Actuele agenda

van za31.12
t/m do31.10
Nederland, Leiden - Wereldmuseum Leiden - Tentoonstelling
In schitterend licht

Met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft Wereldmuseum Leiden een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van kunst uit Afrika en de diaspora. Laat je meevoeren in de verschillende leefwerelden van kunstenaars en de manier waarop zij beïnvloed worden door het verleden in het heden. Gastcurator Azu Nwagbogu stelde de tentoonstelling samen door topstukken uit de collectie van het museum aan te vullen met werk van hedendaagse kunstenaars en probeert daarmee antwoorden te geven op de meest urgente vragen van onze tijd.

Kijk hier voor meer informatie.

van za02.03
t/m zo25.08
Nederland, Rotterdam - Wereldmuseum Rotterdam - Tentoonstelling
A World in Common

Tate Modern exhibition ‘A World in Common’, with the works of Tami Mneyele fellows Mbi-even Efforbi Em'kal Eyongakpa IV, Samson Kambalu and Santu Mofokeng, will be now shown at Wereldmuseum Rotterdam!

The exhibition will be opened on 2 March, during the Museumnacht010. A World in Common explores the dynamic landscape of photography on the African continent today. 22 artists of different generations and from different regions come together. They explore how photography and film enables them to explore the legacy of the past and imagine a shared future full of possibilities. A World in Common is curated by Osei Bonsu, British-Ghanese writer and curator of International Art at Tate Modern, where he is responsible for developing the museum's collection and broadening the representation of artists from Africa and the African diaspora.

Check here for more information.

van do14.03
t/m wo29.05
Nederland, - Nederland - Film
Beau travail (re-release)

Onderhuidse spanningen, zweterige spierbonken en de oneindige zoutvlaktes van Djibouti. Temidden van de hitte van Djibouti heeft adjudant Galoup zijn draai gevonden. De Franse militair is dolgelukkig bij het vreemdelingenleger. Tot zich op een dag een nieuwe soldaat aanmeldt die sterker, beter en knapper is.

In diverse filmtheaters in Nederland.

Kijk hier voor meer informatie.

van do16.05
t/m wo12.06
Nederland, - Nederland - Film
Augure

Koffi werd jaren geleden door zijn moeder verstoten, omdat hij een 'zabolo', Swahili voor kwaadaardige magiër, zou zijn. Nu trekt hij vanuit Europa terug naar zijn thuisland Congo, om samen met zijn Belgische vriendin zijn familie te bezoeken. Op een warm welkom hoeft hij niet te wachten.

In diverse filmtheaters in Nederland.

Kijk hier voor meer informatie.

van do16.05
t/m wo12.06
Nederland, - Nederland - Film
The Mother of All Lies

Een leugentje om bestwil kan geen kwaad, maar bij regisseur Asmae El Moudir thuis werden meer leugens dan waarheden verteld. In de levendige wijk in Casablanca waar ze opgroeide, bepaalde haar overheersende grootmoeder alles in huis: het verleden werd verzwegen en foto’s hingen er niet. In een poging om deze onbesproken historie te ontrafelen bouwt ze haar buurt na als maquette. Samen met familie en buren reconstrueert ze op onorthodoxe wijze haar pijnlijke persoonlijke, maar ook de gedeelde geschiedenis van Casablanca die lang verborgen bleef.

In diverse filmtheaters in Nederland.

Kijk hier voor meer informatie.

van do23.05
t/m do30.05
Nederland, - Nederland - Film
Un été á Boujad

De dertienjarige Karim keert terug naar Marokko om een zomer te spenderen met het nieuwe gezin van zijn vader.

In diverse filmtheaters in Nederland.

Kijk hier voor meer informatie.

van do23.05
t/m do25.07
Nederland, - Nederland - Film
Goodbye Julia

Ooit was ze zangeres, Mona, een vrouw uit de gegoede middenklasse van de Soedanese hoofdstad Khartoem, maar ter wille van haar diepgelovige man Akram is ze daarmee gestopt. Achter het stuur, alleen in de auto, zingt ze echter nog volop. Een onvoorzichtigheid tijdens het rijden zet een hele reeks gebeurtenissen in gang die eindigt met het neerschieten van een man door Akram. Die man behoorde tot de in het noorden zwaar achtergestelde christelijke minderheid. Mona voelt zich heel schuldig en probeert haar geweten te sussen door diens vrouw Julia als nieuwe huishoudster in huis te nemen, samen met haar zoon. Maar verder zwijgt Mona over wat er gebeurd is. Hoe lang gaat dat goed?

Te zien op Africadelic op 30 mei. In première op 18 juli in diverse filmtheaters in Nederland.

Kijk hier voor meer informatie.

woensdag29.05
België, Borgerhout - De Roma - Muziek
Aziza Brahim
Woensdag 29 Mei 2024 20:00

Het levensverhaal van Aziza Brahim kent zowel harde beproevingen als inspirerende successen. Ze groeit op in een vluchtelingenkamp voor Saharawi, een nomadenvolk uit de Westelijke Sahara, aan de grens van Marokko en Algerije. Om de oppressie door het Marokkaanse regime te ontvluchten, trekt ze als tiener voor haar studies naar Cuba. Vandaag woont en werkt ze als artieste in de metropool Barcelona.

De muziek die Aziza Brahim maakt is een uitdrukking van zowel het verdriet als de hoop van de Saharawi. Van alle mensen die ze kent uit de kampen in de woestijn, maar ook van alle mensen die elders een leven weten op te bouwen: elke song schrijft ze op het hartritme van de Saharawi. Haar teksten zijn poëtische uitdrukkingen van de alledaagse strijd die haar volk levert, in de eerste plaats voor erkenning en rechtvaardigheid.

Kijk hier voor meer informatie.

woensdag29.05
Nederland, Den Haag - Paard - Muziek
Bombino
Woensdag 29 Mei 2024 20:00

Bombino heeft een leven geleid dat gedomineerd werd door vluchten. Hij ontvluchtte in 1990 het Tuareg-kamp waar hij geboren werd en belandde in Algerije. Zwaar geïnspireerd door helden als Jimi Hendrix, Dire Straits, Ali Farka Touré en Tinariwen leerde hij zichzelf gitaar spelen. Zijn liedjes , gezongen in het Tamasheq -een van de talen gesproken door de Tuareg-nomaden- weerspiegelen zijn levenservaringen. In 2018 werd zijn album Deran genomineerd voor een Grammy in de categorie Best World Music Album, en Noisey riep hem uit tot de beste gitarist ter wereld. Op 29 mei staat Bombino met zijn band in de Kleine Zaal!

Kijk hier voor meer informatie.

woensdag29.05
Nederland, Eindhoven - Muziekgebouw Eindhoven - Muziek
Sona Jobarteh
Woensdag 29 Mei 2024 20:15

Tijdens BRIDGE Guitar Festival tref je naast de traditionele gitaar heel wat andere bijzondere snaarinstrumenten aan. Zo staat de Gambiaanse singer-songwriter Sona Jobarteh bekend om haar virtuositeit op de kora, een West-Afrikaans snaarinstrument dat je zou kunnen omschrijven als een mix tussen een harp en een gitaar. Als eerste vrouwelijke virtuoos op de kora is ze een pionier in een traditie die de afgelopen zeven eeuwen alleen van vader op zoon werd doorgegeven. Jobarteh wordt internationaal erkend voor haar eclectische mix van blues, afropop en traditionele muziek. Voor de opening van BRIDGE Guitar Festival 2024 keert Sona Jobarteh terug naar Eindhoven!

Kijk hier voor meer informatie.

donderdag30.05
Nederland, Nijmegen - Doornroosje - Muziek
Aziza Brahim
Donderdag 30 Mei 2024 20:30

Het levensverhaal van zangeres Aziza Brahim kent zowel harde beproevingen als inspirerende successen. Ballingschap is een belangrijk thema in haar muziek, en dat drukt ze uit in in poëtische teksten over hoop en vrijheid, erkenning en rechtvaardigheid. Aziza Brahim verzoent tradities van desert blues uit de Sahara met ritmes en melodieën van de hedendaagse westerse wereld, bestaande uit kleine stukjes Arabisch, Andalusisch, desert blues en latin.

Kijk hier voor meer informatie.

vrijdag31.05
Nederland, Amsterdam - Zaal 100 - Muziek
DJAM! (Try out)
Vrijdag 31 Mei 2024 19:30

DJAM! is het muzikale monsterverbond tussen twee meestergitaristen: Joep Pelt en Bounaly Traoré. Als tiener trok Joep naar zijn muzikale helden in Mississippi en realiseerde muziekprojecten in Mali, Zuid-Afrika en Ethiopië. Met zijn eclectische gitaarspel slaat Joep moeiteloos bruggen tussen diverse muzikale werelden. Bounaly, het grootste gitaartalent van Noord-Mali, vermengt hypnotische klanken van de Sahel met opzwepende ritmes van de hoofdstad Bamako. Drummer Randell Sambo en bassist Kyan Sambo brengen moderne soul/ funk-invloeden en Caribische ritmes. Het resultaat? Een avontuurlijke muzikale mix waarbij stilzitten geen optie is!

vrijdag31.05
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Film
Silent Disco (2024)
Vrijdag 31 Mei 2024 21:15

Africadelic Festival presenteert de première van deze nieuwe Nollywood-film van Chris Odeh, die ook aanwezig is voor een Q&A en voor de film over zijn nieuwe boek 'Before You Say Action' zal vertellen, een handboek voor beginnende filmmakers.

In Silent Disco ontdekt Bobby te midden van de glamour van de exclusieve houseparty van The Shrine de bedrieglijke plannen van Dr. Pops, wat een dodelijke keten van gebeurtenissen in gang zet. Dr. Pops dreigt ontmaskerd te worden en organiseert Bobby's dood door het af te doen als een ongeluk. Chaos breekt uit als Richy Songs de waarheid ontdekt, wat leidt tot een fatale confrontatie. Inspecteur Wike's onderzoek legt een web van corruptie bloot, waarbij Dr. Pops en detective Nse betrokken worden. Als Bobby's telefoon vernietigend bewijs onthult, zegeviert het recht en wordt het lot van de schuldigen bezegeld. In de nasleep brokkelt de eens zo glamoureuze façade van The Shrine af en onthult de duisternis die binnen de muren schuilt.

kijk hier voor meer informatie.

zondag02.06
Nederland, Edam - De Harmonie - Muziek
DJAM! (Try out)
Zondag 02 Juni 2024 16:00

DJAM! is het muzikale monsterverbond tussen twee meestergitaristen: Joep Pelt en Bounaly Traoré. Als tiener trok Joep naar zijn muzikale helden in Mississippi en realiseerde muziekprojecten in Mali, Zuid-Afrika en Ethiopië. Met zijn eclectische gitaarspel slaat Joep moeiteloos bruggen tussen diverse muzikale werelden. Bounaly, het grootste gitaartalent van Noord-Mali, vermengt hypnotische klanken van de Sahel met opzwepende ritmes van de hoofdstad Bamako. Drummer Randell Sambo en bassist Kyan Sambo brengen moderne soul/ funk-invloeden en Caribische ritmes. Het resultaat? Een avontuurlijke muzikale mix waarbij stilzitten geen optie is!

Kijk hier voor meer informatie.

zondag02.06
Nederland, Amsterdam - Bimhuis - Muziek
Tutu Puoane: Wrapped in Rhythm
Zondag 02 Juni 2024 20:30 - 22:00

Al bijna tien jaar draagt Tutu Puoane een poëziebundel met haar mee, In A Ribbon Of Rhythm van dichteres Lebogang Mashile. Elke keer wanneer de zangeres de gedichten van haar Zuid-Afrikaanse landgenoot las, hoorde ze muziek. Samen met haar man, de Belgische pianist Ewout Perrieux, schreef ze songs gebaseerd op haar favoriete gedichten van Mashile. Live klinken ze elke keer weer fris, dankzij het improvisatievermogen van Tutu en haar band.

Kijk hier voor meer informatie.

donderdag06.06
Nederland, Haarlem - Patronaat - Muziek
Porcelain id
Donderdag 06 Juni 2024 20:00

De in Rwanda geboren twintiger Hubert Tuyishime (zij/hen) groeide op in een klein Belgisch dorp. Hier begon op jonge leeftijd een reis in de wereld van muziek, gedreven door volharding. Op hun eerste nieuwe single “Man Down!” begeleidt een grimmige Pid de dreigend pompeuze blazers richting een bezielde, door elektronica geteisterde Frankenstein-popuitbarsting. De tweede single “Adam Coming Home” is stilistische camouflage, naadloos puttend uit zowel klassieke barfly crooners als moderne experimentele elektronica.

Kijk hier voor meer informatie.

donderdag06.06
, Delft - Rietveldtheater - Muziek
DJAM!
Donderdag 06 Juni 2024 20:30

DJAM! is het muzikale monsterverbond tussen twee meestergitaristen: Joep Pelt en Bounaly Traoré. Als tiener trok Joep naar zijn muzikale helden in Mississippi en realiseerde muziekprojecten in Mali, Zuid-Afrika en Ethiopië. Met zijn eclectische gitaarspel slaat Joep moeiteloos bruggen tussen diverse muzikale werelden. Bounaly, het grootste gitaartalent van Noord-Mali, vermengt hypnotische klanken van de Sahel met opzwepende ritmes van de hoofdstad Bamako. Drummer Randell Sambo en bassist Kyan Sambo brengen moderne soul/ funk-invloeden en Caribische ritmes. Het resultaat? Een avontuurlijke muzikale mix waarbij stilzitten geen optie is!

Kijk hier voor meer informatie.

zaterdag08.06
Nederland, Leiden - De X (Copy) - Muziek
dubbelconcert: Gasper Nali en Kaito Winse
Zaterdag 08 Juni 2024 20:30

De X presenteert vanavond twee bijzondere solisten uit Afrika: Gasper Nali uit Malawi en Kaito Winse uit Burkina Faso.

Gasper Nali speelt zijn zelfgemaakte, 3 meter lange babatoni, een soort 1-snarige basgitaar, terwijl hij tegelijkertijd zingt en een eveneens zelfgemaakte basdrum bespeelt.

Kaito Winse is een griot uit Burkina Faso. Met zijn machtige stem en zijn virtuositeit op instrumenten als fluiten, percussie en mondboog weet hij het publiek op hun puntje van hun stoel te krijgen.

Kijk hier voor meer informatie.

zaterdag08.06
Nederland, Amsterdam - Mezrab - Muziek
Tartit
Zaterdag 08 Juni 2024 21:15

This group from Timbuktu was formed in exile between the Mauritanian and Burkinabe refugee camps in 1995. All its members are from the Timbuktu region, specifically the Goundam cercle. The group has a single aim: to sing about exile, love, peace and the political condition of the Tuareg people. Tartit was created to safeguard traditional Tuareg music, which was slowly disappearing. It is composed by female voices through an organisation called Tartitn’Chetma (Union of Sisters).

Kijk hier voor meer informatie.

zondag09.06
Nederland, Schijndel - Kloosterpak Schijndel - Muziek
DJAM!

DJAM! is het muzikale monsterverbond tussen twee meestergitaristen: Joep Pelt en Bounaly Traoré. Als tiener trok Joep naar zijn muzikale helden in Mississippi en realiseerde muziekprojecten in Mali, Zuid-Afrika en Ethiopië. Met zijn eclectische gitaarspel slaat Joep moeiteloos bruggen tussen diverse muzikale werelden. Bounaly, het grootste gitaartalent van Noord-Mali, vermengt hypnotische klanken van de Sahel met opzwepende ritmes van de hoofdstad Bamako. Drummer Randell Sambo en bassist Kyan Sambo brengen moderne soul/ funk-invloeden en Caribische ritmes. Het resultaat? Een avontuurlijke muzikale mix waarbij stilzitten geen optie is!

Kijk hier voor meer informatie.

woensdag12.06
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Film
Éthiopiques Suite Magnétique
Woensdag 12 Juni 2024 19:30

Samen met het Amsterdamse muziekplatform Steppin' Into Tomorrow duikt de Melkweg deze avond in de Ethiopische muziek, met de Franse documentaire Éthiopiques Suite Magnétique over de musicoloog en producer Francis Falceto.

Klik voor meer informatie

donderdag13.06
Nederland, Amsterdam - Zuid-Afrikahuis - Dans en theater
Mandri Sutherland one woman show
Donderdag 13 Juni 2024 17:30 - 19:00

Mandri Sutherland, ook bekend as Vroudrie, se eerste eenvroustuk is spesifiek vir die huiskonsert-inisiatief geskryf, waar sy al meer as 140 keer in die leefruimtes van mense oor Suid-Afrika heen gespeel het. Die stuk is ‘n kombinasie van storievertelling en uitspattige karaktervertolking.

Mandri sê ‘n ding soos dit is en sy sê dit in Afrikaans. Sy belig en gooi liefde, humor en vet op die Afrikaner-vrou se besware en waarhede. Sy sê ‘n ding raak en sy sê wat die meeste van ons heel moontlik dink. Die show is nie net vir vrouens nie, so bring gerus jou man saam, maar los dalk net jou hond en kind by die babysitter!

Klik voor meer informatie

donderdag13.06
Nederland, Amsterdam - Paradiso Noord - Muziek
Pat Thomas
Donderdag 13 Juni 2024 20:30

De Ghanese Pat Thomas ‘The Golden Voice Of Africa’ is één van de grootheden uit de highlife-muziek van de jaren zeventig en tachtig, waarbij traditionele Afrikaanse muziek gemixt wordt met elementen uit de westerse sound zoals swing en jazz. Het resultaat is zeer dansbaar: funky orgelpartijen, ronkende gitaarrifs, bas-discolijntjes en een ongekende groove.

Kijk hier voor meer informatie.

zondag16.06
Nederland, Haarlem - Houtfestival - Muziek
DJAM!

DJAM! is het muzikale monsterverbond tussen twee meestergitaristen: Joep Pelt en Bounaly Traoré. Als tiener trok Joep naar zijn muzikale helden in Mississippi en realiseerde muziekprojecten in Mali, Zuid-Afrika en Ethiopië. Met zijn eclectische gitaarspel slaat Joep moeiteloos bruggen tussen diverse muzikale werelden. Bounaly, het grootste gitaartalent van Noord-Mali, vermengt hypnotische klanken van de Sahel met opzwepende ritmes van de hoofdstad Bamako. Drummer Randell Sambo en bassist Kyan Sambo brengen moderne soul/ funk-invloeden en Caribische ritmes. Het resultaat? Een avontuurlijke muzikale mix waarbij stilzitten geen optie is!

Kijk hier voor meer informatie.

zondag23.06
Nederland, Austerlitz - Beauforthuis - Muziek
DJAM!
Zondag 23 Juni 2024 17:30

DJAM! is het muzikale monsterverbond tussen twee meestergitaristen: Joep Pelt en Bounaly Traoré. Als tiener trok Joep naar zijn muzikale helden in Mississippi en realiseerde muziekprojecten in Mali, Zuid-Afrika en Ethiopië. Met zijn eclectische gitaarspel slaat Joep moeiteloos bruggen tussen diverse muzikale werelden. Bounaly, het grootste gitaartalent van Noord-Mali, vermengt hypnotische klanken van de Sahel met opzwepende ritmes van de hoofdstad Bamako. Drummer Randell Sambo en bassist Kyan Sambo brengen moderne soul/ funk-invloeden en Caribische ritmes. Het resultaat? Een avontuurlijke muzikale mix waarbij stilzitten geen optie is!

Kijk hier voor meer informatie.

dinsdag25.06
Nederland, Amsterdam - Paradiso Noord - Muziek
Bamba Wassoulou Groove
Dinsdag 25 Juni 2024 20:30

Bamba Wassoulou Groove, afkomstig uit het zuiden van Mali, is een dynamische muziekgroep die traditionele Malinese muziek combineert met Afrobeat. De 7-mans band werd samengesteld door percussionist Bamba Dembélé, die helaas in 2018 is overleden. De groep maakt stampende dansmuziek waarop je wel móet bewegen. Tijdens hun optredens komen eigen composities voorbij maar ook covers van de legendarische Super Djata Band waar ze hun eigen draai aan hebben gegeven. De Super Djata Band, maar vooral gitarist Zani Diabaté , die ook wel de Afrikaanse Jimi Hendrix werd genoemd en in 2011 overleed, is een groot voorbeeld voor de band. Gelukkig is de Diabaté-muziek en -stijl weer tot leven gewekt door Bamba Wassoulou Groove. In het opzwepende spel van de gitaristen klinken ook rock, blues en psychedelische klanken, die wonderlijk samensmelten met traditionele ritmes en melodieën van de Bambara, de grootste etnische groep in Mali, en muziek uit de Wassoulou regio.

Kijk hier voor meer informatie.

dinsdag02.07
Nederland, Edam - De Harmonie - Muziek
DJAM!
Dinsdag 02 Juli 2024 16:00

DJAM! is het muzikale monsterverbond tussen twee meestergitaristen: Joep Pelt en Bounaly Traoré. Als tiener trok Joep naar zijn muzikale helden in Mississippi en realiseerde muziekprojecten in Mali, Zuid-Afrika en Ethiopië. Met zijn eclectische gitaarspel slaat Joep moeiteloos bruggen tussen diverse muzikale werelden. Bounaly, het grootste gitaartalent van Noord-Mali, vermengt hypnotische klanken van de Sahel met opzwepende ritmes van de hoofdstad Bamako. Drummer Randell Sambo en bassist Kyan Sambo brengen moderne soul/ funk-invloeden en Caribische ritmes. Het resultaat? Een avontuurlijke muzikale mix waarbij stilzitten geen optie is!

Kijk hier voor meer informatie.

van vr05.07
t/m zo07.07
Nederland, Beuningen - Groene Heuvels - Evenement
Down the Rabbit Hole

Op het 'kleine broertje van Lowlands' dit jaar onder andere: Sho Madjozi (Zuidafrikaans), Amaarae (Ghanees-Amerikaans), Nana Benz du Togo en Mdou Moctar, de 'Afrikaanse Jimmy Hendrix' (Niger).

Kijk hier voor meer informatie.

van vr05.07
t/m zo07.07
Nederland, Kraggenburg - Netl de Wildste Tuin - Evenement
Higherlife Collective op Wilde Weide

Het Wilde Weide Festival wordt gehouden op5, 6 en 7 juli in recreatiegebied Netl de Wildste Tuin in Kraggenburg. Met o.a het Higherlife Collective, een energiek muzikaal ensemble dat de rijke tradities van Ghanese Highlife-muziek samenbrengt in een bruisende show.

Kijk hier voor meer informatie.

van za06.07
t/m zo07.07
Nederland, Hertme - Openluchttheater Hertme - Evenement
Afrika Festival Hertme

Het legendarische Afrika Festival Hertme viert dit jaar zijn 35-jarig jubileum! Op de website worden vanaf nu steeds nieuwe namen bekend gemaakt.

Kijk hier voor meer informatie.

donderdag11.07
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Muziek
Makola Market
Donderdag 11 Juli 2024 18:45

We nemen je mee op muzikale ontdekkingsreis in de Melkweg, waar opkomende afro-artiesten het podium betreden. Ontdek nieuw talent terwijl je danst aanstekelijke beats en melodieën. We hebben een line-up die je nergens anders zult vinden, met artiesten, creatievelingen en onontdekte talenten die voorop lopen in de afro scene.

LINE-UP CINEMA:
DALISS | LIVE-PODCAST GLXY RADIO ft. CHASE, NYAME COMPLEX , MAXI

LINE-UP UP:
Callie4k | Rabiaa |Daliss| Nyarko | Toluwa | Afrolosjes soundsystem

Klik voor meer informatie

donderdag18.07
Nederland, Nijmegen - Stevenskerk - Muziek
Bongeziwe Mabandla
Donderdag 18 Juli 2024 20:30

Geboren en getogen in Tsolo, een klein dorp in de Oost-Kaap, weet Mabandla traditionele elementen naadloos te vermengen met moderne invloeden. Zijn muziek is doordrenkt met emotie en diepgang, waarbij hij zijn diepe stem en zorgvuldig gekozen instrumentatie gebruikt om verhalen van liefde, identiteit en maatschappelijke kwesties te vertellen.

Kijk hier voor meer informatie.

dinsdag20.08
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Muziek
Tinariwen
Dinsdag 20 Augustus 2024 19:00

Onderdeel van ROOTS Attend op Facebook De Toeareg-band Tinariwen bleek met hun authentieke mix van desertblues, folk en country al de perfecte opwarmer van Bombino afgelopen jaar. De Toeareg-cultuur is misschien net zo oud als die van het oude Griekenland of Rome, en toch spreekt de cultuurrijke versmelting van Tinariwen's muziek tot de huidige en vaak harde realiteit van het het Toeareg-leven van vandaag. Tinariwen is veel meer dan een rockband, het zijn ambassadeurs voor hun volk en een manier van leven in harmonie met de natuurlijke wereld die meer dan ooit bedreigd wordt. Hun nieuwste, negende album "Amatssou" vertoont deze gevoeligheden. Opgenomen onder de sterrenhemel van Mauritanië, bevat "Amatssou" een boodschap die nooit urgenter en dwingender geklonken. Deze zomer keert de band terug naar Melkweg, voor een show in de Max!

Kijk hier voor meer informatie.

donderdag05.09
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Muziek
Amadou & Mariam
Donderdag 05 September 2024 19:30

ROOTS Attend op Facebook Het muzikale echtpaar Amadou & Mariam maakt al meer dan veertig jaar samen muziek die wereldwijd geliefd is. In 1991 bracht het stel voor het eerst hun nummers uit op cassette, waarna ze werden uitgenodigd om op te treden in Parijs. Het album ‘Dimanche a Bamako’ was een groot succes en leidde tot tournees, prijzen en bekendheid door heel Afrika en Europa. Met hun inmiddels gouden status als ambassadeurs van Malinese en Afrikaanse muziek, treden ze op de grote stages van de wereld en festivals als Glastonbury.

Kijk hier voor meer informatie.

donderdag03.10
Nederland, Amsterdam - Paradiso Noord - Muziek
Jembaa Groove
Donderdag 03 Oktober 2024 20:30

De zevenkoppige band Jembaa Groove is door de combinatie van leden met Afrikaanse en Europese afkomst een smeltkroes van culturen. Samen hebben ze een eigentijdse interpretatie van highlife, jazz en soul gecreëerd. Hun live optredens zijn energiek en meeslepend, met strakke arrangementen en spontane improvisaties die het publiek meenemen op een dromerige reis vol verrassende melodieën en krachtige vocalen. De band stond eerder op gerenommeerde podia wereldwijd, waaronder SXSW, ESNS en ons eigen Super-Sonic Jazz Festival. Hun tweede album 'Ye Ankasa I We Ourselves' is vers van de pers en de groep is klaar om deze prachtplaat aan de rest van de wereld te laten horen. Op donderdag 3 oktober doen ze dat in Tolhuistuin.

Kijk hier voor meer informatie.

donderdag31.10
Nederland, Goes - De Mythe - Dans en theater
Unbreakable | Lloydscompany & Soweto Skeleton Movers
Donderdag 31 Oktober 2024 20:00

In een combinatie van oprecht spel, levenslustige Afrikaanse dansstijlen, humor en indrukwekkende visuals vertellen de Soweto Skeleton Movers uit Johannesburg hun persoonlijke levensverhalen. Ondanks veel tegenslagen en foute verleidingen die hun pad kruisten, zijn deze vijf dansers ‘unbreakable’.

Het publiek wordt door de Soweto Skeleton Movers meegenomen in een vrolijke en overweldigende mix van zang, straatscènes, meeslepende visuals en hun ‘skeleton pantsula’, een mix van traditionele Zuid-Afrikaanse streetdance (Pantsula) en ‘bone breaking‘. Dit alles wordt ondersteund door een eigentijdse soundtrack met melodische Afrohouse tunes en pompende Amapiano beats. Welcome to Soweto!

Unbreakable is een veelbelovende samenwerking tussen Rotterdams choreograaf Lloyd Marengo, de Londense theaterregisseur Jonzi D en de vijf explosief-energieke dansers van Soweto Skeleton Movers, die hun bescheiden status van straatartiest al lang ontgroeid zijn en wereldwijd optreden.

Klik voor meer informatie

donderdag05.12
Nederland, Tilburg - 013 - Muziek
Fatoumata Diawara
Donderdag 05 December 2024 19:00 - 22:00

De voor een Grammy genomineerde Malinese zangeres Fatoumata Diawara is een ware muzikale ontdekkingsreiziger. Ze balanceert moeiteloos tussen genres als afropop, afrofolk en afrofuturisme en weet met haar gitaar in de hand traditionele wassoulou-ritmes en West-Afrikaanse zangtechnieken te vermengen met moderne klanken. Als zangeres, componiste, muzikante en actrice heeft ze het publiek keer op keer versteld doen staan, van haar succesvolle debuutalbum ‘Fatou’ uit 2011 tot haar meest recente werk, ‘London Ko’. Op deze meest recente plaat blijft de zangeres traditionele Afrikaanse muziek opnieuw uitvinden door haar Mandinka roots te combineren met invloeden uit afrobeat, jazz, pop, elektronica en hiphop. Ze werkte samen met Damon Albarn (frontman Gorillaz, Blur), die als co-producer betrokken is bij zes nummers op het album en te horen is op de eerste single, ‘Nsera’. Haar muziek biedt een profetische kijk op het potentieel van Afrika terwijl het trouw blijft aan het culturele erfgoed. Door zichzelf te presenteren als een actieve deelnemer aan een toekomstige wereld, verheft Diawara zichzelf tot een van de leidende stemmen van het afrofuturisme.

Klik hier voor meer informatie

maandag10.02
Nederland, Amsterdam - Concertgebouw - Muziek
Richard Bona & Brussels Jazz Orchestra
Maandag 10 Februari 2025 20:15 - 22:35

Wie de carrière van de in Kameroen geboren multi-instrumentalist en zanger Richard Bona bekijkt, ziet een bonte verzameling aan muzikale stijlen, invloeden en prikkelende samenwerkingen. Vanavond combineert de charismatische Grammy-winnende muzikant zijn muzikale elegantie en vocale gave met het dynamische geluid van het Brussels Jazz Orchestra. Samen kijken ze over de grenzen van jazz heen.

Kijk hier voor meer informatie.