English

Expositie overzicht


Begin Expositie


La technique Bogolan


CV+adresHama Goro

Mali (1963)

Ik ben geboren in Dinangourou en ben van het Dogon volk. Na mijn opleiding aan het Institute Nationale des Arts in Bamako -de hoofdstad van Mali- heb ik gewerkt in het Atelier d'Arte Plastique Jamana. Vervolgens ging ik in januari 1995 voor een periode van twee jaar naar de Rijksakademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam.

Ik beoefen een traditionele methode, de Bogolan techniek. Ik maak zelf mijn verf en gebruik de geschenken van de natuur maximaal. De kleuren ogen zeer natuurlijk.
Ik laat me inspireren door de traditie, de verhalen en het dagelijkse leven van mijn Dogon milieu. Dit komt tot uitdrukking in de symbolen en decoratieve motieven in een aantal van mijn werken.
Ik heb verschillende thema's ontwikkeld in mijn werk. Gedurende mijn verblijf in Europa probeer ik Afrika te bekijken vanuit het Westen. Op deze manier worden Afrika en Europa een bron van inspiratie.
Ik zie dat het Westen verstrikt is geraakt door de moderne samenleving als een haan die piment heeft geslikt. Ik was getroffen door het fenomeen van de eenzaamheid in Europa en laat dat zien in La Solitude en Beau Temps. Omgekeerd bemerk ik een Afrika geconfronteerd met de westerse beschaving die een enorm effect uitoefende op onze tradities. Deze confrontatie heeft vele politieke en sociale problemen in Afrika veroorzaakt met als gevolg dat de economie instort als een auto die in de modder is vastgelopen.