artikelfotoZuid-Afrika
Jack Parow verovert de wereld met coole rou beats
Kunst, 10 May 2011 - redactie Africaserver Magazine
foto: Marcel Vendrig

Legendarisch dankzij zijn pet met enorme klep en pornosnor, verheven tot cultster en bovenal een succesvolle rapper. Jack Parow verovert grote delen van Europa, Australië en de Verenigde Staten met zijn no-nonsense hiphop beats. We ontmoeten Jack Parow op het dakterras van het Patronaat in Haarlem voorafgaand aan zijn concert op 6 mei 2011.
 

Make Afrikaans cool again

De tour door Nederland en België komt langzaam ten einde en was een groot succes. Toch heeft Jack Parow best zin om weer naar huis te gaan; “Amsterdam was good fucking amazing!”, zegt hij over het concert tijdens het Bevrijdingsfestival op de Dam. Alleen maar Nederland en België deze keer? Voor nu wel, terug in Zuid-Afrika staan er nog concerten op het programma in Mozambique en Namibië. Later in het jaar vliegt hij terug naar Europa en zijn Finland, Noorwegen en Duitsland aan de beurt. “Which is kind of shit, because we have to fly all the way back again”.

Jack Parow is opgegroeid in Bellville, een overwegend blanke middenklassewijk nabij Kaapstad. Zijn ouders zijn erg liberaal, Apartheid en racisme hebben nooit een rol gespeeld. Toch heeft apartheid invloed gehad op zijn leven. Hij en zijn generatiegenoten zitten in een ‘in-between section’ zoals hij dit omschrijft; te jong om apartheid echt te begrijpen, oud genoeg om er mee te maken te hebben gehad. Het mogen spelen op het Bevrijdingsfestival is dan zeker ook bijzonder gezien de bevrijding en emancipatie die taal heeft doorgemaakt na de apartheid. “Afrikaans heeft jarenlang een negatief label opgeplakt gekregen, het was de taal van de apartheid, van racisten, maar dit is absoluut niet waar. Taal heeft er niks mee te maken. Toch was er veel ‘shit’ toen ik opgroeide, veel vechtpartijen met andere groepen omdat ik Afrikaans sprak. Daarom zie ik het als mijn missie om Afrikaans weer cool te maken.”

You can make cool music in Afrikaans
Hoe zit het eigenlijk met het Afrikaans, een taal die volgens Martin Bosma (NRC, 20 april 2011) terrein verliest in het openbare leven. Jack Parow is bekend met dergelijke uitspraken. Eén van de meest invloedrijke Zuid-Afrikaanse dichters Gert Flok Nel heeft in het verleden iets vergelijkbaars gezegd, aldus Jack Parow. “Het maakte me erg kwaad dat de vader van het Afrikaans dit zegt over zo’n mooie taal. Maar er is een verandering gaande en Gert Flok Nel heeft dit natuurlijk gezegd voor deze verandering in gang werd gezet.” Dankzij bands als Fokofpolisiekar wordt de taal langzaam bevrijd van zijn negatieve naam. Fokofpolisiekar – punkband – is de eerste band die met een nummer in het Afrikaans werd gedraaid op 5FM, één van de grootste radiozenders van Zuid-Afrika. “You can make cool music in Afrikaans”, dat is wat Jack Parow wil laten zien. En dat was hard nodig, want over de popliedjes in het Afrikaans is hij duidelijk: “there is a lot of crap music in Afrikaans”.

Politiek en religie zijn geen thema’s in de muziek van Jack Parow. “Ik wil niet steeds herinnerd worden aan alle shit die gaande is, met mijn muziek wil ik gewoon plezier maken.” Toch zet hij wel een belangrijke verandering in gang. De taal krijgt niet alleen een nieuwe vibe, met zijn internationale populariteit worden deuren geopend voor andere Afrikaanse hiphopgroepen, en daar zijn er inmiddels aardig wat van, verzekert Jack Parow ons. “Het heeft mij zo’n tien jaar gekost om te zijn waar ik nu ben. Ik ben blij dat ik een voorbeeld kan zijn en anderen kan inspireren.” En inspireren kan hij zeker; niet alleen collega-muzikanten, ook zijn fans nemen zijn ‘zef’ stijl graag over. In het publiek bij zijn optreden in het Patronaat was menig Jack Parow look-a-like te vinden. Hoewel niemand zijn pet kon evenaren, kwam een aantal met een goedfoute plaksnor al redelijk in de richting. Het concert was een feestje door de aanstekelijke beats en zijn opmerkelijke vertoning: white trailor trash met een een gezonde dosis zelfspot. Het dak ging er af.

Proud to be associated with South-Africa

Zijn Zuid-Afrikaanse roots en de taal komen in alle interviews terug. Misschien niet zo gek, omdat het voor velen een eerste kennismaking is met hiphop en rap in deze taal. Maar moet het iets uitmaken? Is Jack Parow in de eerste plaats niet gewoon muzikant? “De verbinding met Zuid-Afrika en het Afrikaans komt automatish en ik ben er trots op. Ik praat er graag over. Natuurlijk vinden sommigen mij hard, ik vloek ook veel. Maar in elke taal wordt gevloekt. Ik weet ook zeker dat veel mensen achter gesloten deuren veel slechtere dingen doen dan ik. Zoveel mensen willen Afrikaans verstaan. Ik krijg emails uit Zweden en de Verenigde Staten van mensen mijn muziek cool vinden en Afrikaans willen leren. Met een woordenboek vertalen ze mijn teksten. Als mensen dat doen dan kan ik niet slecht zijn, ik moet dan toch iets goed doen.” Het is de harde, soms ‘dirty’ humor die kenmerkend is voor de teksten van Jack Parow, maar die ook past bij de inwoners van de Cape Flats, waar veel vrienden van hem wonen. De ‘Cape sense of humour’, zoals die wordt genoemd. “The people from the Cape Flats are the best! Hun Afrikaans is geweldig, veel ‘slang’, de mensen daar zijn ‘crazy’, hebben een hele harde humor. Niet te omschrijven, maar geweldig, dat moet je ervaren.”

Coming Back
Jack Parow vliegt binnenkort weer naar Zuid-Afrika, maar zal zeker terugkomen. Inmiddels werkt hij samen met een aantal Nederlandse bands, zoals The Opposites, Gers – voorprogramma –, Baskerville en Nobody beats the Drums. Wie zijn optredens wil herbeleven moet de website van Jack Parow in de gaten houden. Wellicht is het een aantal opgevallen dat hij en zijn bandleden met een camera op het hoofd elk concert hebben vastgelegd. Van deze beelden zal een documentaire worden gemaakt, met daarin ook ongetwijfeld legendarische beelden van de achtbaanritjes die de band in de Efteling heeft gemaakt. Niet te missen dus.
 
Saskia Broekman
 
Tekst: Saskia Broekman
Fotografie: Marcel Vendrig

Click here for Jack Parow's website


<< naar Magazine


meer foto's voor
Jack Parow verovert de wereld met coole rou beats: fotofotofotofotofotofoto
Meer in Kunst:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...


Meer in Zuid-Afrika:
Xai Xai Lounge - township café's in Amsterdam en Den Haag
Xai Xai Lounge is de centrale ontmoetingsplek van het festival met een...

Kliptown Stories. Verhalen van Zuid-Afrika
Gespreksleider Stephan Sanders spreekt met gasten van het festival: regisseur...

Township Café - Xai Xai Lounge
In het (gratis toegankelijke) townshipcafé komt alles bij...


Magazine actueel:
Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Op woensdag 19 februari komt de...


Sites bij dit artikel:
website Jack Parow
http://jackparow.com/

Jack Parow on Wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Jack_Parow

Jack Parow on Facebook
http://www.facebook.com/jack.parow

Muziek
hyperlinks index Africaserver

Zuid-Afrika
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 117 milliseconds.