X'AGA (X'aga Tcuixgao)

X'aga, een rustige, wat verlegen San vrouw, werd geboren rond eind jaren 50, begin 60 in het Ghanzi district in Botswana. In die tijd leefde haar volk nog als jagers / verzamelaars. Ze vond het heerlijk om met haar moeder en de andere vrouwen het wijdse Kalahari veld in te gaan om knollen, vruchten en andere gewassen te verzamelen.
In haar leefomgeving was het niet de gewoonte om naar school te gaan. Al gauw moest ze haar onbezorgde kindertijd achter zich laten om kindermeisje te worden in een van de grote boerderijen. Taken als wassen en het huis schoonmaken hoorden daar ook bij.
Haar broer Qwaa was kunstenaar bij het Kuru Kunst Project, en vanaf het moment dat ze zag wat hij deed, wou zij ook kunstenaar worden. Tot dan was ze tevreden met het maken van kunstnijverheid waar ze haar creativiteit in kwijt kon en waar ze nog steeds van houdt.

In 1997 sloot ze zich aan bij het Kuru Kunst Project en daar ontdekte men al snel haar talent. Ze houdt van het maken van olieschilderijen, maar ook van het maken van linosnedes. Haar etsen zijn markant door de gevoelvolle inzet. Haar favoriete onderwerpen zijn de dingen die haar sinds haar kindertijd zo vertrouwd zijn. De gewassen van het veld, de vogels en kleine dieren zoals schildpadden en torren blijven haar fascineren. De veldgewassen werden voor haar en de andere vrouwelijke kunstenaars het symbool van leven. Ze symboliseren tijden van overvloed en voorspoed van hun volk. X’aga werkt op een spontane en directe manier vanuit haar herinneringen. Ze houdt van alle kleuren en heeft geen speciale voorkeur. De keuze ervan hangt sterk samen met haar stemming.
Haar werk varieert van grote krachtige kleurrijke doeken tot kleine linosnedes en fijne, handgekleurde etsen in gevoelige lijnen.


  1  
 
  Parelhoen met eieren
linoleumsnede, reductietechniek
- 2000 -
 
 
  2  
 
  Duizendpoot en kip
ets
- 1998 -
 
 
  3  
 
  Apen in boom en andere dieren
linoleumsnede, reductietechniek
- zonder jaartal -