Muziekagenda

Muziek

van za11.02
t/m do20.07
, - various locations - Muziek
Entoto Band on tour - Hedendaagse versie van Ethiopische 60’s & 70’s funk!

Entoto Band brengt een hedendaagse interpretatie van Ethiopische funk van de ’60s. Bulderende saxofoons, soulvolle zang en groovende ritmes smelten samen in een energieke performance, terwijl  het publiek zich waant op de dansvloer van swingend Addis Ababa! Entoto is: Helen Mengestu – vocals; Million Tewelde – saxophone / aerophone / vocals; Joep Pelt – guitar; Elvis Sergo – Hammond organ / synthesizers; DJ de Koning – percussion; Randell Sambo – drums

entotoband speellijst

van zo05.03
t/m zo16.04
, - various locations - Muziek
The African Mamas: ‘Graceland the Concert’

In ‘Graceland the Concert’ laten The African Mamas het publiek het fantastische concert, waar Paul Simon de aanstichter en dirigent van was, herbeleven. Met hun prachtige stemmen, diepe emoties en ontembare vitaliteit creëren The African Mamas meer dan een prachtige show. Het wordt een onvergetelijke muzikale belevenis. Het begon begin jaren 80 toen Paul Simon toevallig een cassettebandje in handen kreeg van ‘Gumboots’. De stuwende Soweto-sound van gitaren, bas, drums en accordeon herinnerde hem aan de opwindende beginjaren van de rock ’n roll. Niet lang daarna vertrekt Paul Simon naar Johannesburg om met de oorspronkelijke artiesten opnames te maken, met het fantastische album Graceland als het ultieme eindresultaat. De sensatie over de (opwindende) mix van Amerikaanse en Zuid-Afrikaanse popmuziek ging hand in hand met de nodige politieke turbulentie. De anti-apartheidsbeweging was op zijn zachtst gezegd niet blij dat Paul Simon de culturele boycot van Zuid-Afrika doorbrak. Terwijl tal van grote sterren kritiekloos in Sun City, het decadente symbool van de apartheidspolitiek, op bleven treden, werd Paul Simon het mikpunt van kritiek. Iets dat hij zelf nooit heeft begrepen. “Maar waarom waren de muzikanten dan zo blij met mijn komst? We werkten samen, zonder aanzien van ras of kleur” zei hij daar destijds zelf over.

meer-info   verdere-speellijst

woensdag29.03
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Muziek
Concert: Omah Lay (Nigeria)
Woensdag 29 Maart 2023 19:00

Meet Omah Lay! De Nigeriaanse zanger en producer staat bekend om zijn dark vocals en aanstekelijke ritmes. In 2019 zong Lay alleen nog in zijn slaapkamer, en vroeg hij zich af of mensen zijn tracks überhaupt ooit zouden horen. Inmiddels is zijn debuutalbum ‘Boy Alone’ uit, heeft hij meerdere hits op zijn naam staan én werkte het talent uit Lagos o.a. samen met niemand minder dan Justin Bieber, 6LACK en WizKid. Get ready want op woensdag 29 maart brengt hij zijn Afro-fusion sound naar de Max!

melkweg

woensdag29.03
België, Gent - De Centrale - Muziek
Samba Touré Trio - Songhai blues uit Mali
Woensdag 29 Maart 2023 20:00

Samba Touré is een van de beste gitaristen uit Mali. Hij groeide op in de regio van Timboektoe. Hij wordt gezien als de muzikale erfgenaam van de legendarische Ali Farka Touré, de in 2006 overleden ‘koning van de woestijnblues’. Samba Touré bracht zijn eerste plaat uit in 2008, maar zijn internationale doorbraak kwam er 2013, met het album Albala (uitgebracht op het label Glitterbeat). Op datzelfde label volgden later Gandadiko (2015), Wande (2018) en Binga (2021). Samba Touré brengt een harmonieuze mix van West-Afrikaanse riverblues, traditionele Songhai-thema's en westerse elementen. Soms met een heerlijk zachte touch, dan weer met een krachtiger bluesrockgevoel, maar hoe dan ook immer en altijd even aanstekelijk.

meer-info

zaterdag01.04
Nederland, Amsterdam - Tolhuistuin - Muziek
Descendants with Shimza (South Africa)
Zaterdag 01 April 2023 23:59

Showcasing Afro-Electronic sounds and rhythms from all corners of the globe, Parallel introduces its latest collaboration with NYC-based DESCENDANTS. For this debut edition, we welcome scene-leading Shimza who will be performing for the first time in Amsterdam. DESCENDANTS is the fastest-growing community-based Afro House experience in New York City. Our mission is to bring beautiful souls together to express and truly experience Afro House and other culturally inspired electronic music. Combining eclectic Afro-Electronic artists from around the world that express a wide range of culturally inspired house music, along with in-house projection mapping & visuals, DESCENDANTS strives to curate Spiritually Elevated Experiences for their visitors. Locatie: Parallel. Parallel is gevestigd op Buiksloterweg 5C in Amsterdam Noord, in het gebouw van Tolhuistuin. Vanaf Amsterdam Centraal kun je met de gratis veerpont naar de overkant, waar je na links af te hebben geslagen, tegen Tolhuistuin aanloopt. Let op: voor Parallel wordt er een andere ingang gebruikt. Je kunt dan naar binnen via Buiksloterweg 5c en dat bevindt zich aan de achterzijde van het gebouw. Als je dichtbij de club wilt dineren, raden we restaurant THT aan in hetzelfde gebouw. Let op dat je in het hele gebouw, dus ook het restaurant, alleen maar met een pinpas/creditcard kunt betalen.

meer-iinfo

zaterdag08.04
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Muziek
Jack Parow (Zuid-Afrika)
Zaterdag 08 April 2023 19:30

Jack Parow's carrière begon met features bij Die Antwoord en Fokofpolisiekar, maar zijn solodoorbraak kwam in 2010 met de hits ‘Cooler As Ekke‘ en ‘Dans dans dans‘.  Door een plekje te veroveren op het hiphop label Top Notch en samen te werken met The Opposites en De Jeugd van Tegenwoordig werd hij ook populair in Nederland. Hij scoorde in samenwerking met Joost een grote hit met '... Fryslân bop', en in november bracht hij zijn nieuwe album 'Skattie' uit dat aantoont dat je voor een goed feest nog altijd bij hem op het juiste adres bent!

melkweg

zaterdag08.04
BE, Borgerhout - Rataplan - Muziek
Lao Gan Ma
Zaterdag 08 April 2023 20:30

Lao Gan Ma is de naam van een heerlijke Chinese chilisaus, een vurige mix van smaken die verrast en weinig smaakpapillen onberoerd laat. Deze schone eigenschappen wil Lao Gan Ma - the band - muzikaal vertolken met zijn mengelmoes van funky grooves, jazzy harmonieën, furieus geweld, Congolese ritmes, soulvolle sferen en zwoele, zweterige en zwijmelende improvisaties. "Lao Gan ma brengt traditionele Congolese nummers, maar dan in een spannend jasje gestoken door muzikanten uit België, Congo, Cuba en Spanje. Door ze in een jazzy badje te stoppen en ongebruikelijke, moderne instrumenten te koppelen aan traditionele instrumenten zoals de ditumba (een drum uit Katanga), spatten de gensters in het rond." - Marc Alenus, daMusic

rataplan

maandag10.04
Nederland, Amsterdam - Tolhuistuin - Muziek
Santrofi(Ghana)
Maandag 10 April 2023 20:30

In de Ghanese Akan-mythologie is Santrofi een zeer zeldzame, felgekleurde vogel met vier vleugels. Het staat symbool voor voorspoed, schoonheid en de kracht van het lied. Niet gek dus, dat de band Santrofi hier hun naam aan heeft verbonden. Santrofi maakt vintage highlife, funk en afrobeat en is een collectief van bekende jonge muzikanten uit de Ghanese muziekwereld. De achtkoppige band werd opgericht door bassist en producer Emmanuel Ofori, die zijn sporen verdiende bij Ebo Taylor, Pat Thomas & Kwashibu Area Band en Gyedu-Blay Ambolley. Santrofi’s missie: Highlife terug op de kaart zetten; niet alleen voor de wereld, maar ook naar Ghana.

meer-info

vrijdag14.04
NL, Zeist - Wijkcentrum ‘T Volle Hof in de Torenflat - Muziek
Jalli Lamin Kuyate (Gambia)
Vrijdag 14 April 2023 19:00

Jalli Lamin Kuyate (Gambia) – kora, vocals & Mark Lotz (Germany) – bansuri, flute. Met zang, de Afrikaanse harp (kora) en bamboefluiten roepen Lamin en Mark een magische wereld van spirituele trance op. Voor beiden is de wereld hun thuis en die delen ze graag. Het geluid Afrikaanse cora in combinatie met de Indiase bansuri gewoonweg betoverend met een magische sonoriteit, intimiteit en dynamiek. De muziek weerspiegelt Afrika, India, Jazz, improvisatie maar bovenal is het een viering van het leven. Lamin kreeg cultuur met de paplepel ingegoten: reeds vanaf zijn vijfde volgde hij de opleiding tot koraspeler. Hij is een echte ‘jalli’ (griot), d.w.z. iemand die de geschiedenis door middel van zang en muziek doorgeeft. Vanaf 1996 woont Lamin Kutayeh in Nederland en hij trad met zijn Jalliya Ensemble op op vele festivals en vele podia, zoals het Concertgebouw, Tivoli Vredenburg, Melkweg, Philips Centrum of ip televisie met Podium Witteman. Mark is een multi fluitist en componist die is opgegroeid in Thailand en Oeganda. Zijn honger naar muzikale avonturen brengt hem over de hele wereld, waar hij uiteenlopende tradities verkent en herdefinieert. Altijd op zoek naar samenwerkingen met unieke stemmen in de muziek. Verre van conventioneel, raakt hij hierbij de essentie en viert volop het leven.

meer-info

zaterdag15.04
Nederland, Amsterdam - Tolhuistuin - Muziek
The Cavemen (Nigeria)
Zaterdag 15 April 2023 23:00

The Cavemen. is een in Lagos, Nigeria gevestigd duo bestaande uit Kingsley Chukwudi Okorie en zijn broer Benjamin Chukwudi James. Gevuld met een verlangen om het soort muziek te maken waar ze mee opgroeiden hebben de heren een reis ondernomen om de geluiden uit het verleden naar de toekomst te brengen. In dit proces zijn de broers een vertegenwoordiging geworden van het belang van het vieren van onze helden uit het verleden door middel van muziek. The Cavemen. hebben gezamenlijk een genre ontwikkeld dat 'Highlife Fusion' heet en highlife, afrobeat, jazz en soul muziek combineert. Sinds hun debuut heeft de band twee studioalbums uitgebracht met de titels 'Roots' en 'Love and Highlife', welke meer dan 90 miljoen streams opleverden en meerdere prijzen wonnen.

meer-info

zaterdag15.04
Nederland, Amsterdam - Paradiso - Muziek
BNXN - Afrofusion singer-songwriter drom Nigeria
Zaterdag 15 April 2023 23:59

BNXN, voorheen bekend als BUJU, is een 25-jarige afrofusion singer-songwriter uit Nigeria. Zijn muziekcatalogus is een plek waar zijn eigen liefdesleven als grootste inspiratiebron geldt en harmonieuze vocals met feelgood afrobeats worden gecombineerd.  Na het releasen van een aantal singles ontving BNXN in 2019 een nominatie voor de categorie 'Rookie of the Year' bij de HipTV Headies Awards. Zijn talent bleef niet onopgemerkt; superster Burna Boy besloot na het horen van Buju's single 'L'Enu' uit 2020 gelijk op een remix te springen. De spraakmakende releases bleven vervolgens binnenstromen, met een feature van Wizkid op zijn EP 'Bad Since '97' uit 2022 als meest recente voorbeeld.

meer-iinfo

woensdag19.04
Nederland, Amsterdam - Muziekgebouw aan 't IJ - Muziek
Hamilton de Holanda & Nduduzo Makathini - Ontdekkingsreis met Braziliaans-Zuid-Afrikaans superduo.
Woensdag 19 April 2023 20:30 - 22:00

De Braziliaan Hamilton de Holanda en de Zuid-Afrikaan Nduduzo Makhathini wonen aan verschillende kanten van de oceaan, maar zijn verbonden door de muzikale diaspora die ontstond in de slavernijtijd. Jazzmaestro Wynton Marsalis stelde de twee virtuozen aan elkaar voor. Dankzij internet en YouTube ontstond tijdens coronatijd Routes of Discovery, een suite met duidelijke Braziliaanse en Afrikaanse roots, beïnvloedt door klassieke muziek, jazz en hiphop. Hamilton de Holanda is een van de meest invloedrijke bespelers van de bandolim, de mandoline die de Braziliaanse muziek karakter geeft. Grote Braziliaanse sterren prijzen hem de hemel in. Met zijn begeesterde pianospel legt Nduduzo Makhathini de link tussen jazz, gospel en zijn zoeloe-achtergrond. Buiten Zuid-Afrika maakt hij naam met zijn album Modes of Communication op het jazzlabel Blue Note. Nduduzo Makhathini piano, Hamilton de Holanda bandolim

mee-info

 

vrijdag28.04
Nederland, Rotterdam - LantarenVenster - Muziek
Hamilton de Holanda & Nduduzo Makhathini - Routes of Discovery
Vrijdag 28 April 2023 20:30

LantarenVenster presenteert een unieke samenwerking tussen twee topmuzikanten. De Braziliaan Hamilton de Holanda en de Zuid-Afrikaan Nduduzo Makhathini wonen aan verschillende kanten van de oceaan, maar zijn verbonden door de muzikale diaspora. Wynton Marsalis stelde de twee virtuozen aan elkaar voor. Dankzij internet en YouTube ontstond tijdens coronatijd Routes of Discovery, een suite met duidelijke Braziliaanse én Afrikaanse roots, beïnvloed door klassieke muziek, jazz en hiphop. Samen onderzoeken ze de diaspora van Afrikaanse muziek en cultuur in Brazilië, sinds de tijd van de slavenhandel tot vandaag. Daarbij gaan ze op zoek naar de Afrikaanse bron van de choro, samba en bossanova in Zuid-Amerika en van jazz en urban rap in Noord-Amerika. Die bron vinden ze in de liedjes die op de plantages werden gezongen, voor de slaven een manier om verhalen over hun volk te vertellen en door te geven aan de volgende generaties. Door terug te keren naar de oorsprong willen De Holanda en Makhathini deze verhalen delen met hun publiek over de hele wereld en een universele boodschap van hoop en verbinding uitstralen.

lantarenvenster

dinsdag09.05
Nederland, Amsterdam - Tolhuistuin - Muziek
Gert Vlok Nel (Zuid-Afrika)
Dinsdag 09 Mei 2023 20:00

De Zuid-Afrikaanse zanger, dichter en gitarist Gert Vlok Nel maakt chansons in ouderwets en toch vernieuwend Afrikaans. Met ingetogen klanken neigt Vlok Nel naar melancholie, waarbij de Afrikaanse teksten bijdragen aan beeldende en beklemmende verhalen. Wie naar Vlok Nel luistert zal soms denken aan Bob Dylan-achtige klanken, maar zelf bewondert hij vooral Tom Waits en Bruce Springsteen. Door de documentaire 'Beautiful in Beaufort-Wes' uit 2006 vergaarde de singer-songwriter bekendheid in Nederland. In mei komt de Zuid-Afrikaan naar Amsterdam voor een concert dat de naam 'Must have been a Dutchman long ago cause I've loved the sea and rivers so' draagt; een bloemlezing van zijn werk uit heden en verleden.

meer-info

donderdag11.05
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Muziek
Van Pletzen
Donderdag 11 Mei 2023 19:30

Van Pletzen is een duo producers genaamd Peach Van Pletzen en Matthieu “Nik Nax” Auriacombe. Ze hebben veel van de grootste hits in Zuid-Afrika mede mogelijk gemaakt en creëren nu hun eigen unieke stroming van feel good dance music met een productionele waarde die zij zelf beschrijven als ‘a kak lekker vibe’. Van Pletzen heeft een solide following opgebouwd die geen genoeg kan krijgen van hun satirische muziekvideo's, vlijmscherpe humor en sociaal commentaar. In oktober releasten ze de nieuwe single van hun gelijknamige album 'Dit is wat dit is', en die smaakt naar meer!

melkweg

donderdag11.05
Nederland, Amsterdam - Paradiso - Muziek
Fave (Nigeria)
Donderdag 11 Mei 2023 22:00

De Nigeriaanse singer-songwriter GodsFavour Chidozie, beter bekend als Fave, begon tegen het einde van 2019 met het maken van muziek. Ze werd vrijwel gelijk een virale internetsensatie in West-Afrika door een reeks aan video’s waarin ze aan het freestylen was en het nummer ‘N.B.U (Nobody But You)’ van 2021. Enkele maanden later bereikte het nummer ‘Baby Riddim’ van haar debuutmixtape ‘Riddim 5’ de eerste positie in negen landen.

moreinfo

vrijdag19.05
Nederland, Amsterdam - Tolhuistuin - Muziek
Alogte Oho & His Sounds of Joy
Vrijdag 19 Mei 2023 20:30

Dit concert is gratis te bezoeken met de Ticket to the Tropics-pas 2023. Bestel de pas in de webshop van Paradiso of kijk voor meer informatie. Alogte Oho wordt gezien als een van de belangrijkste nieuwe stemmen van de Ghanese gospel. Zijn debuutalbum kwam in 2007 uit, maar met de release van zijn derde album in 2012 brak hij definitief door in zijn thuisland. Een jaar later werd hij ontdekt door de labeloprichter van Philophon Records, die tijdens een bezoek aan Ghana de single ‘Mam Yinne Wa’ hoorde en op slag geïntrigeerd was door Alogte Oho’s stemgeluid. De twee spraken af, gingen de studio in met de zangeressen van Sounds of Joy en daarna was het alleen een kwestie van tijd voordat zijn stem wereldwijd gehoord zou worden. Na het uitkomen van diverse singles verscheen in 2019 zijn eerste internationale release met de passende titel ‘Mam Yinne Wa’. Helaas moest zijn geplande concert in 2020 in Amsterdam worden geannuleerd vanwege corona. Extra blij zij we dat het gezelschap in 2023 wél Tolhuistuin aandoet.

meer-info

zaterdag20.05
Nederland, Eindhoven - Muziekgebouw Eindhoven - Muziek
Master Drummers of Burundi
Zaterdag 20 Mei 2023 20:15

Een optreden van de legendarische Master Drummers of Burundi is een overweldigende ervaring, met ceremoniële ritmes, zang en atletische dans. Op trommels van uitgeholde boomstammen brengen ze traditionele ritmes uit Burundi (Centraal-Afrika). Rode draad is de muziek die te horen is bij geboorte- en doodsrituelen, inauguraties van koningen en vruchtbaarheidsrituelen. VERPLAATST: Master Drummers of Burundi zou in eerste instantie dinsdag 20 november 2021 in de Grote Zaal staan. Vanwege de maatregelen rond het coronavirus is dat concert verplaatst naar zaterdag 20 mei 2023. Alle tickethouders hebben persoonlijk bericht ontvangen met praktische info.

meer-info

zondag21.05
België, Borgerhout - De Roma - Muziek
Gyedu-Blay Ambolley (Ghana)
Zondag 21 Mei 2023 20:00

Ze noemen hem wel eens de 'James Brown van Ghana', Gyedu-Blay Ambolley is één van de belangrijkste namen uit de populaire hi-life scene. Met zijn bijzonder funky, jazzy en soulvolle variant van een genre verworf de muzikant al snel wat bekendheid in zowel Afrika, Europa als Noord-Amerika. Samen met zijn landgenoot en afrobeat legende Ebo Taylor speelde hij in de invloedrijke Uhuru Dance Band. Nadien richtte het duo The Apagya Show Band op in 1974. Dankzij heruitgaves van zowel zijn klassiekers als minder bekende albums op hippe labels als Soundway en Analog Africa leert tegenwoordig ook een nieuwe generatie van liefhebbers de muziek van Gyedu-Blay Ambolley kennen. Zet de Ghanees op een podium samen met zijn muzikanten en er ontstaat gegarandeerd magie!

deroma

 

maandag22.05
Nederland, Haarlem - Patronaat - Muziek
Vieux Farka Toure - Hendrix van de Sahara met mix van Malinese muziek met westerse elementen
Maandag 22 Mei 2023 19:30

Tegen de wil in van zijn vader, de wereldberoemde Ali Farka Touré, besloot Vieux Farka Touré toch de gitaar op te pakken en muziek te maken. Iets wat zijn vader uiteindelijk prima vond, getuige de opnames die de Malinese muzikant nog samen met zijn inmiddels overleden vader maakte. Hij zet de traditie van zijn vader voort, alleen door iets meer scheurende gitaren te combineren met Malinese muziek. Onlangs bracht Vieux samen met Khruangbin het album ‘Ali’ op, dat een ode aan zijn vader is. Vieux heeft in de afgelopen negen jaar zeven albums uitgebracht en weet met elk project zijn horizon te verbreden en nieuwe uitdagingen op te zoeken. Zo nam hij eerder ook al albums op met de Israëlische superster Idan Raichel en met speciale gasten als Dave Matthews. Daarnaast staat hij bekend om zijn scherpe gitaarlicks en snelheid en behendigheid op de gitaar. Binnenkort in Patronaat dus.

patronaat

van za27.05
t/m ma29.05
Nederland, Nijmegen - Park Brakkenstein - Muziek
Music Meeting Festival

Programma met bevestigde artiesten, meer namen worden bekendgemaakt in de aanloop van het festival.  Met onder meer: Fakrutu Dakar Edition, Gyedu-Blay Ambolley & His Sekondi Band

musicmeeting

van za27.05
t/m di30.05
, - various locations - Muziek
Fatoumata Diawara (Mali)

De Malinese Fatoumata Diawara mengt afrobeat, soul, pop, jazz en funk alsof het niets is. De 40-jarige zangeres domineert de Afrikaanse popwereld met ruim een miljoen luisteraars per maand op Spotify. In 2018 ging de zangeres/gitarist voor het eerst de samenwerking aan met het dj-duo Disclosure, ze brachten toen samen de track ‘Ultimatum’ uit. Hierna volgden nog vele andere samenwerkingen, onder andere met de Britse band Gorillaz, waardoor Fatoumata Diawara ook een naam voor haarzelf maakte in de rest van de wereld. Maliba
In 2011 bracht ze haar eerste studio EP getiteld ‘Kanou’ uit. De EP is slechts vier tracks lang, maar werd al direct goed beluisterd. Haar laatste EP genaamd 'Maliba' sleept je mee in de wereld van zwoele klanken en prachtig gitaarspel. In 2019 stond de zangeres op het Utrechtse festival 'Le Guess Who?', waar ze het dak eraf zong. Het wordt een concert waarbij je gegarandeerd kan dansen, maar ook lekker kan wegdromen.

spot/oostpoort paradiso paard

dinsdag30.05
Nederland, Amsterdam - Paradiso - Muziek
Richard Bona - Africadelic Festival 2023
Dinsdag 30 Mei 2023 20:30

Het concert van Richard Bona maakt deel uit van Africadelic Festival 2023. Africadelic is een jaarlijks festival rondom Internationale Afrikadag (25 mei) waar de creativiteit, diversiteit en vrijheid van Afrika wordt gevierd. De in Kameroen geboren, in New York residerende rasmuzikant Bona Pinder Yayumayalolo oftewel Richard Bona geeft een concert in de Grote Zaal van Paradiso als onderdeel van het Africadelic Festival 2023. Richard Bona staat bekend om zijn unieke muzikale stijl; zijn geluid wordt veelal geïnspireerd door Afrikaanse ritmes en in de tekst vertelt hij verhalen over maatschappelijke kwesties zoals onderdrukking. Bona begon op zeer jonge leeftijd met het maken van muziek in de kerk in het kleine plaatsje in Kameroen waar hij is opgegroeid en stond vervolgens op 13-jarige leeftijd al in jazzclubs in de hoofdstad Douala. Op zijn tweëntwintigste vertrok hij naar Europa om jazz te gaan studeren in Duitsland, om vervolgens met een omweg via Frankrijk in New York te belanden, waar hij binnen korte tijd in de jaren '90 uitgroeide tot een grote naam in de internationale jazzscene.

meer-info

vrijdag16.06
Nederland, Amsterdam - Bimhuis - Muziek
King Ayisoba (Ghana)
Vrijdag 16 Juni 2023 20:30

In Ghana is hij een ster en ook daarbuiten wordt hij steeds bekender, doordat zijn songs al verschenen op dance-compilaties en clubmixen. Zanger King Ayisoba slaat een brug tussen eigentijdse beats en grooves en opzwepend spel op de kologo, de traditionele tweesnarige luit. Als een 21ste -eeuwse sjamaan verbindt hij de stijlen en de musici die ertoe doen. Bij ons is King Ayisoba bekend dankzij Arnold de Boer alias Zea, zanger en gitarist van The Ex, die al eerder muziek van de Ghanese zanger uitbracht op zijn label Makkum Records. Zea is ook te gast op Work Hard, het album van King Ayisoba dat eerder dit jaar verscheen op Glitterbeat Records. Hierop laat de zanger horen dat hij begaan is met zijn cultuur en zijn generatie, met songs over onderwerpen als onderwijs, vrouwenrechten en leiderschap.

bimhuis

zondag25.06
Nederland, Amsterdam - Paradiso - Muziek
Sauti Sol (Nairobi, Kenya)
Zondag 25 Juni 2023 20:30

Sauti Sol is een vierkoppig afropopcollectief uit Nairobi, Kenia. De band bracht in 2008 hun debuutalbum 'Mwanzo' uit; de plaat werd een groot succes en zette hen direct zowel nationaal als internationaal op de kaart. Sauti Sol valt op door hun unieke muziekstijl die Afrikaanse ritmes en harmonieën combineert met Westerse pop en r&b en in hun teksten komen onderwerpen als gelijkheid, vrouwenemancipatie, onderwijs en de strijd tegen HIV aan bod. In 2014 won Sauti Sol de MTV Europe Music Award voor Best African Act en in 2016 ontvingen ze de AFRIMMA Award voor Best African Group. Ook werkten ze samen met artiesten als Burna Boy, Patoranking, Tiwa Savage en Alicia Keys.

moreinfo

woensdag06.09
Nederland, Eindhoven - Muziekgebouw Eindhoven - Muziek
Richard Bona & Metropole Orkest - Charismatische bassist en zanger uit Kameroen
Woensdag 06 September 2023 20:15

De Kameroense topbassist en zanger Richard Bona brengt samen met het Metropole Orkest de beste nummers uit zijn repertoire in nieuwe orkestrale uitvoeringen en een aantal speciaal voor dit project geschreven nieuwe stukken. Bona is een van Afrika's meest veelzijdige muzikanten. Hij staat te boek als zanger en bassist, maar geef hem een willekeurig ander instrument in handen en hij zal het kunnen bespelen. Als klein jongetje in Kameroen viel zijn muzikaliteit al op en op zijn dertiende debuteerde hij in een Franse jazzclub. Eenmaal volwassen verhuisde hij naar Europa en later naar New York, waar hij een vaste waarde in de jazzscene werd, spelend met Branford Marsalis, Joe Zaniwul en Pat Metheny. Dirigent: Vince Mendoza

meer-info

vrijdag20.10
Nederland, Amsterdam - Paradiso - Muziek
Tribes - clubnacht
Vrijdag 20 Oktober 2023 22:00

Na een uitverkochte nacht in Paradiso tijdens ADE 2022, slaan Cloud 8 en Ziongate de handen wederom ineen voor de clubnacht TRIBES, een magisch dansritueel. Ziongate is de nieuwe futuristische clubavond gebaseerd op Afrikaanse elektronische riddims. In een wereld waar men overprikkeld is door media, politieke en sociale druk brengt Ziongate een alternatieve toekomst waarin niet het individu maar het collectief centraal staat. De riddims van afrotech, amapiano, gqom en afrohouse leiden naar een plek waar mensen vrij zijn. Sinds 2018 brengt Cloud 8 een verscheidenheid aan dj's, live optredens en kunst samen met hun evenementen in Rotterdam. Geleid door de beste selectie van soulful en deep afrohouse door de internationale artiest Cloud 8 werd al snel hét evenement voor een divers publiek.

Paradiso