18 maart 2000: Amadou et Mariam en concert:

Malinees liefdesduo beleeft debuut in Nederland

En daar stonden ze dan, voor het eerst op een Nederlands podium. Vanwege het succes van hun cd's Sou ni tilé en het meer recente Tje ni mousso werd het eigenlijk ook wel een beetje tijd. Het spektakel vond plaats in RASA, Utrecht.

Hoewel RASA toch wel een naam heeft waar het gaat om optredens van wereldmuzikanten, was het voor ons lastig te vinden, maar dat komt eigenlijk door het feit dat het in Utrecht moeilijk de weg vinden is, maar dit terzijde. Onlangs is RASA helemaal vernieuwd, omdat het niet meer voldeed aan de eisen van deze tijd. Het was dan ook een mooie zaal, maar wel een beetje klein. Het lijkt dan ook meer op een soort filmzaal dan op een zaal waar uitbundig muziek gemaakt wordt.
   De capaciteit van de zaal leek tijdens de eerste helft van het concert dan ook ruim voldoende, alhoewel alle zitplaatsen reeds vergeven waren. Door begeleiders werd Le Couple Aveugle naar hun plaatsen geleid en het concert begon meteen al met hun Franse hit Je pense a toi, stevig ondersteund door hun Europese band. Ondanks hun handicap weten Amadou en Mariam het publiek goed te animeren. Soms werd er ook flink uitgeleefd door Amadou, die een heftige solo ten beste gaf en daarbij op de knieën ging met zijn gitaar. Mariam op haar beurt sloot de solo af met een 'yeah!' dat enthousiast applaus van het publiek opleverde. Eén van hun vele liefdesnummers bleek ook vooral op henzelf van toepassing. Ondanks het feit dat ze elkaar zelf nog nooit hebben gezien, blijkt uit hun onderlinge houding zo'n grote liefde, dat het ronduit aandoenlijk is hen te zien spelen.
   Halverwege het concert was er een korte pauze maar daarna leek het alsof een gedeelte van de 'zitters' zich had verplaatst naar de dansvloer, want het was daar ineens een stuk voller. Terecht ook, want het was een waar bluesconcert en velen kenden de teksten, althans de franse... Tijdens een van de nummers die een meer soukous-sfeer uitstraalde beklom een Malinees het podium om met één van de achtergrondzangeressen te dansen, tot grote hilariteit van het publiek.
   Na ongeveer zeven kwartier en een toegift van drie nummers was het concert afgelopen. Zeker is dat we hier meer van zullen horen en op grotere podia in ons land.

M.V., april 2000