Actuele agenda

van zo24.09
t/m zo07.01
Nederland, Amersfoort - Kunsthal KAdE - Tentoonstelling
Africa Supernova - De hedendaagse Afrikaanse schilderkunst collectie van Carla en Pieter Schulting

De Afrikaanse schilderkunst heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Ze weerspiegelt het zelfbewustzijn waarmee de kunstenaars op het continent naar zichzelf en hun positie in de wereld kijken. Verzamelaars Carla & Pieter Schulting hebben in deze periode een grote collectie schilderijen – aangevuld met enkele sculpturen en foto’s – verworven uit delen van Afrika, waarmee ze een inzicht geven in waar de Afrikaanse schilderkunst op dit moment voor staat. Veel kunstenaars in de collectie hebben zichzelf of hun directe omgeving als onderwerp gekozen met portretten, figuurstukken en genretaferelen. Er worden werken getoond van ruim 100 kunstenaars uit 30 landen. Kernen worden gevormd door kunstenaars uit Zuid-Afrika, Ghana, Nigeria, Ivoorkust, Kameroen, Oost-Afrika (Kenia, Oeganda, Ethiopië) en Noord-Afrika. Daarnaast is er aandacht voor kunstenaars uit de ‘diaspora’ – Verenigde Staten, Brazilië, Caraïben - met een link naar het Afrikaanse continent. Hoewel nooit compleet, geeft de verzameling een gelaagd beeld van de manier waarop kunstenaars verbonden met Afrika reflecteren op hun zelfbeeld en hoe hun verbeeldingskracht uitstraalt naar de hele wereld.

meer-info

van do26.10
t/m za13.01
, - various locations - Evenement
South African Road Trip

In het najaar van 2022 gingen de artiesten van South African Road Trip in première op het prestigieuze Londense West End. Vanaf oktober 2023 zijn ze terug in Nederland met hun nieuwe voorstelling ROOTS! zo kondigt producent Bos Theaterproducties aan. Het is de vierde voorstelling van South African Road Trip bestaande uit het Khayelitsha United Mambazo Choir, een aantal Xhosa zangeressen en Zuid-Afrikaanse muzikanten. ROOTS! is van 26 oktober 2023 t/m 13 januari 2024 te zien in verschillende Nederlandse theaters. De première is op dinsdag 31 oktober in de Leidse Schouwburg. Kaartverkoop is gestart. ROOTS! zit boordevol muziek die recht uit het hart komt. Het publiek gaat mee op een unieke reis door Zuid-Afrika en wordt ondergedompeld in de rijke tradities van de Xhosa cultuur. De musici en dansers uit Kaapstad vertellen openhartig over het dagelijkse leven en over de geschiedenis van Zuid-Afrika. Wat kregen ze van huis uit mee over religie en tradities? Wat betekent de strijd voor vrijheid in Zuid-Afrika voor hen? En welke verbindende rol speelt muziek in hun cultuur? Traditionals, gespeeld op authentieke instrumenten, worden afgewisseld met nummers als Pata Pata van Miriam Makeba, Fast Car van Tracey Chapman en Here Comes the Sun van The Beatles. Nummers die verrassend genoeg ook onderdeel zijn van onze roots.

meer-info   speellijst
 

zaterdag09.12
Nederland, Amsterdam - Bimhuis - Muziek
An Interplanetary Night
Zaterdag 09 December 2023 20:30

Zuid-Afrikaanse sferen op deze avond vol grensverleggende optredens.

Onder de noemer An Interplanetary Night organiseert Space is the Place spectaculaire avonden waarop pijlers worden doorgezaagd en hokjes ineenstorten. Vanuit de jazz en improvisatie worden uiteenlopende genres verkend. Deze editie is voor een belangrijk deel gewijd aan de rijke muzikale cultuur van Zuid-Afrika. Met op het programma maar liefst acht optredens.

Met o.a. Anem Kalfa / Harmen Fraanje, Sofaya ft. Michael Moore, DJ Eddy de Clerq.

Kijk hier voor het volledige programma.

zondag10.12
Nederland, Amsterdam - De Nieuwe Liefde - Literatuur
Op proefavontuur met ‘De Boebalas’
Zondag 10 December 2023 14:00

Deze zondag is Nancy Bosmans te gast in DNL met haar prentenboek De Boebalas .We gaan voorlezen en daarna op proefavontuur met het liefste monster van allemaal: De Boebalas.

Auteur Nancy Bosmans komt zelf voorlezen! Na het voorlezen mag je zelf een start maken aan je eigen proefavontuur. Samen gaan wij de allermooiste proefdoos maken, waarmee je nieuwe smaken kan ontdekken door te voelen, en proeven.

Kijk hier voor meer informatie.

zondag10.12
Nederland, Amsterdam - Bimhuis - Muziek
Momi Maiga
Zondag 10 December 2023 20:30 - 22:00

Jonge kora-virtuoos mengt tradities uit Senegal met jazz, afrobeat en flamenco.

Twintiger Momi Maiga wordt nu al erkend als een virtuoos op de kora, de West-Afrikaanse harp. Daarbij wordt hij geprezen om zijn vloeiende zangstem en zijn gevoel voor componeren, wat hij zichzelf heeft aangeleerd. In Senegal groeide hij op in een familie van griots, al eeuwenlang de vertellers en hoeders van de cultuur. In zijn eigen band verwerkt hij steeds meer invloeden uit zijn huidige thuisland Catalonië, waaronder flamenco en jazz.

Momi Maiga zingt in het Mandinka en Wolof, de talen die het dichtst bij hem liggen. Op zijn debuutalbum Nio, wat ‘ziel’ betekent in het Mandinka, brengt hij allerlei culturen bijeen, niet in de minste plaats die van de bandleden: de klassiek geschoolde Mexicaanse violist en zanger Carlos Montfort; cellist en zanger Marçal Ayats; en de Catalaanse drummer en percussionist Aleix Tobias. Verwacht poëzie, adembenemende virtuositeit en een positieve boodschap.

dinsdag12.12
België, Antwerpen - Sportpaleis Antwerpen - Muziek
Burna Boy

Burna Boy vergaart al sinds 2013 miljoenen streams met nummers zoals ‘Ye’, ‘City Boys’, ‘On The Low’ en ‘Last Last’. Zijn zonovergoten afrofusion mikt vooral op de heupen maar beschikt ook over een royale portie Afrikaanse muziekgeschiedenis met een blend van afropop, dancehall, rap en R&B. Hij werkte al samen met onder meer Sam Smith, Ed Sheeran, Beyoncé en Stormzy, en won in 2020 een Grammy voor Best Global Music Album. Met minimale digitale beats, funky melodieën, zeer ontvlambare ritmes en de nieuwe plaat ‘I Told Them’ bevestigt Burna Boy zijn sterstatus. Na wereldwijd de grootste arena’s en stadions uit te verkopen speelt The African Giant nu zijn grootste Belgische indoorshow ooit in het Sportpaleis.

Kijk hier voor meer informatie.

maandag18.12
NL, Wageningen - Omnia - Lezing en debat
Promotie - Achieving sustainable cocoa intensification in Cameroon: Current constraints and effectiveness of service delivery
Maandag 18 December 2023 11:00 - 12:30

Promovendus: UP (Urcil) Kenfack Essougong. Promotor: prof.dr.ir. C (Cees) Leeuwis & prof. KE (Ken) Giller. Copromotor: dr.ir. MA (Maja) Slingerland. Externe copromotor: Dr Syndhia Mathe
This thesis aims to increase our understanding of the current constraints to sustainable cocoa intensification in Cameroon and the extent to which service delivery in the sector is adequate. Farmers' perceptions of cocoa farming practices, the factors influencing their uptake, and the availability and suitability of innovation support services are investigated.
To foster the transition towards sustainable cocoa production systems, the findings point to the need for a more prominent role of the state in the value chain governance, and for international agreements and negotiations based on win-win partnerships between sourcing-and-producing countries resulting in the co-construction of solutions and strategies to address the sector’s sustainability challenges. Public-private partnerships to improve the match between services provided and farmers' needs should be strengthened, holistic and integrated solutions prioritised, and synergies and inclusiveness in the design and implementation of interventions increased.

meer-inffo

maandag18.12
Nederland, Amsterdam - Zuid-Afrikahuis - Lezing en debat
Voting in the dark
Maandag 18 December 2023 17:00 - 18:00

The 2024 SA elections may mark a new form of ‘power cut’

30 years of democracy in South Africa have been marred by a slow descent into literal and figurative darkness for many. Now the opposition parties of the nation have united in a Hail Mary fashion to offer something new at a time where the country stands on the brink, once again. Can a coalition win? Can it last?

woensdag20.12
NL, Wageningen - Omnia - Lezing en debat
Promotie - Van Keuze tot Vangst: Drivers van Keuzes en Strategien in de uitoefening van Visserijinspanning door Nijlbaarsvissers in Lake Victoria
Woensdag 20 December 2023 11:00 - 12:30

Promovendus: Happy Kokwenda Peter. Promotor: prof.dr. JAJ (Johan) Verreth. Copromotor: dr.ir. LAJ (Leo) Nagelkerke. Externe copromotor: Ir. P. van Zwieten
De zorg voor een duurzame visserij vraagt om een grondig begrip van de factoren die de visserij praktijk beïnvloeden. Dit onderzoek richtte zich op de Nijlbaars visserij in het Victoria meer, een sector van vitaal ekonomisch belang voor Kenya, Uganda en Tanzania. Variaties in omgevingsfactoren, zoals zuurstoftekort of beschikbaarheid van voedsel, beïnvloeden de verspreiding van Nijlbaars wat leidt tot significante dagelijkse variaties in de vangst. Vissers gebruiken daarom een strategie om hun vangstkansen in te dekken, door van dag tot dag netten met verschillende maaswijdtes te gebruiken. Deze studie had als doel vast te stellen hoe visserijdruk en ecologische omgevingsfactoren (zoals eutrofiëring) de grootte structuur en verspreiding van Nijlbaars met elkaar interacteren. Een goed begrip van deze dynamiek is essentiëel voor de ecologische duurzaamheid van deze visserij. Door het bestuderen van visserij praktijken in samenhang met de ecologische context draagt dit onderzoek bij aan de wereldwijde zorg voor duuzaam

meer-inffo

woensdag20.12
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Evenement
Opo Strey: Vrijheidsmuziek slaafgemaakten
Woensdag 20 December 2023 19:30

De vergeten strijdliederen

Opo Strey is een muziekprogramma dat de aandacht vestigt op (bijna) vergeten strijdliederen uit de slavernijperiode en nieuwe nummers die deze periode verkennen. We willen begrijpen welke muzikale schatten de inheemse en Afrikaanse mensen die tot slaaf zijn gemaakt, aan ons hebben nagelaten, en hoe we deze erfenis kunnen behouden voor toekomstige generaties. Dit evenement is een eerbetoon aan hun waardevolle bijdragen aan ons cultureel erfgoed.

Tijdens het programma met ervaren artiesten hun kennis over het verhaal van Curaçao en andere eilanden, het perspectief van de Surinaamse inheemse gemeenschap en de Marrons. Samen met hen verkennen we de boeiende geschiedenis van muziekstijlen zoals Tambú, Sambura, Apinti en de betekenis van verborgen boodschappen in liedjes, specifieke ritmes en karakteristieke instrumenten. We staan ook stil bij de strijd tegen culturele onderdrukking tijdens de koloniale periode en bespreken hoe muziek en cultuur ondanks alles zijn blijven voortbestaan.

Tijdens het evenement worden deze interessante gesprekken afgewisseld met boeiende muzikale optredens, dansvoorstellingen en spoken word. Dit initiatief, geleid door Nadia Tilon, Afrogrooves en Arts of Resistance, markeert tevens het begin van een traject dat loopt tot juli 2024. Gedurende deze periode zullen zij dieper ingaan op dit rijke culturele erfgoed door middel van verschillende evenementen en activiteiten.

De voertaal van dit programma is Nederlands.

Kijk hier voor meer informatie.

Dit evenement is onderdeeel van het HerdenkingsjaarSlavernijverleden.

zaterdag23.12
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Muziek
AmapianoNL
Zaterdag 23 December 2023 23:59

Amapiano is de term die wordt gebruikt om Zuid-Afrika's snelst groeiende electronic music movement te beschrijven. Amapiano, dat in 2016 ontstond is een medley van deep house, jazz, kwaito en loungemuziek. De naam is afgeleid van het Zulu meervoud lidwoord "ama" en het Engelse zelfstandig naamwoord "piano." Aanvankelijk werd gedacht dat Amapiano slechts een undergroundgeluid was maar het tegendeel werd al snel bewezen. In 2022 breidt Amapiano zijn bereik uit buiten Zuid-Afrika en bereikt het de hitlijsten in landen over de hele wereld. AmapianoNL is bringing the vibes to the Max, don't miss out!

Kijk hier voor meer informatie.

Dit evenement is onderdeel van Electronic.

vrijdag12.01
België, Gent - De Centrale - Muziek
Kabunga, gratis clubconcert
Vrijdag 12 Januari 2024 20:00

Kabunga dompelt je onder in de eeuwenoude muziektraditie van de Bwa, een bevolkingsgroep uit Mali en Burkina Faso. Bron van inspiratie zijn de Deni ritmes die je hoort na het binnen halen van de oogst, wanneer er tijd is voor ontspanning en plezier. Kabunga combineert traditionele drums met moderne instrumenten, en vervlecht de Bwa-muziek met andere Afrikaanse ritmes, jazz en blues tot een verrassende sound die doet denken aan Fela Kuti’s welbekende Afrobeat. Trouw aan de Bwa-traditie zijn Kabunga’s optredens een heerlijk bruisende viering van het leven vol aanstekelijke, dansbare grooves.

Kijk hier voor meer informatie.

zaterdag17.02
Nederland, Rotterdam - Theater Rotterdam (v/h Rotterdamse Schouwburg) - Dans en theater
Great Apes of the West Coast
Zaterdag 17 Februari 2024 20:15

Princess Isatu Hassan Bangura (25) studeerde af als performancekunstenares aan de Toneelacademie Maastricht. In het seizoen 2021-2022 maakte ze haar debuut op het grote podium van NTGent in de cast van Grief and beauty van artistiek leider Milo Rau.

Nu voelt ze zich klaar om haar meest persoonlijke verhaal te delen, in een poging zich een mogelijke toekomst voor te stellen. Daarvoor moet ze in haar West-Afrikaanse cultuur duiken, op zoek naar de wortels van haar voorouders.

Kijk hier voor meer informatie.

woensdag21.02
Nederland, Groningen - SPOT / Oosterpoort - Muziek
Bongeziwe Mabandla
Woensdag 21 Februari 2024 20:00

Bongeziwe Mabandla laat traditionele en moderne muzikale invloeden versmelten in vindingrijke soulvolle folknummers. De zanger en gitarist groeide op aan de Oostkaap van Zuid-Afrika, maar verhuisde later naar Johannesburg om te werken aan zijn carrière. Ondanks deze verandering bleef hij zingen en schrijven in het Xhosa, zijn moedertaal. Inmiddels heeft hij drie albums uitgebracht en heeft hij meerdere South African Music Awards (SAMA) gewonnen. Met zijn verfrissende benadering van Afrikaanse muziek wordt Bongeziwe Mabandla inmiddels wereldwijd gehoord en verscheen hij onder andere ook op de laatste single Apho van Alfa Mist.

Kijk hier voor meer informatie.

vrijdag23.02
Nederland, Eindhoven - Effenaar - Muziek
Bongeziwe Mabandla
Vrijdag 23 Februari 2024 20:00

Bongeziwe Mabandla laat traditionele en moderne muzikale invloeden versmelten in vindingrijke soulvolle folknummers. De zanger en gitarist groeide op aan de Oostkaap van Zuid-Afrika, maar verhuisde later naar Johannesburg om te werken aan zijn carrière. Ondanks deze verandering bleef hij zingen en schrijven in het Xhosa, zijn moedertaal. Inmiddels heeft hij drie albums uitgebracht en heeft hij meerdere South African Music Awards (SAMA) gewonnen. Met zijn verfrissende benadering van Afrikaanse muziek wordt Bongeziwe Mabandla inmiddels wereldwijd gehoord en verscheen hij onder andere ook op de laatste single Apho van Alfa Mist.

Kijk hier voor meer informatie.

zaterdag24.02
Nederland, Utrecht - Tivoli Vredenburg - Evenement
Footprints Festival
Zaterdag 24 Februari 2024 19:00

Footprints Festival brengt je van de gebaande muzikale paden naar nieuwe avontuurlijke afslagen. Het enige wat je hoeft te doen is de beat te volgen. Verwacht psychedelische cosmofunk, afro-electronica, cumbia, kuduro en gimbri, gemaakt door artiesten uit o.a. Zuid-Afrika, Ghana, Marokko, Angola en het exotische Utrecht. Footprints Festival neemt je mee in onze verschillende zalen: alle ruimte om te ontdekken, te dansen of juist ergens bij stil te staan.

Kijk hier voor meer informatie.

dinsdag27.02
België, Gent - De Centrale - Muziek
BAMAKO EXPRESS
Dinsdag 27 Februari 2024 20:00

Bamako Express is geen gewone band; het is een smeltkroes van werelden, een ontmoeting van culturen en een explosie van muzikale genialiteit. Dit kwartet, bestaande uit twee getalenteerde Belgische muzikanten en twee virtuoze musici uit Mali, heeft zich verenigd om iets uitzonderlijks te creëren: een samensmelting van folk en West-Afrikaanse magie!

Kijk hier voor meer informatie.

dinsdag12.03
België, Borgerhout - De Roma - Muziek
Facesoul
Dinsdag 12 Maart 2024 20:00

Faisal Salah, bij het grote publiek bekend als FaceSoul, is een in Londen gevestigde Somalische artiest die geboren is in Oost-Afrika. Al op jonge leeftijd toonde Faisal een passie voor muziek. Hij combineerde zijn liefde voor zang, poëzie en verhalen vertellen om te ontsnappen aan de uitdagingen van het leven in de drukte van de Britse hoofdstad.

dinsdag26.03
Nederland, Groningen - SPOT / Oosterpoort - Dans en theater
Via Katlehong
Dinsdag 26 Maart 2024 20:15

De Zuid-Afrikaanse dansers bouwen met Via Injabulo wederom een spetterend feest met explosieve dans en opzwepende ritmes uit de townships. Aan de basis ligt de pantsula, een energieke dans die ontstond tijdens het apartheidsregime. De kracht van Via Katlehong is dat de groep die combineert met andere dansen, zoals tap, step en gumboot, de ‘mijnwerkersdans’ waarbij op de dijen en de kuiten wordt geslagen. Voor deze nieuwste creatie ging de dansgroep een samenwerking aan met twee talentvolle Europese dansmakers, Amala Dianor en Marco da Silva Ferreira.

zaterdag11.05
Nederland, Utrecht - Tivoli Vredenburg - Muziek
Ladysmith Black Mambazo
Zaterdag 11 Mei 2024 20:15

Het Zuid-Afrikaanse gezelschap Ladysmith Black Mambazo een koor noemen, doet geen recht aan hun status – het is een cultureel instituut. De formatie werd opgericht in 1960 en vergaarde in de seventies succes in eigen land, zelfs zoveel dat ze niet meer mee mochten doen aan talentenjachten omdat ze altijd wonnen. De grote doorbraak kwam in 1986, toen Paul Simon de hulp van Ladysmith Black Mambazo inriep op zijn inmiddels legendarische album Graceland. Sindsdien tourt het gezelschap over de hele wereld met hun boodschap waaraan nu meer dan ooit behoefte is: Peace, love and harmony!