Koffi Olomide

L'homme du siècle

De afgelopen twee jaar verwierf de Congolese zanger en bandleider Koffi Olomide in Frankrijk en een aantal andere (Afrikaanse) landen de status van mega-ster. Dat moge blijken uit de inlay in zijn nieuwe cd: een aansporing om tickets te kopen voor zijn aanstaande concert in Bercy. Kosten: vanaf 60 gulden per persoon. Koffi's nieuwe album 'Attentat' kwam na enige vertraging uit in de laatste dagen van 1999. Op het randje van het millennium, en dat was ook de bedoeling.

Kenners voorspelden al dat dit de Afrikaanse cd van de eeuw zou worden. Welke eeuw was niet helemaal duidelijk, gezien de late verschijningsdatum. Koffi en zijn begeleidingsgroep Quartier Latin hebben sinds de kaskraker 'Noblesse Oblige' (1993) een serie albums uitgebracht van wisselende kwaliteit, maar met steeds minstens één nummer dat de danstenten op z'n kop zette. Attentat werd geacht de voorgaande albums te overtreffen in kwaliteit.

Om het gewenste effect te bereiken, trokken Koffi en zijn label Sonodics veel uit de kast. Allereerst gonsde het al maanden dat Attentat eraan zat te komen. Dj-promo kopieën met de beste nummers (o.a. 'Soukantime/Number One')waren beschikbaar sinds najaar 1999. De artiesten brachten veel tijd door in de studio, en er werd een aantal Francofone coryfeeën uitgenodigd voor een duet. De release werd zo gepland dat alle fans met nieuwjaar hun vers gekochte cd konden draaien. Niet voor niets staat er op Koffi's foto in de inlay met grote letters L'homme du siècle (de man van de eeuw). Verder is er een uitgebreide merchandise (Koffi t-shirts, sweaters en zelfs mutsjes) en het eerdergenoemde concert in Bercy.

Attentat is verkrijgbaar in twee versies. Om de een of andere reden is er een enkele cd, de 'version radio' (44 gulden in Nederland) en een dubbel-cd of 'version integrale' van 50 piek. Wij gingen voor de dubbelaar en kregen een handvol extra nummers. Vanaf de eerste noot zijn Koffi en zijn Quartier Latin goed op dreef. Wie zijn laatste 'Droit de véto' kent, heeft een idee hoe Attentat klinkt. Muzikaal weinig nieuws onder de zon. Veel nummers hebben een rustig intro en na wat minder voorspelbare tempowisselingen begint de band te roffelen. Voor het grote deel van Koffi's publiek dat zijn teksten niet verstaat, is de hamvraag: zijn er genoeg nummers die de benen los maken? Die zijn er zeker, en dan met name 'Number one' dat maar liefst 11.31 minuten doorgaat.

De nummers die in de 'integrale' versie van Attentat op de tweede cd staan, zijn anders dan de meeste Koffi-songs. Allereerst is er de opmerkelijke samenwerking met Coumba Gawlo, de jonge Senegalese zangeres die vooral in Frankrijk bekend is om haar cover van 'Pata pata'. Opmerkelijk, vooral omdat Koffi weinig werkt met niet-Congolese musici. Het betreffende nummer, 'Si si si' klinkt daadwerkelijk anders dan de rest van de cd. Dan is er 'African Kings', een duet met rapper Passi van de Frans-Congolese groep Bisso na Bisso. Die groep deed vorig jaar met het album 'Racines' een poging om Congolese rumba te vermengen met de hedendaagse Franse rap.

Op sommige momenten geslaagd, elders weer wat geforceerd klinkend werd het album een van de best verkopende platen in Frankrijk in 1999. Zo is het ook met African Kings: een vreemde mengeling van hip hop-beats en rumba-gitaar die niet slecht in het gehoor ligt. Koffi die eroverheen zingt maar minder in zijn element lijkt dan in z'n gebruikelijke songs, en Passi rappend in het Frans. De songtitel is wel op z'n plaats, hier komen twee van Frankrijk's bestsellers bij elkaar. Dat past weer mooi in het concept van Attentat van 'groter, beter en meer in het nieuwe millennium'.

T.G., januari 2000