Dans en theater

van vr01.07
t/m zo03.07
NL, Amsterdam - Tapas Theater - Dans en theater
Amsterdam Roots Festival: Sae Moru, ኣብርሃም ሃኒባል – The African Great-grandfather of Pushkin en XYI
Vrijdag 01 Juli 2022 19:00
t/m Zondag 03 Juli 2022

The story of the African godson of Peter the Great - retold. Saron Tesfahuney maakt theater vanuit Afrikaans perspectief, als broodnodig tegenwicht tegen de eurocentrische blik van de geschiedschrijving. Zij vertelt het verhaal van een jongen uit een adellijke familie uit Centraal Afrika. Hij werd op zijn 8e gekidnapt door de Ottomanen, en in 1704 belandde hij aan het Russische hof. De tsaar werd zijn peetvader en met de naam “Abram Petrovich Gannibal” had hij een succesvolle carrière en werd hij een invloedrijk persoon aan het hof. Vanuit een Afrikaans perspectief vertelt Tesfahuney het verhaal van Abram Petrovich Gannibal opnieuw. Hoe zag zijn leven in Afrika eruit? Saron reconstrueert de verzwegen geschiedenis van zijn afkomst en vaderland, en legt tegelijkertijd bloot hoe we naar onze geschiedenis kijken. What if your mother tongue is forbidden to speak? Theatermaker Sipan Sezgin Tekin groeide op in een Koerdische familie die hun cultuur moest verbergen, net als vele andere Koerden in Turkije. Hierdoor werd hij het Koerdisch nooit helemaal machtig. Toch voelt hij zich sterk verbonden met de taal van zijn familie. Het leidde Sipan tot een persoonlijke zoektocht naar de relatie tussen mensen en taal, de vrijheid om een moedertaal te mogen spreken, en de vrijheid om te bestaan. In zijn voorstelling neemt hij je mee in die reis, en onderzoekt hij samen met het publiek wat er gebeurt wanneer je een taal niet spreekt of begrijpt, maar wel kan zien en voelen. What if… I don’t exist? My body is neither male, nor female. “XX chromosomen vormen een vrouw. XY chromosomen vormen een man. En toen ik vroeg of er ook iets tussenin was, zei de leraar: Nee, dat bestaat niet. Wat als je niet bestaat?” In Nederland zijn 190.000 intersekse mensen. Geboren met een lichaam dat niet voldoet aan de reguliere definitie van man of vrouw. Vaak is over hen gezwegen, ook door henzelf, op advies van artsen: “Het is beter als je tegen niemand zegt wat je hebt”. Zo nestelde er zich een steeds groter geheim in het hoofd van Marleen Hendrickx. Hoe voelt het als je niet mag zijn wie je bent? En wat gebeurt er als je na jarenlang zwijgen toch begint te praten? In samenwerking met TapasTheater

meer-info

van zo03.07
t/m ma04.07
Nederland, Amsterdam - Theater Bellevue - Dans en theater
Julidans: Amala Dianor (SN/FR), Marco da Silva Ferreira (PT) / Via Katlehong (ZA) met Via Injabulo

Een feest van explosieve dans en opzwepende ritmes uit de townships. ‘Een verpletterende voorstelling, extreem dynamisch, intens, met een geweldig stuwend ritme’ (Theaterkrant). Critici wonden er na het zien van Via Katlehong Dance tijdens Julidans 2018 geen doekjes om: wie naar een show van deze dansgroep uit de Zuid-Afrikaanse townships gaat, krijgt een theaterbeleving die nog lang nazindert.

meer-info

van di12.07
t/m wo13.07
Nederland, Amsterdam - Internationaal Theater Amsterdam (Stadsschouwburg) - Dans en theater
Julidans: Qudus Onikeku (NG) / The QDance Company met Re:INCARNATION

Een wervelwind van kleur en ritme uit het hart van Lagos, Nigeria. Op de opzwepende urban grooves van Lagos, de stad die bruist van de jeugdige energie, keert de Nigeriaanse danser en choreograaf Qudus Onikeku terug naar de afrobeat van de jaren zeventig met hedendaagse hiphop, dancehall en funky house. Re:incarnation is opgebouwd rond de drie fasen van reïncarnatie: geboorte, dood en wedergeboorte. Gedragen door de groepsenergie komen de krachtige persoonlijkheden van de performers onverbloemd naar voren. Ieder verwerkt Fela Kuti’s afrobeat-roots op z’n eigen manier, opnieuw bekeken vanuit de dans- en muziekstijlen van nu. Zo toont Re:incarnation de kracht van de zwarte cultuur, zijn compromisloze vreugde én het vermogen om zichzelf opnieuw uit te vinden.

meer-info

van do25.08
t/m za27.08
Nederland, Groningen - Grand Theatre Groningen - Dans en theater
Noorderzon Festival: Jeremy Nedd & Impilo Mapantsula

Choreograaf Jeremy Nedd en de negen Pantsula-dansers van Impilo Mapantsula nemen de western als startpunt voor het vertellen van nieuwe verhalen en mythen, en brengen zo twee werelden op overdonderende wijze bij elkaar. Klapperende saloondeuren, een duel in de stoffige hoofdstraat, tuimelkruid dat rollend door verlaten stadjes waait - steeds verder geblazen door de wind: er bestaan nogal wat clichés over het Wilde Westen. Choreograaf Jeremy Nedd en de negen Pantsula-dansers van Impilo Mapantsula nemen de western als startpunt voor het vertellen van nieuwe verhalen en mythen. Jeremy Nedd is een in Brooklyn (New York) geboren choreograaf en performer die al een tijdje in Basel woont. Nedd heeft opdrachten gehad bij de Semperoperin Dresden (2010-2012) en Ballett Basel (2012-2016). Als gastartiest is hij verbonden aan Schauspielhaus Zürich, waar hij onder meer werkte met Trajal Harrell. Impilo Mapantsula is een wereldwijd netwerk van professionele dansartiesten van hoog niveau die gespecialiseerd zijn in pantsula, een Zuid-Afrikaanse urban dansvorm. Impilo Mapantsula is een professionele organisatie die de ontwikkeling van pantsuladans en cultuur bevordert, formele normen creëert en optreedt als vertegenwoordiger van de sector.

meer-info