Minyeshu en Chewata

Rondje Ethiopië

Een van de meest interessante Afrikaanse muziekgroepen in Nederland van de laatste tijd was Africa Unite. De band, ontstaan als samenwerking van muzikanten uit de Hoorn van Afrika die als vluchtelingen naar Nederland waren gekomen, nam in 1999 een cd op voor het label Mosaique Vivante en deed een aantal indrukwekkende optredens op festivals in heel Europa. De kracht van de groep was hun veelzijdigheid. Muzikale invloeden uit o.a. Ethiopië, Sudan en Somalie, en het gebruik van akoestische naast electrische instrumenten bezorgden de band een divers publiek.
Een van de sterren van Africa Unite, zangeres-danseres Minyeshu, is met de nieuwe groep Chewata doorgegaan met toeren en kwam eerder dit jaar met haar eerste eigen cd 'Meba'.

Minyeshu is nu vijf jaar in Europa, maar had in Ethiopië al ruime professionele ervaring in de muziekwereld. Zo werkte ze tien jaar lang als danseres en choreografe bij het Nationaal Theater van Ethiopië. Haar weigering om zich als muzikante op te stellen in dienst van de staat werd in Ethiopië niet gewaardeerd. Ze kreeg de geheime dienst op haar dak, en in 1996 vroeg ze politiek asiel aan in Belgie.
Toen in Eindhoven de band Africa Unite werd opgericht werd Minyeshu met haar veelzijdige talenten de ster van de groep. De multiculturaliteit van Africa Unite - groepsleden uit verschillende landen - komt in haar nieuwe groep Chewata weer terug, maar in iets andere vorm. Het album Meba is in de woorden Mosaique Vivant een 'toernee door Ethiopië'. De albumtracks klinken voor het Hollandse oor misschien verwant, maar de composities vinden hun oorsprong in de culturen van verschillende volkeren als de Oromo, Gurage, Afar, Somaliers, en de Eritreese Bilen. Daarbij doet Minyeshu nog maar enkele van de 76 ethnische groepen in Ethiopië aan. Teksten verwijzen naar de belangrijke culturele en religieuze tradities van het land, behalve in twee door Minyeshu zelf gecomponeerde liedjes waarin ze vanuit haar eigen gevoelens schrijft.

'Meba' klinkt wat meer ingetogen dan het album van Africa Unite. Minyeshu's stem is meer dan tevoren de spil waar het album om draait. Muzikaal speelt de krar, een eensnarig Ethiopisch instrument, een voorname rol, terwijl Chewata's Sudanese en Amerikaanse groepsleden hun eigen muzikale achtergronden meebrengen. 'Shammanew' heeft een heuse 'breakdown' waar het danstempo kort wordt onderbroken, bijna als de Amerikaanse funk van de jaren 70. De electrisch gespeelde liedjes zijn dansbaar, maar de instrumentatie is sober, in de lijn van de akoestische nummers. Zo is Meba een aardig voorbeeld voor veel andere moderne Ethiopische groepen bij wie het keyboard andere instrumenten heeft verdrongen.

Zoals gebruikelijk is deze Mosaique Vivant-cd goed verzorgd met een fraaie luxe verpakking en een dik cd-boekje waarin iedere songtekst wordt toegelicht. Te koop of te bestellen bij iedere goede muziekwinkel. Hou ook de concertagenda in de gaten voor concerten van Minyeshu de komende maanden.

[Minyeshu - Meba. Mosaique Vivant 2002]

Thomas, november 2002.