Allenko Brotherhood Ensemble

Op een geleend drumstelAnno 2001 is veel werk van de afrobeat-meesters uit de jaren 70 opnieuw in de winkels te vinden. Na de heruitgave van Fela Kuti's complete oeuvre op cd en vinyl was zijn drummer Tony Allen aan de beurt. Het release-schema hield gelijke tred met de stijgende populariteit in het westen van de West-Afrikaanse muziek uit die periode. Vooral westerse dance- en houseproducers wisten de afrobeat te vinden voor samples en inspiratie, zodat Fela en Tony Allen al gauw het middelpunt van een hype begonnen te worden.

Terwijl de Afrofunk-compilaties ons om de oren vliegen, komt het Franse label Comet Records (bekend van compilaties als 'Racubah') met een verfrissende compilatie-cd. Comet werkt al een paar jaar samen met Tony Allen, resulterend in nieuwe opnames op 'Black Voices'. Voor hun nieuwe compilatie werd een aantal jonge dance-musici gevraagd om hun visie te geven op de afrobeat. Daarbij mochten ze gebruik maken van Tony Allen's drumritmes, maar het was niet de bedoeling om remixen van bestaande nummers te maken.

Comet werkte met een aantal vernieuwende producers uit Engeland en Frankrijk wier inspiratie vaak in de jaren 70 ligt, de periode waarin de populariteit van Fela en Tony Allen haar hoogtepunt bereikte. Namen als Cinematic Orchestra, Troublemakers en Boozoo Bajou zullen vooral bekend zijn bij dj's, en Comet records richtte zich in eerste instantie op de dance-scene door ieder nummer op 12 inch-vinyl uit te brengen. De cd-release geeft de collectie de verdiende bredere aandacht.

Het resultaat is een gevarieerde verzameling die draait om het herkenbare geluid van Allen. De eclectische moderne dansmuziek absorbeert de afrobeat-invloeden, soms gaat het alleen om de drums maar Son Of Scientists laten zelfs de vocalen klinken alsof ze van Fela's achtergrondzangeressen zijn. Na een wat trage start kent de cd vanaf het tweede nummer nauwelijks zwakke momenten. Een van de meest interessante experimenten van de afgelopen tijd!

Andere interessante uitgaves:
- Tony Allen - Black Voices: come-back (Comet Records)
- Nigeria 70: dubbel-cd met afrobeat en funk uit Lagos in de jaren 70 (Strut Records)
- Afrobeat The Shrine: goede mix van oude en nieuwe opnames, met funk en afrobeat als leidraad (Ocho Records)


Thomas, november 2001.