Actuele agenda

van za12.08
t/m za25.11
Nederland, - Nederland - Muziek
Ntjam Rosie & Smandem

Ntjam Rosie had haar grote doorbraak in 2010 met het album Elle. Sindsdien geldt ze als een van de meest aansprekende Nederlandse zangeressen op het snijvlak van neo-soul, pop en jazz. Voor haar nieuwe plaat sloeg ze de handen ineen met SMANDEM., de jonge groep die recent doorbrak met een onweerstaanbare mix van jazz, hiphop, funk en rock. Samen hebben ze de nummers op Ntjam Rosies klassieker van een heel nieuwe muzikale dimensie voorzien op Elle-reworked. De in Kameroen geboren Ntjam Rosie werkte met de meest uiteenlopende muzikanten samen; van Martin Fondse, Eric Vloeimans en Reinier Baas tot Artvark Saxophone Quartet en het Metropole Orkest. Met haar soulvolle stem en heerlijke timing slaat ze met groot gemak bruggen tussen uiteenlopende muziekstijlen. Dat ze voor haar nieuwe album SMANDEM. benaderde, lijkt dan ook een logische keuze. De groep combineert jazz met funk, fusion en hiphop en doet dat volgend een eigen filosofie. SMANDEM. De bandnaam is afgeleid uit het Engelse ‘Man Dem’, een straattaaluitdrukking wat losjes vertaald staat voor ‘een groep vrienden’.

meer-info

van zo17.09
t/m zo22.10
Nederland, Amsterdam - Galerie 23 - Tentoonstelling
Thembeka Heidi Sincuba in solo-expositie ‘Ubuhle Bemvelo’

Van 17 september t/m 22 oktober vind je bij Galerie 23 werk van Thembeka Heidi Sincuba in de solo-expositie 'Ubuhle Bemvelo'. Sincuba is een interdisciplinaire kunstenaar die zich beweegt tussen verschillende media en deze ook met elkaar combineert, waaronder schilderen, tekenen, fotografie, video, performance, textiel en installatie. Thembeka Heidi Sincuba is een non-binaire kunstenaar en wetenschapper. Na het behalen van een MFA aan de Goldsmiths University of London heeft Sincuba aanzienlijke internationale tentoonstellingservaring, waarbij hun laatste solotentoonstelling plaatsvond op het National Arts Festival of South Africa. Sincuba’s transdisciplinaire praktijk onderzoekt vluchtigheid, queer theorie en Afrikaanse voorouderlijke kennisstelsels om koloniale en patriarchale manieren van bestaan ​​en weten te verstoren. De naam van de solo-expositie ‘Ubuhle Bemvelo’ betekent letterlijk ‘natuurlijke schoonheid’. Het werk van Sincuba komt voort uit momenten van eenzaamheid. In deze tijd van postkolonialisme en digitalisering wordt het aanraken, naaien en transformeren van gewone materialen tot prachtige objecten een helend proces. Het werk van de kunstenaar’s handen overwint trauma en heeft iets magisch.

meer-info

van zo24.09
t/m zo07.01
Nederland, Amersfoort - Kunsthal KAdE - Tentoonstelling
Africa Supernova - De hedendaagse Afrikaanse schilderkunst collectie van Carla en Pieter Schulting

De Afrikaanse schilderkunst heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Ze weerspiegelt het zelfbewustzijn waarmee de kunstenaars op het continent naar zichzelf en hun positie in de wereld kijken. Verzamelaars Carla & Pieter Schulting hebben in deze periode een grote collectie schilderijen – aangevuld met enkele sculpturen en foto’s – verworven uit delen van Afrika, waarmee ze een inzicht geven in waar de Afrikaanse schilderkunst op dit moment voor staat. Veel kunstenaars in de collectie hebben zichzelf of hun directe omgeving als onderwerp gekozen met portretten, figuurstukken en genretaferelen. Er worden werken getoond van ruim 100 kunstenaars uit 30 landen. Kernen worden gevormd door kunstenaars uit Zuid-Afrika, Ghana, Nigeria, Ivoorkust, Kameroen, Oost-Afrika (Kenia, Oeganda, Ethiopië) en Noord-Afrika. Daarnaast is er aandacht voor kunstenaars uit de ‘diaspora’ – Verenigde Staten, Brazilië, Caraïben - met een link naar het Afrikaanse continent. Hoewel nooit compleet, geeft de verzameling een gelaagd beeld van de manier waarop kunstenaars verbonden met Afrika reflecteren op hun zelfbeeld en hoe hun verbeeldingskracht uitstraalt naar de hele wereld.

meer-info

van zo01.10
t/m di31.10
, - various locations - Evenement
Black Achievement Month

De Black Achievement Month wordt jaarlijks in de maand oktober gehouden. Het festival heeft als doel de uitzonderlijke talenten van mensen met Afrikaanse roots in de schijnwerpers te zetten. Met dit jaar onder meer veel programma-onderdelen in diverse Nederlandse steden: Amsterdam, Amstelveen, Almere, Den Haag, Utrecht, Rotterdam, Nijmegen en Middelburg

 

 

dinsdag03.10
Nederland, Amsterdam - Agnietenkapel (Universiteit van Amsterdam) - Lezing en debat
Promotie: Heterogeniteit van kleinschalige boeren in Ghana
Dinsdag 03 Oktober 2023 13:00 - 14:30

Mw. M. Ataa-Asantewaa promoveert op het proefschrift: 'Uncovering Smallholder Heterogeneity: an Analysis of Diverging Livelihood Trajectories and Outcomes of Engagement in Tree-Crop Value Chains in Ghana'. Promotor is dr. M.A.F. Ros-Tonen. Copromotoren zijn prof. dr. J. Gupta en dr. C.B. de Steenhuijsen Piters.

meer-info

van wo04.10
t/m zo15.10
Nederland, - Nederland - Evenement
Afrovibes Festival 2023: Liquid Traces | Vloeibare Sporen

Het water van de oceanen diende als eeuwenoude trekroute voor handel en het wegvoeren van mensen uit hun gebieden. Maar de oceanen verbinden ook continenten en culturen. Water komt ook voor in genezingsrituelen en ceremonies in veel Afrikaanse culturen om in het reine te komen met het verleden. Liquid Traces is een artistiek weerwoord op de herinnering aan ons verleden en de pogingen in het reine met dit verleden te komen. Festival met theater, dans, performance, mode uit en over Afrika. Dit jaar met de focus op Oost Afrika. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht

afrovibes

woensdag04.10
Nederland, Amsterdam - Agnietenkapel (Universiteit van Amsterdam) - Lezing en debat
Promotie: Hiv-gerelateerde immuundysregulatie tijdens antiretrovirale therapie in sub-sahara-Afrika
Woensdag 04 Oktober 2023 10:00 - 11:30

Mw. S. Kroeze promoveert op het proefschrift: 'HIV-Related Immune Dysregulation During Antiretroviral Therapy in Sub-Saharan Africa'. Promotor is prof. dr. T.F. Rinke de Wit. Copromotoren zijn dr. R.L. Hamers en dr. N.A. Kootstra.
Kerngegevens van evenement Hiv-gerelateerde immuundysregulatie tijdens antiretrovirale therapie in sub-sahara-Afrika

meer-info

van do05.10
t/m za07.10
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Film
Nollywood Travel Film Festival

Van 5 t/m 7 oktober organiseert het Nollywood Travel Film Festival, in samenwerking met Africadelic, een nieuwe editie in Amsterdam, met Melkweg Cinema als uitvalsbasis. Tijdens deze drie dagen vertoont het festival zes films die gemaakt zijn door Nollywood, Nigeria's bloeiende filmindustrie. De openingsfilm van het festival op donderdag 5 oktober is Love, Lust & Other Things (2023) geregisseerd door Kayode Kasum en de slotfilm op zaterdag 7 oktober is Eagle Wings (2021) van Papel Paul Apel. Daarnaast omvat het festival ontmoetingen met beroemdheden, een workshop, een netwerkevenement, een prijzengala en een afterparty!

meer-info

van do05.10
t/m wo11.10
Nederland, Den Haag - Filmhuis Den Haag - Film
Films in Filmhuis Den Haag in het kader van Black Achievement Month

In het kader van Black Achievement Month vertonen wij verschillende films waarbij Nederlanders met Afrikaanse roots in de spotlight worden gezet.

meer-info

donderdag05.10
Nederland, Leiden - ASC - Lezing en debat
ASCL Seminar: Seeing Development Approaches and Narratives from the African Periphery, 1979-2023
Donderdag 05 Oktober 2023 16:00 - 17:30

This event will be held physically in Leiden. For registrees who cannot travel to Leiden a link to an online platform will be sent one day before the start of the event. This lecture by Prof. Peter Little (Emory University) addresses the litany of different development approaches from the perspectives of marginal populations and geographies in rural Africa. Based on the author’s long-term research in eastern Africa, it uses the dual lenses of pastoralist communities and drylands to demonstrate how large-scale development paradigms interact and, in some cases, are shaped by local social and political dynamics. In doing so, the lecture argues that the periphery can be central to understandings of sustainable development and resilience. Over a period of several decades multiple development paradigms based on shared narratives and assumed understandings have been imposed in these regions both by international donor agencies and African governments, leading to contradictory and often unexpected outcomes. It shows how different interventions are interpreted and often shaped by local agency and politics, resulting in both negative and, in some cases, positive development results. The presentation concludes that in this contemporary period of increased global uncertainty, especially related to climate variability, much can be learned from the experiences of the periphery and its resilient populations and ecologies. Speaker: Prof. Peter Little

ascleiden

donderdag05.10
BE, Leuven - Het Depot - Muziek
concert: Pongo (Angola) - De nieuwe diva van kuduro.
Donderdag 05 Oktober 2023 20:00

Pongo a.k.a nieuwe diva van kuduro die moeiteloos het erfgoed van het genre mixt met geluiden van van over de hele wereld. Geboren in Angola groeide ze op met een overvloed aan muziek en ritmes: van traditionele Angolese liederen tot Caraïbische Zouk en Braziliaanse beats. Allemaal vormden ze de soundtrack van haar leven. Fast foward naar vandaag is Pongo een om niet te missen in de scene. Door kuduro te verbinden met afrobeats, favela funk of zelfs afrofunk, ondersteunt ze haar toewijding aan het mixen van genres en talen, een manier voor haar om alle culturele barrières te doorbreken en zet ze de toon voor haar aankomende debuutproject 'SAKIDILA': krachtige en verslavende clubmuziek. Get ready.

meer-info

van za07.10
t/m zo08.10
, - various locations - Muziek
Tay Iwar (Nigeria)

Austin Iwar Jr, beter bekend als Tay Iwar, is een Nigeriaanse zanger, songwriter en producer. Hij staat bekend om zijn levendige mix van r&b en Afro-fusion, waarbij hij gebruik maakt van klassieke afrobeat, hiphop en future sounds. Als tiener bracht hij zijn eerste volledige projecten uit, waaronder ‘Renascentia’ uit 2016. Vervolgens steeg hij naar grotere bekendheid met ‘Gemini’ uit 2019, uitgebracht met het in LA gevestigde muziekcollectief Soulection. Tay's inspanningen hebben hem tot een leidende figuur van de Afrikaanse kunstrenaissance gemaakt, een prestatie die nog wordt versterkt door samenwerkingen met onder anderen WizKid en Burna Boy. Op 7 oktober in Paradiso (Amsterdam) en op 8 oktober in De Roma (Gent)

paradiso   deroma

van za07.10
t/m di31.10
NL, Den Haag - Amare - Tentoonstelling
"The Monarchy and the Colonial Past: A new generation and new perspectives"
Van Zaterdag 07 Oktober 2023 -  13:00
t/m Dinsdag 31 Oktober 2023 - 18:00


Let yourself be enchanted by the beautiful and unique exhibition about (de)colonization and its consequences. A Dutch premiere by the Belgian-Congolese artist David Katshiunga. Authenticité drew its inspiration from the book "Dochter van de Decolonisatie / Daughter of Decolonization" by the renowned political scientist Nadia Nsayi. This compelling work takes readers on a profound exploration of the historical relationship between Belgium and the Congo, delving into the lasting repercussions of colonialism. It offers a distinctive perspective that allows us to scrutinize the legacy of colonization and the complex journey of decolonization. Immerse yourself in the captivating world of David Katshiunga's mesmerizing black and white paintings. These artistic masterpieces facilitate a captivating dialogue that transcends time, seamlessly connecting the past with the present. We're delighted to announce that nine (9) remarkable artworks will be on display, with one being unveiled during a special discussion. This particular piece is intricately connected to the discussion's theme and promises to add an enriching dimension to the exhibition.

more-info

donderdag12.10
Nederland, Leiden - Academiegebouw Universiteit Leiden - Lezing en debat
Promotie: Appropriation foncière, migrations agricoles et conflits armés en Pays Dogon (Mali)
Donderdag 12 Oktober 2023 15:00 - 15:45

promovendus:  I. Poudiougou. Promotor(en): Prof.dr. J.B. Gewald & Prof.dr. R. Beneduce

ascleiden  meer-info

van vr13.10
t/m zo15.10
Nederland, Den Haag - Filmhuis Den Haag - Film
iAfrica Film Festival

De 7e editie van het iAfrica Film Festival vindt plaats van 13 tot 15 oktober in Filmhuis Den Haag. Deze editie staat in het teken van West-Afrika. Mis het niet! Het iAfrica Film Festival opent op vrijdag 13 oktober met de film Tirailleurs, met niemand minder dan de prijswinnende acteur Omar Sy. Het verhaal speelt zich af tijdens de Eerste Wereldoorlog en volgt een vader die zich inschrijft bij het Franse leger om bij zijn zeventienjarige zoon te zijn, die tegen zijn wil is gerekruteerd. Samen trotseren ze de uitdagingen van de oorlog in de Franse kolonie Senegal. Laat je betoveren door de diversiteit, creativiteit en authenticiteit van Afrikaanse verhalen. Beleef het Afrikaanse continent door de ogen van degenen die het het beste kennen: de Afrikanen zelf. Welkom bij iAfrica.

iafricafilm   filmhuisdenhaag

zondag15.10
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Muziek
Stonebwoy (Ghana)
Zondag 15 Oktober 2023 19:30

De Ghanese superster Stonebwoy heeft een van de meest populaire en herkenbare stemmen in Afrika en daarbuiten gemaakt. Hij is uitgeroepen tot de beste reggae, dancehall artiest van Afrika. Zijn sound, ook wel afro-dancehall genoemd, bleef niet onopgemerkt. In 2022 bereikte de Afrikaanse superster een historische mijlpaal door een baanbrekende overeenkomst te sluiten met DEF JAM/Universal. Dit leidde tot de release van zijn vijfde studioalbum, getiteld '5th Dimension'. Het album bevat samenwerkingen met artiesten als Angelique Kidjo, Davido, Dexta Daps, Tiwa Savage, Oxlade en meer.

meer-info

vrijdag20.10
Nederland, Amsterdam - Paradiso - Muziek
Tribes - clubnacht
Vrijdag 20 Oktober 2023 22:00

Na een uitverkochte nacht in Paradiso tijdens ADE 2022, slaan Cloud 8 en Ziongate de handen wederom ineen voor de clubnacht TRIBES, een magisch dansritueel. Ziongate is de nieuwe futuristische clubavond gebaseerd op Afrikaanse elektronische riddims. In een wereld waar men overprikkeld is door media, politieke en sociale druk brengt Ziongate een alternatieve toekomst waarin niet het individu maar het collectief centraal staat. De riddims van afrotech, amapiano, gqom en afrohouse leiden naar een plek waar mensen vrij zijn. Sinds 2018 brengt Cloud 8 een verscheidenheid aan dj's, live optredens en kunst samen met hun evenementen in Rotterdam. Geleid door de beste selectie van soulful en deep afrohouse door de internationale artiest Cloud 8 werd al snel hét evenement voor een divers publiek.

Paradiso

zondag22.10
Nederland, Leiden - Museum Volkenkunde - Evenement
Stadswandeling: Sporen van Afrika in Leiden
Zondag 22 Oktober 2023 14:00 - 15:30

Maak kennis met gebeurtenissen, personen en gebouwen uit de geschiedenis die Leiden heeft met Afrika, tijdens deze wandeling; Van de Lakenhal, waar de textielsoorten werden gekeurd die de Hollanders gebruikten als ruilmiddel voor slaven uit West-Afrika, tot de toekenning van een eredoctoraat aan Nelson Mandela. Serie: Leidse Wereldwandelingen. Duur: ca 1,5 uur Taal: Nederlands. Aanmelding: verplicht via dit formulier. Verzamelpunt / Startpunt: Ingang Museum Volkenkunde, Steenstraat 1, Leiden. *Aan de wandeling zijn geen kosten verbonden. Ook is de mogelijkheid om zelf deze wandeling te maken aan de hand van een downloadbare document

meer-info

van di24.10
t/m ma13.11
, - various locations - Muziek
tournee: Bombino

De Nigerese Toeareg singer-songwriter en gitarist Bombino komt onze kant op. In het najaar staan er verschillende concerten op de planning. De muziek van Bombino wordt gezongen in Tamasheq en gaat vaak in op geopolitieke problemen van de Toearegs. Hij komt met name op voor ‘zijn’ Tuareg bevolking, de diverse nomadische stammen verspreid over meerdere Noord-Afrikaanse landen, ook wel aangeduid als de Sahel-regio. Zijn nieuwe album “Sahel” werd opgenomen in Casablanca met producer David Wrench (bekend van zijn werk met o.a. David Byrne, Frank Ocean, The XX, Goldfrapp, Sampha en Caribou).

doornroosje vera mezz melkweg

 

van do26.10
t/m za13.01
, - various locations - Evenement
South African Road Trip

In het najaar van 2022 gingen de artiesten van South African Road Trip in première op het prestigieuze Londense West End. Vanaf oktober 2023 zijn ze terug in Nederland met hun nieuwe voorstelling ROOTS! zo kondigt producent Bos Theaterproducties aan. Het is de vierde voorstelling van South African Road Trip bestaande uit het Khayelitsha United Mambazo Choir, een aantal Xhosa zangeressen en Zuid-Afrikaanse muzikanten. ROOTS! is van 26 oktober 2023 t/m 13 januari 2024 te zien in verschillende Nederlandse theaters. De première is op dinsdag 31 oktober in de Leidse Schouwburg. Kaartverkoop is gestart. ROOTS! zit boordevol muziek die recht uit het hart komt. Het publiek gaat mee op een unieke reis door Zuid-Afrika en wordt ondergedompeld in de rijke tradities van de Xhosa cultuur. De musici en dansers uit Kaapstad vertellen openhartig over het dagelijkse leven en over de geschiedenis van Zuid-Afrika. Wat kregen ze van huis uit mee over religie en tradities? Wat betekent de strijd voor vrijheid in Zuid-Afrika voor hen? En welke verbindende rol speelt muziek in hun cultuur? Traditionals, gespeeld op authentieke instrumenten, worden afgewisseld met nummers als Pata Pata van Miriam Makeba, Fast Car van Tracey Chapman en Here Comes the Sun van The Beatles. Nummers die verrassend genoeg ook onderdeel zijn van onze roots.

meer-info   speellijst
 

vrijdag27.10
Nederland, Amsterdam - Tolhuistuin - Muziek
Fela’s Day met Kin'Gongolo Kiniata en Bixiga 70
Vrijdag 27 Oktober 2023 20:00

Dit concert is gratis te bezoeken met de Ticket to the Tropics Pas 2023. Kijk onderaan deze pagina voor meer informatie. Fela Kuti heeft sinds 28 november 1983 zes keer een onvergetelijk optreden in Paradiso gespeeld. De 'Godfather of Afrobeat' wordt gezien als een pionier in het combineren van West-Afrikaanse muziek met Amerikaanse funk en jazz. De charismatische multi-instrumentalist wist keer op keer extatische sfeer te creeëren met een band die bijna niet op het podium paste. Naast zijn legendarische status als muzikant prijst Paradiso Fela Kuti om zijn uitgesproken politieke activisme, met name tegen corruptie en onderdrukking van de Nigeriaanse overheid in de jaren '70. Dit gedachtegoed is nog steeds van toepassing op het huidige, wereldwijde tijdsbeeld. Het is dan ook belangrijk om stil te staan bij een grootheid als Fela. Daarom organiseert Paradiso voor de elfde keer een avond ter ere van de geboortedag van de artiest. Dit jaar gebeurt dat met optredens van Kin'Gongolo Kiniata en Bixiga 70.  Bixiga 70 is vandaag de dag een van de meest toonaangevende instrumentale groepen van Brazilië. Ze vermengen Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse ritmes met elkaar, waarbij geïmproviseerde solo's, harmonie, dynamiek en beats op vitale en onvoorspelbare manieren samensmelten. Hun derde album 'III' varieert tussen vrolijke dansbaarheid, een scherp gevoel voor humor en betrokken politieke reflecties. Vanuit het hart van Kinshasa produceert de Congolese band Kin'Gongolo Kiniata opzwepende ritmes met instrumenten gemaakt van gerecycled materiaal. Deze vijfkoppige groep maakt experimentele Afropop met een punkachtige energie tussen electro en Congolese ritmes.

meer-info

zaterdag28.10
België, Borgerhout - De Roma - Muziek
Tito Paris - Heerlijke dansbare Kaapverdische muziek voor fans van Cesária Évora, Lura en Jorge Neto.
Zaterdag 28 Oktober 2023 20:00

Wie in 2018 het dubbelconcert van Tito Paris en Sara Tavares bijwoonde in De Roma, weet dat bij Tito de liefde voor de Kaapverdische muziek van het podium spat. Zijn karaktervolle doorleefde stem, zijn meesterlijke beheersing van de gitaar en zijn heerlijke dansbare songs maken hem dé ambassadeur van de rijke muzikale tradities van het prachtige eiland. Tito Paris groeide op in São Vicente op Kaapverdië, maar is sinds zijn 19e levensjaar gebaseerd in Lissabon. Vanuit de levendige Kaapverdische scene in de Portugese hoofdstad verovert hij de wereldwijde podia met zijn eigen interpretaties van traditionele genres als Morna, Funaná en Coladera. Op iconische nummers als Mim é Bô en Dança Ma Mi Criola kan je dan ook onmogelijk blijven stilstaan!

meer-info

van do02.11
t/m di07.11
, - various locations - Muziek
Vieux Farka Touré

De Malinese zanger/gitarist Vieux Farka Touré maakt bedwelmend lekkere woestijnblues, diep geworteld in de rijke muzikale cultuur van zijn thuisland. De zoon van gitarist Ali Farka Touré (1939-2006) heeft inmiddels acht studioalbums op zijn naam staan, in 2022 bracht hij zelfs twee platen uit. Op de eerste, Les Racines, stijgt zijn bluesy gitaarspel tot meditatieve hoogte – de Volkskrant noemde het zelfs ‘zijn mooiste album tot nu toe’. Daarna kwam de plaat Ali, waarop hij zijn vaders werk herinterpreteert met de Texaanse band Khruangbin. Vieux Farka Touré bevindt zich in de beste fase van zijn carrière! 2 november in Amsterdam en 7 november in Utrecht

melkweg  tivoli-vredenburg

donderdag02.11
Nederland, Leiden - ASC - Lezing en debat
ASCL Seminar: Animals in Africa - Human-animal relationships through the lenses of decoloniality and ubuntu
Donderdag 02 November 2023 16:00 - 17:30

This event will be held physically in Leiden. For registrees who cannot travel to Leiden a link to an online platform will be sent one day before the start of the event. Despite cultural differences and socio-economic disparities, (other) animals, particularly those kept as companions are becoming increasingly significant within a diversity of South African communities. Pet-keeping cuts across all socio-economic categories and public opinion regarding the status of animals in general is currently a subject of contestation and debate. This has both legislative and policy implications.
This presentation by Dr Sharyn Spicer (University of the Western Cape) briefly traces local ‘animal’ history to demonstrate how other animal species have been involved in several pivotal moments in our past and present. It uses a social justice lens, the concept of intersectionality combined with African philosophical insights and cosmologies to shed light on human-animal relationships and to develop contextually appropriate and culturally competent animal welfare interventions. The overall aim of this presentation  is to imagine and ultimately put into practice a decolonial animal future.  By looking inward and going beyond western knowledge and insights from the Global north, new understandings and actions that draw on indigenous knowledges, are able to take place. Underlying the indigenous concept of ubuntu is the ethic of reciprocity, interdependence and compassion, which can be extended to other living beings so that everything is seen as connected. The intrinsic value of other animals, who are viewed as community members or kin is recognised. Speaker :Dr Sharyn Spicer

ascleiden

zaterdag04.11
NL, Leiden - De X - Muziek
ABOUBAKAR TRAORE & BALIMA (staconcert) - opzwepende West-Afrikaanse muziek
Zaterdag 04 November 2023 20:30

Dit is een staconconcert hierdoor zullen er minder zitplekken beschikbaar zijn. Aboubakar Traoré komt uit Bobo-Dioulasso, Burkina Faso, en is een wonderkind op de kamele n'goni en een uitzonderlijk zanger. Hij vertelt en vernieuwt het fabelachtige repertoire van de Mandingo griots, stelt de dagelijkse moeilijkheden van zijn volk aan de kaak en brengt hulde aan de ouderen die hun stempel hebben gedrukt op de geschiedenis van Afrika, in het bijzonder die van Burkina Faso. Na verschillende reizen naar België, werd Aboubakar Traoré & Balima gevormd met de opname van een eerste EP eind 2016. Sinds de zomer van 2017 speelde de groep een tweehonderdtal concerten, maar voor zover bekend nog nooit in Nederland. In 2019 verscheen hun plaat Tama Tama, die goede recensies ontving. Aboubakar Traoré & Balima brengt Belgische en Afrikaanse muzikanten samen. Hun muziek is resoluut op de toekomst gericht. Deinende ritmes, aanstekelijke en strakke polyritmiek, diepe grooves, rock en jazz sounds smelten organisch samen. En vergeet uiteraard de hypnotiserende, pingelende melodieën niet, die uitnodigen om te dansen en
te bewegen. Begin 2023 werd de band geselecteerd door een internationale jury voor de Belgian Worldwide Music Night 2023 (BWMN) in Ancienne Belgique, Brussel, alwaar de band het dak er zowat af speelde.

meer-info

zaterdag04.11
NL, Leiden - De X - Muziek
Aboubakar Traoré & Balima - opzwepende West-Afrikaanse muziek
Zaterdag 04 November 2023 20:30

Aboubakar Traoré komt uit Bobo-Dioulasso, Burkina Faso, en is een wonderkind op de kamele n'goni en een uitzonderlijk zanger. Hij vertelt en vernieuwt het fabelachtige repertoire van de Mandingo griots, stelt de dagelijkse moeilijkheden van zijn volk aan de kaak en brengt hulde aan de ouderen die hun stempel hebben gedrukt op de geschiedenis van Afrika, in het bijzonder die van Burkina Faso. Na verschillende reizen naar België, werd Aboubakar Traoré & Balima gevormd met de opname van een eerste EP eind 2016. Sinds de zomer van 2017 speelde de groep een tweehonderdtal concerten, maar voor zover bekend nog nooit in Nederland. In 2019 verscheen hun plaat Tama Tama, die goede recensies ontving. Aboubakar Traoré & Balima brengt Belgische en Afrikaanse muzikanten samen. Hun muziek is resoluut op de toekomst gericht. Deinende ritmes, aanstekelijke en strakke polyritmiek, diepe grooves, rock en jazz sounds smelten organisch samen. En vergeet uiteraard de hypnotiserende, pingelende melodieën niet, die uitnodigen om te dansen en te bewegen. Begin 2023 werd de band geselecteerd door een internationale jury voor de Belgian Worldwide Music Night 2023 (BWMN) in Ancienne Belgique, Brussel, alwaar de band het dak er zowat af speelde. Na afloop African Swing Night met de X deejays!

meer-info