Maandag 19 Februari 2018

van za23.09
t/m zo03.06
Nederland, Amsterdam - Stedelijk Museum Amsterdam - Tentoonstelling
Ik ben een geboren buitenlander

Aspecten van migratie in de collectie van het Stedelijk Museum. Het museum onderzoekt in een aantal tentoonstellingen verschillende aspecten van het thema migratie. In “Ik ben een geboren buitenlander” staat de collectie van het museum centraal: Hoe verhouden kunstenaars zich tot migratie, en op welke wijze brengen ze dit thema in beeld? Deze collectiepresentatie laat zien wat de invloed van migratie kan zijn op kunstenaars nu en in het verleden, en hoe zij de gevolgen ervan verbeelden en in perspectief plaatsen. Kunstenaars o.a.: Marlene Dumas (ZA, 1953), Otobong Nkanga (NG, 1974), Wendelien van Oldenborgh (NL, 1962) e.v.a.

stedelijkmuseum

van za27.01
t/m zo06.05
Nederland, Amersfoort - Kunsthal KAdE - Tentoonstelling
Tell Freedom. 15 South African artists

Bij Kunsthal KAdE in Amersfoort vindt van 27 januari t/m 6 mei 2018 de groepstentoonstelling Tell Freedom. 15 South African artists plaats. De tentoonstelling presenteert bestaande en nieuwe werken van vijftien jonge kunstenaars uit Zuid-Afrika. In hun werk reflecteren zij kritisch op het verleden, het heden en de toekomst van Zuid-Afrika in een globale context. Kunstenaars: Bronwyn Katz, Neo Matloga, Donna Kukama, Haroon Gunn-Salie, Nolan Oswald Dennis, Lerato Shadi, Madeyoulook, Buhlebezwe Siwani, Lebohang Kganye, Ashley Walters, Francois Knoetze, Mawande Ka Zenzile, Kemang Wa Lehulere, Dineo Seshee Bopape en Sabelo Mlangeni. Gastcuratoren: Nkule Mabaso en Manon Braat.

In filmtheater De Lieve Vrouw worden in het kader van 'Tell Freedom' op verschillende data een aantal Zuid-Afrikaanse films vertoond.

kunsthalKAdE

lievevrouw

van vr06.10
t/m zo06.01
Nederland, Amsterdam - Tropenmuseum - Tentoonstelling
Fashion Cities Africa

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama. Het Tropenmuseum selecteerde voor deze tentoonstelling Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, Karim Adduchi, Lady Africa, Doru Komonoteng Loboka en Nsimba Valene Lontanga. Voor Fashion Cities Africa delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker.

tropenmuseum

van za17.02
t/m zo25.03
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Tentoonstelling
Boda Boda Madness

Ontmoet Mad Max Driver, Machete, Vibze, Ghost Rider, Red Devil, Lion en The Rasta Driver. Zij rijden in schitterende kostuums op hun matching kleurrijke motortaxi’s in Nairobi. Hun outfits werden ontworpen door de Keniaanse - Oegandese modeontwerper Bobbin Case in het kader van kunstenaar Jan Hoek en Bobbins project Boda Boda Madness. De expo toont Jan Hoeks fascinerende beelden van de boda boda motorrijders in Bobbins outfit, met een soundscape van de Nederlandse artiest Torus.