Afrikaanse kunstenaars en door Afrika geïnspireerde collega's vertonen hun werk in de Virtuele Galerie op de Africaserver. Bekijk de elf virtuele tentoonstellingen door op de onderstaande iconen te klikken.

Sinds april 2001 is de thematische module Kunst en Cultuur op de Africaserver geheel vernieuwd. Een nieuw overzicht van Afrikaanse kunstenaars in Nederland staat online.
Tevens een nieuw overzicht van galeries en (kunst)instellingen in Nederland waarin de belangrijkste galeries en instellingen op het gebied van de hedendaagse niet-westerse kunst bijeen zijn gebracht.

Verder:
 • overzicht Kunst en Cultuur in Nederland
 • internationale links in Kunst en Cultuur Algemeen.
 • Het Virtual Museum of Contemporary African Art, geproduceerd door Stichting AfricaServer. Met online exposities, een uigebreide documentatie-afdeling en een online magazine. Inclusief internationale agenda, veel links en een geavanceerd zoekrpogramma.

  Commentaar, toevoegingen of suggesties zijn altijd welkom: info@africaserver.nl.

 •  
  Diep in de Kalahari van Botswana herleeft een groep San-kunstenaars hun verre verleden toen het veld nog eindeloos ver strekte en wild en voedsel in overvloed aanwezig waren. In uitgesproken vormen en felle kleuren brengen ze die tijd tot leven in een sterk verlangen naar de betere voorbije dagen. Zij laten ook zien dat ze nog steeds de 'Eerste Mensen' zijn en niet willen verdwijnen.   
  Mysterieuze beelden geven suggesties van verhalen. De silhouetten van Kheto nopen de bezoeker tot een eigen interpretatie. De Mozambikaanse kunstenaar, die sedert 1998 in Amsterdam woont, toont zijn artistieke werk in zeven stadia.


   
  Deze bevriende kunstenaars uit Burkina Faso werkten twee maanden in Amsterdam, waar ze gefascineerd raakten door de overeenkomsten in de artistieke tradities van hun land en Nederland. In deze tentoonstelling assemblages en sculpturen uit deze periode en eerder werk.
   
  Verschillende werelden, identieke verlangens. Mensen op straat in Dar es Salaam met hun favoriete object geportretteerd door de Amsterdamse fotograaf / filmmaker Barend Schweigman, inmiddels verblijvend in de Tanzaniaanse hoofdstad. Uiterst treffende en ontwapenende beelden gevat in Delfts Blauwe tegeltjes. De tentoonstelling heeft ook een versie in het Swahili en in het Engels.

   


  In samenwerking met Núcleo de Arte in Maputo.
  Landmijnen en wapens inspireren tot soms fragiele, soms robuuste sculpturen. Veertien Mozambikaanse kunstenaars tonen met hun werk de veerkracht van een volk dat de gevolgen van een burgeroorlog overwint.
   
   
  Sprookjesachtige schilderijen opgebouwd als een puzzel bewaren het traditionele leven in Senegal.
   
   
  Bijzonder vrolijk en enthousiast werk van deze Angolese kunstenaar uit Amsterdam.
  Kleurrijke schilderingen, krabbels en enveloppen van de hand van Antognoni Brunhoso.
   
   
  Expositie van deze Malinese kunstenaar en een uitleg over de Bogolan techniek.
  Thema in Hama's werk zijn de Europese eenzaamheid en de invloed van het Westen op de Afrikaanse levenwijze.
   
   
  Bijna journalistiek werk over het dagelijks leven en historische gebeurtenissen, gevat in kleurrijke collages. Thuisbasis: Soweto, Zuid-Afrika.
   
   
  In 1997 toonde de Africaserver een selectie van het vroege werk van Gabarit gemaakt in Benin en gedurende zijn fellowship aan de Rijksakademie te Amsterdam. Zomer 2002 opent Gabarit zijn eigen website waarnaar we zullen verwijzen.