TSHABU (Tshabu Tãse)

" Als kleine jongen heb ik, omdat ik voedsel nodig had, eens een vogel gedood met een katapult. Toen ik de vogel in mijn hand hield zag ik hoe mooi hij was. Door een houten beeld ervan te maken, dat ik beschilderde, heb ik geprobeerd die schoonheid te behouden. Pas daarna heb ik de vogel gekookt en opgegeten. Het was tenslotte eten."

Toen hij op het punt stond de vogel te gaan eten, werd Tshabu geraakt door diens schoonheid. Op dat moment besloot hij dat hij houtsnijder wilde worden. In dat stadium was houtsnijwerk de enige kunstvorm die hem bekend was. Pas veel later ontdekte hij dat er ook andere manieren zijn om esthetiese gevoelens uit te drukken en te bewaren.
Zijn vaardigheid in het houtsnijden leerde hij van zijn vader, die hem liet zien hoe hij naar een stuk hout moest kijken om er een dier in te herkennen.
Voor Tshabu heeft bijna ieder stuk hout iets in zich dat, als je de kunst verstaat, naar buiten gebracht kan worden.
"Je moet het hout in je hart voelen om te weten wat je ervan moet maken."
Hij bewondert zijn vader die prachtige stoelen en tafels van hout kon maken. Als kind hield hij ervan autoís van ijzerdraad en blikjes te maken. Maar het meest hield hij van de autoís en dieren die hij uit hout sneed.

Tshabu werd in 1963 op de boerderij "DíKar" geboren. Zijn vader verdiende daar een inkomen als leerbewerker bij de kleine missiepost die in de buurt gesitueerd was. Daardoor kwam hij vaak op de missiepost en met zijn grootouders ging hij veel naar de omliggende boerderijen. Hij is nooit naar school geweest. Dat hij niet kan lezen ervaart hij als een handicap.
Tshabu werkt full-time als klusjesman bij Kuru. Hij sloot zich in 1997 aan bij het Kuru Kunst (Art) Project. In zijn vrije tijd maakt hij zijn kunst. In 1999 nam hij deel aan een timmermans workshop in Kanye, Botswana. Daar werden zijn grote vaardigheden opgemerkt.

Met hart en ziel werkt hij aan zijn kunst. Voor hij begint, spreekt hij met zichzelf. De linoleumtechniek beheerst hij inmiddels goed, maar hij is nog onzeker over het schilderen. In zijn werk beeldt hij de hem bekende dieren uit als ook de cultuur van de San. Hoewel hij zelf geen danser of muziekmaker is, luistert en kijkt hij graag naar de traditionele muziek- en dansvoorstellingen 's avonds rond het vuur. Zo kan hij ze goed observeren zodat hij weet hoe ze uit te beelden.
Als timmerman is Tshabu ook verantwoordelijk voor het maken van de spanramen die de andere kunstenaars gebruiken.


  1  
 
  Veelvoorkomende dieren tijdens het regenseizoen
linoleumsnede, reductietechniek
- zonder jaartal -
 
 
  2  
 
  Hond en hartebeest in het regenseizoen
linoleumsnede, reductietechniek
- zonder jaartal -
 
 
  3  
 
  Misgeschoten
linoleumsnede, reductietechniek
- 2000 -