COXAE / ENNIE (Coex’ae Bob)

Ennie is geboren in de jaren 40. Ze is moeder van 8 kinderen. Ze groeide op in een liefderijk gezin, dat stevig geworteld was in de tradities van de Kalahari San. Ze heeft nooit een school bezocht, maar vanwege haar kennis en wijsheid wordt ze veel om raad gevraagd. Ze weet alles van eetbare en medicinale planten.
Ennie is een ervaren vervaardiger van kunstnijverheid. Hoewel de kunst nu het belangrijkste voor haar is, houdt ze er nog steeds van om ceintuurs, armbanden en halsbanden van glazen kralen en kralen van struisvogeleieren te maken. Haar liefde voor de versieringen op de traditionele kleding van haar volk vinden we terug in haar werk. Vaak verbeeldt ze daarin de vrouwen in hun kleurrijke traditionele kledij.
In 1994 sloot ze zich aan bij het Kuru Kunst Project. Haar manier van schilderen ontwikkelde zich snel. Het plezier dat ze beleeft aan het creatieve proces zie je terug in haar werk, dat meestal lichtvoetig en vrolijk is.

De tochten met haar grootouders door de velden om voedsel te zoeken en te jagen zijn in haar geheugen gegrift. Zoals de meeste Kuru kunstenaars vindt ze dat ze deze herinneringen in haar werk moet laten zien. Zo zullen deze niet verloren gaan.
In tegenstelling tot de meeste vrouwen in het Kuru Kunst Project houdt Ennie er van vogels en andere dieren in haar werk af te beelden. Ze houdt hartstochtelijk van het Kalahari veld met al z’n levende wezens. Beesten als de wilde honden met hun rode tongen en gevlekte lijven, de uilen en insecten, vind je terug in haar werk. Het creatieve proces is voor Ennie belangrijker dan het uiteindelijke resultaat. Tijdens het werken verandert een vogel gemakkelijk in een plant en omgekeerd.
Het zou wel eens kunnen dat dit totale opgaan in haar werk leidt tot een lossere schildertechniek . De andere Kuru kunstenaars werken over het algemeen heel nauwkeurig.
Ennie ziet haar kunst ook als een verlengstuk van haar cultuur. Door haar kunst zullen de mensen zich haar geliefde cultuur en wereld blijvend herinneren. Ze zou het fijn vinden als de mensen haar als persoon vanwege haar kunst zouden erkennen.

U kunt luisteren naar een verhaal waarop de kunstenaar haar kunstwerk "Eyes on his feet / Ogen op zijn voeten" heeft gebasseerd. Ze vertelt in het Naro, de taal van de San. De uitgeschreven tekst vindt u in verschillende talen.


  graphic1  
 
  Xgaa tsi nxabo (Plant en duiker)
linoleumsnede, reductietechniek
- 1999 -
 
 
  graphic2  
 
  Twee stropers ontsnappen aan de politie
linoleumsnede, reductietechniek
- 1999 -
 
 
  graphic3  
 
  Regenvogel
linoleumsnede, reductietechniek
- 1999 -