Vliegende schotels in polonaise

Extraterrestre - 600% Zoblazo

Kende Meiway's vorige album Les Génies vous parlent in de titel nog een Zoblazo-gehalte van 500%, bij dit nieuwe album - de eerste sinds 1997 - is het percentage gestegen tot 600. Hij viert hiermee zijn tienjarig artiestenjubileum en een triomfantelijke terugkeer na twee jaar afwezigheid.

Meiway houdt van symboliek. Extraterrestre staat niet alleen voor zijn jubileum als artiest, maar is ook het laatste album van de eeuw van zijn hand. Voor deze gelegenheid nodigde hij collega's uit die veel voor zijn carrière hebben betekend en hem inspireerden, zoals Manu Dibango, José Luis Cortès en Jacob Desvarieux. Zijn groep Zo Gang International werd voor dit album nog aangevuld met Cubaanse muzikanten die ook zorgden voor het succes van het onlangs uitgekomen nieuwe album van Cesaria Evora. Latijnsamerikaanse klanken hebben overigens nooit echt ontbroken op West-Afrikaanse albums.

Het openingsnummer van de cd is een Ivoriaans rapnummer, waarvoor Meiway zijn 'compatriote' Angelo uitnodigde. Angelo is representatief voor het muziekgenre in Abidjan en rapt in dit nummer over de mensen met geld die er niets voor voelen hun rijkdom te delen met de arme mensen in de stad. Dit kan gezien worden als kritiek op het systeem in Afrika in het algemeen. Meiway: 'Ik doe niet mee aan de hype. Ik heb altijd al gezegd dat rappers de pioniers zijn van de muziek met een boodschap, een beetje zoals de rasta's dat zijn. Daarom heb ik gekozen voor een samenwerking met Angelo, om kritiek te uiten op het Afrikaanse politieke systeem.'. Om die reden alleen al maakt Extraterrestre meer los dan de vorige albums van de Bassamois en werkt het op het geweten van vele Afrikanen.

De reden dat Meiway voor deze titel koos, is serieus maar tegelijkertijd ook wel doorspekt met humor. 'Al decennia lang is het droevig gesteld met de gerechtigheid in deze wereld. We blijven maar naar de kerk gaan, naar de moskee en naar de tempel, en bidden tot God of hier niet eens verandering in kan komen. Maar feitelijk gebeurt er niets, God heeft geen tijd. Zou het dan niet handig zijn als Hij buitenaardsen zou sturen om de boel hier eens wat rechtvaardiger te maken?', aldus de artiest. Om zijn teksten beter bij het publiek aan te laten slaan, koos Meiway deze humoristische invalshoek. 'Op 1 januari 2000 zal de wereld veel meer gerechtigheid en vrijheid kennen. Ik heb me bij deze plaat daarom ook meer geconcentreerd op de teksten dan op de muziek. Ik ben van nature geen pessimist. Deze cd is voor mij meer een boodschap dan een bevestiging van tien jaar artiestzijn.'

Tien jaar geleden had Meiway nooit gedacht dat op een dag zijn zoblazo de hele wereld zou veroveren. Wanneer de muziek van Meiway uit de speakers schalt, worden steevast de witte zakdoeken te voorschijn gehaald en wordt er een polonaise gevormd. Het is één van de meest populaire West-Afrikaanse stijlen van dit moment. 'Met die percentages probeer ik de vooruitgang van de stijl te benadrukken. Bij de twee vorige albums heb ik geprobeerd de stijl wat meer world te maken. Uiteindelijk was ik daar niet zo tevreden mee. Daarom heb ik bij Extraterrestre wat stappen terug gedaan, meer op het niveau van On a gagné - 200% Zoblazo.'. Het album klinkt daarmee veel origineler. Haal de witte zakdoeken dus maar te voorschijn.

M.V., november 1999