artikelfotoAfrika, Sierra Leone, Zuid-Afrika, Democratische Republiek Congo, Mali
Boeken voor onder de kerstboom 2010 - uit en over Afrika
Kunst, 14 Dec. 2010
Marnix de Bruyne - omslag Soekmekaar

Dit is alweer het negende overzicht met nieuwe boeken over en uit Afrika. Wellicht vindt u hier de laatste cadeautips en leestips voor in de kerstvakantie met veel nieuwe boektitels uit en over Afrika.
De redactie van Africaserver Magazine wenst u prettige Kerstdagen en een voorspoedig 2011.
 
Eric Corton - Wilde wereld - Afrikaanse verhalen
In zijn debuut als schrijver neemt Eric Corton de lezer mee naar de vaak rauwe werkelijkheid van Afrika. Wilde wereld is een bundel persoonlijke verhalen. Corton vertelt over de band die hij kreeg met Wivine, een meisje dat haar ouders en broertje vermoord heeft zien worden. Over de angst als hij ’s nachts wakker wordt, van blaffende honden en een lawaaiige stoet mensen – is het een aanval van de rebellen? ‘Ik heb Erics verhalen met tranen in mijn ogen gelezen. Zelden oorlog en ellende zo voelbaar op papier gezien, maar ook nooit eerder zo getroost door het oprechte engagement van de verteller. Dit boek doet ertoe.’ – Claudia de Breij

Babah Tarawally - De god met de blauwe ogen
Spannende roman over Ilaja Sandopla Jaweh, een vijftienjarige jongen uit Sierra Leone, die naar Nederland komt en er verstrikt raakt in de knoop van twee culturen.
Ilaja probeert uit alle macht zijn saaie asielleven te ontvluchten, en ontmoet via een datingsite Femke, een Nederlands meisje dat op zoek is naar wat ‘multiculturele spanning’ in haar jetsetleventje. Als Ilaja eindelijk zijn verblijfsvergunning heeft, zet hij alles op alles om zich zo goed mogelijk aan te passen. Al gauw leidt hij het leven van een gewone Nederlandse student. Hij beseft niet dat dit hem verwijdert van zijn grote liefde Femke. Ook kan hij zijn noodlot niet ontlopen; een voorspelling uit zijn geboortedorp blijft hem op indringende manier achtervolgen. Het leidt onherroepelijk tot conflict.
Een prachtige roman over de liefde, die leest als een thriller. "Een schrijnend verhaal met fijne passages en humor over mensen die uit de hel komen om in de Nederlandse hel langzaam gegrild te worden". - Abdelkader Benali, auteur van onder meer Bruiloft aan zee en De marathonloper. "Het is de schrijver gelukt om een bijzondere roman te schrijven die het verleden met het heden verbindt; het leven in het Westen met dat in Afrika verweeft". - Vamba Sherif, auteur van onder meer Het land van de vaders en Zwijgplicht.

Marnix de Bruyne - Soekmekaar
Hoe ervaren Zuid-Afrikanen het einde van de apartheid? Die vraag brengt freelance journalist Marnix de Bruyne in 1994 naar het platteland, naar Soekmekaar. Het ogenschijnlijk kalme dorp ligt ingeklemd tussen drie ‘zwarte’ thuislanden. De turbulente recente geschiedenis van Zuid-Afrika blijkt er stevige sporen te trekken.
Het dorp laat De Bruyne niet los. In de vijftien jaren die volgen blijft hij Soekmekaar en zijn inwoners opzoeken. Hij ontmoet er zelfverklaarde racisten, ex-ambtenaren die de apartheidspolitiek uitvoerden en moderne blanke boeren, met wie hij de Slag bij Bloedrivier tegen de Zoeloes herdenkt. Hij danst de mokhuku met de zionisten, eet gedroogde rupsen met gids Zacharia en speurt de anc-strijders op die in 1980 een aanslag pleegden op het politiebureau. Intussen merkt hij hoe zich in Soekmekaar een stille revolutie voltrekt: de democratie schiet er wortel en het land van blanke boeren gaat geleidelijk over in handen van zwarten. Het land van Soekmekaar toont op micro-niveau in welke richting Zuid-Afrika zich ontwikkelt. Beeldend portretteert De Bruyne de dorpsinwoners en beschrijft hij, naast hun dromen, hoe ze geplaagd worden door misdaad, aids en bureaucratie.
‘De Bruyne beschrijft de lotgevallen van de dorpelingen met evenveel gevoel voor humor als oog voor drama.’ HP/De Tijd
Het land van Soekmekaar is een geslaagd journalistiek portret van het nieuwe Zuid-Afrika. Het leest als een gevoelige, meeslepende roman die je niet kunt wegleggen.’ De Standaard
'Een feest om te lezen.'
Wordt Vervolgd
‘Een mooi verhaal. Knap hoe de dreiging als het ware achter de zinnen schuilgaat.’ – Bart Luirink in
ZAM Magazine
‘Het leest als een trein, is informatief en onderhoudend. Marnix de Bruyne heeft het vermogen zich in te leven in zeer uiteenlopende typen, die allemaal tot hun recht komen zonder te worden weggezet als een karikatuur. Heel knap.’ –
Ineke van Kessel, auteur van Mandela in een notendop
‘Het lezen van het boek van Marnix de Bruyne lijdt tot een aan verslaving grenzende nieuwsgierigheid. Je wilt alles weten over de oorlogen, de opstanden, het onmenselijke apartheidsregime en al de andere zaken die hebben geleid tot de huidige, nog steeds niet ideale, toestand in Zuid Afrika.’
Literair Nederland
‘De Bruyne schrijft pakkend over dit fundamentele conflict, dat de dilemma’s waarmee Zuid-Afrika vandaag de dag kampt pijnlijk helder maakt.’
de Volkskrant

Erwin Mortier - Afscheid van Congo
Erwin Mortier reisde in het voorjaar van 2010 voor het eerst naar de voormalige Belgische kolonie Congo, in het kielzog van Jef Geeraerts (1930), die er zeven jaar woonde en als enige Vlaamse auteur over het koloniale verleden van zijn land heeft geschreven. Erwin Mortier ging met hem mee om de confrontatie met het Vlaams verleden ook door jonge ogen te kunnen zien. Ze reisden naar de evenaarsregio, waar Geeraerts gewestbeheerder was, de streek waar zich ook Joseph Conrads Heart of Darkness situeert. Geeraerts kon zich tijdens deze expeditie geen beter gezelschap wensen dan Erwin Mortier, die met zijn superieure en gevoelige pen een meesterlijk verslag geschreven heeft.

Richard Dowden - De staat van Afrika
De vooraanstaande Afrika-correspondent Richard Dowden mengt feiten, persoonlijke observaties en analyses in dit monumentale boek, een standaardwerk over het onbegrepen, geplunderde en mishandelde continent. Chinua Achebe, de grondlegger van de moderne Afrikaanse roman, schreef het voorwoord.
Na 35 jaar in Afrika te hebben gewerkt en geleefd kan de Brit Richard Dowden met recht een zeer eigen geschiedenis schrijven over de Afrikaanse staten en hun bevolking. Meeslepend beschrijft Dowden het continent vanaf het moment dat de Europeanen vertrokken en de supermachten arriveerden. Hij vertelt, onthult en verklaart, maar laat de lezer zelf conclusies trekken zonder zijn mening op te dringen. Dowden was aanwezig bij elke belangrijke gebeurtenis en humanitaire ramp. Hij beschrijft zijn ervaringen verhelderend en met kennis van zaken en bevolkingen. Ook schrijft hij met passie over de warmte, wijsheid en vreugde van de Afrikaan in vredestijd. Het is de liefde voor de verschillen, gewoonten en oorzaken die Dowden tot de beste ooggetuige van Afrika maakt.
"Zijn optimisme over Afrika - de aanstekelijke humor, de natuurlijke schoonheid en de onverwoestbare buigzaamheid van zijn bevolking - spat van het boek, ondanks alle verschrikkingen die Dowden daar gezien heeft." - The Times
"Een wijze, begripvolle en betrokken getuigenis van Afrika, geschreven door een man die diepere waarheden heeft gezien over dit continent. Waarheden die we moeten leren kennen."
- bisschop Trevor Mwamba van Botswana
Richard Dowden is directeur van de Royal African Society. Hij werkte als Afrika-correspondent voor The Independent en The Economist. Dowden schrijft nog altijd artikelen over het continent en levert onder meer voor de BBC, CNN en Sky News commentaar over Afrika.

Bernadette de Boer - Malinese Mangopit
Tijdens een zomervakantie maakt Hawa Coulibaly voor het eerst van haar leven een buitenlandse reis naar een Nederlands stel dat zij heeft leren kennen in haar thuisland, Mali.
Hoe moet het zijn om van een straatarm land te belanden in een schatrijk land? Er zit een snee brood met pindakaas in mijn tas. Ze kan wel honger hebben en wat kan ze dan het beste eten? Al het eten hier is haar vreemd, zelfs een broodje kaas kent ze niet. Alleen patat met pindasaus zou voor haar bekend kunnen zijn.
In Mali worden aardnoten verbouwd die daar worden geroosterd en per hoopje verkocht. Of ze worden gestampt tot een pasta die als pindasaus bij de rijst gegeten wordt een zondagse maaltijd en voor de meeste Malinezen een feestmaal.
"Een hartverwarmend verslag van een ontmoeting tussen mensen uit verschillende culturen. Zij dachten elkaar te kennen, maar ontdekten allebei telkens iets nieuws." - Jan Pronk, oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking
 
redactie Africaserver Magazine
 
samengesteld door Azim Koning

Eric Corton - Wilde wereld - Afrikaanse verhalen
ISBN 9789020430646 - Uitgeverij L.J. Veen 2010 - € 16,95

Babah Tarawally - De god met de blauwe ogen
ISBN 9789460220418 - KIT Publishers - € 17,50

Marnix de Bruyne - Soekmekaar
ISBN 9789057594076 - Uitgeverij Podium 2010 - € 17,50

Erwin Mortier - Afscheid van Congo
ISBN 978902345779 - Uitgeverij De Bezige Bij 2010 - € 18,90

Richard Dowden - De staat van Afrika
ISBN 9789059775053 - Uitgeverij Omniboek 2010 - € 27,50

Bernadette de Boer - Malinese Mangopit
ISBN 9789051797015 - Uitgeverij Gopher 2010 - € 18,90


<< naar Magazine


meer foto's voor
Boeken voor onder de kerstboom 2010 - uit en over Afrika: fotofotofotofoto
Meer in Kunst:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...


Meer in Afrika:
Nollywood, voetbal, Obama en meer
Africa in the Picture heeft veel meer te bieden dan wat in de rest van de...

Een stralend slot
Het overweldigende sluitstuk van de tentoonstelling wordt gevormd door een...

Van toonbeeld naar modebeeld
De geschiedenis van de couture en mode wordt gevolgd aan de hand van ontwerpen...


Meer in Sierra Leone:
Marokkaanse hardrockers, Youssou N’Dour, Amerikaanse hiphop sterren - 5 muziekfilms
Het programma van het Africa in the Picture Film Festival omvat traditiegetrouw...

Fotoshoot in Freetown
In de rubriek "Beelden" onder meer aandacht voor de ontwerper van Adamai Kai,...

Sierra Leone in the Picture - special focus
Africa in the Picture besteedt dit jaar speciale aandacht aan Sierra Leone,....


Meer in Zuid-Afrika:
Xai Xai Lounge - township café's in Amsterdam en Den Haag
Xai Xai Lounge is de centrale ontmoetingsplek van het festival met een...

Kliptown Stories. Verhalen van Zuid-Afrika
Gespreksleider Stephan Sanders spreekt met gasten van het festival: regisseur...

Township Café - Xai Xai Lounge
In het (gratis toegankelijke) townshipcafé komt alles bij...


Meer in Democratische Republiek Congo:
Nollywood, voetbal, Obama en meer
Africa in the Picture heeft veel meer te bieden dan wat in de rest van de...

Schaduwen over Frans Afrika
Welke rol hebben Frankrijk en België gespeeld in de politieke, sociale en...

Uitverkoop - Kunstroof in Congo
Het is bekend in alle windstreken: wie kostbare grondstoffen zoekt, moet in de...


Meer in Mali:
Vieux Farka Touré in Nederland, winactie voor lezers Africaserver
In november verzorgt Vieux Farka Touré, de zoon van de legendarische Ali Farka...

De nieuwe bibliotheek van Timboektoe: verwoest in januari 2013
Bijna drie jaar geleden schreef Esther Bakker onderstaand artikel over de...

Twee Afrikaanse concerten Amsterdam Electric Guitar heaven - korting voor bezoekers Africaserver
15 en 16 december twee gitaardubbelconcerten met Afrikaanse inbreng in het...


Magazine actueel:
Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites bij dit artikel:
boekenoverzicht Africaserver - zomer 2010
http://www.africaserver.nl/magazine.htm?art=a20100713123610488&taal=nl

boekenoverzicht Africaserver - Kerst 2009
http://www.africaserver.nl/magazine.htm?art=a20091222143001713&taal=nl

boekenoverzicht Africaserver - zomer 2009
http://www.africaserver.nl/magazine.htm?art=a20090728164911634&taal=nl

boekenoverzicht Africaserver - Kerst 2008
http://www.africaserver.nl/magazine.htm?art=a20081216164329134&taal=nl

Uitg. L.J. Veen: Eric Corton Wilde wereld
http://www.ljveen.nl/result_titel.asp?Id=3016

Uitg. L.J. Veen: auteur Eric Corton
http://www.ljveen.nl/result_auteur_nieuws.asp?auteur=Eric%20Cortio

KIT Publishers - De god met de blauwe ogen
http://www.kitpublishers.nl/33693/KIT-Publishers/KIT-Publishers-Catalogus?ItemID=2735&title=De-god-met-de-blauwe-ogen

Uitgeverij Podium - Soekmekaar
http://www.uitgeverijpodium.nl/home.asp#pageid=9&param=326

Uitgeverij De Bezige Bij - Afscheid van Congo
http://www.debezigebij.nl/web/Boek-5.htm?dbid=28610

Uitgeverij Kok/Omniboek - de staat van Afrika
http://www.kok.nl/component/option,com_books/task,book/Itemid,1/id,7071/

website Richard Dowden
http://www.richarddowden.info/

Uitgeverij Gopher - Malinese Mangopit
http://www.gopher.nl/shop/title.asp?barcode=ISBN&id=9789051797015

Literatuur/boeken
hyperlinks index Africaserver

Zuid-Afrika
hyperlinks index Africaserver

Afrika
hyperlinks index Africaserver

Democratische Republiek Congo
hyperlinks index Africaserver

Sierra Leone
hyperlinks index Africaserver

Mali
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 205 milliseconds.