Je vous salue maris

Ontrouwe mannen, opgepast!

Eigenlijk al een tijdje uit, deze cd, maar ik trof hem nog niet eerder aan in de Nedelandse cd-bakken. Op deze cd snijdt Pierrette Adams het volgende onderwerp aan in de serie familie(on)geluk: de trouwe danwel losbandige echtgenoot.

Pierrette is een zangeres die in Ivoorkust en in de omringende landen vrij populair is. Ondanks haar carrière als zangeres werkt ze nog steeds bij Air Afrique, waar ze haar man leerde kennen. De wortels van mevrouw Adams liggen in Congo-Brazzaville, terwijl ze in Togo opgroeide. Ze woont inmiddels al ruim vijftien jaar in Abidjan.

Ze is een absolute favoriet van veel feministische vrouwen. De onderwerpen waarover Pierrette zingt betreffen voornamelijk mannen, kinderen en familieleven. Deze cd is voornamelijk een hommage aan de trouwe echtgenoot. Pierrette: 'Over het algemeen, als zangeressen het hebben over mannen, worden de slechterikken aangevallen op hun overspeligheid. Ik heb de zaak omgedraaid: laten we die paar mannen die hun vrouwen niet doen lijden nu eens eren. Het zijn er niet veel, maar laten we ze toch niet vergeten.'. Waar het volgende album dan ik godsnaam over moet gaan, weet Adams nog niet te vertellen. Het is maar wat de inspiratie ingeeft, aldus de zangeres.

Net als Mal de mère, haar tweede album uit 1997, is dit album muzikaal gezien een goed staaltje soukous en komen er ook wat balads voor.

Alle drie haar albums worden omgeven door een grote hoeveelheid Afrikaanse artiesten van naam. Toch gaat Pierrette daar niet echt onder gebukt en houdt ze zich als jonge zangeres goed staande. Boncana Maïga, die de plaat produceerde, is als een vader voor Pierrette. Hij is de meester en zij de leerling. Maar ook Pierrette's (trouwe) echtgenoot, Florentin Duarte is haar grote steun in haar carrière. Hij houdt zich voornamelijk bezig met marketing en promotionele activiteiten.

M.V., januari 2000