Filmladder

Film

van di29.09
t/m wo28.10
Nederland, - Nederland - Film
Rocks

ROCKS is een film van regisseur Sarah Gavron (SUFFRAGETTE): een levendig en hoopvol portret van een groep tienermeiden over vriendschap en opgroeien in wereldstad Londen. “In de geest van Ken Loach’s KES of Céline Sciamma’s GIRLHOOD”, aldus The Guardian (★★★★★).
De Brits-Nigeriaanse Shola – ook wel ‘Rocks’ genoemd – is vijftien jaar. Volgens de docenten op school moet ze gaan nadenken over haar toekomst, maar ze is vooral bezig met wat zich in haar thuissituatie afspeelt. Haar vader is overleden en nadat haar moeder plotseling vertrekt, neemt Rocks de zorg van haar jongere broertje Emmanuel op zich. Gelukkig staat ze er niet helemaal alleen voor en wordt ze omringd door haar vriendinnen. Regisseur Sarah Gavron werkte voor ROCKS met veel getalenteerde vrouwelijke crewleden, onder wie Hélène Louvart, de cameravrouw achter Alice Rohrwacher’s LAZZARO FELICE. Na de wereldpremière in Toronto reisde Sarah Gavron met ROCKS naar het IFFR, waar de film werd omarmd door pers en publiek.

cineart filmladder

vrijdag23.10
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Film
ADE Shorts: Kings of Afro House (2020) / Global Dancefloor (2018) / Woza Taxi (2016)
Vrijdag 23 Oktober 2020 19:00

Tijdens deze editie van ADE organiseren we samen met Africadelic een uniek programma van muziekdocumentaires die de invloed van zwarte cultuur op elektronische muziek belichten, met deze avond  drie shorts. In de internationale premiere van Kings of Afro House (2019, 60') zien we de manier van leven en de passie voor muziek van enkele vooraanstaande DJ's en producers in de afrohouse, het subgenre van house dat is ontstaan in Afrika en snel verspreid is over de wereld. Global Dancefloor (2018, 10') is een serie van Mixmag over opkomende muziekscenes over de hele wereld, met deze avond de afleveringen Nigeria, Zuid-Afrika, Angola en Kenia. Woza Taxi: Gqom Secret Stash Out Of The Locations (2016, ’24) gaat over de upcoming Gqom-scene in Durban in Zuid-Afrika.

Melkweg

maandag26.10
Nederland, Amsterdam - EYEfilm - Film
Restored & Unseen: Ousmane Sembène Tribute
Maandag 26 Oktober 2020 19:00

Een avond rond Ousmane Sembène, pionier van de Afrikaanse cinema, met twee van zijn vroege films: Sembènes speelfilmdebuut La noire de... (ook bekend als Black Girl, 1966) en de korte film Borom sarret (1963). 26 oktober met inleiding door schrijver en filmrecensent Vamba Sherif (voertaal: Engels).

Eye