Kafou Kafou

Awilo heeft patent op kwaliteitsmuziekEen verrassende nieuwe cd van Awilo Longomba is Kafou Kafou, die wij onlangs via ons Afrikaanse netwerk konden bemachtigen. Eigenlijk zijn we dat wel gewend van de zoon van de grote Vicky Longomba, die in de jaren zestig en zeventig tot ver over de Congolese grenzen hits wist te scoren. Zijn vorige plaat Coupé Bibamba gooide eveneens hoge ogen.

In dat opzicht was het dus geen verrassing dat het nummer Cache Cache van deze cd in Afrika een grote hit geworden is. Het nummer heeft een bepaald ritme dat gewoon goed blijft hangen en uitermate dansbaar is. De tekst van het liedje is lachwekkend en eigenlijk een vraag-antwoord spel tussen een kind en een volwassen familielid. Het kind vraagt 'Maman, ou est papa?' waarop het antwoord is 'Il est sorti avec sa copine' of 'Tantine, ou est tonton?' met als antwoord 'Il est sous la table, là-bas'. Dit allemaal verpakt in een lekker ritme en een pakkende melodie.

Dit soort teksten zijn vernieuwend en daarom waarschijnlijk een succes, hoewel je dat eigenlijk nooit zeker weet met Afrikaanse trends. In ieder geval weet Awilo zijn muziek altijd op een vernieuwende manier te verpakken en dat is waar zeker wij als westerse luisteraars toch gevoelig voor zijn. Laten we eerlijk zijn; buiten het dansbaarheidsgehalte van muziek van Koffi Olomide, Extra Musica en alle talloze Viva la Musica-klonen van Werrason en anderen valt er aan deze muziek eigenlijk weinig nieuws te beleven. Als we dan luisteren naar de muziek van Awilo Longomba, die zeer gevarieerd is (er staat zelfs een Arabisch-getint nummer op Kafou Kafou), dan is er wat mij betreft weer wat hoop voor de Congolese dansmuziek.

Awilo - Kafou Kafou

M.V., november 2000