T.KAASHE (Thama Kase)

Thama Kase werd in 1971 geboren op de boerderij Makriel in het Ghanzi district. In 1992 sloot hij zich aan bij het Kuru Kunst Project. Zijn grote wervelende composities en ongebruikelijke kleurcombinaties worden door de meeste kunstliefhebbers met groot enthousiasme ontvangen. Hij houdt ervan zijn eigen verzonnen beesten te combineren met de algemeen bekende dieren. Als resultaat van zijn fantasieën worden dit hele geestige en charmante beesten. Deze karikaturen haalt hij uit zín herinneringen toen hij als kind met zijn vader op jacht ging. Voor een kleine jongen waren de beesten die ze tegen kwamen enorm groot en angstaanjagend. In zijn dromen werden het de karikaturen die hij nu graag in zijn werk verbeeldt.

"Waarom zou ik altijd serieuze dingen moeten maken? Waarom zou ik mensen niet aan het lachen maken? Hoe dan ook, ik denk dat de mensen van de lol in mijn werk houden." Naast de lol heeft Thama ook een heel serieuze kant. Hij heeft heel veel respect voor zijn kultuur en de tradities. Aan de adviezen die de ouderen hem geven, hecht hij veel waarde. Zij gaven hem de raad zijn kunst te koesteren. Zo zal hij wat van van zijn eigen persoon mee kunnen geven aan zijn kinderen. In 1999 verloor hij twee van zijn kinderen.

Thama houdt van gitaar spelen en is zeer geïnteresseerd in de traditionele muziek en dans van zijn volk. De traditionele dans is voor hem een grote bron van plezier en hij is een enthousiaste deelnemer. De jachtpartijen met zín vader en grootvader zijn voor hem levende jeugdherinneringen. Deze dingen vindt hij belangrijker dan de hedendaagse technologie, zoals autoís en radioís. Toch geeft hij toe dat hij gek is op zín radio en de muziek die er uitkomt.
Hij houdt ervan op heel grote doeken te werken maar het maken van linoleum prints, etsen en lithografieën doet hij ook graag. Het maken van mono prints past erg goed bij zijn stijl van werken. Zijn werk heeft vaak ongebruikelijke kleurencombinaties, maar hij geeft toe dat hij ook erg gespitst is op puur zwart en wit.
Samen met het Kuru Kunst (Art) Project is Thamaís werk wereldwijd geëxposeerd en opgenomen in de Kuru Art kalender en vele andere publicaties.


  1  
 
  Jagen op een tsamgha kat
linoleumsnede, reductietechniek
- zonder jaartal -
 
 
  2  
 
  Ze leven in holen
linoleumsnede, reductietechniek
- 2000 -
 
 
  3  
 
  Qau qaua en achtervolgers
litho,
- 1999 -