Muziekagenda

Muziek

zaterdag09.12
Nederland, Amsterdam - Bimhuis - Muziek
An Interplanetary Night
Zaterdag 09 December 2023 20:30

Zuid-Afrikaanse sferen op deze avond vol grensverleggende optredens.

Onder de noemer An Interplanetary Night organiseert Space is the Place spectaculaire avonden waarop pijlers worden doorgezaagd en hokjes ineenstorten. Vanuit de jazz en improvisatie worden uiteenlopende genres verkend. Deze editie is voor een belangrijk deel gewijd aan de rijke muzikale cultuur van Zuid-Afrika. Met op het programma maar liefst acht optredens.

Met o.a. Anem Kalfa / Harmen Fraanje, Sofaya ft. Michael Moore, DJ Eddy de Clerq.

Kijk hier voor het volledige programma.

zondag10.12
Nederland, Amsterdam - Bimhuis - Muziek
Momi Maiga
Zondag 10 December 2023 20:30 - 22:00

Jonge kora-virtuoos mengt tradities uit Senegal met jazz, afrobeat en flamenco.

Twintiger Momi Maiga wordt nu al erkend als een virtuoos op de kora, de West-Afrikaanse harp. Daarbij wordt hij geprezen om zijn vloeiende zangstem en zijn gevoel voor componeren, wat hij zichzelf heeft aangeleerd. In Senegal groeide hij op in een familie van griots, al eeuwenlang de vertellers en hoeders van de cultuur. In zijn eigen band verwerkt hij steeds meer invloeden uit zijn huidige thuisland Catalonië, waaronder flamenco en jazz.

Momi Maiga zingt in het Mandinka en Wolof, de talen die het dichtst bij hem liggen. Op zijn debuutalbum Nio, wat ‘ziel’ betekent in het Mandinka, brengt hij allerlei culturen bijeen, niet in de minste plaats die van de bandleden: de klassiek geschoolde Mexicaanse violist en zanger Carlos Montfort; cellist en zanger Marçal Ayats; en de Catalaanse drummer en percussionist Aleix Tobias. Verwacht poëzie, adembenemende virtuositeit en een positieve boodschap.

zaterdag23.12
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Muziek
AmapianoNL
Zaterdag 23 December 2023 23:59

Amapiano is de term die wordt gebruikt om Zuid-Afrika's snelst groeiende electronic music movement te beschrijven. Amapiano, dat in 2016 ontstond is een medley van deep house, jazz, kwaito en loungemuziek. De naam is afgeleid van het Zulu meervoud lidwoord "ama" en het Engelse zelfstandig naamwoord "piano." Aanvankelijk werd gedacht dat Amapiano slechts een undergroundgeluid was maar het tegendeel werd al snel bewezen. In 2022 breidt Amapiano zijn bereik uit buiten Zuid-Afrika en bereikt het de hitlijsten in landen over de hele wereld. AmapianoNL is bringing the vibes to the Max, don't miss out!

Kijk hier voor meer informatie.

Dit evenement is onderdeel van Electronic.

maandag20.05
Nederland, Utrecht - Tivoli Vredenburg - Muziek
Ladysmith Black Mambazo
Maandag 20 Mei 2024 20:15

Het Zuid-Afrikaanse gezelschap Ladysmith Black Mambazo een koor noemen, doet geen recht aan hun status – het is een cultureel instituut. De formatie werd opgericht in 1960 en vergaarde in de seventies succes in eigen land, zelfs zoveel dat ze niet meer mee mochten doen aan talentenjachten omdat ze altijd wonnen. De grote doorbraak kwam in 1986, toen Paul Simon de hulp van Ladysmith Black Mambazo inriep op zijn inmiddels legendarische album Graceland. Sindsdien tourt het gezelschap over de hele wereld met hun boodschap waaraan nu meer dan ooit behoefte is: Peace, love and harmony!