Muziekagenda

Muziek

vrijdag26.07
Nederland, Amsterdam - Muziekgebouw aan 't IJ - Muziek
Shishani
Vrijdag 26 Juli 2024 20:00

Grenzen en genres overstijgen is core business voor Shishani. Bijgestaan door twee virtuoze muzikanten geeft Shishani vanavond een voorproefje van nieuw werk, waarin intieme soul-folk en elektronische geladen neo-soul-grooves elkaar ontmoeten. Samen met de improvisatiekunst van Nathan Klumperbeek en Julian Bohn scheppen Shishani’s bijzondere stemgeluid en krachtige lyrics een unieke sfeer van mystiek en experiment.

Shishani is geboren in Namibië en gevestigd in Amsterdam. Hen is niet alleen werkzaam als artiest, maar doet ook academisch onderzoek naar de muzikale erfenis van Namibië. Met de bands Namibian Tales en Shakuar bracht hen dat onderzoek naar de Namibische muziektraditie naar het podium. Shishani is ook oprichter en frontpersoon van Miss Catharsis, dat zich sterk maakt voor vrouwelijke en non-binaire makers van kleur.

Kijk hier voor meer informatie.

zaterdag27.07
Nederland, Rotterdam - Bird - Muziek
Afro 2 The World
Zaterdag 27 Juli 2024 23:00

Zaterdag 27 juli is Afro 2 The World terug. Na hun eerste sold out editie, presenteren ze met veel plezier hun nieuwe editie Afro 2 The World – The Carnaval After!! Met een CRAZY line-up en een internationale act helemaal uit MZ!

2 area’s met de sounds of Africa!! In area 1 hoor je de beste beats van Afrohouse/tech & Amapiano en in area 2 de prachtige geluiden van Afrobeat/pop!

Kijk hier voor meer informqtie.

zaterdag27.07
Nederland, Amsterdam - Paradiso - Muziek
Ziongate
Zaterdag 27 Juli 2024 23:00

Ziongate is a new futuristic club night guided by electronic riddims from the motherland. In a world where people are overexposed to media, politics, and social pressure, Ziongate creates an alternative future.

Check here for more information.

maandag29.07
Nederland, Amsterdam - Paradiso Noord - Muziek
Imarhan
Maandag 29 Juli 2024 20:30

Imarhan is een Toearegband die sinds 2016 een groter publiek bekend laten raken met Assouf, de woestijnblues. Het kwintet wordt geleid door Sadam Tahar Khaldi en waar veel andere Toearegbands werken vanuit Amerika, prefereert Imarhan Tamanrassat, de hoofdstad van de Toeareg. Hier bouwt de band een eigen studio waardoor ze in nauw contact staan met hun cultuur, stad en woestijn en gebruiken ze hun muziek om te spreken namens een vergeten generatie. Hun derde album 'Aboogi' staat vol met verwijzingen naar het verleden, terwijl muzikanten als Abdallah Ag Alhousseyni, Gruff Rhys van Super Furry Animals, Sulafa Elyas zorgen voor muzikale uitstapjes met zanderige gitaarriffs, poëtische teksten en Afrikaanse koren. Het album heeft één doel en dat is het verhaal van je verbonden voelen met de natuur, onderdrukking, verloren generaties, hoop en worstelingen delen.

Kijk hier voor meer informatie.

van wo31.07
t/m do01.08
Nederland, Amsterdam - Muziekgebouw aan 't IJ - Muziek
Dekmantel aan 't IJ

Het meerdaagse house en techno festival Dekmantel komt twee avonden naar het Muziekgebouw met baanbrekende artiesten die de buitengrenzen van het muzikale spectrum opzoeken. Woensdagavond is de Grote Zaal de thuisbasis voor een hele avond muzikale verbeelding. Met je ticket op de donderdag kun je naar meerdere shows rond het IJ.

Met op woensdag 31 juli o.a. Bnnyhunna (Amsterdam/Ghana).

Kijk hier voor meer informatie.

 

woensdag31.07
Nederland, Utrecht - Ekko, Poppodium - Muziek
Imarhan + Amara Diabate
Woensdag 31 Juli 2024 20:00

Imarhan brengt Sahara-blues, groovy Afrikaanse funk en invloeden uit rock en jazz op wervelende en vernieuwende wijze samen. Het resulteert in een melodieuze, dansbare en vernieuwende benadering van Noord-Afrikaanse Toeareg-muziek. Het vijftal spreekt onder leiding van Sadam Tahar Khaldi namens een vergeten generatie, met verwijzingen naar de natuur, onderdrukking, verloren jeugd, hoop en strijd. De muzikale uitstapjes met zanderige gitaarriffs, poëtische teksten en koren zorgen voor een complete luisterervaring, waarmee ze deze zomer naar onze zaal aan de Bemuurde Weerd komen.

Support: Amara Diabate
De virtuoze drummer en koraspeler Amara Diabate vertelt met zijn muziek de geschiedenis van zijn thuisstreek in het West-Afrikaanse Guinee. Geïnspireerd door personen zoals zijn grootvader en moeder begon hij zijn muzikale carrière op twaalfjarige leeftijd. Hij leerde de djembé te bespelen en later meer instrumenten zoals de doundoun, kenkeni, gongoma, sangban en de kora, een 21-snarige luit. Sinds 1994 woont Amara in Nederland en geeft sindsdien muziekworkshops en begeleidt Afrikaanse danslessen. In de zomer van 2023 trad hij op als voorprogramma van Etran de L’Aïr in EKKO, deze zomer keert hij terug naar ons podium om Imarhan te ondersteunen.

Kijk hier voor meer informatie.

zaterdag03.08
Nederland, Rotterdam - Bird - Muziek
FLIGHT 2 SOUTH AFRICA
Zaterdag 03 Augustus 2024 23:00

Maak je klaar om op te stijgen, want we zijn terug met een geweldige jubileumeditie van FLIGHT 2 SOUTH AFRICA! Sluit je aan bij ons in de leukste club van Rotterdam, BIRD, op 3 augustus! De DJ’s zullen je een bijzondere ervaring bieden met exclusieve Amapiano en Afrobeats en zijn klaar om je avond naar nieuwe hoogten te brengen. Bereid je voor om door de wolken te dansen terwijl we afreizen naar de beats van het continent.

Kijk hier voor meer informatie.

vrijdag16.08
Nederland, Rotterdam - Bird - Muziek
Jollove
Vrijdag 16 Augustus 2024 23:00

Vier de veelzijdigheid van Afrikaanse muziek met Jollove! Jollove is vrijdag 16 augustus terug bij BIRD! Dans de hele nacht op Afrikaanse muziek.

Tijdens dit evenement wordt alleen de beste Afrikaanse muziek gespeeld; dus verwacht Afrobeats uit West-Afrika, Oost-Afrika, Zuid-Afrika, Centraal-Afrika, Frankrijk/UK Afrobeats en de klassieke Afro-hits!

Kijk hier voor meer informatie.

zaterdag17.08
Nederland, Amsterdam - Concertgebouw - Muziek
MIAGI Orchestra: Searching the African Footprint
Zaterdag 17 Augustus 2024 20:00 - 22:20

In Searching the African Footprint laat het Zuid-Afrikaanse MIAGI Orchestra muziek horen uit de diaspora van Afrika. Met zestig jonge musici, die de volledige demografie van Zuid-Afrika vertegenwoordigen, en een indrukwekkende ritmesectie spelen ze muziek van Gershwin tot Miles Davis. Plus werken van drie jonge Zuid-Afrikaanse componisten.

Kijk hier voor meer informatie.

zaterdag17.08
Nederland, Breda - Chassé Theater - Muziek
DJAM!
Zaterdag 17 Augustus 2024 21:00

DJAM! is het muzikale monsterverbond tussen twee meestergitaristen: Joep Pelt en Bounaly Traoré. Als tiener trok Joep naar zijn muzikale helden in Mississippi en realiseerde muziekprojecten in Mali, Zuid-Afrika en Ethiopië. Met zijn eclectische gitaarspel slaat Joep moeiteloos bruggen tussen diverse muzikale werelden. Bounaly, het grootste gitaartalent van Noord-Mali, vermengt hypnotische klanken van de Sahel met opzwepende ritmes van de hoofdstad Bamako. Drummer Randell Sambo en bassist Kyan Sambo brengen moderne soul/ funk-invloeden en Caribische ritmes. Het resultaat? Een avontuurlijke muzikale mix waarbij stilzitten geen optie is!

Kijk hier voor meer informatie.

dinsdag20.08
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Muziek
Tinariwen
Dinsdag 20 Augustus 2024 19:00

Onderdeel van ROOTS Attend op Facebook De Toeareg-band Tinariwen bleek met hun authentieke mix van desertblues, folk en country al de perfecte opwarmer van Bombino afgelopen jaar. De Toeareg-cultuur is misschien net zo oud als die van het oude Griekenland of Rome, en toch spreekt de cultuurrijke versmelting van Tinariwen's muziek tot de huidige en vaak harde realiteit van het het Toeareg-leven van vandaag. Tinariwen is veel meer dan een rockband, het zijn ambassadeurs voor hun volk en een manier van leven in harmonie met de natuurlijke wereld die meer dan ooit bedreigd wordt. Hun nieuwste, negende album "Amatssou" vertoont deze gevoeligheden. Opgenomen onder de sterrenhemel van Mauritanië, bevat "Amatssou" een boodschap die nooit urgenter en dwingender geklonken. Deze zomer keert de band terug naar Melkweg, voor een show in de Max!

Kijk hier voor meer informatie.

zondag01.09
NL, Rotterdam - Annabel - Muziek
Mulatu Astatke
Zondag 01 September 2024 20:00

Vrijdag 01 november komt de legendarische Mulatu Astatke naar Annabel. Hij mag dan al een man van tachtig jaar zijn, aan stoppen denkt hij zeker nog niet en dat komt hij bewijzen op BIRDfest.

Kijk hier voor meer informatie.

donderdag05.09
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Muziek
Amadou & Mariam
Donderdag 05 September 2024 19:30

ROOTS Attend op Facebook Het muzikale echtpaar Amadou & Mariam maakt al meer dan veertig jaar samen muziek die wereldwijd geliefd is. In 1991 bracht het stel voor het eerst hun nummers uit op cassette, waarna ze werden uitgenodigd om op te treden in Parijs. Het album ‘Dimanche a Bamako’ was een groot succes en leidde tot tournees, prijzen en bekendheid door heel Afrika en Europa. Met hun inmiddels gouden status als ambassadeurs van Malinese en Afrikaanse muziek, treden ze op de grote stages van de wereld en festivals als Glastonbury.

Kijk hier voor meer informatie.

vrijdag06.09
NL, Amsterdam - Teatro Munganga - Muziek
Aboubakar Traoré Band
Vrijdag 06 September 2024 20:00

Aboubakar Traoré, uit Bobo-Dioulasso, is een kamélé n’goni wonderkind en een uitzonderlijke zanger. Hij vertelt en herleeft het fabelachtige repertoire van de Mandingo griots, stelt de dagelijkse moeilijkheden van zijn volk aan de kaak en brengt hulde aan de ouderen die de geschiedenis van zijn land en van Afrika hebben getekend.

Kijk hier voor meer informatie.

zaterdag21.09
Nederland, Amsterdam - Paradiso - Muziek
Sarkodie
Zaterdag 21 September 2024 20:00

Michael Owusu Addo, beter bekend als Sarkodie, is een Ghanese rapicoon. Sarkodie vind zijn inspiratie in rappers zoals Ja Rule, Tupac, Notorious BIG, 50 Cent, Nelly. Rappers die volop werden gedraaid in Ghana. Al ruim tien jaar behoort hij tot de top. Zijn sound is een bruisende mix van hiphop, Afrobeats en hiplife – een hybride genre dat hiphop combineert met de highlife-klanken uit zijn thuisland. Deze smeltkroes leidde tot uitverkochte shows wereldwijd en optredens met een indrukwekkende reeks internationale namen zoals Burna Boy, Runtown, Ruger, Black Sherif en King Promise.

Kijk hier voor meer informatie.

zondag22.09
BE, Borgerhout - Rataplan - Muziek
Makurah speelt Sourakata en Kadidja
Zondag 22 September 2024 14:00

De tweeling Sourakata en Kadidja nemen je mee op een avontuurlijke reis. Onderweg kruisen ze het pad van een griot, een meesterlijke verhalenverteller die door zijn muziek en dans de geheimen van tijd, leven en het universum bewaart. Danaë en Moussa brengen met Sourakata & Kadidja een eerbetoon aan de West-Afrikaanse tradities en kunstvormen, speciaal ontworpen om jonge toeschouwers op een speelse wijze te betrekken. Sourakata & Kadidja vertelt via woordkunst, dans en zang een verhaal over opgroeien & verwantschap. Een sprookje over de West-Afrikaanse Griot/Griotte.

Kijk hier voor meer informatie.

donderdag26.09
België, Leuven - Het Depot (Copy) - Muziek
Ladysmith Black Mambazo
Donderdag 26 September 2024 20:00

5 Grammy Awards en 19 Grammy-nominaties. Al meer dan 50 jaar verwarmt het Zuid-Afrikaanse Ladysmith Black Mambazo de harten van het publiek over de hele wereld met hun opzwepende vocale harmonieën, kenmerkende dansbewegingen en charmante grappen op het podium. Ladysmith Black Mambazo draagt een boodschap van vrede, liefde en harmonie uit terwijl ze jaar na jaar de wereld rondreizen. Ze brengen deze boodschap, in zang en dans, naar elk theater waar ze optreden. Nu ook in Het Depot.

Kijk hier voor meer informatie.

donderdag03.10
Nederland, Amsterdam - Paradiso Noord - Muziek
Jembaa Groove
Donderdag 03 Oktober 2024 20:30

De zevenkoppige band Jembaa Groove is door de combinatie van leden met Afrikaanse en Europese afkomst een smeltkroes van culturen. Samen hebben ze een eigentijdse interpretatie van highlife, jazz en soul gecreëerd. Hun live optredens zijn energiek en meeslepend, met strakke arrangementen en spontane improvisaties die het publiek meenemen op een dromerige reis vol verrassende melodieën en krachtige vocalen. De band stond eerder op gerenommeerde podia wereldwijd, waaronder SXSW, ESNS en ons eigen Super-Sonic Jazz Festival. Hun tweede album 'Ye Ankasa I We Ourselves' is vers van de pers en de groep is klaar om deze prachtplaat aan de rest van de wereld te laten horen. Op donderdag 3 oktober doen ze dat in Tolhuistuin.

Kijk hier voor meer informatie.

zaterdag12.10
Nederland, Den Haag - Paard - Muziek
SUPAFLY
Zaterdag 12 Oktober 2024 18:00

SUPAFLY Festival is de plek voor alles wat neo-soul, R&B, hiphop en (UK) jazz ademt. Dompel jezelf onder in een gevarieerde line-up van lokale hidden gems, nationale iconen en internationale legendes.

Met o.a. Bongeziwe Mabandia (Zuid Afrika) en Bnnyhunna (Amsterdam/Ghana).

Kijk hier voor meer informatie.

donderdag05.12
Nederland, Tilburg - 013 - Muziek
Fatoumata Diawara
Donderdag 05 December 2024 19:00 - 22:00

De voor een Grammy genomineerde Malinese zangeres Fatoumata Diawara is een ware muzikale ontdekkingsreiziger. Ze balanceert moeiteloos tussen genres als afropop, afrofolk en afrofuturisme en weet met haar gitaar in de hand traditionele wassoulou-ritmes en West-Afrikaanse zangtechnieken te vermengen met moderne klanken. Als zangeres, componiste, muzikante en actrice heeft ze het publiek keer op keer versteld doen staan, van haar succesvolle debuutalbum ‘Fatou’ uit 2011 tot haar meest recente werk, ‘London Ko’. Op deze meest recente plaat blijft de zangeres traditionele Afrikaanse muziek opnieuw uitvinden door haar Mandinka roots te combineren met invloeden uit afrobeat, jazz, pop, elektronica en hiphop. Ze werkte samen met Damon Albarn (frontman Gorillaz, Blur), die als co-producer betrokken is bij zes nummers op het album en te horen is op de eerste single, ‘Nsera’. Haar muziek biedt een profetische kijk op het potentieel van Afrika terwijl het trouw blijft aan het culturele erfgoed. Door zichzelf te presenteren als een actieve deelnemer aan een toekomstige wereld, verheft Diawara zichzelf tot een van de leidende stemmen van het afrofuturisme.

Klik hier voor meer informatie

woensdag11.12
België, Borgerhout - De Roma - Muziek
Fatoumata Diawara
Woensdag 11 December 2024 20:00

Zangeres, songwriter, danseres, actrice, muzikante: er zijn geen disciplines waar Fatoumata Diawara niet in uitblinkt. Wie het geluk had om haar vorige concerten in De Roma bij te wonen, weet echter: met een band vol internationale topmuzikanten achter haar én een uitverkochte en dolenthousiaste zaal voor haar komt haar weergaloze talent als entertainer pas helemaal tot haar recht.

Net als haar grote voorbeeld Oumou Sangaré, zingt Fatouamate Diaware in de Wassoulou-traditie van haar thuisland Mali. Muzikaal verzoent ze haar West-Afrikaanse roots en de tradities van desert blues met hedendaagse invloeden uit afrobeats, pop, jazz, elektronica en hip-hop. Als songwriter vertelt ze een persoonlijk verhaal en heeft ze een universele boodschap, haar rijke muziek krijgt zo het gezelschap van zorgvuldig gekozen woorden.

Kijk hier voor meer informatie.

maandag10.02
Nederland, Amsterdam - Concertgebouw - Muziek
Richard Bona & Brussels Jazz Orchestra
Maandag 10 Februari 2025 20:15 - 22:35

Wie de carrière van de in Kameroen geboren multi-instrumentalist en zanger Richard Bona bekijkt, ziet een bonte verzameling aan muzikale stijlen, invloeden en prikkelende samenwerkingen. Vanavond combineert de charismatische Grammy-winnende muzikant zijn muzikale elegantie en vocale gave met het dynamische geluid van het Brussels Jazz Orchestra. Samen kijken ze over de grenzen van jazz heen.

Kijk hier voor meer informatie.