English

Antognoni Brunhoso

1962

Ik ben geboren op 7 januari 1962 in Angola, in de stad Malange, een jaar na het begin van de Angolese revolutie, de onafhankelijkheidsstrijd. Ik heb gewoond in Lunda, het Tchokwe gebied en in het dorp Camaxilo. In 1975 vierde ik de onafhankelijkheid van Angola in Malange en maakte het begin van de burgeroorlog mee. Aan het eind van dat jaar verhuisde ik naar Luanda. Daar zag ik voor het eerst de oceaan. Ik verbleef in de hoofdstad tot 1978. In maart vertrok ik naar Portugal waar ik tien jaar gewoond en gestudeerd heb. Mijn omzwervingen brachten me naar Amsterdam om mijn kunst verder te ontwikkelen.

Als vingeroefening en voor mijn plezier houdt ik een dagboek bij en beschilder ik enveloppen. Veel elementen in mijn schilderijen vinden hun oorsprong in deze schetsen. De vissen, vogels, huizen, gezichten en scenes zijn licht en snel op papier gezet en keren terug in mijn grotere werk. Dezelfde lichtheid heb ik gehanteerd in een serie portretten die een Portugese sfeer ademen zoals ik die ken van de fado muziek en van de grand cafe's in Lissabon.

Als Angolese schilder, woonachtig in Holland, tracht ik mijn herinneringen aan het verleden te mengen met het leven van alledag in Amsterdam en in andere plaatsen. Op die manier blijf ik kunstwerken maken en poog ik het leven van andere mensen te verrijken.

Dagboek
Enveloppen
Portret
Start Expositie

Kontakt met Antognoni Brunhoso via E-mail africa@dds.nl
Het werk van de schilder kan aangekocht worden.