GAMNQOA (Gamnqoa Kukama)


" Kunst is iets spiritueels. Je verlangt ernaar als je er niet mee bezig bent. Je móet het doen. Je kunt niet anders." Gamnqoa Kukuma

Gamnqoa vond in zijn kunst een betekenisvolle relatie met zijn verleden. Het overleeft herinneringen die anders alleen in je geest blijven rondhangen.
Gamnqoa werd geboren rond 1950. In die tijd leefden de mensen nog als jagers-verzamelaars. Er was geen formele werkgelegenheid en zeer weinig andere mensen leefden in die omgeving. Gamnqoa heeft geen formeel onderwijs gevolgd. Hij werkte als landarbeider en bijrijder op de vrachtwagen. Tijdens deze jaren reisde hij veel naar Zuid-Afrika en Namibië. Hij herinnert zich nog de tijd dat zijn ouders uit jagen gingen met pijl en boog. Hij leerde op jonge leeftijd om te overleven in de rimboe. Er waren toen veel dieren.

Hij herinnert zich de hartebeesten, bizons, gemsbokken, elanden, springbokken en vele andere dieren. De gedachte hoe hij zijn herinneringen aan deze dieren levend moest houden, hield hem bezig. Tegenwoordig leven alleen de kudu en de kleine antilopen zoals steenbokken en duikers nog in het gebied. Gamnqoa maakte tekeningen in het zand, maar deze vervaagden snel weg, en waren daarom niet bruikbaar. Hij maakte enkele houtsnedes, maar pas toen hij in contact kwam met het Kuru Kunst Project, had hij zijn stek gevonden.

In 1997 nam Gamnqoa deel aan een workshop voor nieuwe kunstenaars. Zijn specifieke verbeelding van dieren werd onmiddellijk opgemerkt door de coördinator. Hij schildert met olie op canvas, maar kent ook de techniek van de linoleumsnede. Hij werkt direct op het canvas of het linoblok zonder vooraf schetsen te maken.
De werkwijze van Gamnqoa maakt duidelijk dat hij een grote kennis heeft van de onderwerpen die hij verbeeldt. De heldere kleuren maken zijn werk populair. Hij gaat het experiment aan met verschillende technieken en is zich op een eigenzinnige manier bewust van het detail. Zoals meer Kuru kunstenaars houdt hij van heldere kleuren en heeft hij geen voorkeur voor bepaald kleurgebruik. Hij heeft voorkeur voor het maken van 'platte' figuren zonder perspectief en non-sculpturaal.
  graphics1  
 
  Giraffen en schildpadden
linoleumsnede, reductietechniek
- geen jaartal -
 
 
  graphic2  
 
  De jager
linoleumsnede, reductietechniek
- 1999 -
 
 
   
 
  Stekelvarken en meloen
linoleumsnede, reductietechniek
- 2000 -