Aangeslagen geven wij kennis van het overlijden van Azim Koning, vrijwilliger van de Africaserver. Sinds 6 april 2006 heeft Azim de agenda op de Africaserver verzorgd. Enkele uren per week was hij een vaste factor in onze studio, een gewaardeerde collega en onvermoeibaar verteller. Daarnaast was Azim lang voorzitter van Afrovibes, partner van de Africaserver.
Op maandag 25 december is Azim in Amsterdam overleden. Wij gaan Azim missen.

 

Zondag 27 Oktober 2019

van di15.10
t/m zo27.10
Nederland, - Nederland - Muziek
tour: Moholo-Mlangeni-Yenana-Van Kemenade-Boudesteijn-Verploegen-Mahieu

A new Dutch/South African collaboration with young trumpeter Mandla Mlangeni, SA pianist Andile Yenana, legendary SA drummer Louis Moholo, Van Kemenade and his quartet Three Horns And A Bass (Verploegen-Boudesteijn-Mahieu). On tour between october 15 and october 30 in 2019. Amongst others in Paradox (Tilburg), Tivoli/Vredenburg (Utrecht), Edam, Nijmegen, Leeuwarden

meerinfo

van za28.09
t/m di29.10
Nederland, - Nederland - Evenement
Black Achievement Month met Afrikaanse voorstellingen, lezingen en films

Black Achievement Month in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag en ook Almere & MIddelburg. Met dans- en theatervoorstellingen uit het Afrovibes Festival in Den Haag en Utrecht. De film Mama Africa (over Winnie Mandela) i.s.m. IDA in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Verder: Artist Talk Afro-religie in de kunst bij CBK Zuidoost in Amsterdam. Muziek van Richard Bona, die in zijn eentje al in staat is om elk podium te vullen met zijn uitstraling en zijn rijke basgitaarspel en zang, vaak in zijn Kameroense moedertaal (in het Muziekgebouw aan het IJ). Ook:debat over het Afro-Nederlands belang en de (on)mogelijkheid te komen tot een gezamenlijke agenda in de Bibliotheek Rotterdam. ‘Good Hope’ is een hartverwarmende voorstelling met vrolijke én kwetsbare songs, harmonieuze samenzang én opzwepende dans. Gebracht door de zangers van het bekende Khayelitsha United Mambazo Choir, meerdere Xhosa zangeressen en Zuid-Afrikaanse muzikanten.

blackachievementmonth

van wo16.10
t/m vr13.12
Nederland, - Nederland - Muziek
Good Hope - South African Road Trip

Een swingende en uitbundige Zuid-Afrikaanse muziekbelevenis. Gelukkig komt ook deze winter South African Road Trip de Nederlandse theaters verwarmen. Met vrolijke songs, kwetsbare nummers, harmonieuze samenzang en opzwepende dans en muziek. Gebracht door de talentvolle mannen van het bekende Khayelitsha United Mambazo Choir, meerdere Xhosa zangeressen én Zuid-Afrikaanse muzikanten. Oogstrelende kostuums en een prachtig videodecor, met mini docu’s over het dagelijkse leven van de koorleden, maken het plaatje compleet. Bijzonder zijn de indringende, persoonlijke verhalen van de koorleden. Zij vertellen openhartig over hun leven in de township, een leven dat zo anders is maar toch ook zoveel overeenkomsten vertoont met dat van ons. Geboorte, liefde, dood: we maken het allemaal mee. Plezier, verdriet, hoop: het zijn universele gevoelens. Maar waar hoop je op als het perspectief op echte vooruitgang in je township klein is? Ubuntu, ‘ik ben omdat wij zijn’, is het credo dat de cast uitdraagt, een Afrikaanse Xhosa-levenswijze die ervan uitgaat dat alle mensen met elkaar verbonden zijn.

southafricanroadtrip speellijst

van do17.10
t/m wo06.11
Nederland, - Nederland - Film
A Fool’s ParadiseA Fool’s Paradise

In de roadmovie A Fool’s Paradise maakt de Zuid-Afrikaanse-Nederlandse regisseur Saskia Vredeveld een reis naar Zuid-Afrika met de vraag of zij zich nog wel ‘thuis’ zal voelen in haar eigen land. Ze treedt in de voetsporen van de Nederlandse kolonisten en reist door het onbekende. Een route van zo’n 1.800 kilometer door adembenemende landschappen van Kaapstad naar Amsterdam, vlakbij de grens met Mozambique. Ze bezoekt plaatsen die haar en ons bekend in de oren klinken, maar waar ze nooit eerder was: Haarlem, Middelburg, Utrecht, Amersfoort, Rotterdam. Ze is getuige van armoede, werkloosheid, xenofobie, criminaliteit en corruptie. Saskia herinnert zich Zuid-Afrika vooral als een vakantieland. Dat zij gescheiden van de 'anderen' leefde, voelde voor haar destijds heel normaal. In haar omgeving stelde niemand daar vragen bij. Heeft die jeugd onder Apartheid haar tot een racist gemaakt? Na de eerste democratische verkiezingen in 1994 is er veel ten goede veranderd. Toch worstelen velen, ook Saskia, met de schaamte. Maar ook met hoop en vrees voor een onzekere toekomst.

filmladder amstelfilm