Muziek

van za12.08
t/m za25.11
Nederland, - Nederland - Muziek
Ntjam Rosie & Smandem

Ntjam Rosie had haar grote doorbraak in 2010 met het album Elle. Sindsdien geldt ze als een van de meest aansprekende Nederlandse zangeressen op het snijvlak van neo-soul, pop en jazz. Voor haar nieuwe plaat sloeg ze de handen ineen met SMANDEM., de jonge groep die recent doorbrak met een onweerstaanbare mix van jazz, hiphop, funk en rock. Samen hebben ze de nummers op Ntjam Rosies klassieker van een heel nieuwe muzikale dimensie voorzien op Elle-reworked. De in Kameroen geboren Ntjam Rosie werkte met de meest uiteenlopende muzikanten samen; van Martin Fondse, Eric Vloeimans en Reinier Baas tot Artvark Saxophone Quartet en het Metropole Orkest. Met haar soulvolle stem en heerlijke timing slaat ze met groot gemak bruggen tussen uiteenlopende muziekstijlen. Dat ze voor haar nieuwe album SMANDEM. benaderde, lijkt dan ook een logische keuze. De groep combineert jazz met funk, fusion en hiphop en doet dat volgend een eigen filosofie. SMANDEM. De bandnaam is afgeleid uit het Engelse ‘Man Dem’, een straattaaluitdrukking wat losjes vertaald staat voor ‘een groep vrienden’.

meer-info

donderdag05.10
BE, Leuven - Het Depot - Muziek
concert: Pongo (Angola) - De nieuwe diva van kuduro.
Donderdag 05 Oktober 2023 20:00

Pongo a.k.a nieuwe diva van kuduro die moeiteloos het erfgoed van het genre mixt met geluiden van van over de hele wereld. Geboren in Angola groeide ze op met een overvloed aan muziek en ritmes: van traditionele Angolese liederen tot Caraïbische Zouk en Braziliaanse beats. Allemaal vormden ze de soundtrack van haar leven. Fast foward naar vandaag is Pongo een om niet te missen in de scene. Door kuduro te verbinden met afrobeats, favela funk of zelfs afrofunk, ondersteunt ze haar toewijding aan het mixen van genres en talen, een manier voor haar om alle culturele barrières te doorbreken en zet ze de toon voor haar aankomende debuutproject 'SAKIDILA': krachtige en verslavende clubmuziek. Get ready.

meer-info

van za07.10
t/m zo08.10
, - various locations - Muziek
Tay Iwar (Nigeria)

Austin Iwar Jr, beter bekend als Tay Iwar, is een Nigeriaanse zanger, songwriter en producer. Hij staat bekend om zijn levendige mix van r&b en Afro-fusion, waarbij hij gebruik maakt van klassieke afrobeat, hiphop en future sounds. Als tiener bracht hij zijn eerste volledige projecten uit, waaronder ‘Renascentia’ uit 2016. Vervolgens steeg hij naar grotere bekendheid met ‘Gemini’ uit 2019, uitgebracht met het in LA gevestigde muziekcollectief Soulection. Tay's inspanningen hebben hem tot een leidende figuur van de Afrikaanse kunstrenaissance gemaakt, een prestatie die nog wordt versterkt door samenwerkingen met onder anderen WizKid en Burna Boy. Op 7 oktober in Paradiso (Amsterdam) en op 8 oktober in De Roma (Gent)

paradiso   deroma

zondag15.10
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Muziek
Stonebwoy (Ghana)
Zondag 15 Oktober 2023 19:30

De Ghanese superster Stonebwoy heeft een van de meest populaire en herkenbare stemmen in Afrika en daarbuiten gemaakt. Hij is uitgeroepen tot de beste reggae, dancehall artiest van Afrika. Zijn sound, ook wel afro-dancehall genoemd, bleef niet onopgemerkt. In 2022 bereikte de Afrikaanse superster een historische mijlpaal door een baanbrekende overeenkomst te sluiten met DEF JAM/Universal. Dit leidde tot de release van zijn vijfde studioalbum, getiteld '5th Dimension'. Het album bevat samenwerkingen met artiesten als Angelique Kidjo, Davido, Dexta Daps, Tiwa Savage, Oxlade en meer.

meer-info

vrijdag20.10
Nederland, Amsterdam - Paradiso - Muziek
Tribes - clubnacht
Vrijdag 20 Oktober 2023 22:00

Na een uitverkochte nacht in Paradiso tijdens ADE 2022, slaan Cloud 8 en Ziongate de handen wederom ineen voor de clubnacht TRIBES, een magisch dansritueel. Ziongate is de nieuwe futuristische clubavond gebaseerd op Afrikaanse elektronische riddims. In een wereld waar men overprikkeld is door media, politieke en sociale druk brengt Ziongate een alternatieve toekomst waarin niet het individu maar het collectief centraal staat. De riddims van afrotech, amapiano, gqom en afrohouse leiden naar een plek waar mensen vrij zijn. Sinds 2018 brengt Cloud 8 een verscheidenheid aan dj's, live optredens en kunst samen met hun evenementen in Rotterdam. Geleid door de beste selectie van soulful en deep afrohouse door de internationale artiest Cloud 8 werd al snel hét evenement voor een divers publiek.

Paradiso

vrijdag27.10
Nederland, Amsterdam - Tolhuistuin - Muziek
Fela’s Day met Kin'Gongolo Kiniata en Bixiga 70
Vrijdag 27 Oktober 2023 20:00

Dit concert is gratis te bezoeken met de Ticket to the Tropics Pas 2023. Kijk onderaan deze pagina voor meer informatie. Fela Kuti heeft sinds 28 november 1983 zes keer een onvergetelijk optreden in Paradiso gespeeld. De 'Godfather of Afrobeat' wordt gezien als een pionier in het combineren van West-Afrikaanse muziek met Amerikaanse funk en jazz. De charismatische multi-instrumentalist wist keer op keer extatische sfeer te creeëren met een band die bijna niet op het podium paste. Naast zijn legendarische status als muzikant prijst Paradiso Fela Kuti om zijn uitgesproken politieke activisme, met name tegen corruptie en onderdrukking van de Nigeriaanse overheid in de jaren '70. Dit gedachtegoed is nog steeds van toepassing op het huidige, wereldwijde tijdsbeeld. Het is dan ook belangrijk om stil te staan bij een grootheid als Fela. Daarom organiseert Paradiso voor de elfde keer een avond ter ere van de geboortedag van de artiest. Dit jaar gebeurt dat met optredens van Kin'Gongolo Kiniata en Bixiga 70.  Bixiga 70 is vandaag de dag een van de meest toonaangevende instrumentale groepen van Brazilië. Ze vermengen Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse ritmes met elkaar, waarbij geïmproviseerde solo's, harmonie, dynamiek en beats op vitale en onvoorspelbare manieren samensmelten. Hun derde album 'III' varieert tussen vrolijke dansbaarheid, een scherp gevoel voor humor en betrokken politieke reflecties. Vanuit het hart van Kinshasa produceert de Congolese band Kin'Gongolo Kiniata opzwepende ritmes met instrumenten gemaakt van gerecycled materiaal. Deze vijfkoppige groep maakt experimentele Afropop met een punkachtige energie tussen electro en Congolese ritmes.

meer-info

zaterdag28.10
België, Borgerhout - De Roma - Muziek
Tito Paris - Heerlijke dansbare Kaapverdische muziek voor fans van Cesária Évora, Lura en Jorge Neto.
Zaterdag 28 Oktober 2023 20:00

Wie in 2018 het dubbelconcert van Tito Paris en Sara Tavares bijwoonde in De Roma, weet dat bij Tito de liefde voor de Kaapverdische muziek van het podium spat. Zijn karaktervolle doorleefde stem, zijn meesterlijke beheersing van de gitaar en zijn heerlijke dansbare songs maken hem dé ambassadeur van de rijke muzikale tradities van het prachtige eiland. Tito Paris groeide op in São Vicente op Kaapverdië, maar is sinds zijn 19e levensjaar gebaseerd in Lissabon. Vanuit de levendige Kaapverdische scene in de Portugese hoofdstad verovert hij de wereldwijde podia met zijn eigen interpretaties van traditionele genres als Morna, Funaná en Coladera. Op iconische nummers als Mim é Bô en Dança Ma Mi Criola kan je dan ook onmogelijk blijven stilstaan!

meer-info

van do02.11
t/m di07.11
, - various locations - Muziek
Vieux Farka Touré

De Malinese zanger/gitarist Vieux Farka Touré maakt bedwelmend lekkere woestijnblues, diep geworteld in de rijke muzikale cultuur van zijn thuisland. De zoon van gitarist Ali Farka Touré (1939-2006) heeft inmiddels acht studioalbums op zijn naam staan, in 2022 bracht hij zelfs twee platen uit. Op de eerste, Les Racines, stijgt zijn bluesy gitaarspel tot meditatieve hoogte – de Volkskrant noemde het zelfs ‘zijn mooiste album tot nu toe’. Daarna kwam de plaat Ali, waarop hij zijn vaders werk herinterpreteert met de Texaanse band Khruangbin. Vieux Farka Touré bevindt zich in de beste fase van zijn carrière! 2 november in Amsterdam en 7 november in Utrecht

melkweg  tivoli-vredenburg

zaterdag04.11
NL, Leiden - De X - Muziek
ABOUBAKAR TRAORE & BALIMA (staconcert) - opzwepende West-Afrikaanse muziek
Zaterdag 04 November 2023 20:30

Dit is een staconconcert hierdoor zullen er minder zitplekken beschikbaar zijn. Aboubakar Traoré komt uit Bobo-Dioulasso, Burkina Faso, en is een wonderkind op de kamele n'goni en een uitzonderlijk zanger. Hij vertelt en vernieuwt het fabelachtige repertoire van de Mandingo griots, stelt de dagelijkse moeilijkheden van zijn volk aan de kaak en brengt hulde aan de ouderen die hun stempel hebben gedrukt op de geschiedenis van Afrika, in het bijzonder die van Burkina Faso. Na verschillende reizen naar België, werd Aboubakar Traoré & Balima gevormd met de opname van een eerste EP eind 2016. Sinds de zomer van 2017 speelde de groep een tweehonderdtal concerten, maar voor zover bekend nog nooit in Nederland. In 2019 verscheen hun plaat Tama Tama, die goede recensies ontving. Aboubakar Traoré & Balima brengt Belgische en Afrikaanse muzikanten samen. Hun muziek is resoluut op de toekomst gericht. Deinende ritmes, aanstekelijke en strakke polyritmiek, diepe grooves, rock en jazz sounds smelten organisch samen. En vergeet uiteraard de hypnotiserende, pingelende melodieën niet, die uitnodigen om te dansen en
te bewegen. Begin 2023 werd de band geselecteerd door een internationale jury voor de Belgian Worldwide Music Night 2023 (BWMN) in Ancienne Belgique, Brussel, alwaar de band het dak er zowat af speelde.

meer-info

zaterdag04.11
NL, Leiden - De X - Muziek
Aboubakar Traoré & Balima - opzwepende West-Afrikaanse muziek
Zaterdag 04 November 2023 20:30

Aboubakar Traoré komt uit Bobo-Dioulasso, Burkina Faso, en is een wonderkind op de kamele n'goni en een uitzonderlijk zanger. Hij vertelt en vernieuwt het fabelachtige repertoire van de Mandingo griots, stelt de dagelijkse moeilijkheden van zijn volk aan de kaak en brengt hulde aan de ouderen die hun stempel hebben gedrukt op de geschiedenis van Afrika, in het bijzonder die van Burkina Faso. Na verschillende reizen naar België, werd Aboubakar Traoré & Balima gevormd met de opname van een eerste EP eind 2016. Sinds de zomer van 2017 speelde de groep een tweehonderdtal concerten, maar voor zover bekend nog nooit in Nederland. In 2019 verscheen hun plaat Tama Tama, die goede recensies ontving. Aboubakar Traoré & Balima brengt Belgische en Afrikaanse muzikanten samen. Hun muziek is resoluut op de toekomst gericht. Deinende ritmes, aanstekelijke en strakke polyritmiek, diepe grooves, rock en jazz sounds smelten organisch samen. En vergeet uiteraard de hypnotiserende, pingelende melodieën niet, die uitnodigen om te dansen en te bewegen. Begin 2023 werd de band geselecteerd door een internationale jury voor de Belgian Worldwide Music Night 2023 (BWMN) in Ancienne Belgique, Brussel, alwaar de band het dak er zowat af speelde. Na afloop African Swing Night met de X deejays!

meer-info