Donderdag 10 Januari 2019

donderdag10.01
Nederland, Amsterdam - Zuid-Afrikahuis - Literatuur
God praat Afrikaans – schrijver, dichter, rapper HemelBesem in gesprek
Donderdag 10 Januari 2019 19:30

HemelBesem is een van de meest productieve artiesten van Zuid-Afrika. Als rapper scoort hij de ene hit na de andere. Hij schitterde als acteur in Noem my Skollie. Hij is een van de vaste presentatoren van het tv-programma Pasella. En hij reist het hele land door om workshops te geven en jonge mensen te inspireren. HemelBesem is ook een hartstochtelijk pleitbezorger voor het Afrikaans. Niet het Standaardafrikaans, maar het Afrikaans van zíjn mensen. Eenvoudige mensen, van Namakwaland tot de Kaapse Vlakte. Juist binnen die “demografie”, zoals hij het noemt, wordt het sappigste Afrikaans gesproken. Neem nou een woord als “poenankies” (gezellig). HemelBesem zorgt ervoor dat deze woorden de erkenning krijgen die ze verdienen. Zijn theatervoorstelling Die Afrikaansvatter was een viering van de humor, de creativiteit en de rijkdom van dit andere Afrikaans. En hij rust pas als deze woorden een plaatsje hebben gekregen in de WAT, het Woordeboek van die Afrikaanse Taal. In 2017 publiceerde HemelBesem zijn autobiografie, God praat Afrikaans. Aanmelden: evenementen@zuidafrikahuis.nl Toegang: € 7.50 Zaal open: 19.00 uur

zuidafrikahuis

van vr23.11
t/m zo13.01
Nederland, Utrecht - Galerie Sanaa - Tentoonstelling
SANAA Selected! - 38 Hedendaagse Kunstenaars, waarvan veel uit Afrika

38 geselecteerde kunstenaars geven een gevarieerd en hedendaags beeld van wat Galerie SANAA vertegenwoordigt. Deze expositie vormt daarmee een ijkpunt in het bestaan van de galerie. Een prikkelende selectie van hedendaagse kunst op een uitbundige manier gepresenteerd. Galerist Berthe Schoonman en adviseurs Lydia van Oosten en Henk Logman hebben deze selectie gemaakt.  Van Andrea, Fatima Barznge, Mariaan van den Berg, Paul Bogaers, Option Dzikamai Nyahunzvi, Victor Ekpuk, Isabel Ferrand, Nan Groot Antink, Sam Hersbach, Patsheli Kahamba, Paul Klemann, Rabi Koria, Ton Kraayeveld, Jamila Lamrani, Joris Link, Mario Macilau, Miguel Marajo, Tilmann Meyer Faje, Myriam Mihindou, Joel Mpah Dooh, Terrence Musekiwa, Bob Negryn, Uche Okpa Iroha, Natalia Ossef,  Joyce Overheul, Cecilia Rebergen, Robert Roest, PJ Roggeband, Heidi Sincuba, Jessica Skowroneck, Boris Anje Tabufor, Benine du Toit,  Jouni Toni, Michael Tsegaye, Adriaan de Villiers, Guy Vording, Anneke Wilbrink, Halina Zalewska.

galeriesanaa

van di08.01
t/m di29.01
Nederland, - Nederland - Film
Movies that Matter on Tour: Styx

In januari draait de aangrijpende speelfilm STYX in verschillende filmtheaters in Nederland als onderdeel van Movies that Matter On Tour. De film gaat over de veertigjarige Duitse Rike. Ze is een succesvolle dokter op de eerste hulp en haar baan eist veel van haar. Daarom besluit ze haar lang gekoesterde droom te realiseren: in haar eentje de lange zeiltocht maken van Gibraltar naar het kleine, tropische eiland Ascension. Haar droomvakantie wordt echter abrupt onderbroken als ze midden op zee een zinkende vissersboot met honderden vluchtelingen tegenkomt. Terwijl hulp van de kustwacht uitblijft, staat Rike voor een levensbepalende keuze: helpen of afwachten? Na afloop van de film vindt er een nagesprek plaats.

moviesthatmatter oneworld