SD Malaika

Haring met soukous

Zoals veel concertzalen en beergardens in Afrika een eigen huisband hebben, zo is de Amsterdamse Melkweg tijdens veel Afrikaanse concerten het domein van SD Malaika. De Congolese band in Nederland heeft een cd uitgebracht en wij wisten een exemplaar te bemachtigen.

De Congolese muziek is sterk vertegenwoordigd in Europa. De meeste artiesten wonen in Parijs en Brussel. Een aantal jaar geleden verscheen er zelfs een album van een Congolees in Duitsland, Kyatt Hent-Ditmann als we het goed onthouden hebben. In Nederland hebben we nog geen internationaal bekende bands, maar Congolese artiesten hier hebben hun sporen verdiend in de bands van Koffi Olomide, Defao en anderen. De meest aktieve groepen in het land zijn Alliance Nord-Sud en SD Malaika. Die laatste heeft al enige bekendheid, vooral doordat de meeste concerten in Nederland van de grote Congolese bands georganiseerd worden door de bandleider van SD Malaika. SD staat dan ook steeds in het voorprogramma van grote namen als Koffi, Wenge Musica en Yondo Sister.

De laatste tijd werkt de groep er hard aan om zich een plekje tussen die andere grote Congolese namen te verwerven. Begonnen als vrouwengroep met o.a. Mado Ebah en Ingrid Afia (onder leiding van Dido Mambo), werkt SD Malaika sinds 1997 ook met mannelijke muzikanten. Bandleider Fernando Kyala (ofwel SD, wat staat voor 'Sons divers') heeft veel ervaring opgedaan met andere Congolese groepen waaronder Evoloko Jocker, Felix Wazekwa en Alain Makaba (van Wenge Musica). Ook de andere artiesten in SD Malaika hebben met bekenden gespeeld zoals Koffi Olomide, Langa-Langa Stars, Choc Stars en Defao.

De groep heeft zich gevoegd naar wat momenteel populair is in de Congolese muziek. De 'ndombolo'-stijl, met zijn losjes gedrumde ritme en rollende bassen, neemt op hun cd een prominente plaats in. SD vertolkt de ndombolo op overtuigende manier. Dat is op zich geen aanleiding meer om de geschiedenisboeken in te gaan want de internationale concurrentie in deze muziek is moordend, met groepen die zich steeds lijken af te splitsen en vermenigvuldigen: Wenge Musica BCBG, Wenge el Paris enz.
Gelukkig heeft SD Malaika wat eigen vernieuwende elementen in de strijd gegooid. Leuk voor de Nederlandse luisteraars is het gebruik van Nederlandse taal. SD spreekt blijkbaar geen perfect Nederlands maar dat is wel charmant, zoals in 'Bea Tendresse', een liefdesliedje waarin we ineens 'Bea mooie vrouw, Bea klein maar fijn' horen. In andere nummers wordt op het hoogtepunt ook wat Nederlands gebruikt, maar complete nummers in onze taal zoals de Kuni Kids dat vroeger deden, horen we hier nog niet.

Zangeressen Ingrid Afia en Mado Ebah doen ook een nummer. Mado (Kameroen) zingt in het Frans en de Surinaamse Ingrid in het Sranang en Nederlands. Die soukous op z'n Surinaams klinkt wel interessant, en duidelijk anders dan de doorsnee ndombolo die in Lingala en Frans wordt gezongen.

Weer een ander gezicht toont de groep in 'Reconnaissance', een acoustisch nummer met traditionele percussie. Het klinkt anders, maar sluit wel goed aan op de andere nummers - zo klinken de gesproken-gerapte vocalen als de 'animation' die veel ndombolo-nummers siert. En weer dat Nederlands er doorheen: 'allemaal - kindundu - nou!'

We konden live al zien dat SD Malaika een van de interessantste Afrikaanse popbands in Nederland is. Met de cd bewijzen ze dat hun kwaliteiten op internationaal niveau liggen. Hou de concertagenda van de Melkweg maar in de gaten, en koop die cd!

We weten niet of de cd 'Miracle' al door heel Nederland gedistribueerd wordt. Waarschijnlijk de eenvoudigste manier om een kopie te bemachtigen is om de groep zelf even te mailen en 'm te bestellen.
SD Malaika heeft ook een website waarop een biografie, foto's, een geluidsfragment en adresgegevens.

T.G., januari 2000