DADA (Coex’ae Qgam)

Dada werd geboren in 1934 in Ghanzi in de Kalahari. Ze ging slechts drie maanden naar school en werkte als kindermeisje en huishoudelijke hulp. Dada heeft veel kennis van de tradities en de genezingspraktijken van haar volk. Het eerste contact met textielkunst was in Namibië, toen een werkgever haar onderwees in de kunst van het naald- en borduurwerk.
Door haar kennis van vijf Afrikaanse talen, raakte Dada in 1990 betrokken bij het Kuru project als vertaler. Hier begon ze te experimenteren met verschillende kunsttechnieken. Zoals alle kunstenaars had ze geen formele kunstopleiding, ze werd door het Kuru Kunst Project ondersteund en kreeg technisch advies.

Tegenwoordig is ze een wereldwijd bekende full-time kunstenares, die al meerdere keren onderscheiden is in Botswana. Ze nam deel aan verschillende internationale kunstworkshops in de Verenigde Staten en in Zweden. In 1994 werd ze uitgekozen om als een van de vijf Afrikaanse kunstenaars deel te nemen aan de 'Women of the Nineties' tentoonstelling. In januari 2000 had Dada, met twee andere vrouwelijke kunstenaars uit Botswana, een tentoonstelling in Gabarone.

"Ik ben erg blij met de mogelijkheid te exposeren met Ann Golifer en Neo Matome. Het exposeren met vrouwen uit andere culturele groepen biedt me de gelegenheid mijn werk te tonen los van de andere Kuru kunstenaars. Het is voor mij een bijzondere kans te laten zien wie ik ben. Het doet me veel plezier mijn werk naast het hunne te zien."

Dada's compositie's zijn niet-formeel. Ze werkt op een ongecompliceerde en directe wijze. Haar gebruik van kleur is helder en onconventioneel.


  graphic1  
 
  Dcaro Dxam
(doornige plant gegeten door struisvogel)
linoleumsnede, reductietechniek
- 1999 -
 
 
  graphic2  
 
  Kalahari veld verwoest door mieren
linoleumsnede, reductietechniek
- 2000 -
 
 
  graphic3  
 
  Vormen van vogels en planten
litho
- zonder jaartal -