artikelfotoAfrika, Kenia
Maker Faire Africa - Afrikaanse genialiteit in alledaagse dingen
Economie, 12 Okt 2010 - Butterfly Works
Cyrus Kabiru

Met de meest creatieve mensen van Afrika vond onlangs een viering van vernuft, innovatie en uitvinding plaats, waarbij meer dan zestig designers, kunstenaars en techneuten een kruising tussen de laatste en meest creatieve innovaties toonden. De Maker Faire Africa (MFA) is een tweedaags evenement dat gaat over design, innovatie en technologie van Afrikaanse origine. Dit jaar vond het plaats bij de Universiteit van Nairobi in Kenia, op 27 en 28 augustus 2010.
 
Na afloop van dit leerzame en inspirerende evenement hadden de makers hun verbeelding verscherpt en zichzelf opnieuw georganiseerd. Zo vormen ze een levendig netwerk van entrepreneurs dat inziet dat ze de kennis, voorzieningen en mogelijkheden hebben een uniek fundament te leggen voor een moderne Afrikaanse productieomgeving.

Match a maker

Verschillende makers toonden hun kunsten tijdens het MFA-evenement, met werken variërend van tijdbesparende apparaten voor landbouw, tot alternatieve bronnen voor energie, van design met hergebruikte objecten tot social media applicaties voor mobiele telefoons. Match a Maker is een showcase van de makers die aanwezig waren en brengt ze bij elkaar om ze verder te helpen met technisch advies, contacten, ondernemersadvies, enzovoorts. Op www.matchamaker.info is zichtbaar wie wat maakt en waarom, met de verwachtingen over de samenwerking en contactinformatie.

The Talking Book
Sommige creaties deden echt verbazen, zoals het interessante stukje techniek dat educatie vergemakkelijkt, namelijk een pratend boek. Het apparaatje praat echt en kan alle audioboeken en -lessen bevatten. De elektronische leraar is voorzien van een batterij die 80 tot 120 uur meegaat en kan worden opgeladen door middel van een zonnepaneel. Met name plattelandsgebieden, waar leraren niet graag geplaatst willen worden, hebben hier groot voordeel van.

Meer informatie op Literacy Bridge.

Solar Makers

Een project van Butterfly Works, bedoeld om het leven van mensen te verbeteren door kennis te delen over geldbesparende techniek en om een meer veilige leefomgeving te bieden, wat leidt tot een duurzamere toekomst. In een inspirerende workshop werd de deelnemer geleerd hoe je met weinig middelen een lamp creëert op zonne-energie. In de gesponsorde pakketjes zaten alle benodigde onderdelen om een lamp te maken, met daarbij een persoonlijk bericht van de sponsor. De deelnemer kreeg de mogelijkheid een bericht terug te schrijven, om zo een platform te creëren voor de toekomst.

Solar Makers

ChildCount+
Deze maker verbaast met vernuft. Levens redden in landelijke gebieden door middel van een sms-systeem. ChildCount+ (CC+) is een mHealth-platform dat is ontwikkeld door het Millenium Villages Project. Het richt zich op het versterken van gemeenschappen om de overlevingskans van kinderen vergroten en de gezondheid van de moeders te verbeteren. Het doel is de informatie over pasgeboren kinderen tot vijf jaar bij te houden. Via het sms-systeem kunnen gezondheidswerkers de algemene gezondheid van kinderen bijhouden in de gebieden waar ze verantwoordelijk voor zijn.

Alles over dit initiatief op ChildCount+.

Crafting Peace
Tien verschillende artiesten uit landen over de hele wereld werden gerepresenteerd door Butterfly Works. Elke artiest had zijn eigen visie op compassie en vrede verwerkt in een Bird voor het Crafting Peace-project. Deze werden allemaal tentoongesteld, in het midden van het evenement. Elk werk op een eigen plank met daarbij het innemende verhaal van de kunstenaar.

Voices of Kibera

Er wordt veel over de buurt Kibera (in Nairobi) gesproken, wat gebeurt daar allemaal? Voices of Kibera geeft antwoord op dit vraagstuk, door crowd sourcing maken ze zichtbaar wat er waar gaande is. Zij het geweld, rellen, festiviteiten, alles wat gebeurt kan worden geregistreerd via sms. Met het Ushahidi-platform wordt bijgehouden hoeveel er waar gebeurt en zo ontstaan er hete en koude plekken op de kaart.
Voices of Kibera is een project van Map Kibera, een nieuwsorganisatie die het mogelijk maakt voor mensen in Kibera om rechtstreeks te laten zien wat er gebeurt. Kijk zelf op voiceofkibera.org.
 
Fenja Sepers
 
MFA is een initiatief van Emeka Okafor. Butterfly Works, Erik Hersman, Henry Barnor en Mark Grimes zijn medeoprichters.

<< naar Magazine


meer foto's voor
Maker Faire Africa - Afrikaanse genialiteit in alledaagse dingen: fotofotofotofotofoto
Meer in Economie:
Afrikaanse vluchtelingen starten eigen bedrijf
De stichting Ondernemend Re-integreren...

Eigen boeren eerst !... Friese melkkoe op de Afrikaanse savanne
Tanzania heeft gekozen. Het land...

Goed Idee? Help Mee!
Op dinsdag 3 juli a.s. kondigt Blue...


Meer in Afrika:
Nollywood, voetbal, Obama en meer
Africa in the Picture heeft veel meer te bieden dan wat in de rest van de...

Een stralend slot
Het overweldigende sluitstuk van de tentoonstelling wordt gevormd door een...

Van toonbeeld naar modebeeld
De geschiedenis van de couture en mode wordt gevolgd aan de hand van ontwerpen...


Meer in Kenia:
Nollywood, voetbal, Obama en meer
Africa in the Picture heeft veel meer te bieden dan wat in de rest van de...

Highlights from the Motherland
Hoogtepunten uit de recente filmproductie van het Afrikaanse continent. Met dit...

Wereldkampioen verwarring
Keniaanse hardlopers die makkelijk willen verdienen moeten in het Midden-Oosten...


Magazine actueel:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...

Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites bij dit artikel:
Maker Faire Africa
http://makerfaireafrica.com/

Match a Maker
http://www.matchamaker.info/

Butterfly Works
http://www.butterflyworks.org/

Economie en Bedrijfsleven
hyperlinks index Africaserver

Afrika
hyperlinks index Africaserver

Kenia
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 123 milliseconds.