artikelfotoNigeria
Auteur Helon Habila over Olie op water - korting voor bezoekers Africaserver
Kunst, 28 Jan 2014


Op woensdag 19 februari komt de Nigeriaanse auteur Helon Habila bij de literaire salon van BorderKitchen in Den Haag vertellen over zijn nieuwe roman Olie op water. Hij wordt – in het Engels – geïnterviewd door Toef Jaeger. Bezoekers van Africaserver Magazine kunnen korting krijgen voor deze avond.
Helon Habila (geboren in 1967) begon als journalist in Nigeria. Hij woonde in Lagos, Norwich, New York, Washington, Berlijn en woont tegenwoordig in Virginia waar hij Creative Writing doceert aan de George Mason University. Habila is meermaals bekroond voor zijn poëzie en proza en schreef Wachten op een engel (Waiting for an Angel) en Measuring Time voordat Olie op Water verscheen.
 
De jonge Nigeriaan Rufus uit Olie op water is werkzaam als journalist. Samen met zijn grote journalistieke voorbeeld Zaq reist hij de Nigerdelta in op zoek naar de ontvoerde vrouw van een rijke Britse petrochemicus. Het lijkt een ‘simpele ontvoering’ waarbij losgeld betaald zal worden zodra de journalisten bewijs leveren dat de ontvoerde vrouw nog leeft. De zoektocht blijkt echter een gecompliceerde en levensgevaarlijke queeste in de door olie bevuilde omgeving. De journalisten kampen met ziekte, ontmoeten de laatste bewoners van uit armoede verlaten dorpen en worden gevangen genomen door Nigeriaanse militairen. Het resultaat is een spannend verhaal met een droeve boodschap over de vervuilende olie in Nigeria.

De pers over Olie op water van Helon Habila:

'Een spannende, schitterend geschreven roman over een belangrijk onderwerp.' – Trouw

'In een spaarzame stijl roept Habila een beklemmende sfeer op, die onomwonden doet denken aan de klassieker Heart of Darkness van Joseph Conrad. Kleurrijke en bizarre personages trekken aan de lezer voorbij.' – De Volkskrant

'Door Habila's talent wordt het geen oninteressant zwart-witverhaal. Hij vertelt het erg ingenieus, via in de tijd verspringende observaties, indrukken, terugblikken die ten slotte als een mooi gesloten ketting in elkaar grijpen.' – Knack

‘Habila […] gebruikt in Olie op water zijn beeldende kracht om iets te zeggen over zijn land en dat laat zich niet in een kreet, een protest, of een journalistieke reportage samenvatten.’ – NRC Handelsblad

'Er is de constante vrees voor ontvoering , maar ook de stille, erotische kracht die uitgaat van de zwarten eist haar tol in de vorm van overspel en echtscheiding. Olie op water is ondanks alle engagement toch eerst en vooral een roman waarin concrete personages de hoofdrol spelen.' – De MorgenOlie op water is vertaald uit het Engels door Aleid Van Eekelen-Benders – oorspronkelijke titel Oil on Water – en is uitgegeven door uitgeverij Nieuw Amsterdam. Het interview wordt gehouden door NRC-journaliste Toef Jaeger.
 
redactie Africaserver Magazine
 
Datum: woensdag 19 februari
Locatie: BorderKitchen-salon, Kerkstraat 11, 2514 KP Den Haag
Aanvang: 20.00 uur
Africaserver Magazine mag korting aanbieden op de toegangsprijs. Reserveer kaarten via info@borderkitchen.nl, vermeld bij deze reservering dat u gebruik wilt maken van de Africaserver-actie en krijg kaarten voor 3,50 in plaats van 5 euro.


<< naar Magazine


Meer in Kunst:
Magisch Afrika - maskers en beelden uit Ivoorkust
Magisch Afrika, een schitterende...

Julidans - South African choreographer and dance company from Senegal
"At the same time we were pointing a...

Coup Fatal- uitbundige muziektheatrale ode aan de ‘sapeurs’ van Kinshasa (Congo)
Van 16 t/m 18 juni presenteert het...


Meer in Nigeria:
Nollywood, voetbal, Obama en meer
Africa in the Picture heeft veel meer te bieden dan wat in de rest van de...

CV - Victor Ekpuk
De Nigeriaanse kunstenaar Victor Ekpuk creëert een dichtmazig lijnenspel,...

Kroeshaar - een Nigeriaan in Bangalore
‘Toen ik vier jaar oud was vertelde ik mijn buurmeisje dat mijn grootouders een...


Magazine actueel:
Manecas Costa - alsnog in Nederland - win vrijkaarten
Manecas Costa, zanger, componist en...

Online expositie Afrika-foto's Frits Eisenloeffel
Sinds begin februari 2014 staat op de...

Samen door Mandela: Zondag 15 december 2013 Stadsschouwburg en de Melkweg, Amsterdam
‘Samen door Mandela’ wil met u...


Sites bij dit artikel:
BorderKitchen
http://borderkitchen.nl/program/?lang=nl&type=recent&pid=277

Nieuw Amsterdam
http://www.nieuwamsterdam.nl/boekUitgave.aspx?ID=2289#.UufLV-Io9aV

Literatuur/boeken
hyperlinks index Africaserver

Nigeria
hyperlinks index Africaserver


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 102 milliseconds.