XGAIGA (Xgaiga Qhomatcã)

Xgaiga is een San man geboren in de jaren 40 op de boerderij "Uitkoms" in het Ghanzi district in Botswana. Hij groeide op in een groot gezin met 8 kinderen en al op jeugdige leeftijd leerde hij het werk op de boerderij. Bij iedereen is hij bekend vanwege zijn grote kennis van het veld en van de San cultuur.
Als jonge man werkte hij als landarbeider. Hij hoedde het vee en zorgde voor de tuinen. Naar school gaan was er voor hem niet bij.
Vanwege zijn vriendelijkheid is hij bij de meeste mensen zeer geliefd. Ook is hij een goede beoefenaar en docent van de traditionele spelen, dansen en muziek van zijn cultuur.
Hij is getrouwd met Nxabe, ook een van de Kuru kunstenaars. Samen hebben ze negen kinderen.

Nadat hij in 1997 meegedaan had met een workshop die gehouden werd om nieuwe Kuru kunstenaars te identificeren, sloot Xgaiga zich aan bij het Kuru Kunst Project.
Zijn spontane, haast expressieve verbeelding van de dieren, maakte indruk op de coordinator. Hij begon te schilderen met olieverf, maar stortte zich al snel op de linosnede techniek, wat hij erg leuk vond. Een van zijn prints werd gekozen voor de voorpagina van de Kuru Art kalender voor 1999. Hij werd ook uitgekozen als een van de vier Kuru kunstenaars om deel te nemen aan een drukworkshop, samen met een aantal Amerikaanse Indiaanse kunstenaars aan het Tamarind Instituut in Albuquerque, New Mexico, V.S.) in juli 1999. Tijdens deze workshop leerde hij met de handgekleurde lithografieën te maken. In het Kuru Kunst Project maakte hij ook een aantal intaglio prints. Zijn lijn en aquatint etsen zijn zeer bijzonder. Deze etsen zijn samen met zijn andere werk, in galleries en op exposities wereldwijd geexposeerd.


  1  
 
  Nar haas en leeuw
litho
- geen jaartal -
 
 
  2  
 
  Twee wrattenzwijnen
linoleumsnede, reductietechniek
- zonder jaartal -
 
 
  3  
 
  Twee jagende leeuwen
linoleumsnede, reductietechniek
- 2000 -