QGAM (Qgam Khãx’a)

Qgam, een stille, serieuze man, geboren begin jaren ’60, groeide op, zoals veel kunstenaars van Kuru, op een van de farms in het Ghanzi district in Botswana. In 1997 deed hij mee aan een kunstworkshop waar zijn eenvoud in stijl ontdekt werd. Sindsdien is hij praktiserend kunstenaar en maakt hij prachtige oliedoeken en zeer fijne etsen, litho’s en helder gekleurde lino prints.
Zoals zijn karakter, kenmerkt zijn werk zich door bescheidenheid. Hij houdt van de dieren uit de omgeving en zijn werk vertoont een grote kennis van de dieren en de tradities van zijn volk.
Hij heeft nog zeer levendige herinneringen aan de jagers-verzamelaarstijd waarin hij opgroeide. Daarover zegt hij: "Toen ik klein was, was het leven hard, maar het was ook goed, want er was altijd vlees. Omdat onze ouders konden en mochten jagen hadden we bijna nooit honger. Tegenwoordig kun je nog geen schildpadje op het vuur klaarmaken of je wordt opgepakt en in de gevangenis gegooid."

Qgam houdt ervan elanden of gemsbokken te schilderen, omdat hij zich nog steeds voor de geest kan halen hoe de oudere mannen erop uit gingen om op deze dieren te jagen. Hij herinnert zich het plezier en het dansen rond het vuur na de jacht, als ze weer voor dagen te eten hadden.
Hij heeft geen specifieke voorkeur voor een bepaalde techniek. Hij kent en gebruikt ze allemaal. Voor hem is het belangrijk steeds nieuwe dingen te leren als kunstenaar. Dat geeft hem de mogelijkheid om dingen te doen, die mensen met een betere opleiding ook doen.
Samen met werk van andere Kuru kunstenaars is zijn werk over de hele wereld geëxposeerd. Hij nam deel aan de Thapong internationale workshop in Botswana in 1999 en zegt dat dit een zeer rijke ervaring voor hem was. Hij geniet van het samenwerken met andere kunstenaars maar wordt niet beïnvloed door hun stijlen.


  1  
 
  Mensen en dieren
linoleumsnede, reductietechniek
- zonder jaartal -
 
 
  2  
 
  Man op huid van springbok
linoleumsnede, reductietechniek
- 2000 -
 
 
  3  
 
  Man onderricht zijn kinderen
over de gemsbok
linoleumsnede, reductietechniek
- zonder jaartal -