidans is partner van het festival en de enige plek in Nederland waar de wereldtournee van Danse l’Afrique danse! te zien zal zijn. De laureaten zijn Inzalo Dance and Theatre Company (Zuid-Afrika) met Karonano , Pape Ibrahima Ndiaye (Senegal) met J’accuse en Compagnie Baninga/DeLaVallet Bidiefono (Republiek Congo) met Ndjila na Ndjila .

De Zuid-Afrikaanse groep Via Katlehong Dance speelt ook de voorstelling Nkululeko op 4 juli in het Vondelpark Openluchttheater en op 5 juli in No Limit Amsterdam Zuidoost. In 2005 veroverde Via Katlehong Dance al de harten van het Julidans-publiek met deze bruisende, humoristische dansvoorstelling gebaseerd op de pantsula . Pantsula is een hiphop-achtige dans- en levensstijl, ontstaan in de townships ten tijde van de Apartheid.
Vorig jaar was de choreograaf en danser Serge-Aimé Coulibaly uit Burkina Faso tijdens Julidans te gast met het Faso Danse Théâtre. Dit jaar is Coulibaly opnieuw van de partij en toont in Amsterdam Zuidoost een dansvoorstelling over taal die hij samen maakte met de in Nederland geboren Kalpana Raghuraman . Beiden weten ze wat het betekent om een ‘outsider’ te zijn, niet alleen qua uiterlijk maar ook qua taal: wanneer men je niet begrijpt of je uitspraak belachelijk maakt. De voorstelling I lost my French wordt begeleid door live muziek van de Burkinese zanger en multi-instrumentalist Simon Winsé .

In 2007 nodigde Julidans jonge dansmakers uit Azië, Afrika en Europa uit om ervaringen uit te wisselen. Dit leverde drie korte voorstellingen op, die dit jaar worden gepresenteerd tijdens MIXED . Li Ning (China) en Erikk McKenzie (Noorwegen/Nederland) maakten twee gefilmde dansperformances aan de oevers van de Gele Rivier; Xiao Ke (China) en Matsuo Kunihiko (Japan) presenteren een utopisch sociaal-psychologisch laboratorium waarin de interactie tussen technologie en beweging wordt onderzocht; en Serge-Aimé Coulibaly (Burkina Faso) en Kalpana Raghuraman (Nederland) onderzoeken hoe taal kan leiden tot culturele vervreemding, intellectuele superioriteit en sociale en economische onderdrukking.

Cinedans
Tegelijkertijd met Julidans vindt van 3 tot en met 6 juli Cinedans , het internationale dansfilm en -video festival, plaats in de Rialto bioscoop en het Filmmuseum. Tijdens Cinedans wordt onder andere een documentaire vertoond over de groep Dance for All, in 1991 tijdens de apartheid, als een dansgezelschap opgericht in Kaapstad, Zuid-Afrika. Initiatiefnemers waren Philip Boyd en de recent overleden Phyllis Spira. Vandaag de dag is het uitgegroeid tot een plek waar ongeveer 500 kinderen trainen. De meest getalenteerde krijgen er een professionele dansopleiding. Wat de dansers motiveert om de zware opleiding vol te houden zijn hun dromen over onafhankelijkheid. De film Dance for All volgt drie balletdansers uit de townships Gugulethu en Kayelitsha in Kaapstad die hun weg zoeken in een leven vol contrasten in het Zuid-Afrika anno 2007.
 
Redactie AS Magazine
 
JULIDANS
Theater Bellevue Woensdag 2 / donderdag 3 juli / 21.00 uur / Imbizo e Mazweni (met nagesprek op woensdag 2 juli)
Theater Bellevue Vrijdag 11 / zaterdag 12 juli / 21.00 uur / Danse l’Afrique danse! (met nagesprek op vrijdag 11 juli)
Vondelpark Openluchttheater (gratis) Vrijdag 4 juli / 20.30 uur / Nkululeko (eerst een voorstelling van de Chinese performer Li Ning)
Amsterdam Zuidoost No Limit (Geldershoofd 80, gratis) Zaterdag 5 juli / 20.00 uur / Nkululeko
Amsterdam Zuidoost Zomerfestival-terrein Hoogoord (gratis) Zondag 6 juli / 16.00 uur / I lost my French De Balie Maandag 7 juli / 20.00 / MIXED
Meer informatie op www.julidans.nl

CINEDANS festival van 3 t/m 10 juli in Amsterdam, Den Haag en Utrecht.
Hoofd locatie festival Rialto, Amsterdam
Zie volledig programma op www.cinedans.nl


<< naar Magazine


meer foto's voor
Veel Afrika tijdens Julidans en Cinedans: fotofotofotofotofoto
Meer in Kunst:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...


Meer in Zuid-Afrika:
Xai Xai Lounge - township café's in Amsterdam en Den Haag
Xai Xai Lounge is de centrale ontmoetingsplek van het festival met een...

Kliptown Stories. Verhalen van Zuid-Afrika
Gespreksleider Stephan Sanders spreekt met gasten van het festival: regisseur...

Township Café - Xai Xai Lounge
In het (gratis toegankelijke) townshipcafé komt alles bij...


Meer in Burkina Faso:
Schaduwen over Frans Afrika
Welke rol hebben Frankrijk en België gespeeld in de politieke, sociale en...

Burkina Faso ontmoet Curaçao - Boukaré Bonkoungou en Helen Martina
Vanaf 30 oktober is in Galerie 23 in Amsterdam een dubbeltentoonstelling te...

Zita Swoon met Mamadou Diabaté Kibié en Awa Demé 15 okt. in De Regentes - korting bezoekers Africaserver
De Belgische formatie Zita Swoon, ondersteund door Mamadou Diabaté Kibié en Awa...


Meer in Congo-Brazzaville:
Wake Up - moderne dans uit Congo en Zuid-Afrika
De Congolese choreograaf en danser Florent Mahoukou en de maestro van de...

Afrovibes Festival - theater, dans, muziek, spoken word & kunst uit Afrika
Een festival van actueel theater, dans, muziek en spoken word vanuit Afrika....


Meer in Senegal:
Marokkaanse hardrockers, Youssou N’Dour, Amerikaanse hiphop sterren - 5 muziekfilms
Het programma van het Africa in the Picture Film Festival omvat traditiegetrouw...

Highlights from the Motherland
Hoogtepunten uit de recente filmproductie van het Afrikaanse continent. Met dit...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a finger at you, we realized we were...


Magazine actueel:
Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites bij dit artikel:
Julidans
http://www.julidans.nl/page.ocl?pageID=3

Cinedans
http://www.cinedans.nl

Cinedans - documentaires: Dance for All (e.a.)
http://www.cinedans.nl/2008/nl/programme.films.documentaries.php

Julidans op YouTube
http://www.youtube.com/julidans

Film
hyperlinks index Africaserver

Theater/dans
hyperlinks index Africaserver

Zuid-Afrika
hyperlinks index Africaserver

Congo-Brazzaville
hyperlinks index Africaserver

Senegal
hyperlinks index Africaserver

Burkina Faso
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 181 milliseconds.