artikelfotoAfrika
Movies that Matter Festival met 15 films over mensenrechten in Afrika
Kunst, 21 Mar 2011 - Africaserver Magazine
Blood in the Mobile

Van 24 tot en met 30 maart het Movies that Matter Festival in Den Haag, met een overvloed aan films waarin mensenrechten op een of andere manier centraal staan. Op Africaserver een overzicht van de vele films over en uit Afrika. Het door Amnesty International georganiseerde Movies that Matter Festival is hét Nederlandse podium voor de geëngageerde film. Jaarlijks worden hier tientallen documentaires en speelfilms van bevlogen filmmakers vertoond.
 
Films die het debat over mensenrechten, menselijke waardigheid en situaties waarin deze in het geding zijn aanwakkeren. Vaak zijn de films op dit festival voor het eerst, maar ook voor het laatst in Nederland te zien. Ook in 2011 meer dan 70 films, lang en kort, speelfilms en documentaires, begeleid door een uitgebreid verdiepingsprogramma met vraaggesprekken, lezingen, debatten, muziek, exposities en meer.

Hieronder de films waarin Afrika de hoofdrol speelt, op alfabetische volgorde.

Black Diamond

Pascale Lamche, België, Frankrijk 2010, 56 min.
Over de schaamteloze handel in jonge Afrikaanse voetbalspelers. De jongens - en hun families - zijn bereid tot enorme offers voor een glansrijke toekomst als topvoetballer en vallen ten prooi aan criminele agenten. Het gevolg: mensenhandel onder de bescherming van de wereldwijde voetbalcultus.
Het is een oud verhaal. Vroeger had men het over slavenhandel; nu is het een ‘business’, die begint bij een lokale sjacheraar en eindigt bij een georganiseerd netwerk. Bemiddelaars lokken Afrikaanse jongetjes met valse beloften over professionele voetbalcarrières in Europa en het Midden-Oosten, en melken hun families uit. Eenmaal in het vliegtuig is hun lot obscuur.
www.blackdiamond-lefilm.com

Blood in the Mobile

Frank Poulsen, Denemarken 2010, 82 min.
De productie van mobiele telefoons kent een zwarte, bloederige kant. Documentairemaker Frank Poulsen besluit af te reizen naar het gehucht Walikale en de Bisie-mijn in Congo, een no go area, om zelf te zien onder welke gevaarlijke omstandigheden kassiteriet wordt gewonnen door de veelal minderjarige mijnwerkers. Zo ontdekt hij wie er uiteindelijk van profiteert. Een ambtenaar bij het Ministerie van Mijnbouw blijkt zelf een bedrijfje te hebben dat bemiddelt bij de mijnbouwvergunningen, het leger int tol bij de poort en krijgsheren kopen wapens van de opbrengst van het mineraal.
bloodinthemobile.org

Cameroon: Coming Out of the Nkuta

Céline Metzger, Frankrijk 2009, 52 min.
Sinds 1972 staat er een straf van maximaal vijf jaar op homoseksualiteit in Kameroen. Dit is in strijd met de grondwet, vindt mensenrechtenadvocate Alice Nkom. Onvermoeibaar komt zij op voor de homoseksuelen in haar land.
Aan de hand van persoonlijke getuigenissen geeft de film een beeld van de dagelijkse strijd die jonge homo’s en lesbiennes in Kameroen moeten leveren. Muriel vertelt dat haar moeder haar seksuele geaardheid heeft geaccepteerd maar nooit zal goedkeuren. Elvis praat met zijn conservatieve broer die vindt dat hij een vrouw moet nemen. En de strijdlustige Nathalie toont vol trots haar bar waar homoseksuelen zichzelf kunnen zijn. Alice Nkom is gast van het festival en spreekt bij de vertoningen van de film.
balibari.com (production company)

Children of War

Bryan Single, Verenigde Staten 2009, 75 min.
De documentaire volgt drie jaar lang een groep voormalige kindsoldaten in een rehabilitatiecentrum in het noorden van Oeganda. De kinderen ondergaan een proces van traumatherapie en verwerking. De documentaire, gedeeltelijk gefilmd in het zwart-wit, toont naast het vele verdriet, ook de kracht en de hoop van de kinderen.
Naar schatting 35.000 kinderen zijn tijdens de oorlog in Noord-Oeganda door het Verzetsleger van de Heer (Lord’s Registance Army) ontvoerd uit hun huis, school of dorp. Deze rebellengroep, onder leiding van de door zichzelf benoemde profeet Joseph Kony, leidde de kinderen op tot soldaten of gaf ze weg als seksslavinnen. Dit ging gepaard met misbruik, religieuze indoctrinatie en het gedwongen meedoen aan bruut geweld.
www.childrenofwarfilm.com

The Day I Will Never Forget

Kim Longinotto, Verenigd Koninkrijk 2002, 92 min.
Winnaar van de Amnesty International-DOEN Award op IDFA. Een confronterende en verhelderende documentaire, waarin Keniaanse vrouwen ongeremd over hun besnijdenis praten. Sommigen verachten deze traditie, anderen verdedigen hem als Allah’s zegen.
In groepsdiscussies gaat het er fel aan toe: een enkeling vindt dat je je moet bevrijden van 'dat vieze ding' zodat vrouwen niet meer vreemdgaan. Regisseur Kim Longinotto krijgt toegang tot de rommelige kamer waar een oude vrouw twee tegenstribbelende, hartverscheurend kermende meisjes onder het mes neemt. De vrouw vertelt tot in detail hoe de besnijding in zijn werk gaat en gaat er prat op gelukkig te zijn na elke operatie. De mannen vinden het allemaal best: het is een traditie.
wmm.com (Women Make Movies - The Day I Will Never Forget)

Des hommes et des dieux

Xavier Beauvois, Frankrijk 2010, 123 min.
Winnaar van de Grand Pix in Cannes. Een klooster, ergens hoog in de bergen van Algerije in de jaren negentig. Acht Franse monniken leven in harmonie met hun islamitische dorpsgenoten. Ze helpen hen in hun werk, nemen deel aan hun festiviteiten en waken over hun gezondheid. Wanneer het tij keert en terroristen alle buitenlanders sommeren om het land te verlaten, biedt het leger haar bescherming aan. De monniken slaan de hulp af.
Gebaseerd op de Tibhirine-tragedie: in de nacht van 26 op 27 maart 1996, tijdens de Algerijnse burgeroorlog, werden zeven cisterciënzer monniken van Tibhirine ontvoerd door terroristen.
www.sonyclassics.com-ofgodsandmen

Un homme qui crie

Mahamat-Saleh Haroun, Frankrijk, België, Tsjaad 2010, 92 min.
Voormalig Afrikaans zwemkampioen Adam is badmeester van een sjiek hotel in N’Djamena, de hoofdstad van Tsjaad. Wanneer het wordt overgenomen door Chinese investeerders, wordt Adam gedegradeerd tot portier. Zijn zoon Abdel is volgens zijn bazen ‘aantrekkelijker voor het hotelpubliek’ en krijgt zijn baan als badmeester toebedeeld. Vernederd door deze situatie, raakt Adam vervuld van wrok.
In het land dreigt intussen een burgeroorlog; rebellen keren zich tegen de regering. Deze vraagt haar burgers om een 'oorlogsbijdrage', in de vorm van geld of gevechtskracht. Onder druk van de lokale autoriteiten stuurt Adam Abdel de oorlog in, maar hij krijgt al snel last van zijn geweten.
www.cineart.nl (distributie Nederland)
Interview met Mahamat-Saleh Haroun op Africaserver

Kafka au Congo

Marlène Rabaud/Arnaud Zajtman, België 2010, 59 min.
Een reis door de meanders van de rechtspraak en de achterkamers van de politiek in Congo. Het land van Gorette Mawazu is gestolen. Omdat ze te arm is om een advocaat in de hand te nemen, treedt ze op als pleiter voor haar eigen zaak. Ze wordt van het kastje naar de muur gestuurd, al vijftien jaar lang, en dreigt de zaak te verliezen. Gorette tegen haar dochter: “Ik heb de hele dag in de rechtszaal doorgebracht omdat degenen die de wet horen te kennen, spelen met je moraal.”
www.eklektik.be (production company)

The Mobile Cinema

Ilse en Femke van Velzen, Nederland 2011, 27 min.
Wereldpremière. Meer dan drieduizend mensen zitten samengepakt op een groot grasveld voor een enorm scherm. Momenten van totale stilte worden afgewisseld met ‘oohs’, ‘aahs’ en gelach. De mobiele cinema trekt de aandacht van duizenden mensen in de afgelegen dorpen van de Democratische Republiek Congo. Alle ogen zijn gericht op Fighting the Silence, een documentaire die, op een verzoenende manier, het dagelijkse gevecht dat slachtoffers van verkrachtingen voeren tegen stigma’s en taboes laat zien. Ilse en Femke van Velzen zijn aanwezig op het festival en worden geïnterviewd bij de vertoningen van de film.
Fighting the Silence op Adessium.org

Sarabah

Maria Luisa Gambale/Gloria Bremer, Duitsland, Senegal 2011, 58 min.
Wereldpremière. Je wordt als vrouw niet zomaar succesvol in de door mannen gedomineerde Senegalese rapscène. Sister Fa is het gelukt.
Onderdrukking is een regelmatig terugkerend onderwerp in de muziek van Sister Fa, maar het thema besnijdenis, sinds 1999 wettelijk verboden in Senegal, komt niet ter sprake. Totdat ze met haar Oostenrijkse partner in Berlijn gaat wonen en zelf een kind krijgt. Dan besluit zij met haar band af te reizen naar haar geboorteland, waar ze met muziek het taboe wil doorbreken. Sister Fa neemt als gast van het festival deel aan gesprekken bij de vertoningen en aan het debat over de positie van de Afrikaanse vrouw, bovendien treedt ze op na de wereldpremière van Surprising Europe.
Sarabah op Facebook

Sisters in Law

Kim Longinotto/Florence Ayisi, Verenigd Koninkrijk, Kameroen 2005, 104 min.
Twee vrouwelijke juristen in het dorpje Kumba in Kameroen laten in de rechtszaal laten zien dat er met mensenrechten niet valt te spotten.
In Kumba lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Vrouwen zijn het onvervreemdbare bezit van hun echtgenoot, dochters worden verhandeld tegen een klein geldbedrag en een varken. Huiselijk geweld is aan de orde van de dag maar echtscheidingen blijven een zeldzaamheid. Onder deze moeilijke omstandigheden moeten de vrouwelijke magistraten Bam en Ngassa rechtspreken. Maar de dames beschikken over voldoende persoonlijkheid, wilskracht en humor om het lot van de vrouwen van Kumba te verlichten. Echtscheidingen worden waar nodig doorgedrukt en aan hardleerse mannen wordt ondubbelzinnig duidelijk gemaakt dat de 21e eeuw is begonnen. Maar ook aangeklaagde vrouwen krijgen van de sisters ongenadig op hun falie, zeker als het gaat om kindermishandeling. Regisseur Kim Longinotto is aanwezig bij de vertoning en wordt geïnterviewd.
wmm.com (Women Make Movies- Sisters in Law)

A Small Act

Jennifer Arnold, Verenigde Staten 2010, 88 min.
Hoe een kleine daad grootse gevolgen kan hebben. Toen Hilde Back een Keniaans kind sponsorde, had ze niet verwacht ooit iets van hem te horen. Maar jaren later gaat dit kind, inmiddels afgestudeerd aan Harvard en mensenrechtenadvocaat voor de Verenigde Naties, op zoek naar zijn weldoener. Geïnspireerd door Back steunt hij nu zelf plattelandskinderen in Kenia.
Chris Mburu had een armoedig bestaan op het platteland van Kenia. De giften van de Joodse Hilde Back, als kind in de Tweede Wereldoorlog gevlucht naar Zweden, zorgden er echter voor dat Chris zijn school af kon maken. Hij heeft zich ontwikkeld tot een mensenrechtenvoorvechter die strijdt tegen volkerenmoorden. Daarnaast helpt hij met zijn Hilde Back Education Fund arme, leergierige Keniaanse kinderen om naar de middelbare school te gaan. Chris Mburu en Hilde Back zijn aanwezig op het festival.
www.asmallact.com

Surprising Europe

Rogier Kappers, Nederland 2011, 70 min.
In 2003 verruilt fotojournalist Ssuuna Golooba Oeganda voor het vermeende paradijs Nederland.
Ssuuna doet waar veel Afrikanen van dromen. Hij verlaat zijn huis, zijn baan, zijn dochtertje, zijn familie en vrienden en vertrekt naar Europa. Maar eenmaal in Nederland aangekomen wacht hem geen warm welkom of bergen met geld. Hij vindt hier een overlevingsjungle waarin hij nauwelijks het hoofd boven water kan houden. Het liefst keert Golooba terug, maar geldtekort – en gezichtsverlies – houden hem tegen.
Als in 2005 elf illegalen omkomen tijdens de Schipholbrand, is de maat vol. Ssuuna wil zijn brothers and sisters informeren hoe het er echt aan toe gaat in Europa. Met een Nederlandse filmmaker maakt hij een film, die in heel Afrika vertoond moet worden.
www.surprisingeurope.com

Telling Truths in Arusha

Beate Arnestad, Noorwegen 2010, 58 min.
Priester Hormisdas Nsengimana staat terecht voor genocide en misdaden tegen de menselijkheid voor het Rwanda-tribunaal (International Criminal Tribunal for Rwanda) in Arusha, Tanzania. Gedurende de genocide van 1994 was Hormisdas priester en rector van het Collège Christ-Roi, een katholieke middelbare school in het zuid-Rwandese plaatsje Nyanza. Hij zou aangesloten zijn bij een groep Hutu-extremisten die gerichte aanvallen op Tutsi’s uitvoerde. Daarnaast wordt hij beschuldigd van directe en indirecte betrokkenheid bij de moordpartijen.
Telling Truths in Arusha geeft toegang tot de rechtszaal. Vijftien jaar na dato moet de rechter zijn oordeel baseren op mondelinge getuigenissen, die zowel voor als tegen de priester pleiten. Hoe interpreteert hij de verschillende waarheden van de getuigen? En wat wordt er gedaan met het gegeven dat velen niet durven te getuigen, uit angst voor represailles?
www.nfi.no (Norwegian Film Institute)

Women Are Heroes

JR, Frankrijk 2010, 80 min.
Parijse fotograaf JR brengt een hommage aan onderdrukte vrouwen. Hij geeft vrouwen uit Brazilië, India, Kenia en Cambodja een gezicht. Letterlijk en figuurlijk.
Women Are Heroes begint in Brazilië. De camera schiet door de favela’s van Rio de Janeiro, waar de kijker kennis maakt met de enorme posters van JR. Vrouwen vertellen over het grote leed dat ze ondervinden door het straatgeweld. Vervolgens neemt de camera ons mee naar Cambodja, waar vrouwen zich via een matriarchaal systeem verzetten tegen de gewelddadige huisonteigeningen. In de sloppenwijken van Kenia moeten moeders hun kinderen opvoeden omringd door chaos en instabiliteit. En in India zien we hoe vrouwen klem zitten tussen de eeuwenoude tradities en de moderne samenleving.
womenareheroes-lefilm.com

Vier debatten en een paneldiscussie over Afrika

Uit het verdiepingsprogramma willen we hier vier debatten en een paneldiscussie noemen waarvan het thema een directe verbinding heeft met Afrika.

Blood in the Mobile. Over transparantie van bedrijven, ketenverantwoordelijkheid en richtlijnen voor bedrijven. Onder leiding van Jeroen Kramer, met Europarlementariër Judith Sargentini van Groen Links, Head Customer Care van Nokia Jurgen Anthoni, Tim Steinweg van SOMO en Sven Drillenburg Lelijveld, CSR-manager van KPN. Zaterdag 26 maart, 15:00, Theater aan het Spui.

Black Diamond. Over de handel in jonge voetballers. Onder leiding van journalist Bahram Sadeghi, met onder anderen filmmaker Pascale Lamche, VVD-Tweede Kamerlid Bart de Liefde (woordvoerder Binnenlandse Zaken) en directeur Roberto Branco Martins van de toonaangevende belangenorganisatie Pro Agent die opkomt voor de belangen van gelicentieerde spelersmakelaars. De Ghanese Abdulai (Abu) Alhassan, die in Ghana de Tamale Utrecht Football Academy oprichtte, is ook aanwezig. Zaterdag 26 maart, 15:00, Theater aan het Spui.

Kafka au Congo. Over democratie, corruptie en de rechtsstaat in Congo met onder anderen Janine Ubink (Vollenhove instituut) en de Congolese activist Paul Mbikayi. Moderator is journalist en schrijfster van Gin-tonic & cholera, Femke van Zeijl. Zondag 27 maart, 13:00, Filmhuis Den Haag zaal 6.

Sarabah. Over de rol van de vrouw in de Afrikaanse cultuur en de strijd van vrouwen tegen eeuwenoude tradities. Onder leiding van journaliste Renate van der Zee. Met activiste en artiest Sister Fa, regisseur Maria Luisa Gambala, Marja Extercate, onderzoeker bij kenniscentrum Pharos, James Owie, de Nigeriaanse ambassadeur van Stop Vrouwenbesnijdenissen, wethouder Rabin Baldewsingh en Zahra Naleihe van de Federatie Somalische Associatie Nederland. Zondag 27 maart, 18:00, Filmhuis Den Haag zaal 1.

Telling Truths in Arusha.Over de moeilijkheden waarmee men te kampen heeft in rechtszaken bij het vinden van de waarheid. Met onder anderen Wayne Jordash, internationaal strafpleiter, Julia Sebutinde, rechter aan het Special Court for Sierra Leone, en David Hooper, die als adviseur werkte voor priester Hormisdas. Moderator is Michelle Parlevliet.
 
 
Plaatsen en tijden waarop films worden vertoond en alle verdere informatie treft u aan op de website van het Movies that Matter Festival.

De informatie in dit artikel is voor het overgrote deel afkomstig van laatstgenoemde site.


<< naar Magazine


meer foto's voor
Movies that Matter Festival met 15 films over mensenrechten in Afrika: fotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofoto
Meer in Kunst:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...


Meer in Afrika:
Nollywood, voetbal, Obama en meer
Africa in the Picture heeft veel meer te bieden dan wat in de rest van de...

Een stralend slot
Het overweldigende sluitstuk van de tentoonstelling wordt gevormd door een...

Van toonbeeld naar modebeeld
De geschiedenis van de couture en mode wordt gevolgd aan de hand van ontwerpen...


Magazine actueel:
Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites bij dit artikel:
Movies that Matter Festival
http://www.moviesthatmatterfestival.nl/

Gay en lesbian
hyperlinks index Africaserver

Vrouwen
hyperlinks index Africaserver

Mensenrechten
hyperlinks index Africaserver

Film
hyperlinks index Africaserver

Afrika
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 120 milliseconds.