Distro Kuomboka - Toto Mitala

Heel Zambia in een uurtje

De Zambiaanse muziek is voor de meeste Nederlanders een onbekend terrein. In de winkels vinden we wat verzamel-cd's zoals 'Zambiance', een heel aardige doorsnee van de lokale muziek begin jaren 90. Een nadere kennismaking met hedendaagse Zambiaanse artiesten zat er er nog niet in, tot de groep Distro Kuomboka vorig jaar enkele concerten in Nederland gaf. Nu is er een volledig album van de groep, uitgegeven door stichting Mosaique Vivante die we nog kennen van de verzamel-cd's met muziek van vluchtelingen in Nederland.

Zambia ligt op een kruispunt van verschillende muzikale invloedssferen en dat is goed te horen in de muziek van Distro Kuomboka. Afkomstig uit de Copperbelt-regio aan de grens met Congo, is de Congolese rumba duidelijk terug te horen. Maar in de loop der jaren heeft Zambia zijn eigen popmuziek ontwikkeld. President Kaunda bepaalde rond 1976 dat de lokale radio 90 % lokale muziek moest uitzenden, waardoor Zambiaanse muziek een sterke impuls kreeg. De 'Kalindula'-gitaarpop werd erg populair en een tijdje had Zambia een bloeiende muziekindustrie. Door piraterij en overmatige belasting stortte die in de jaren 80 ineen, wat niet ten goede kwam van de lokale produktie.

Aan het begin van deze eeuw klimt Zambiaanse muziek terug uit het dal met een nieuwe generatie artiesten en zelfs een platenlabel met internationale ambities. Of Distro Kuomboka daarvan kon meeprofiteren is ons niet bekend, maar met een nieuwe serie concerten in Europa eerder dit jaar en distributie van hun cd 'Toto mitala' ligt de weg open voor succes. Distro Kuomboka is bezig sinds 1977 en heeft dus de opkomst van de Kalindula meegemaakt en voor een deel mede bepaald. Op de nieuwe cd (in 1997 verscheen al 'Twalebana') staat een keur aan stijlen uit heel Zambia, en vrijwel ieder lied is in een andere taal gezongen.

Door de robuuste zangstijl ligt de muziek van Distro niet zo makkelijk in het gehoor als bijv. soukous, maar de dansvloer gaat er waarschijnlijk wel van koken. De groep maakt ook nieuwsgierig naar andere Zambiaanse muziek; op de redaktie van Friqueshun was eigenlijk alleen Suke Chile bekend, wiens 'Kolze baba' in Congolese stijl een grote hit was in Oost-Afrika.

Distro komt jaarlijks naar Nederland, de verwachting is dat rond juni 2001 de muziekfestivals door hen worden opgeluisterd.

Meer info en bestellingen:

Mosaique Vivante
Postbus 637
5600 AP Eindhoven
tel/fax: 040-2551453

Zie ook onze recensie van Africa Unite op het Mosaique Vivante label.

Bezoek voor meer Zambiaanse muziek de site van het label Mondo Music in ZambiaT.G., oktober 2000