QHAQHOO (Xgaocõ Xare)

Xgaoc'õ, een rustige man, werd geboren in de jaren 70. Hij groeide op op een boerderij in het Ghanzi district, waar hij en Thamae Setshogo speelkameraden waren. Slechts een korte periode ging hij naar school. Hij hield van leren maar door de pesterijen van de grotere jongens in de kostschool waar hij moest wonen, liep hij weg van school. Zijn ouders dwongen hem niet om terug te gaan. Als opgroeiende jongen hielp hij op de boerderij en deed klussen als het aanbrengen van de omheining.
Hij vindt het moeilijk om over zijn kunst te praten. Toen hij zich in 1992 aansloot bij het Kuru Kunst Project, maakte hij voor het eerst kennis met kunst. In die tijd was hij nog maar een jonge jongen en met de creatieve mogelijkheden waar hij kennis mee maakte opende zich een geheel nieuwe wereld voor hem. Zijn kunst werd een nieuwe werkelijkheid waarin hij voor zichzelf een andere wereld kon creëeren.

Zoals al de Kuru kunstenaars, weet hij alles van het veld en de dieren die er wonen. Hij herinnert zich de tochten die hij met zijn vader of broer maakte waarin ze op de beesten jaagden die vervolgens opgegeten werden. Zij jaagden niet meer met pijl en boog maar ze gebruikten paarden en speren. Voor een opgroeiende jongen waren dit zeer opwindende, onvergetelijke ervaringen.

Zijn kennis en liefde voor de Kalahari vinden we terug in bijna al zn werk. Het weerspiegelt een ongecompliceerdheid die kenmerkend is voor hem. De manier waarop hij plant en dier uitbeeldt zijn een goed voorbeeld daarvan. Zijn werk vertoont een grote gelijkenis met de rotsschilderingen die zijn voorvaderen eeuwen geleden maakten. Slechts twee keer in zijn leven bezocht hij rotsschilderingen, pas nadat hij zich aangesloten had bij het kunstproject.
Hij houdt van het werken met olieverf, maar hij heeft geen echte voorkeur voor bepaalde technieken. Xgaociõ werkt gestaag door en stopt pas als hij zijn werk echt goed vindt.
Naast schilderijen maakt hij ook linoleum prints, etsen en litho's.


  1  
 
  Gemsbok, duikers en vogels
linoleumsnede, reductietechniek
- zonder jaartal -
 
 
  2  
 
  Mensen om hun hutten
linoleumsnede zwart/wit
- zonder jaartal -
 
 
  3  
 
  Wilde beesten in het veld
linoleumsnede, reductietechniek
- zonder jaartal -