Muziekagenda

Muziek

van za11.02
t/m ma11.09
, - various locations - Muziek
Entoto Band on tour - Hedendaagse versie van Ethiopische 60’s & 70’s funk!

Entoto Band brengt een hedendaagse interpretatie van Ethiopische funk van de ’60s. Bulderende saxofoons, soulvolle zang en groovende ritmes smelten samen in een energieke performance, terwijl  het publiek zich waant op de dansvloer van swingend Addis Ababa! Entoto is: Helen Mengestu – vocals; Million Tewelde – saxophone / aerophone / vocals; Joep Pelt – guitar; Elvis Sergo – Hammond organ / synthesizers; DJ de Koning – percussion; Randell Sambo – drums

entotoband speellijst

van za27.05
t/m ma29.05
Nederland, Nijmegen - Park Brakkenstein - Muziek
Music Meeting Festival

Met onder andere: FaKruTu Dakar Edition Afrikaanse kruisbestuiving verhoogt dansbaarheid; ESINAM & Sibusile Xaba Spannend weerwerk tijdens avontuurlijk treffen uit België en Zuid-Afrika; ESINAM (band) featuring Linda Fredriksson Spannende music meeting tussen Ghanees-Belgische en Finse artiesten.

musicmeeting

van za27.05
t/m di30.05
, - various locations - Muziek
Fatoumata Diawara (Mali)

De Malinese Fatoumata Diawara mengt afrobeat, soul, pop, jazz en funk alsof het niets is. De 40-jarige zangeres domineert de Afrikaanse popwereld met ruim een miljoen luisteraars per maand op Spotify. In 2018 ging de zangeres/gitarist voor het eerst de samenwerking aan met het dj-duo Disclosure, ze brachten toen samen de track ‘Ultimatum’ uit. Hierna volgden nog vele andere samenwerkingen, onder andere met de Britse band Gorillaz, waardoor Fatoumata Diawara ook een naam voor haarzelf maakte in de rest van de wereld. Maliba
In 2011 bracht ze haar eerste studio EP getiteld ‘Kanou’ uit. De EP is slechts vier tracks lang, maar werd al direct goed beluisterd. Haar laatste EP genaamd 'Maliba' sleept je mee in de wereld van zwoele klanken en prachtig gitaarspel. In 2019 stond de zangeres op het Utrechtse festival 'Le Guess Who?', waar ze het dak eraf zong. Het wordt een concert waarbij je gegarandeerd kan dansen, maar ook lekker kan wegdromen.

spot/oostpoort paradiso paard

dinsdag30.05
Nederland, Amsterdam - Paradiso - Muziek
LADIDA no.5 x Africadelic + Nyarko + Ye Bo Game
Dinsdag 30 Mei 2023 20:00

Africadelic is an annual festival around International Africa Day (May 25) celebrating Africa's creativity, diversity and freedom. With LADIDA, we are of course happy to celebrate this together with Africadelic and present the fith edition of LADIDA in collaboration with the energetic Nyarko and the fun game night concept: Ye Bo Game. "Ye bo" is Twi (a west African language) for "we play." Ye Bo Game is a game night concept started by a close group of friends. On a Ye Bo Game night, you can participate in card, board and movement games all on the rhythm of music. Ye Bo Game is for everyone who likes to connect, laugh and move with each other. Blossoming in the Netherlands but with roots in Kumasi, Ghana Nyarko makes UK-Grime bangers into danceable Afro-vibes. Characterized by her energetic sound and live performance, when Nyarko is on stage she brings fire.

more-info

dinsdag30.05
Nederland, Amsterdam - Paradiso - Muziek
Richard Bona - Africadelic Festival 2023
Dinsdag 30 Mei 2023 20:30

Het concert van Richard Bona maakt deel uit van Africadelic Festival 2023. Africadelic is een jaarlijks festival rondom Internationale Afrikadag (25 mei) waar de creativiteit, diversiteit en vrijheid van Afrika wordt gevierd. De in Kameroen geboren, in New York residerende rasmuzikant Bona Pinder Yayumayalolo oftewel Richard Bona geeft een concert in de Grote Zaal van Paradiso als onderdeel van het Africadelic Festival 2023. Richard Bona staat bekend om zijn unieke muzikale stijl; zijn geluid wordt veelal geïnspireerd door Afrikaanse ritmes en in de tekst vertelt hij verhalen over maatschappelijke kwesties zoals onderdrukking. Bona begon op zeer jonge leeftijd met het maken van muziek in de kerk in het kleine plaatsje in Kameroen waar hij is opgegroeid en stond vervolgens op 13-jarige leeftijd al in jazzclubs in de hoofdstad Douala. Op zijn tweëntwintigste vertrok hij naar Europa om jazz te gaan studeren in Duitsland, om vervolgens met een omweg via Frankrijk in New York te belanden, waar hij binnen korte tijd in de jaren '90 uitgroeide tot een grote naam in de internationale jazzscene.

meer-info

van vr02.06
t/m za03.06
Nederland, - Nederland - Muziek
Peter Somuah Group (Ghana)
Vrijdag 02 Juni 2023 20:30
t/m Zaterdag 03 Juni 2023

De Rotterdamse trompettist Peter Somuah geeft met zijn Peter Somuah Group een concert in Tolhuistuin. Somuah groeide op met de muziek van Miles Davis en Roy Hargrove. Dit hoor je duidelijk terug in zijn unieke en vernieuwende geluid; Somuah valt op door de warme en melancholische klank van zijn trompet. In zijn composities verkent hij de grenzen tussen jazz, funk en traditionele Ghanese muziek, gemixt met een heel klein vleugje elektronica. Dit bleef zowel nationaal als internationaal niet onopgemerkt: in 2021 won Somuah de Erasmus Jazzprijs voor jong jazztalent en in 2022 won hij de prestigieuze Edison Jazzprijs met zijn debuutalbum ‘Outer Space’ . Ook gaf hij optredens op het Super-Sonic Jazz Festival en het North Sea Jazz Festival in 2022 en was hij te zien op showcasefestival Eurosonic Noorderslag in 2023. In LantarenVenster (Rotterdam) is de presentatie van zijn nieuwe album Letter to the Universe. Als speciale gast zal daar zangeres Latanya Alberto optreden. Ook een optreden in de Tolhuistuin (Amsterdam)

lantarenvenster tolhuistuin

vrijdag02.06
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Muziek
Mama Africa
Vrijdag 02 Juni 2023 23:30

Mama Africa is terug, en deze keer ook bij ons in de Melkweg!  Mama Africa is een dansfeest voor iedereen die een band heeft met Afrika. Tijdens deze speciale editie serveren we je een mix van de beste Afrobeats. Azonto, Kuduro, Coupé Décalé, Ndombolo & meer Afrikaanse vibes!

melkweg

van za03.06
t/m zo04.06
NL, Rotterdam - Depot Boijmans Van Beuningen - Muziek
Le Miroir Vivant: Neo Muyanga (Zuid-Afrika)

Vanaf begin april verandert de vierde verdieping in de dynamische werkplaats van Zuid-Afrikaanse componist en kunstenaar Neo Muyanga. Vergezel hem in zijn ontdekkingstocht door het depot en word getuige van de vorming van zijn gloednieuwe site-specifieke performance. De eindpresentatie vindt plaats in juni 2023. Neo Muyanga is een Zuid-Afrikaanse componist, muzikant, kunstenaar en filosoof. De multidisciplinaire artiest is de eerste gastkunstenaar in het nieuwe meerjarenprogramma Le Miroir Vivant. Muyanga is vanaf 1 april 2023 elke zaterdag tussen 14:00 en 17:00 uur te vinden tussen de duizenden objecten die Depot Boijmans van Beuningen rijk is. Gedurende twee maanden verkent, onderzoekt en repeteert de componist met een groep Rotterdamse vocalisten en musici richting een eindpresentatie in de vorm van een performance in juni 2023. Na maanden van verkennen, repeteren en onderzoeken wordt Muyanga's residentie afgesloten met een slotmanifestatie in de vorm van een muzikale, locatiegebonden live installatie. De performance zal een paar keer worden opgevoerd zodat iedereen er bij kan zijn. Reserveer alvast de middag van zaterdag 3 en/of zondag 4 juni in je agenda. Meer informatie over hoe je deze eindperformance kan bijwonen volgt binnenkort. Deze eerste iteratie van het Le Miroir Vivant-programma wordt begeleid door conservator Moderne en Hedendaagse Kunst Francesco Stocchi en conservator Design Annemartine van Kesteren.

meer-info

zaterdag03.06
Nederland, Amsterdam - Bitterzoet - Muziek
Bongeziwe Mabandla
Zaterdag 03 Juni 2023 20:30

Bongeziwe Mabandla laat traditionele en moderne muzikale invloeden versmelten in vindingrijke soulvolle folknummers. De zanger en gitarist groeide op aan de Oostkaap van Zuid-Afrika, maar verhuisde later naar Johannesburg om te werken aan zijn carrière. Ondanks deze verandering bleef hij zingen en schrijven in het Xhosa, zijn moedertaal. Inmiddels heeft hij drie albums uitgebracht en heeft hij meerdere South African Music Awards (SAMA) gewonnen. Met zijn verfrissende benadering van Afrikaanse muziek wordt Bongeziwe Mabandla inmiddels wereldwijd gehoord en verscheen hij onder andere ook op de laatste single 'Apho' van Alfa Mist.

meer-info

zaterdag03.06
Nederland, Rotterdam - LantarenVenster - Muziek
Vuma Levin Quintet (Zuid-Afrika) & AM.OK
Zaterdag 03 Juni 2023 20:30

De Zuid-Afrikaanse gitarist, componist en denker Vuma Levin & AM.OK presenteren “The Past Is Unpredictable, Only The Future Is Certain.” In dit programma reflecteert Levin op onze gedeelde geschiedenis en collectieve herinneringen, geïnspireerd door de historische gebeurtenissen in Johannesburg tijdens de eerste lockdown. Met zijn muziek verwijst hij naar de invloed van de machthebbers op het schrijven van ons gezamenlijk verhaal: “Alleen door deze verhalen actief in twijfel te trekken en opnieuw te onderzoeken kunnen we de ongelijke verhoudingen adresseren.” Met traditionele inheemse muziektradities als uitgangspunt onderzochten Vuma en componist Tijn Wybenga deze verhalen, op zoek naar een nieuwe, gelijkwaardige werkmethode. De muzikale geschiedenis van het Noorden en Zuiden lieten zij samensmelten tot nieuwe muziek voor kwintet, aangevuld met de strijkers en blazers van AM.OK.

lantarenvenster

zaterdag10.06
Nederland, Amsterdam - Bimhuis - Muziek
Ntjam Rosie & Smandem: Elle (Reworked)
Zaterdag 10 Juni 2023 20:30

De Nederlands-Kameroense jazz-zangeres Ntjam Rosie maakt een eigentijdse mix van pop, jazz en soul met invloeden van Afrikaanse muziek. Ze brengt update van haar doorbraakalbum met jonge Amsterdamse band. In onze nieuwe serie DATSKAT mixen we jazz, hiphop en (neo)soul en geven een podium aan de gevestigde én nieuwe generatie artiesten die dit geluid vertegenwoordigen. Met deze editie de nieuwe samenwerking tussen zangeres Ntjam Rosie en de band SMANDEM. Ntjam Rosie’s tweede album ELLE opende vele deuren voor haar. Met haar eigenzinnige visie op jazz en soul vierde de zangeres veel succes in het afgelopen decennium. Hierdoor kon ze samenwerken met het Metropole Orkest, Sinfonia Rotterdam, Nederlands Blazers Ensemble en veel grote namen uit de Nederlandse jazz. Nu kijkt ze met frisse blik terug op ELLE samen met SMANDEM., de jonge Amsterdamse band die internationaal aan de weg timmert.

meer info

zaterdag10.06
Nederland, Utrecht - Tivoli Vredenburg - Muziek
AmapianoNL - A night filled with Amapiano sounds from the motherlands and diaspora
Zaterdag 10 Juni 2023 23:01

Amapiano NL is het grootste Amapiano feest van NL. Na edities in oa Amsterdam en Brussel strijkt het feest neer in onze Pandora. Amapiano is de term die wordt gebruikt om Zuid-Afrika's snelst groeiende electronic music movement te beschrijven. Amapiano, dat in 2016 ontstond is een medley van deep house, jazz, kwaito en loungemuziek. De naam is afgeleid van het Zulu meervoud lidwoord "ama" en het Engelse zelfstandig naamwoord "piano." In 2022 breidt Amapiano zijn bereik uit buiten Zuid-Afrika en bereikt het de hitlijsten in landen over de hele wereld.

meer-info

van vr16.06
t/m za17.06
, - various locations - Muziek
Fokofpolisiekar

Explosieve optredens, rauwe energie en kritische teksten: dit is FOKOfPOLISIEKAR, dat ontstond in 2003 toen een groep uit Belville (Zuid-Afrika) besloot de Afrikaanse rockband te beginnen. Hun geluid? Frisser dan de Afrikaanse rockpioniers die hen voorgingen. Sinds hun oprichting tot nu heeft de band intussen cultstatus bereikt én een vast begrip geworden in hun eigen land. FOKOFPOLISIEKAR is bekend geworden door hun explosieve live-optredens en rauwe energie op het podium. Controversieel en kritisch in hun teksten, heeft de band veel stof doen opwaaien in de Zuid-Afrikaanse media. De band heeft echter lof gekregen van de Afrikaanse literaire gemeenschap voor de krachtige overbrenging van hun intelligente, poëtische én eerlijke teksten. Hun aanhoudende succes en steeds groeiende populariteit, die klasse, leeftijd en ras overstijgt, getuigt van hun artistieke inhoud en sociale impact en van het feit dat ze veel meer zijn dan alleen een schandelijke naam.

hetdepot  melkweg

vrijdag16.06
Nederland, Amsterdam - Bimhuis - Muziek
King Ayisoba (Ghana)
Vrijdag 16 Juni 2023 20:30

In Ghana is hij een ster en ook daarbuiten wordt hij steeds bekender, doordat zijn songs al verschenen op dance-compilaties en clubmixen. Zanger King Ayisoba slaat een brug tussen eigentijdse beats en grooves en opzwepend spel op de kologo, de traditionele tweesnarige luit. Als een 21ste -eeuwse sjamaan verbindt hij de stijlen en de musici die ertoe doen. Bij ons is King Ayisoba bekend dankzij Arnold de Boer alias Zea, zanger en gitarist van The Ex, die al eerder muziek van de Ghanese zanger uitbracht op zijn label Makkum Records. Zea is ook te gast op Work Hard, het album van King Ayisoba dat eerder dit jaar verscheen op Glitterbeat Records. Hierop laat de zanger horen dat hij begaan is met zijn cultuur en zijn generatie, met songs over onderwerpen als onderwijs, vrouwenrechten en leiderschap.

bimhuis

vrijdag16.06
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Muziek
Afrolosjes X Jamrock
Vrijdag 16 Juni 2023 23:59

The best of Afrobeats & Dancehall weer in de Melkweg met Afrolosjes en Jamrock. Het wordt een gekkenhuis! Iedereen is vrij en wilt even alles van zich afschudden. Wat beter dan Afrobeats en Dancehall, mooie mensen en goede vibes.

melkweg

zondag25.06
Nederland, Amsterdam - Paradiso - Muziek
Sauti Sol (Nairobi, Kenya)
Zondag 25 Juni 2023 20:30

Sauti Sol is een vierkoppig afropopcollectief uit Nairobi, Kenia. De band bracht in 2008 hun debuutalbum 'Mwanzo' uit; de plaat werd een groot succes en zette hen direct zowel nationaal als internationaal op de kaart. Sauti Sol valt op door hun unieke muziekstijl die Afrikaanse ritmes en harmonieën combineert met Westerse pop en r&b en in hun teksten komen onderwerpen als gelijkheid, vrouwenemancipatie, onderwijs en de strijd tegen HIV aan bod. In 2014 won Sauti Sol de MTV Europe Music Award voor Best African Act en in 2016 ontvingen ze de AFRIMMA Award voor Best African Group. Ook werkten ze samen met artiesten als Burna Boy, Patoranking, Tiwa Savage en Alicia Keys.

moreinfo

vrijdag30.06
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Muziek
Yemi Alade (Nigeria)
Vrijdag 30 Juni 2023 19:00

De Nigeriaanse afropopzangeres en songwriter Yemi Alade komt opnieuw naar Melkweg! Met wereldwijd honderdduizenden fans, miljoenen views op YouTube en een track in de videogame 'Just Dance' in haar achterzak is ze hard op weg de wereld te veroveren. Ze vergaarde bekendheid bij het grote publiek met haar hitsingle 'Johnny', afkomstig van haar tweede album getiteld 'Mama Africa'. Haar meest recente album 'African Baddie' zag het levenslicht in december 2022, en in juni komt ze dit album ter gehore in brengen in de Max!

melkweg

vrijdag07.07
Nederland, Rotterdam - Ahoy Rotterdam - Muziek
North Sea Jazz Festival 2023

Programma NN North Sea Jazz Festival 2023 met uit Afrika o.a.:Trio Da Kali & North Sea String Quartet, Abdullah Ibrahim Trio, AFRICA / BRASS ft. Binker Golding, Orchestra Baobab, Salif Keita, Ndlovu Youth Choir, Sampa The Great,

northseajazz

dinsdag11.07
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Muziek
Sampa The Great
Dinsdag 11 Juli 2023 19:00

Sampa the Great is een poëet, singer-songwriter en visual artist die streeft naar een positieve verandering en empowerment. Haar muziek is een unieke samensmelting van abstracte hiphop beats, Afrikaanse invloeden, spirituele neo-soul en r&b. De in Zambia geboren Sampa bracht het grootste deel van haar jeugd door in Botswana. Ook was zij al op jonge leeftijd een groot hiphop fan. Toen zij als tiener naar Australié verhuisde, settelde zij al snel in Sydney’s hiphop scene. Na het uitbrengen van haar debuut-mixtape ‘The Great’ groeide haar following explosief, en bleef zij ook overseas niet onopgemerkt. Sampa the Great was al te zien op grote festivals als Best Kept Secret, Coachella en Glastonbury, en dit najaar is onze Max aan de beurt! In Rotterdam (Bird) en Amsterdam (Melkweg)

melkweg

woensdag06.09
Nederland, Eindhoven - Muziekgebouw Eindhoven - Muziek
Richard Bona & Metropole Orkest - Charismatische bassist en zanger uit Kameroen
Woensdag 06 September 2023 20:15

De Kameroense topbassist en zanger Richard Bona brengt samen met het Metropole Orkest de beste nummers uit zijn repertoire in nieuwe orkestrale uitvoeringen en een aantal speciaal voor dit project geschreven nieuwe stukken. Bona is een van Afrika's meest veelzijdige muzikanten. Hij staat te boek als zanger en bassist, maar geef hem een willekeurig ander instrument in handen en hij zal het kunnen bespelen. Als klein jongetje in Kameroen viel zijn muzikaliteit al op en op zijn dertiende debuteerde hij in een Franse jazzclub. Eenmaal volwassen verhuisde hij naar Europa en later naar New York, waar hij een vaste waarde in de jazzscene werd, spelend met Branford Marsalis, Joe Zaniwul en Pat Metheny. Dirigent: Vince Mendoza

meer-info

vrijdag20.10
Nederland, Amsterdam - Paradiso - Muziek
Tribes - clubnacht
Vrijdag 20 Oktober 2023 22:00

Na een uitverkochte nacht in Paradiso tijdens ADE 2022, slaan Cloud 8 en Ziongate de handen wederom ineen voor de clubnacht TRIBES, een magisch dansritueel. Ziongate is de nieuwe futuristische clubavond gebaseerd op Afrikaanse elektronische riddims. In een wereld waar men overprikkeld is door media, politieke en sociale druk brengt Ziongate een alternatieve toekomst waarin niet het individu maar het collectief centraal staat. De riddims van afrotech, amapiano, gqom en afrohouse leiden naar een plek waar mensen vrij zijn. Sinds 2018 brengt Cloud 8 een verscheidenheid aan dj's, live optredens en kunst samen met hun evenementen in Rotterdam. Geleid door de beste selectie van soulful en deep afrohouse door de internationale artiest Cloud 8 werd al snel hét evenement voor een divers publiek.

Paradiso