artikelfotoLiberia
Chauffeur van de bondscoach
7 mei 2010 - redactie Africaserver Magazine
foto: Frank Berkhout

In het boek 'De Macht van de Bal', neemt Edwin Schoon de lezer mee naar Afrika en terug de geschiedenis in. In het boek worden acht (vergeten) Afrikaanse voetbalhelden geportretteerd. Hun verhalen lopen allemaal uiteen. De een leeft nu in armoede, een ander is van plan de nieuwe president van Liberia te worden. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat hun voetbalcarrière ontstond in landen waar dictatuur heerste.

 
Een boek over voetbal, maar geen voetbalboek! Edwin Schoon ziet zijn boek liever niet enkel verschijnen in de sportrubriek van een krant, want zijn boek is veel meer dan weer een sportboek.

Wat was er eerder: de liefde voor voetbal of voor Afrika?
Dat liep eigenlijk een beetje parallel aan elkaar. Ik heb als kind altijd al een fascinatie gehad voor Afrika en Nelson Mandela. Op mijn zestiende zamelde ik geld in voor het ANC. En normale puber denkt daar niet aan. Ik kreeg toen ook een vriendinnetje dat uit Zuid-Afrika kwam. Door alles wat ik over dat land hoorde dacht ik dat alle blanke Zuid-Afrikanen racisten waren! Maar dat beeld veranderde al snel. Helemaal door mijn eerste reis naar Zuid-Afrika in 1992. Toen ben ik samen met een vriend het hele land doorgetrokken. We gingen naar theaterfestivals en daar zag ik hoe alle verschillende rassen in vrede samen kwamen. In een van de townships hebben we toen een bus opgeknapt tot een klaslokaal. Er was helemaal geen sprake van gevaar.
Het moment dat ik merkte dat er een link was tussen voetbal en politiek was toen in 1987 Ruud Gullit zijn prijs 'Europees Voetballer van het Jaar' opdroeg aan Nelson Mandela.

Is de grootste beweegreden voor het boek het WK? Zonder WK in Afrika geen boek?
Het WK heeft zeker meegespeeld. Toen het WK werd toegewezen aan Zuid-Afrika ontstond het idee voor het boek, maar hoe ik het precies ging aanpakken wist ik nog niet.
Het begon eigenlijk allemaal in 2007, mijn ouders werkten toen in een weeshuis in Malawi. Via hen kwam ik in contact met de bondscoach van het nationale elftal, Kinnah Phiri. In het jaar daarop heb ik de meeste reizen gemaakt, oa. naar Ghana, Mozambique, Ethiopië, Zuid-Afrika en Uganda. Mijn laatste reis was naar Zuid-Florida waar ik op een universiteitscampus George Weah ontmoette.
Het schrijven zelf heeft me minder dan een half jaar gekost. In oktober was ik net klaar met het eerste hoofdstuk en de laatste aanpassingen heb ik in februari dit jaar gedaan.

Leukste ervaring tijdens het schrijven boek?
Dit is een moeilijke vraag. Ik heb zoveel meegemaakt in die twee jaar. Van de bondscoach van Malawi, Kinnah, ben ik een tijd chauffeur geweest. Op het moment dat ik hem leerde kennen had hij weinig, geen geld, geen auto. Zo is het contact ontstaan. Ik ben zelfs mee gegaan naar een toernooi in Ethiopië, waarbij ik naast de spelers in de dug-out mocht zitten. Dat was mooi, toch wel een kippenvelmoment.
Maar het mooiste moment was toch wel trainen met George Weah (ex-voetballer van AC Milaan), het was een soort jongensdroom die uitkwam. Ik hoopte in Malawi stiekem al dat ik eens mocht meetrainen met de nationale selectie, maar de bondscoach maakte zich er met een: "Je mag meedoen als reservekeeper!" vanaf. Dat is het lot van mensen met overgewicht; die moeten altijd op doel. Tijdens mijn laatste reis mocht ik dan toch eindelijk meedoen, wat mee speelde was dat dat gewoon een training was van het universiteitsteam. Na alles wat ik had meegemaakt en de ellende die ik had gehoord was het toch leuk een happy end aan het boek te kunnen schrijven.

Je contact met Kinnah werd zo goed, dat je hem zelfs 10.000 kwacha hebt geleend. Heb je dat geld ooit nog terug gevraagd?
Nee, dat heb ik niet meer terug gevraagd. Ik heb hem omgerekend 90 euro geleend, maar ik vond het goed zo. Ik kon iets voor hem doen en daardoor deed hij ook iets voor mij. Ik ben weken met hem opgetrokken en ik werd gezien als de vriend van de bondscoach. Mijn verhaal ging om hem, en de uitkomst is dit mooie boek.

Op een gegeven moment in het boek werd je gedwongen te betalen voor een interview met Malumba Ndaye, ex-middenvelder van het Congolese elftal. Heb je weleens onveilig gevoeld?
Toen ik moest betalen voor dat interview met Mulumba Ndaye voelde ik me niet in gevaar. Ik was alleen bang dat het me veel geld zou gaan kosten. In Oeganda heb ik me wel eens onveilig gevoeld tijdens een bezoek aan kolonel Nassur, een oorlogsmisdadiger. Ik ben daar onwetend en onbeschermd heengegaan. Ik ben ook niet gewend oorlogsmisdadigers te interviewen.

Aan het einde van je boek doe je een oproep om geld in te zamelen om Ndaye te herenigen met zijn dochter? Wat voor band heb je met hem gekregen?
Elke keer als ik hem sprak had hij het erover. Toen besloot ik hem te helpen. Ik wil meer dan een vliegticket regelen, ik wil dat zijn dochter daar goed terecht komt. Ndayes vrouw is bovendien heel betrouwbaar en solide en toen zij instemde met het plan was het goed. Zij sprak, in tegenstelling tot Ndaye, goed Engels en werkt bij een vluchtelingenorganisatie Ik heb nog steeds mailcontact met haar.
Tijdens het WK ben ik in Zuid-Afrika en hopelijk kunnen we de hereniging dan regelen. Al moet ik het zelf betalen. Ik heb het Ndaye ook laten weten. Ik heb hem opgebeld, ik wilde de oproep niet zomaar in het boek zetten. Dan schep je ook de nodige verwachtingen. Iedereen die geld heeft gestort houd ik via mijn website, www.demachtvandebal.nl, op de hoogte.

De grootste held in je boek is George Weah, de enige wereldvoetballer van het jaar die ooit uit Afrika kwam. Hoe ben je in contact met hem gekomen?
Ik ben via via in contact gekomen met een vriend van George Weah. In de eerste instantie had Weah er geen zin in, maar toen hij hoorde dat het ging over de vergeten helden uit Afrika, zoals ik het kort verwoorde, ging hij om. Hij wilde niet dat iedereen op de campus waar hij studeerde wist wie hij was. Eigenlijk was het dus niet de bedoeling dat er journalisten naar de universiteit kwamen.

Nu je een tijd met hem bent opgetrokken, zie je de nieuwe president in Liberia in hem?
Het is slecht te beoordelen of hij president kan worden. Ik probeer Weah niet te beoordelen. Ik heb wel gezien dat als hij over voetbal spreekt zijn oogjes gaan glinsteren. Als het over politiek gaat gebeurt dat minder. In mijn ogen heeft hij meer passie voor voetbal. Misschien wordt hij wel voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond, wat ook een hele invloedrijke functie is. Die bond word nu geleid door iemand die alleen maar aan geld denkt.

Diverse keren in het boek word je gevraagd om zaken voor spelers te regelen met Nederlandse clubs, heb je daar verder nog iets mee gedaan?
Ik kreeg allerlei louche figuren achter me aan die zich voordeden als spelersmakelaar. Ik had geen idee of ik ze kon vertrouwen. Ik heb dus niets meer van me laten horen. Een vriend kwam met het idee om me voor te doen als makelaar en te kijken wat er dan gebeurt. Dat zou een idee kunnen zijn voor een volgend boek.

Zijn er voetballers die je nog had willen spreken?
Ik vind zelf een Noord-Afrikaans land ontbreken. Egypte is nu al drie keer op rij Afrikaans kampioen geworden. Je zou dus kunnen zeggen: waar is Egypte in dit boek? Maar Egypte is een moeilijk land om binnen te dringen, voordat dat lukt ben je twee jaar verder. Achteraf vind ik dat Zimbabwe ook ontbreekt, het is een van de weinige landen waar momenteel een echte dictatuur heerst. Ahmed Ben Bella, de oud-voetballer die tevens president is geweest van Algerije, had ik ook nog graag willen interviewen. Alleen ontbrak het me daarvoor aan de tijd. Bovendien is Ben Bella inmiddels 90 jaar, en staat zijn gezondheid een interview niet zomaar toe.

Hoe zijn je contacten nu met de voetballers? Krijgen ze een exemplaar op gestuurd?
Alle voetballers wisten dat ik met dit boek bezig was. John Ntensibe, de spits van Oeganda onder Idi Amin, heeft ook expliciet gezegd dat hij het boek in handen wilde hebben. Die stuur ik zeker een exemplaar op. Alleen kan hij, net als de andere voetballers, geen Nederlands. Ik had het graag voor het WK in het Engels laten vertalen, alleen dat gaat nu niet meer lukken. Maar er zullen misschien een of twee hoofdstukken worden vertaald en worden opgestuurd naar een Engelse uitgever. Mijn vriendin is van origine Duits en die vind het leuk om teksten te vertalen dus die zal misschien ook een of twee hoofdstukken vertalen. Wie weet komen er dus nog buitenlandse vertalingen, maar dan waarschijnlijk pas na het WK.

 
door Chanelva Rier
 
Het boek 'De Macht van de Bal', wordt uitgegeven door L.J. Veen, is nu bij alle boekhandels te verkrijgen voor 22,50 euro.
www.demachtvandebal.nl<< naar Magazine


meer foto's voor
Chauffeur van de bondscoach: fotofotofoto
Meer in Liberia:
Broad Street
Vamba Sherif gaat op zoek naar schrijvers in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia....


Magazine actueel:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...

Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites bij dit artikel:
www.demachtvandebal.nl
http://www.demachtvandebal.nl

Sport en Spel
hyperlinks index Africaserver

Liberia
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 81 milliseconds.