artikelfotoZuid-Afrika
Opening Afrovibes 2010
Kunst, 23 Sep 2010
Via Volcano (foto Ju-Marie van der Walt)

De kop is eraf! Het Zuid Afrikaanse theaterfestival Afrovibes is gisteren begonnen in het Parktheater in Eindhoven. Wat een aantal jaren geleden begon als één avond in de Rode Hoed in Amsterdam is uitgegroeid naar een vijf weken durend festival in vijf steden in Nederland en Engeland. "Een beetje uit de hand gelopen," noemde voorzitter Azim Koning het gisteren.
 
Na een korte openingsspeech van de ambassadeur Peter Goosen over Zuid Afrikaanse cultuur brachten de dansers van Via Volcano een klein voorproefje van de voorstelling Mzobane. De energie spatte van het podium. De negen jonge dansers brachten de pantsula, de populaire en snelle straatdans op de planken en voegden breakdance, tapdans en een hoop humor toe. Er werd gedanst met stokken, bierkratten en het hele lichaam. Handen, voeten en zelfs de mond, geen lichaamsdeel stond stil. De korte tien minuten smaakten naar meer.

In de wereldpremière van het openingsstuk Blue Blood dansten twee jonge dansers op de live muziek van Madala Kunene en Syd Kitchen. Het stuk is gemaakt door de artistiek leider van het festival, Gregory Maqoma, en gaat over de bloedlijnen die families, bevolkingen en de mensheid met elkaar verbinden. Door oude generaties muzikanten en nieuwe generaties dansers met elkaar te laten spelen onderzoekt Maqoma de verbanden en verschillen. Het samenspel van de live muziek en hedendaagse dans is erg mooi maar soms ook ondoorgrondelijk. Het is een aanrader voor de echte dansliefhebber.

Zoals dit festival betaamt, stopt het feestje niet als de lichten aangaan en buigingen zijn gemaakt. De feestelijke borrel werd voortgezet in het speciaal aangeklede Township Café. Met Castle, Savanna Dry, Amarula en Zuid Afrikaanse wijnen kon het feest beginnen. De zang van Thandi Vilikazi warmde de zaal op met klassieke Zuid Afrikaanse liedjes. Dansen, bijpraten, eten en drinken , het café was er klaar voor. De afsluiting met nog een klein groepje op de dansvloer die luidruchtig de beste dansmoves lieten zien, maakte het tot een fijne opening van Afrovibes 2010.
 
Kim van Arendonk
 
Het Afrovibes festival is nog tot zaterdag in Eindhoven en van 28 september tot 3 oktober in Amsterdam. Van 5 tot 24 oktober reist het festival naar Londen, Birmingham en Manchester. Voor meer informatie kijk in de special hieronder. De volledige festivalinformatie is te vinden op de Afrovibes website.

<< naar Magazine


meer foto's voor
Opening Afrovibes 2010: fotofotofoto
Meer in Kunst:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...


Meer in Zuid-Afrika:
Xai Xai Lounge - township café's in Amsterdam en Den Haag
Xai Xai Lounge is de centrale ontmoetingsplek van het festival met een...

Kliptown Stories. Verhalen van Zuid-Afrika
Gespreksleider Stephan Sanders spreekt met gasten van het festival: regisseur...

Township Café - Xai Xai Lounge
In het (gratis toegankelijke) townshipcafé komt alles bij...


Magazine actueel:
Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites bij dit artikel:
Afrovibes
http://www.afrovibes.nl/

Theater/dans
hyperlinks index Africaserver

Zuid-Afrika
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 236 milliseconds.