Actuele agenda

van do17.09
t/m zo15.11
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Tentoonstelling
Photoville NYC: Die lewe is nie reg vir my nie - Farren van Wyk

Melkweg Expo presenteert Farren van Wyk en haar project Die lewe is nie reg vir my nie op Photoville in New York City. Farren van Wyk (1993) werd geboren in Salsoneville, Port Elizabeth, een paar kilometer van Schauderville, maar woont sinds haar zesde in Nederland. Ze bestudeert de bendecultuur van Schauderville sinds 2016 van binnenuit. Ze ontmoette mannen die hun identiteit vormden terwijl ze deel uitmaakten van een bende en die soms ook vreedzaam uit de groep stapten. Van Wyk ging meermaals terug naar Schauderville om te kijken hoe hun leven zich ontwikkelde terwijl het aantal bende gerelateerde misdaden steeds toenam. Ze toont de positieve en meer humane kant van een gemeenschap die steeds als agressief en gevaarlijk gestereotypeerd wordt en waar bendeoorlogen deel uitmaken van het dagelijks leven.

melkweg

van vr18.09
t/m zo01.11
Nederland, Amsterdam - FOAM - Tentoonstelling
Johny Pitts – Afropean: Travels in Black Europe

In Afropean writer and photographer journalist Johny Pitts (Sheffield, UK) examines the life of black communities, travelling across Europe. In search of the "Afropean" identity he went across the continent travelling from London to Paris, via Brussels, Amsterdam, Berlin, Stockholm, Moscow, Rome, Marseille, Madrid and Lisbon sketching an underexposed story about the continent in words and images. He travelled to Amsterdam to hear from The Black Archives about Hermina and Otto Huiswoud, fighters against colonialism and for black communism. He documented Cova Da Moura, the Cape Verdean Favela on the outskirts of Lisbon with its own underground economy and visited the Clichy Sous Bois district in Paris, where uprisings erupted in 2005 following the deaths of Bouna and Zyed, two boys who died after a chase hidden from the police.
To ensure a smooth visit, an online ticket reservation is preferred. Click here to reserve your ticket or here to read more information.

foam

van di29.09
t/m wo28.10
Nederland, - Nederland - Film
Rocks

ROCKS is een film van regisseur Sarah Gavron (SUFFRAGETTE): een levendig en hoopvol portret van een groep tienermeiden over vriendschap en opgroeien in wereldstad Londen. “In de geest van Ken Loach’s KES of Céline Sciamma’s GIRLHOOD”, aldus The Guardian (★★★★★).
De Brits-Nigeriaanse Shola – ook wel ‘Rocks’ genoemd – is vijftien jaar. Volgens de docenten op school moet ze gaan nadenken over haar toekomst, maar ze is vooral bezig met wat zich in haar thuissituatie afspeelt. Haar vader is overleden en nadat haar moeder plotseling vertrekt, neemt Rocks de zorg van haar jongere broertje Emmanuel op zich. Gelukkig staat ze er niet helemaal alleen voor en wordt ze omringd door haar vriendinnen. Regisseur Sarah Gavron werkte voor ROCKS met veel getalenteerde vrouwelijke crewleden, onder wie Hélène Louvart, de cameravrouw achter Alice Rohrwacher’s LAZZARO FELICE. Na de wereldpremière in Toronto reisde Sarah Gavron met ROCKS naar het IFFR, waar de film werd omarmd door pers en publiek.

cineart filmladder

van za10.10
t/m di10.11
NL, Amsterdam - Galerie Mercatorplein - Tentoonstelling
Afropean Express: Travels in Black Europe, een project van schrijver en fotograaf Johny Pitts.

Voor deze editie van Galerie Mercatorplein werkte Foam samen met de Nieuw Amsterdam Academie. De Nieuw Amsterdam Academie wil jongeren uit Nieuw-West bewuster maken van hun persoonlijke ontwikkeling, hun omgeving en de actieve rol die ze hierin kunnen spelen. In samenwerking met curator Kim Koppers en fotograaf Angela Tellier maakten Pien, Soumaya, Rieke, Jochem en Kristen een selectie uit het werk van Johny Pitts. Via de QR codes op de foto’s kun je luisteren naar de verhalen van de jongeren bij de beelden.
De term ‘Afropean’ is in de jaren negentig bedacht door Marie Daulne, een Belgisch-Congolese muzikant die optreedt als Zap Mama en door de Schotse muzikant David Byrne. Zij zagen in Europa een nieuw continent ontstaan waarop zwarte gemeenschappen een sterke invloed hebben. Voor Pitts suggereerde de term ‘Afropean’ dat hij zowel een enkele bi-culturele identiteit kon hebben als dat hij zich kon identificeren met één van de losse delen van die identiteit. “Ik kon alle verschillende elementen opnemen in mijn identiteit en ze van mijzelf maken. De uiteengevallen fragmenten van mijn Afropean-ervaring vormden een mozaïek in mijn hoofd (...) de Afropean realiteit was een ‘bricolage of blackness’ en ik had een Afrika ervaren dat zowel in, als van Europa was.” Pitts legt zijn reis vast met zijn camera en in zijn boek Afropean. Notes from Black Europe. Zijn impressies van de steden – graffiti, sneeuw, figuren, metrostations – vangt hij in verstilde, atmosferische foto’s in tinten zwart en wit. De mensen in de verschillende stadslandschappen van Europa lijken verzonken in hun eigen gedachten en reflecteren gevoelens van introspectie en eenzaamheid die Pitts misschien ook zelf kent.

mercatorplein

donderdag22.10
Nederland, Amsterdam - Aula Vrije Universiteit - Lezing en debat
Promotie: The challenge of equitable quality mental, neurological, substance-use care and couverage at local health system level in eastern Uganda
Donderdag 22 Oktober 2020 09:45

Titel The challenge of equitable quality mental, neurological, substance-use care and couverage at local health system level in eastern Uganda. PhD candidate: N.D.P. Sarkar. Promotor: prof.dr. B. Criel, prof.dr. J.G.F. Bunders-Aelen, prof.dr.dr. A. Bardaji Alonso, prof.dr. K. Peeters Grietens.
Onderdeel Faculteit der Bètawetenschappen, Categorie Aard- en levenswetenschappen

vu

vrijdag23.10
Nederland, Wageningen - Aula Wageningen Universiteit - Lezing en debat
PhD defence: The sociopolitical dimensions of agricultural technology promotion in Ethiopia
Vrijdag 23 Oktober 2020 16:00 - 17:30

PhD candidate: N (Nina) de Roo MSc. Promotor: prof.dr.ir. C (Cees) Leeuwis. Co-promotor: dr.ir. CJM (Conny) Almekinders & dr T Amede. Organisation: Wageningen University, Knowledge Technology and Innovation

wur

vrijdag23.10
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Film
ADE Shorts: Kings of Afro House (2020) / Global Dancefloor (2018) / Woza Taxi (2016)
Vrijdag 23 Oktober 2020 19:00

Tijdens deze editie van ADE organiseren we samen met Africadelic een uniek programma van muziekdocumentaires die de invloed van zwarte cultuur op elektronische muziek belichten, met deze avond  drie shorts. In de internationale premiere van Kings of Afro House (2019, 60') zien we de manier van leven en de passie voor muziek van enkele vooraanstaande DJ's en producers in de afrohouse, het subgenre van house dat is ontstaan in Afrika en snel verspreid is over de wereld. Global Dancefloor (2018, 10') is een serie van Mixmag over opkomende muziekscenes over de hele wereld, met deze avond de afleveringen Nigeria, Zuid-Afrika, Angola en Kenia. Woza Taxi: Gqom Secret Stash Out Of The Locations (2016, ’24) gaat over de upcoming Gqom-scene in Durban in Zuid-Afrika.

Melkweg

vrijdag23.10
Nederland, Amsterdam - De Meervaart - Dans en theater
Cabaret: Glodi Lugungu - Ze bedoelen het goed
Vrijdag 23 Oktober 2020 20:15

Glodi Lugungu (1992) is op jonge leeftijd gevlucht uit Congo en opgegroeid in Dommelen, dichtbij Eindhoven, in een gezin met 9 kinderen. Hij werd opgevoed als voetballer, maar zijn vrienden zagen in hem een jongen die meer thuishoort op een podium, dan op het voetbalveld. “Glodi maakte zijn verhalen vaak mooier dan ze waren. Of hij verzon dingen. Kwam hij thuis van voetbal, zei hij dat hij drie keer had gescoord. Belden zijn ouders de trainer, had hij niet eens gespeeld.” Hij waagde de sprong bij comedyclub Toomler in Amsterdam. Met succes. In 2017 deed hij auditie bij Comedytrain en er volgde een aspirant-lidmaatschap bij het collectief. In 2018 won Glodi zowel de jury- als de publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival.  2020 wordt hét jaar voor Glodi Lugungu. Hij heeft er zin in. Eindelijk mag hij doen waar hij daarvoor alleen van droomde: zijn eerste avondvullende theatershow maken. Glodi neemt ons met zijn onverwachte opvattingen en hilarische verhalen mee naar de andere kant van het verhaal. De Volkskrant riep Glodi uit tot hét comedytalent van 2020. Daar zou je klamme handen van kunnen krijgen. Maar ach.

demeervaart

van vr23.10
t/m za24.10
Nederland, Amsterdam - Theater Bellevue - Dans en theater
Beige door Likeminds / Sheralynn Adriaansz
Vrijdag 23 Oktober 2020 20:30
t/m Zaterdag 24 Oktober 2020

Als je familie wortels in Afrika heeft, ben jij dan ook Afrikaans? En kan je daar dan trots op zijn? En waarom eigenlijk? Waarom zou je trots zijn op iets waar je geen invloed op hebt gehad? Waar ben je precies zo trots op? En zijn wij even trots op onze Nederlandse wortels? Sheralynn Adriaansz voert ons op een zeer persoonlijke reis mee naar wat zij denkt dat haar culturele identiteit is. Een reis vol desillusies, vergissingen, schaamte en ongemak. ‘BEIGE’ is een voorstelling over wortels en nageslacht. Een ontroerend eerlijke en komische voorstelling vol onwetendheid, confrontaties, rituelen en ongemak.

bellevue

maandag26.10
Nederland, Amsterdam - Aula Vrije Universiteit - Lezing en debat
Promotie: Decision making regarding unintended pregnancies among adolescents in Jamestown, Accra, Ghana.
Maandag 26 Oktober 2020 09:45

Titel Decision making regarding unintended pregnancies among adolescents in Jamestown, Accra, Ghana. PhD candidate: E.B. Luchuo. Promotor: prof.dr. J.T. de Cock Buning, prof. R. Becquet, prof.dr. M.B.M. Zweekhorst. Onderdeel:  Faculteit der Bètawetenschappen, Categorie Aard- en levenswetenschappen

vu

maandag26.10
Nederland, Amsterdam - EYEfilm - Film
Restored & Unseen: Ousmane Sembène Tribute
Maandag 26 Oktober 2020 19:00

Een avond rond Ousmane Sembène, pionier van de Afrikaanse cinema, met twee van zijn vroege films: Sembènes speelfilmdebuut La noire de... (ook bekend als Black Girl, 1966) en de korte film Borom sarret (1963). 26 oktober met inleiding door schrijver en filmrecensent Vamba Sherif (voertaal: Engels).

Eye

 

dinsdag27.10
Nederland, Amsterdam - OBA, Centrale bibliotheek - Evenement
Cinema Literair X Africa in the Picture - Mandabi
Dinsdag 27 Oktober 2020 19:30 - 22:00

Cinema Literair, het film- en boekenprogramma van de OBA slaat de handen ineen met Africa in the Picture, het Amsterdamse filmfestival dat focust op film, kunst en literatuur van makers uit Afrika en de Afrikaanse diaspora wereldwijd. Na de talkshow vertonen we een klassieker van de Afrikaanse cinema: Mandabi (1968) van meestercineast en literaire auteur Ousmane Sembène (Senegal, 1923-2007). De film is gebaseerd op een verhaal uit de bundel van Sembène Le mandat, précédé de Vehi-Ciosane, 1966 (Engelse titel: The Money-Order with White Genesis).
Het verhaal gaat over een Senegalese man van middelbare leeftijd, getrouwd met twee vrouwen en met meerdere kinderen, die een postwissel ontvangt. Hoe graag hij die ook wil inwisselen, het lukt hem maar niet. Dan krijgen zijn buren lucht van de postwissel en biedt een rijke zakenman aan hem te helpen met het verzilveren. Let op: gesprek en ondertiteling film zijn in het Engels.

oba

dinsdag03.11
Nederland, Wageningen - Aula Wageningen Universiteit - Lezing en debat
PhD defence: Participatory Agent-Based Modelling for Sustainable Watershed Management in the Central Rift Valley of Ethiopia
Dinsdag 03 November 2020 11:00 - 12:30

PhD candidate: SA (Samuel) Heban. Promotor: prof.dr. CJ (Coen) Ritsema. Co-promotor: dr.ir. CA (Aad) Kessler & dr.ir. L (Luuk) Fleskens. Organisation: Wageningen University, Soil Physics and Land Management

wur

woensdag04.11
Nederland, Wageningen - Aula Wageningen Universiteit - Lezing en debat
PhD defence: Flow characterization and modelling of a South Benin artesian aquifer system: effects of hydraulic and storage properties and recharge on simulated heads across the artesian zone
Woensdag 04 November 2020 11:00 - 12:30

PhD candidate: KAR (Raoul) Kpegli. Title: Flow characterization and modelling of a South Benin artesian aquifer system: effects of hydraulic and storage properties and recharge on simulated heads across the artesian zone. Promotor: prof.dr.ir. SEATM (Sjoerd) van der Zee. Co-promotor: PGB (Perry) de Louw & dr M Boukari. Organisation: Wageningen University, Soil Physics and Land Management

wur

donderdag19.11
Nederland, Rotterdam - LantarenVenster - Muziek
Nana Adjoa
Donderdag 19 November 2020 22:00

Nana Adjoa geeft op donderdag 19 november twee optredens in LantarenVenster: Show 1 – Zaal open: 19.30 uur – Aanvang: 20.00 uur UITVERKOCHT / Show 2 – Zaal open: 21.30 uur – Aanvang: 22.00 uur TICKETS
Op haar langverwachte debuut Big Dreaming Ants verzoent Nana Adjoa achteloos een overdaad aan geluiden en onderwerpen. Popmuziek die het experiment niet schuwt en toch intiem, warm en benaderbaar klinkt voor de luisteraar. De liedjes lijken bijna uit de losse pols te komen, maar bevatten stiekem een spannend en rijk instrumentarium. Stijlen als folk, pop, elektronica, soul,  indie rock en afrobeat maken allemaal deel uit van Adjoa’s unieke vocabulaire. Elke track reflecteert op een heel specifiek gevoel of situatie. No Room teert op het fenomeen small talk, Throw Stones schreef ze om haar eigen woede om online interacties te bedaren. In Lesser Light Pollution haalt inspiratie uit de alomtegenwoordigheid van de maan, en de troost dat de persoon die je het meeste mist op dat moment ook verwonderd naar hetzelfde object kijkt. Om haar Ghanese roots te eren nam Adjoa nam een fraaie cover op van Ebo Taylor’s Love And Death op.

meeinfo

dinsdag24.11
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Muziek
South Africa presents: Early B / Van Pletzen / Wowi
Dinsdag 24 November 2020 19:30

Bereid je voor op een wilde nacht met drie van de grootste namen in de Afrikaanse muziekscene voor één nacht onze OZ overnemen! Zuid-Afrika presenteert: Early B, Van Pletzen en wowi live on stage. A match made in heaven! Deze gevaarlijk combinatie geeft het publiek een energiek optreden die het beste wat zij afzonderlijk te bieden hebben combineert in één.  Tevens releasen ze allen vóór deze show nog nieuwe muziek.

melkweg

woensdag02.12
Nederland, Utrecht - Tivoli Vredenburg - Muziek
concert: Fatoumata Diawara
Woensdag 02 December 2020 20:00

De Malinese zangeres/gitariste (en actrice) Fatoumata Diawara maakt een vrolijk klinkende mengeling van afrobeat, jazz, funk en soul. Mede dankzij haar soepel swingende begeleidingsband ontaardt elk concert van Diawara in een dansfeest – denk aan haar indrukwekkende optreden tijdens Le Guess Who? 2019 – maar ze heeft ook een andere kant: in haar teksten kaart ze geregeld serieuze maatschappelijke onderwerpen aan als de rechten van vrouwen en kinderen aan. Verwacht vanavond onder meer werk van haar albums Fatou (2011) en Fenfo (Something To Say) (2018), al covert Diawara live net zo makkelijk werk van haar helden Fela Kuti en Nina Simone!

tivolivredenburg

zaterdag05.12
Nederland, Amsterdam - De Meervaart - Dans en theater
Beige door Likeminds / Sheralynn Adriaansz
Zaterdag 05 December 2020 20:30

Als je familie wortels in Afrika heeft, ben jij dan ook Afrikaans? En kan je daar dan trots op zijn? En waarom eigenlijk? Waarom zou je trots zijn op iets waar je geen invloed op hebt gehad? Waar ben je precies zo trots op? En zijn wij even trots op onze Nederlandse wortels? Sheralynn Adriaansz voert ons op een zeer persoonlijke reis mee naar wat zij denkt dat haar culturele identiteit is. Een reis vol desillusies, vergissingen, schaamte en ongemak. ‘BEIGE’ is een voorstelling over wortels en nageslacht. Een ontroerend eerlijke en komische voorstelling vol onwetendheid, confrontaties, rituelen en ongemak.

demeervaart

woensdag30.12
Nederland, Eindhoven - Muziekgebouw Frits Philips - Muziek
Richard Bona (Kameroen) & Metropole Orkest
Woensdag 30 December 2020 19:30

Charismatische bassist en zanger uit Kameroen. Dirigent: Vince Mendoza. De Kameroense topbassist en zanger Richard Bona brengt samen met het Metropole Orkest de beste nummers uit zijn repertoire in nieuwe orkestrale uitvoeringen en een aantal speciaal voor dit project geschreven nieuwe stukken. Bona is een van Afrika's meest veelzijdige muzikanten. Hij staat te boek als zanger en bassist, maar geef hem een willekeurig ander instrument in handen en hij zal het kunnen bespelen. Als klein jongetje in Kameroen viel zijn muzikaliteit al op en op zijn dertiende debuteerde hij in een Franse jazzclub. Eenmaal volwassen verhuisde hij naar Europa en later naar New York, waar hij een vaste waarde in de jazzscene werd, spelend met Branford Marsalis, Joe Zaniwul en Pat Metheny.

muziekgebouweindhoven

dinsdag16.02
Nederland, Amsterdam - Tolhuistuin - Muziek
concert: Nihiloxica
Dinsdag 16 Februari 2021 20:30

Het Anglo-Ugandese Nihiloxica laat horen hoe expressief, hypnotiserend en spannend muziek op basis van percussie kan klinken. Het sextet is een live percussieband, met Ugandese percussionisten, de Britse producer Spooky J en de mysterieuze ‘pq’ op analoge synths. Vanuit het koninkrijk van Buganda (Uganda) gebruikt en eert de band de traditionele en hypnotiserende ritmes en mixt deze met hedendaagse invloeden uit techno en underground dance. Het resultaat is donker, spannend en opzwepend. In juni 2020 verscheen hun debuutalbum 'Kaloli'. Locatie: Paradiso Noord

paradiso