S.SOBE (Sobe Sobe)

Vanaf het moment dat Sobe van het Kuru Kunst Project hoorde , wilde hij ook kunstenaar worden. In 1993 verliet hij zijn werk als veedrijver op een stuk land nabij het Kalahari wildpark om te werken bij Kuru. Zo was hij dichter bij het Kunst Project. Toen hij meehielp om posters te maken voor een kinderworkshop op het Cultureel centrum van Kuru, werd zijn talent gauw herkend.
Omdat z地 familie vaak van plaats tot plaats trok, groeide Sobe op op verschillende boerderijen in het Ghanzi district. Als kind woonde hij meestal bij z地 grootouders die hem de vele wederwaardigheden van het veld leerden. Dit was blijkbaar niet genoeg. Toen hij oud genoeg was bracht de boer op wiens land ze leefden, hem naar school in D狸ar. Dat was geen gemakkelijke situatie voor een kind dat de vrijheid van het veld gewend was. Bovendien werd hij met z地 kleine gestalte, op de kostschool waar hij moest wonen, geplaagd en geslagen door de veel grotere jongens. Hij liep weg, tachtig kilometer dwars door de bush, terug naar de boerderij.

Sobe maakte geen grote hoeveelheden kunstwerken, maar elk stuk waaraan hij begon werd een prachtig kunstwerk. Het liefst schilderde hij de dieren. Een van z地 favorieten was de gemsbok. Hij schilderde ook graag het luipaard, waarvoor hij veel respect had. Altijd al hadden hem de vele verhalen over de grote slang met de horens, die de wacht hield bij een waterput, zeer gefascineerd. De slang met de horens of met oren zien we terug in bijna al z地 werk.
Hij hield ervan lichte contrasterende kleuren te gebruiken. Zijn linoprints zijn schitterend.
Samen met het Culturele Centrum van Kuru bezocht hij de rotsschilderingen op de Brandberg en in Twijfelfontein in Namibië. Dat dit een deel was van zijn cultuur en zijn geschiedenis, maakte een enorme indruk op hem. Hij zei dat hij soms de dieren zo probeerde te schilderen dat ze leken op de afbeeldingen van de kunstenaars die de rotsschilderingen maakten.
Hij was blij verrast toen een van zijn prints op de 賎raphica Creativa in 1996 in Finland een eervolle vermelding van de jury kreeg. Hierdoor werd hij in 1997 uitgenodigd in Krakow, Polen om deel te nemen aan de 糎orld Award Winners Gallery.
In augustus 2000 overleed deze jonge veelbelovende kunstenaar.


  1  
 
  Dieren van de Kalahari
linoleumsnede, reductietechniek
- 1999 -
 
 
  2  
 
  Olifant, hyena en 2 slangen
linoleumsnede, reductietechniek
- 2000 -
 
 
  3  
 
  Overvloed in de Kalahari
linoleumsnede, reductietechniek
- 2000 -