artikelfotoDemocratische Republiek Congo
Allez Congo! Festival met theater, boeken, debat, film en meer - vrijkaarten voor bezoekers Africaserver
Kunst, 27 Aug 2010 - redactie Africaserver Magazine
Cemetary State

De Amsterdamse culturele centra De Brakke Grond en De Balie presenteren het festival Allez Congo! Vijftig jaar na het uitroepen van de onafhankelijkheid van Congo richten zij het vizier op de voormalige kolonie van België en bekijken ze wat die betekent voor de Vlaamse en Nederlandse kunst en cultuur. Werk van maatschappijkritische en artistiek prikkelende Congolese én Vlaamse kunstenaars wordt ingebed in een programma vol zinvolle achtergronden en debat. Zonder om de gitzwarte herinneringen aan het kolonialisme en de erfenis daarvan heen te lopen, biedt Allez Congo! de ruimte aan Congolese creativiteit, humor, hoop en levenslust. Bezoekers van Africaserver kunnen vrijkaarten winnen voor theater en documentaire (zie naschrift).
 
Hieronder het volledige programma.

Expositie - Sammy Baloji: Mémoire
zaterdag 28 augustus tot en met zondag 12 september

Geen land kan zich volwaardig ontplooien zolang het de trauma’s uit het verleden niet onder ogen durft te zien, lijkt de Congolese fotograaf en videomaker Sammy Baloji (1978) ons te willen zeggen.
Deze maatschappijkritische kunstenaar onthult zonder gêne de vernietigende invloed van exploiterende culturen op de Congolese natuur en maatschappij. Zwart-witte archiefbeelden van uitgebuite Congolese arbeiders plaatst hij in het hedendaagse, gehavende landschap waar ooit de koloniale machthebbers zich respectloos uitleefden voor eigen gewin. In 2007 ontving Sammy Baloji een Prins Claus Prijs voor zijn krachtige werk.
Sammy Baloji werd in 1978 geboren te Lubumbashi, in de provincie Katanga van de Democratische Republiek Congo. Hij woont en werkt nog steeds in zijn geboortestad, en promoveerde aan de universiteit aldaar in de letteren en de menswetenschappen. Sammy Baloji begon als striptekenaar en legde zich vervolgens toe op fotografie en video. Met deze media wijdde hij tal van werken aan de Katangese cultuur en het koloniale erfgoed binnen de Democratische Republiek Congo. Etnografie, architectuur en urbanisme – thema's die in zijn werk voortdurend terugkeren – zijn de filters waardoor hij de Afrikaanse geschiedenis en identiteit analyseert.

Openingsdebat in de Balie - Crash Course Congo 1: wit-wit klopt mijn hart
donderdag 9 september, 20:30

In zes afleveringen Crash Course Congo, van september t/m november 2010 onderzoekt De Balie het heden, verleden en de toekomst van Congo.
In het openingsprogramma Wit-wit-wit-wit klopt mijn hart gaat David Van Reybrouck, die dit jaar het boek Congo - een geschiedenis schreef, in gesprek met schrijver Babah Tarawally over Congo als spiegel van de wereld. Daarnaast vertelt Van Reybrouck ook over schrijven over Afrika in deze tijd van wellness en lifestyle, en legt hij uit waarom het nodig is 'vuile handen' te maken in een poging voorbij te gaan aan het verlammende postmodernisme en het politiek correct spreken over Afrika. Inmiddels is Congo - een geschiedenis genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2010.
Tot slot vertellen verschillende betrokkenen over hun verbintenis met Congo. Waarom kunnen we eigenlijk niet om dit land heen? Met verder: Jan Joseph Stok (fotograaf), Marie Christine Siemerink (projectcoördinator, Artsen zonder Grenzen), Paul Mbikayi (ingenieur Rijkswaterstaat), Ernestine Comvalius (directeur Bijlmer Parktheater) en Theatergroep OMSK.

Debat - ComMotie:
Junglefever
vrijdag 10 september, 16:30

Steeds meer westerse theatermakers en kunstenaars verleggen hun werkterrein naar het verre Zuiden of het verre Oosten om artistieke vriendschappen aan te knopen met kunstenaars van daar. We voelen enkelen van hen aan de tand over hun drijfveren om internationaal te werken, het werkproces in den vreemde en de manier waarop hun gastheren omgaan met hun westerse visite. Tweede ComMotie-debat.

Met:
Terrie Hessels is gitarist, oprichter en het enig overgebleven lid van het eerste uur van The Ex. Vanaf het begin van de jaren 2000 treedt The Ex op in niet-westerse landen en introduceerde de band onbekende Afrikaanse bands in Europa en de Verenigde Staten. Onder andere Konono Nr. 1, Djibril Diabeté en de Azmari’s werden mede dankzij The Ex ook buiten het eigen continent bekend.
Papy Mbwiti is directeur van cultureel centrum Les Béjarts in Kinshasa (D.R. Congo). Papy Mbwiti is daarnaast acteur en speelt in de voorstelling A l'Attente du Livre d'Or. Deze voorstelling werd geselecteerd door de jury van het Nederlandse Theaterfestival en is te zien tijdens Allez Congo!
Annemarie Prins is theatermaakster en actrice. Prins maakte furore als regisseur van vernieuwend theater. Zij begon haar carrière als actrice na haar opleiding aan de toneelschool in Arnhem, maar zag al snel meer in de rol van regisseur. De afgelopen jaren maakt ze voorstellingen in Cambodja met lokale actrices. 3 Years, 8 months, 20 days ging over het regime van Pol Pot, Breaking the Silence ging over de dagelijkse omgang met trauma’s uit het verleden van Cambodja.
Jolanda Spoel is regisseur en artistiek leider van Theatergroep Siberia. Theatergroep Siberia is gehuistvest in Rotterdam en werkt daarnaast nauw samen met theatergroepen in Zuid Afrika, Marokko en de Gaza strook.
Gespreksleider:Jörgen Tjon A Fong (o.a. Urban Myth)

Theater - KVS/Campo:
À l'Attente du Livre d'Or
vrijdag 10 en zaterdag 11 september, 20:30
Frans- en Nederlandstalig, met Nederlandse boventiteling

Het Nederlands Festival Theater verkoos de Vlaams-Congolese totaaltheatervoorstelling À l’attente du Livre d’Or tot een van de beste van het afgelopen seizoen en tijdens Allez Congo! gaat u zien waarom.
De voorstelling is het resultaat van een grootscheepse samenwerking tussen de Vlaamse KVS (Koninklijke Vlaamse Schouwburg), Campo en vier Congolese acteurs. Samen gingen zij in Kinshasa en in Brussel op zoek naar le Livre d’Or, volgens een Congolese legende een gouden boek dat de sleutel aanreikt tot geluk, macht en een goede heerschappij. De voorstelling gaat over wit of zwart zijn, over vooroordelen, over de Congolese komedie en de westerse tragedie – of is het omgekeerd? Zo tragisch als de herinneringen aan kolonialisme, burgeroorlogen en genociden in de voorstelling zijn, zo vrolijk zijn de opzwepende muziek, de grappen en de dansscènes.
‘Een puzzel van wijsheid en zottigheid, ernst en flauwekul, politiek en anekdotiek die tegelijk verwart en charmeert,
’ schreef De Morgen.

Documentairefilm - Filip De Boeck: Cemetary State
zaterdag 11 september 20:30, zondag 12 september 14:30
duur: 75 minuten

In de documentaire Cemetary State nodigt Filip De Boeck u uit op een verbijsterend bezoek aan Kintambo, een van de oudste en grootste begraafplaatsen in Kinshasa. Hoewel de begraafplaats twintig jaar geleden officieel werd gesloten, blijven de mensen uit de omringende sloppenwijk er hun doden begraven. Jongeren en kinderen hebben er het beheer van de dood overgenomen. De doden zijn als speeltjes in hun handen, de doodskist is een voetbal waar ze zich gretig op storten.
Cemetery State observeert hoe jonge doodgravers, zangers en drummers hun begrafenisrituelen gebruiken als alternatief platform om hun ouders en het establishment uit te dagen.

Boekenprogramma - deBuren: Terug naar de toekomst
zondag 12 september, 16:00

Met David Van Reybrouck en Koen Vidal. In zijn boek Congo, een geschiedenis beschrijft David Van Reybrouck de verbijsterende geschiedenis van het roerige Afrikaanse land. Het boek Futur Simple van journalist Koen Vidal en fotograaf Stephan Vanfleteren brengt het verhaal van de kinderen in Congo, die elke dag een gevecht moeten leveren voor een betere toekomst. (Zie de bespreking op Africaserver). Reis zondagmiddag samen met beide auteurs door onze koloniale geschiedenis en blik mee op de Congolese toekomst.
Gert Oostindie, auteur van Postkoloniaal Nederland en directeur van het KITLV, pluist het huidige ontwikkelingsbeleid na op sporen van ons koloniale verleden.
Het gesprek wordt geleid door journalist Rik Delhaas, journalist voor onder meer Trouw, De Groene Amsterdammer en radioprogramma De Ochtenden.

Muziek - S.W.A.N. Bigband, Electrosoucous
zondag 12 september, 20:30

Allez Congo!
sluit aan bij het Wallenfestival met een Congolees muziekprogramma. De Belgisch-Congolese elektroformatie S.W.A.N. komt rechtstreeks uit Matongé en uit het zompigste trailerpark van Brussel. S.W.A.N. is een exotische elektrosensatie die stomende soucous-geluiden mixt met ijskoude synthesizers en vervormde gitaren.
 
 
Op het openingsdebat in De Balie na vinden alle onderdelen plaats in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond.
Voor verdere details van het programma, reserveren en zo meer verwijzen we u naar de sites van De Brakke Grond en De Balie. Reserveren voor het debat Junglefever op de site van ComMotie.

Africaserver mag namens Allez Congo! kaarten weggeven voor twee progamma-onderdelen:

- documentaire Cemetary State, vrijdag 10 en zaterdag 11 september
- theatervoorstelling À l’attente du Livre d’Or, zaterdag 11 en zondag 12 september

Wilt u in aanmerking komen? Stuur uiterlijk 6 september een e-mailbericht naar magazine@africaserver.nl o.v.v. Allez Congo en geef duidelijk aan voor welk onderdeel en welke dag u kaarten zou willen winnen.


<< naar Magazine


meer foto's voor
Allez Congo! Festival met theater, boeken, debat, film en meer - vrijkaarten voor bezoekers Africaserver: fotofotofotofotofotofotofoto
Meer in Kunst:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...


Meer in Democratische Republiek Congo:
Nollywood, voetbal, Obama en meer
Africa in the Picture heeft veel meer te bieden dan wat in de rest van de...

Schaduwen over Frans Afrika
Welke rol hebben Frankrijk en België gespeeld in de politieke, sociale en...

Uitverkoop - Kunstroof in Congo
Het is bekend in alle windstreken: wie kostbare grondstoffen zoekt, moet in de...


Magazine actueel:
Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites bij dit artikel:
De Brakke Grond
http://www.brakkegrond.nl

De Balie
http://www.debalie.nl/home.jsp

KVS - À l’attente du Livre d’Or
http://www.kvs.be/index2.php?page=program&discipline=1&vs_id=436&lng=NL

Politiek en Samenleving
hyperlinks index Africaserver

Kunst en Cultuur
hyperlinks index Africaserver

Democratische Republiek Congo
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 104 milliseconds.