artikelfotoMarokko
Sexy haute couture; de moderne kaftan is voor elke vrouw
Kunst, 21 feb. 2011 - Africaserver
Overzicht kaftans van Zhor Raïs. Foto: Marcel Vendrig

Donderdagavond 17 februari had de Nieuwe Kerk in Amsterdam een primeur: kleding van de Marokkaanse ontwerpster Zhor Raïs werd voor het eerst in Nederland getoond. Deze bijzondere modeshow - gepresenteerd door Chazia Mourali - werd in samenwerking met het Prins Claus Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst in het kader van de tentoonstelling 'Passie voor Perfectie' (Nieuwe Kerk, tot en met 17 april) georganiseerd. Africaserver Magazine doet verslag, met foto's van Marcel Vendrig.
 
Het is druk donderdagavond in de Nieuwe Kerk, die zich overigens bewijst als ideale locatie voor een modeshow; elke plek met zicht op de catwalk is bezet. De ontmoeting tussen de Arabische en Westerse wereld staat deze avond centraal. De gedachte van Zhor Raïs dat het lichaam van de vrouw wel degelijk gezien mag worden in de traditionele Marokkaanse kleding, vormt het belangrijkste uitgangspunt. Deze vermenging van culturen is niet alleen zichtbaar in de kleding, het publiek is net zo divers: van dames met hoofddoekjes tot stylist Maik de Boer en een entourage van excentrieke fashion goeroe's, van 50+ echtparen die net van de tentoonstellingen komen tot jonge jongens en meisjes die zich opgetut even in de wereld van glitter en glammer mogen begeven.

Zhor Raïs is de ster van de avond. Ze volgde een opleiding aan de L'Ecole des Beaux-Arts in Casablanca en opende in 1984 haar couture atelier in dezelfde stad. Raïs ontwerpt traditionele Marokkaanse kledingstukken zoals de kaftan. De kaftan kent een lange geschiedenis: gaat terug tot de Merinide dynastie (1244-1465). Het is een feestelijk kledingstuk, dat vandaag de dag veel gedragen wordt bij bruiloften en andere feesten. De stof is van mooie kwaliteit, de kleuren en decoraties zijn rijk en opvallend, gemaakt met oog voor perfectie. De kaftan is van oudsher bedoeld om weinig prijs te geven van het vrouwelijk lichaam. Raïs geeft een geheel nieuwe betekenis aan dit kledingstuk; het lichaam van de vrouw mag gezien worden, rondingen mogen benadrukt.

Het resultaat is een kleurrijke collectie van prachtige stoffen en rijke decoraties. De taille van de vrouw wordt bij deze moderne kaftan zichtbaar gemaakt door grote gouden riemen met fonkelende (edel)stenen. Raïs brengt hiermee vernieuwing in het Marokkaanse modebeeld, toch zal haar collectie voor veel Nederlanders nog steeds traditioneel ogen. De jurken reiken tot de grond, de mouwen tot de pols en van een decolleté is bij haar nieuwe kaftans vrijwel geen sprake. Wat niet wegneemt dat de kaftans van Zhor Raïs prachtig zijn en overigens niet alleen maar gedragen hoeven te worden door de Marokkaanse vrouw. 'De kaftan is voor iedereen', antwoord Raïs op de vraag van Mourali waarom haar collectie door overwegend blanke modellen wordt geshowd. Al heeft 'blank' in de multiculturele Nederlandse samenleving niet zo heel veel betrekking op iedereen.

Voorafgaand aan de show van Raïs strijden drie jonge Marokkaans-Nederlandse ontwerpers: Wi-Am Designs, Rosa Blanca en Ziana Noara in een door MAFB (Music and Fashion Battle) geproduceerde fashion battle om de velbegeerde hoofdprijs: een workshop van Zhor Raïs in haar atelier in Casablanca. Deze vrouwen halen inspiratie uit hun eigen achtergrond: opgegroeid in Nederland maar met Arabische roots. Traditionele jurken krijgen een sexy uitstraling en streatwear krijgt een aardige dosis glammer. Hun uitgangspunten lijken hetzelfde, toch is de uitkomst totaal verschillend.

Wi-AM Designs koos zwart als basiskleur en verbindende factor tussen de streatwear en feestkleding uit haar collectie. Ze is er in geslaagd om mooie en draagbare kleding te ontwerpen waarin kenmerken uit de mode van de Arabische en Westerse wereld subtiel versmelten. Wi-Am is dan ook de terechte winnares van de fashion battle. Zelf was ze vooral beduusd van deze beloning, maar haar moeder was door het dolle heen; 'haar oudste dochter had iets moois bereikt'.

Rosa Blanca liet gedurfde kleding zien: korte rokjes, veel bloot. De reactie van enkele Marokkaanse meisjes uit het publiek was veelzeggend: 'Oh my God, dit kan echt niet'. Ook de jury neigde eerder naar de opmerking 'less is less', dan 'less is more'. Hoe anders was de collectie van Ziana Noara. De catwalk veranderde in een sprookje. Prachtige jurken, goud, glitters en veel kleur, met 'more is more' als veelzeggend compliment. Hoewel de ontwerpen van Noara het meest traditioneel van deze battle waren, leek zij de favoriet van het publiek: een luid applaus steeg op, telefoons en camera's kwamen te voorschijn en Maik de Boer stond te stralen. Of deze jurken binnenkort tot de garderobe van de blanke Hollandse vrouw gaan behoren, is sterk de vraag. Al kan een beetje Arabische glitter voor de meeste kledingkasten geen kwaad.
 
Saskia Broekman
 



<< naar Magazine


meer foto's voor
Sexy haute couture; de moderne kaftan is voor elke vrouw: fotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofoto
Meer in Kunst:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...


Meer in Marokko:
Maghreb in the Picture
Een selectie van recente films uit Noord-Afrika, met onder andere Lettre à ma...

Marokkaanse hardrockers, Youssou N’Dour, Amerikaanse hiphop sterren - 5 muziekfilms
Het programma van het Africa in the Picture Film Festival omvat traditiegetrouw...

Maghreb in the Picture
Maghreb in the Picture - een selectie van recente films uit...


Magazine actueel:
Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites bij dit artikel:
Textiel/mode
hyperlinks index Africaserver

Marokko
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 104 milliseconds.